To była pierwsza pizza jaką zrobiłam;)) Później przerzuciliśmy się na pizzę o cienkim spodzie, jednak ostatnio często wracam do tego starego, sprawdzonego przepisu. Taka pizza to
Z miłości do słodkościNiektórym może się wydawać, że to dziwne połączenie… Ziemniaki na pizzy? A jednak. Nie zawsze trzeba trzymać się stereotypów Pizza jest naprawdę smaczna i aromatyczna
Oryginalny smakRewelacyjny pomysł na pizzę w nowym wydaniu. Takie babeczki idealnie sprawdza się na rodzinnych spotkaniach, ponieważ są podzielne i w sam raz w rękę. Ciasto: 2
VioletoweKucharzenieWprawdzie za oknem trochę ciepło, ale naszła mnie ochota na pizzę. A jak jest ochota, to nie ma innego wyjścia, tylko trzeba odpalać
Kulinarne przygody Gatitywolę portawy bezmięsne (wykluczając stejka- mniam), ostrzejsze i włoskie klimaty, mój Monsz: łagodne, mięsne- polskie Ja: spaghetti z rukolą On: gołąbki z ziemniakami ;-) dlatego często gotujemy na dwa razy Jak i w tym wypadku. Pomysł na Panini przyszedł mi w momencie gdy została mi druga część ciasta na pizze i nie wiedziałam co z nim zrobic. Czytaj więcej
Pasja tworzeniastara gazetka z Biedronki z przepisem na sakiewki z pizzy. Nigdy nie gotowałam niczego z przepisów z gazetek ale postanowiłam zaryzykować. Opłaciło się. Oczywiście przepis nieco zmodyfikowałam i uprościłam. Sakiewki wyszły przepyszne. Mogą konkurować z niejednym daniem z włoskiej restauracji. Sakiewki z mięsem mielonym, pomidorami i papryką Składniki na ciasto 200 g mąki pszennej 70 g maki orkiszowej 1 łyżeczka
Pyza i Surówkapada słońce. No dobra, z tym ostatnim to Was wkręcam... Tak czy siak, moje ciasto jest rewelacyjne, ale okazuje się, że może być jeszcze lepsze. A gdzie takie robią? Ano w lokalnej pizzerii Adjano w Mikołowie . Nie wnikam skąd mają przepis, zazdroszczę na całej linii. Pizza to jednak nie wszystko, w punkt przygotowane menu rewelacyjna obsługa, taras letni, ogród(...)żoną, mój bąbel uwielbia tam kroczyć (nie tylko ze względu na plac zabaw), zabieramy dziadków na niedzielną popołudniową kawę i desery , i kontemplujemy. To wystarczy. Wróćmy jednak do pizzy. Idealne ciasto, tak jak we Włoszech, ale to już mówiłem. Na smak pizzy i wszystkich innych proponowanych w tym miejscu dań, wpływa przede wszystkim dobór dodatków. Nigdy nie jest przesadzony
BaRepasFoccacia to rodzaj włoskiego pieczywa, które jest podstawą do przygotowania pizzy. Daje nam dużą dowolność w wyborze dodatków, mogą to być dowolne sery, pesto, oliwki, pomidory koktajlowe lub szynka parmeńska oraz wiele innych. Moja jest posmarowana zielonym pesto bazyliowym, wyłożona serem mozzarella i pomidorkami koktajlowymi, całość posypana startym parmezanem... pyszności :) Składniki na ciasto: 500 g mąki pszennej 350 ml wody(...)cukier. Mieszamy całość widelcem i wyrabiamy ręką na gładkie ciasto. W razie potrzeby dolać 30 ml wody. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 2 godziny ( można nagrzać piekarnik do 50*C i wstawić ciasto - pamiętając o uchyleniu drzwiczek !). Przygotowanie: Piekarnik nagrzewamy do 180*C. Wyrośnięte ciasto przekładamy na blaszkę lub tortownicę (ok. 30 cm średnicy). Dociskamy
Chocolate Muffin BlogŻadna pizza nie równa się z tą zrobioną w domu:) A moi chłopacy uwielbiają pizzę, dlatego robię ją co najmniej raz miesiącu. Tym razem zrobiłam najzwyklejszą
Z miłości do słodkościpomidorami Oscypkowe miseczki wypełnione rukolą, suszonymi pomidorami i włoskimi orzechami Owoce z waniliową chałwą i orzechami w miodzie Pasta z ciecierzycy z oregano, czosnkiem i chia Papryki faszerowane kuskusem z pomidorami Pieczona kiełbasa z warzywami w oliwie z rozmarynem Pieczone pierożki z ciasta na focaccie z kuskusem i kurczakiem Pizza z papryką i czarnymi oliwkami Podpłomyki Proziaki Sałatka brokułowa
Moja smaczna kuchniawody, z mąką typ 550 która jest odpowiednikiem włoskiej 00 i na drożdżach instant - muszę przyznać, że jestem bardzo zadowolona z efektu końcowego. Pizza świetnie się upiekła i nie odkształciła się. To co włożymy do środka jest tak naprawdę kwestią indywidualną. Warto wrzucić swoje ulubione dodatki. Przepis na samo ciasto drożdżowe nadaję się także do klasycznej pizzy. Składniki
Poezja Smaków - blog kulinarnyniżej umieścimy w piekarniku blachę tym lepiej - ciasto się dopiecze od spodu i będzie chrupiące. Pizzy wystarczy 10-15 minut w dobrze rozgrzanym piecu. Po wyjęciu kładziemy na środek rukolę, przepołowione pomidorki i cienkie plastry parmezanu (można je zrobić obieraczką do warzyw). Nie żałujemy składników:) Pizza gotowa! Partnerem "Tygodnia włoskiego" jest marka Barilla
Kulinarne InspiracjeWe Włoszech popularna przekąska, sprzedawana przy ulicach i placach. Wygodniejsza w jedzeniu od pizzy, o powalającym smaku i sycąca na długie godziny. -> Przepis na ciasto
Bon Ton Italiatosterze. Przepis z książki „Pane, pizze e focacce”. Przepis szybki i bajecznie prosty. W sam raz na jutrzejszy Dzień Babci! Ciasto bananowe z nutą cytrynową- banana bread Składniki: 240 g mąki pszennej 130 g cukru 100 g masła 3 dojrzałe banany 3 jajka 80 g orzechów włoskich 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody otarta skórka(...)cytryny Orzechy rozdrabniamy na mniejsze kawałki, ja użyłam wałka do ciasta. Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia i sodą. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywno mikserem, stopniowo dodajemy po łyżce cukru. Masło rozpuszczamy w rondelku, nie musi zbyt długo stygnać. Do ubitych na błyszczącą pianę białek dodajemy po jednym żółtku, miksujemy na niskich obrotach miksera
Mia Cucina SofietaPizzę lubi każdy nie tylko dziecko,a o fajnym kształcie, tym chętniej się zjada. Składniki:3,5 szklanki mąki1 szkl ciepłej wody1/2 kostki drożdżyłyżka soliłyżka
Z Majeczką w kuchni