połowę mostu na którym podobno się tańczy. Choć pewnie po prostu nazwa dobrze się rymuje :) Podobno papieżom stacjonującym we Francji brakowało włoskkiego jedzenia, dlatego kucharze przygotowywali im włoską pizzę z francuskich składników. Co prawda ta historia wydaje się być wiarygodna w kontekście tego, że faktycznie Włosi nauczyli Francuzów gotować, ale dopiero 200 lat później.. Ponad to ci papieże(...)drożdże - olej - ocet - cebula - zioła prowansalskie, których nie może zabraknąć, bo to w końcu danie z Prowansji :) - cukier Wykonanie: Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie i dodajemy mąkę. Ugniatamy ciasto regulując wodą lub mąką jego konsystencję. Chcemy aby nie kleiło się do rąk. Dodajemy trochę oleju, zeby nie było suche. Cebulę kroimy w półplasterki i podsmażamy na małym ogniu
Kryzysowa Książka KucharskaDawno nie piekłam pizzy, bo jak się już ją upiecze to można jeść, jeść....jeść, a przecież wiecie że u nas ostatnio dietetycznie. Biorąc pod uwagę
Gotuj Sam!Pyszna, miękka a z zewnątrz chrupiąca focaccia to rodzaj pieczywa pochodzącego z kuchni włoskiej, będącego podstawą do pizzy. Może być z dodatkami: pomidorami, oliwkami, ziołami lub bez. Podaje się ją na ciepło lub na zimno z dodatkiem oliwy z oliwek. Będąc we Włoszech zajadłam się nią każdego dnia, bardzo mi smakowała. Postanowiłam tym razem przygotować własną. Moja focaccia jest lekko(...)mleczna i słodka za sprawą dodatku w postaci maślanki. Jednak dodatki: pomidor i parmezan sprowadzają nas na ziemię a ostatecznie całość jest słodko- wytrawna. Składniki (na formę 20x20 cm) Ciasto drożdżowe na maślance: 280 gram mąki pszennej 30 gram rozpuszczonego masła 5 gram suchych drożdży lub 15 gram świeżych 1 jajko 1 łyżeczka cukru 75 ml ciepłej wody
Mango PapajaPizzę robiłam już kilka razy. Przyznaję się, nie potrafię jej robić. Zawsze się boję, że będzie za bardzo surowa i za długo piecze się w piekarniku
Pobite gary BarbaryDziś pierwszy dzień wiosny z tej okazji coś kojarzącego się z ciepłem i słońcem czyli pizza. Nie znam nikogo kto jej nie lubi. Myślę, że sekret
Smaki Przyprawy i KoloryDziś pierwszy dzień wiosny z tej okazji coś kojarzącego się z ciepłem i słońcem czyli pizza. Nie znam nikogo kto jej nie lubi. Myślę, że sekret
Kulinarna rozmowa"Ostatni w tym roku przepis ze szparagami idealny na rozpoczęcie wakacyjnego miesiąca. Mam nadzieję, że szparagi się Wam jeszcze nie znudziły ;). Tym razem bardzo włoski, pożywny
Słodkie PrzyjemnościDzisiaj po całym domu roznosił się zapach pesto bazyliowo - miętowego, które podczas moich kuchennych wypieków, sprawiało, że czułam się jak na wakacjach, w ciepłych krajach. Idealne
Moja smaczna kuchniawłoskiej pizzy z tłustym, ciężkim żółtym serem, a mianowicie pizzę w greckim wydaniu. Zaręczam, że na "żywo" wygląda o wiele lepiej ;) i smakuje wybornie. Za nadzienie posłużył mi świeży szpinak i ser feta, a wszystko to doprawione czosnkiem, smażoną cebulą, porem i miętą. Choć takie połączenie może się wydawać kontrowersyjne, zaręczam, że mięta nadaje całości wyjątkowości i orzeźwienia. Pizzę podałam(...)oczywiście z domowym sosem czosnkowym (bardzo lubimy czosnek :D). Pizza zniknęła w mgnieniu oka, co potwierdza, że świetnie smakuje! Bardzo polecam! Składniki na grecką pizzę: CIASTO: 250 g mąki pszennej 40 ml ciepłej wody 6-7 g świeżych drożdży 1/2 łyżeczki cukru 125 ml ciepłej wody 1 i 1/2 łyżki oliwy 1/2 łyżeczki soli Mąkę przesiewamy
Rozpustne gotowanieCzasem warto zamiast obiadu z dwóch dań podać dobrą domową pizzę-łatwo ją zrobić, jest tania a jednocześnie sycąca Tym razem zrobiłam ją z pikantną hiszpańską
Wanilia i Kardamonwłoska, wołowina Lebiodka, inaczej zwana oregano, jest naturalnym antybiotykiem, więc warto sięgać po ten dodatek w czasie choroby. Ma lekko gorzkawy smak, który sprawdza się doskonale we włoskich przysmakach. Obowiązkowo w każdej pizzy. Rozmaryn – mięsa, ryby, desery, napoje Rozmaryn ma charakterystyczny silny smak, lekko sosnowy, trochę słodszy od mięty, z lekką nutą imbiru. To tylko kilka z dostępnych ziół
MarcinChefwłoski specjał, z mniej tradycyjną mąką żytnią. UWAGA! standardowo na pizzę używa się mąki pszennej o wysokim przemiale- czyli typ 450. Ja niestety znalazłam jedynie żytni odpowiednik na poziomie 720. Pizza na szczęście wyszła bardzo smaczna i chrupiąca. Nie próbujcie jednak tego przepisu z wyższymi typami, bo niestety trafiłam kiedyś w sieci na przepis z typem 2000 ! Pizza(...)była zjadliwa... stanowczo odradzam. Jeśli znajdziecie w sklepach niższy typ mąki żytniej to na pewno wyjdzie jeszcze smaczniejsza :) Polecam ciekawy artykuł: co oznacza typ mąki? Składanki: Ciasto: 0,5 kg mąki żytniej (typ 720) 250 ml letniej wody 30 gram świeżych drożdży (lub 8-10 gram suszonych) Łyżeczka cukru Łyżeczka soli 2 łyżeczki oliwy z oliwek Kasza manna do podsypania
Tradycyjna KuchniaCalzone pochodzi z Włoch i technicznie to nic innego jak złożona pizza. Jednak jak spróbujecie, to szybko możecie dojść do wniosku, że taka mała zmiana sprawia
Passions hobbies lifeW związku z obchodzonym dziś Dniem Pizzy postanowiliśmy przyłączyć się do tego "święta" i zrobić ten wspaniały placek, który można przygotować na milion różnych sposobów. Ja
Codzienne Gotowanienatce pietruszki Penne z ciecierzycą, suszonymi pomidorami, czarnymi oliwkami i chrupiącymi orzechami włoskimi Penne z grillowanymi warzywami Pieczarkowa z kuskusem Pieczarkowa z makaronem i majerankiem Pieczona dynia z cukinią w ziołach z kaszą jęczmienną Pieczone kasztany Pieczona kiełbasa z warzywami w oliwie z rozmarynem Pieczone pierożki z ciasta na focaccie z kuskusem i kurczakiem Pieczone podudzia z kurczaka z cukinią(...)czosnkiem Pierogi z mięsem, cebulą i marchewką Pierożki z kurczakiem, cukinią i pomidorem z dodatkiem natki i czosnku Pierogi ze szpinakiem z dipem z ricotty Pikantna wieprzowina w pomidorach Pizza z boczkiem Pizza z papryką i czarnymi oliwkami Polędwiczka wieprzowa z marchewką i czosnkiem w pomidorach Racuszki kokosowo-orzechowe z dodatkiem rumu Ratatuja z bobem Ratatuja z soczewicą Ravioli
Moja smaczna kuchniadlatego pizza podzielona na dwie części. Możemy wybierać. Dodatkowym atutem tej pizzy jest mąka, którą poleciła mi moja koleżanka. Może robię teraz reklamę, ale Mąka do pizzy włoskiej z firmy Smaki świata jest doskonała. Polecam , bo dobre. SKŁADNIKI: 3 szklanki mąki 1 1/2 szklanki wody gazowanej 40 g drożdży pół łyżeczki soli szczypta cukru 3 łyżki oliwy(...)kukurydzy 1 cebula 20 dag. pieczarek 20 dag sera mozzarella masło klarowane do smażenia pieczarek odrobina oregano Sos na spód pizzy: sos paprykowy-odsyłam do przepisu Pasta paprykowa można również inny dowolny sos WYKONANIE Drożdże do zrobienia ciasta powinny być ciepłe, więc wcześniej wyjmujemy z lodówki. Do szklanki lub większego kubka wsypujemy 2 łyżki mąki, rozkruszamy drożdże, dodajemy
W kuchennym oknie Ewywłoski placek, zrodził się w starożytnej Grecji, ówcześni Grecy serwowali płaskie chleby z oliwą z oliwek oraz ziołami.. hmm jaka jest prawda? Dla mnie oczywista, pizza jest włoska i należy do Włoch! A celem dzisiejszego postu, jest obniżenie kaloryczności tej pyszności i przyjemności:) Przepis na orkiszowy spód ( 12 placków): 5 g świeżych drożdży 150 g mąki pszennej(...)mąki (pszennej) i 50 ml wody. Odstawiam na 5 minut, aż zaczną tworzyć się bąbelki. Mąkę orkiszową mieszam z pszenną. Następnie do rozczynu dodaję sól, połowę mąki i wyrabiam ciasto ręką, stopniowo dosypując pozostałą część mąki, aż powstanie jednolita masa. Formuję kulę i odstawiam w ciepłe miejsce na 5 minut, pod przykryciem (wilgotny ręcznik). Na oprószonej mąką stolnicy zagniatam gotowe
Pause Gotowanie!