Dziś pierwszy dzień wiosny z tej okazji coś kojarzącego się z ciepłem i słońcem czyli pizza. Nie znam nikogo kto jej nie lubi. Myślę, że sekret
Kulinarna rozmowa"Ostatni w tym roku przepis ze szparagami idealny na rozpoczęcie wakacyjnego miesiąca. Mam nadzieję, że szparagi się Wam jeszcze nie znudziły ;). Tym razem bardzo włoski, pożywny
Słodkie PrzyjemnościDzisiaj po całym domu roznosił się zapach pesto bazyliowo - miętowego, które podczas moich kuchennych wypieków, sprawiało, że czułam się jak na wakacjach, w ciepłych krajach. Idealne
Moja smaczna kuchniawłoskiej pizzy z tłustym, ciężkim żółtym serem, a mianowicie pizzę w greckim wydaniu. Zaręczam, że na "żywo" wygląda o wiele lepiej ;) i smakuje wybornie. Za nadzienie posłużył mi świeży szpinak i ser feta, a wszystko to doprawione czosnkiem, smażoną cebulą, porem i miętą. Choć takie połączenie może się wydawać kontrowersyjne, zaręczam, że mięta nadaje całości wyjątkowości i orzeźwienia. Pizzę podałam(...)oczywiście z domowym sosem czosnkowym (bardzo lubimy czosnek :D). Pizza zniknęła w mgnieniu oka, co potwierdza, że świetnie smakuje! Bardzo polecam! Składniki na grecką pizzę: CIASTO: 250 g mąki pszennej 40 ml ciepłej wody 6-7 g świeżych drożdży 1/2 łyżeczki cukru 125 ml ciepłej wody 1 i 1/2 łyżki oliwy 1/2 łyżeczki soli Mąkę przesiewamy
Rozpustne gotowanieCzasem warto zamiast obiadu z dwóch dań podać dobrą domową pizzę-łatwo ją zrobić, jest tania a jednocześnie sycąca Tym razem zrobiłam ją z pikantną hiszpańską
Wanilia i Kardamonwłoska, wołowina Lebiodka, inaczej zwana oregano, jest naturalnym antybiotykiem, więc warto sięgać po ten dodatek w czasie choroby. Ma lekko gorzkawy smak, który sprawdza się doskonale we włoskich przysmakach. Obowiązkowo w każdej pizzy. Rozmaryn – mięsa, ryby, desery, napoje Rozmaryn ma charakterystyczny silny smak, lekko sosnowy, trochę słodszy od mięty, z lekką nutą imbiru. To tylko kilka z dostępnych ziół
MarcinChefwłoski specjał, z mniej tradycyjną mąką żytnią. UWAGA! standardowo na pizzę używa się mąki pszennej o wysokim przemiale- czyli typ 450. Ja niestety znalazłam jedynie żytni odpowiednik na poziomie 720. Pizza na szczęście wyszła bardzo smaczna i chrupiąca. Nie próbujcie jednak tego przepisu z wyższymi typami, bo niestety trafiłam kiedyś w sieci na przepis z typem 2000 ! Pizza(...)była zjadliwa... stanowczo odradzam. Jeśli znajdziecie w sklepach niższy typ mąki żytniej to na pewno wyjdzie jeszcze smaczniejsza :) Polecam ciekawy artykuł: co oznacza typ mąki? Składanki: Ciasto: 0,5 kg mąki żytniej (typ 720) 250 ml letniej wody 30 gram świeżych drożdży (lub 8-10 gram suszonych) Łyżeczka cukru Łyżeczka soli 2 łyżeczki oliwy z oliwek Kasza manna do podsypania
Tradycyjna KuchniaCalzone pochodzi z Włoch i technicznie to nic innego jak złożona pizza. Jednak jak spróbujecie, to szybko możecie dojść do wniosku, że taka mała zmiana sprawia
Passions hobbies lifeW związku z obchodzonym dziś Dniem Pizzy postanowiliśmy przyłączyć się do tego "święta" i zrobić ten wspaniały placek, który można przygotować na milion różnych sposobów. Ja
Codzienne Gotowanienatce pietruszki Penne z ciecierzycą, suszonymi pomidorami, czarnymi oliwkami i chrupiącymi orzechami włoskimi Penne z grillowanymi warzywami Pieczarkowa z kuskusem Pieczarkowa z makaronem i majerankiem Pieczona dynia z cukinią w ziołach z kaszą jęczmienną Pieczone kasztany Pieczona kiełbasa z warzywami w oliwie z rozmarynem Pieczone pierożki z ciasta na focaccie z kuskusem i kurczakiem Pieczone podudzia z kurczaka z cukinią(...)czosnkiem Pierogi z mięsem, cebulą i marchewką Pierożki z kurczakiem, cukinią i pomidorem z dodatkiem natki i czosnku Pierogi ze szpinakiem z dipem z ricotty Pikantna wieprzowina w pomidorach Pizza z boczkiem Pizza z papryką i czarnymi oliwkami Polędwiczka wieprzowa z marchewką i czosnkiem w pomidorach Racuszki kokosowo-orzechowe z dodatkiem rumu Ratatuja z bobem Ratatuja z soczewicą Ravioli
Moja smaczna kuchniadlatego pizza podzielona na dwie części. Możemy wybierać. Dodatkowym atutem tej pizzy jest mąka, którą poleciła mi moja koleżanka. Może robię teraz reklamę, ale Mąka do pizzy włoskiej z firmy Smaki świata jest doskonała. Polecam , bo dobre. SKŁADNIKI: 3 szklanki mąki 1 1/2 szklanki wody gazowanej 40 g drożdży pół łyżeczki soli szczypta cukru 3 łyżki oliwy(...)kukurydzy 1 cebula 20 dag. pieczarek 20 dag sera mozzarella masło klarowane do smażenia pieczarek odrobina oregano Sos na spód pizzy: sos paprykowy-odsyłam do przepisu Pasta paprykowa można również inny dowolny sos WYKONANIE Drożdże do zrobienia ciasta powinny być ciepłe, więc wcześniej wyjmujemy z lodówki. Do szklanki lub większego kubka wsypujemy 2 łyżki mąki, rozkruszamy drożdże, dodajemy
W kuchennym oknie Ewywłoski placek, zrodził się w starożytnej Grecji, ówcześni Grecy serwowali płaskie chleby z oliwą z oliwek oraz ziołami.. hmm jaka jest prawda? Dla mnie oczywista, pizza jest włoska i należy do Włoch! A celem dzisiejszego postu, jest obniżenie kaloryczności tej pyszności i przyjemności:) Przepis na orkiszowy spód ( 12 placków): 5 g świeżych drożdży 150 g mąki pszennej(...)mąki (pszennej) i 50 ml wody. Odstawiam na 5 minut, aż zaczną tworzyć się bąbelki. Mąkę orkiszową mieszam z pszenną. Następnie do rozczynu dodaję sól, połowę mąki i wyrabiam ciasto ręką, stopniowo dosypując pozostałą część mąki, aż powstanie jednolita masa. Formuję kulę i odstawiam w ciepłe miejsce na 5 minut, pod przykryciem (wilgotny ręcznik). Na oprószonej mąką stolnicy zagniatam gotowe
Pause Gotowanie!bogato, bo my lubimy ostro.SKŁADNIKI NA CIASTO ZWYKŁE:- 25 dkg mąki,- 1/4 kostki drożdży,- pół szklanki wody, pół szklanki mleka razem,- łyżeczka soli,- łyżeczka cukru,- 3 łyżki oleju,SKŁADNIKI NA CIASTO BEZGLUTENOWE:- można je zrobić z tych samych proporcji co "zwykłe", ale należy pamiętać, że to ciasto, o wiele szybciej pęcznieje, więc ilość mąki należy "regulować" obserwując(...)ciasto. Odstawiamy. Gdy wyrośnie znów je wyrabiamy. Ciasto ma być elastyczne i ma samo odchodzić od ręki (bezglutenowcy - nie poddajemy się, wyrabiamy długo, czasem sobie przy tym klniemy, ale się nie poddajemy, bo wyjdzie bosko). Jeśli ciasto za bardzo się klei, podsypujemy mąką i wyrabiamy.Formujemy koło lub kwadrat i kładziemy na podsypanej mąką blasze - nie smarujemy blachy tłuszczem (!).Ciasto smarujemy
Wypisz WymalujPołączenie boczku z kurkami i jajkiem może być pomysłem na wiele potraw. Zarówno tłustą sałatkę z ziemniakami, jak i Carbonarę w nowej odsłonie. Z tych
Mango Papajawłoskiej takiej z prawdziwego zdarzenia. Miałam okazję kosztować właśnie ichniejszego wypieku będąc na wakacjach we Włoszech i za każdym razem gdy wracam wspomnieniami właśnie ta pizza przychodzi mi na myśl. Po powrocie z mężem zapragnęliśmy posiadanie kamienia do pizzy, to był strzał w dziesiątkę. Okazało się, ze właśnie takowy kamień pozwolił poczuć namiastkę smaku wakacji. Dzisiaj dla odmiany przygotowałam pizzę(...)rybką. Jako dodatek użyłam filet z makreli firmy GRALL . Pizza zniknęła bardzo szybko i polecam taką wariację smakową. Pizza z serem, oliwkami, kukurydzą i filetem z makreli SKŁADNIKI: Ciasto: 340 g mąki pszennej 5 g drożdży ¾ łyżki soli ¾ łyżki cukru 2 łyżki oliwy 250 ml letniej przegotowanej wody Dodatki: 500 g sera mozzarella w bloku
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki