taką lubię najbardziej chociaż zwykle jest nie do powtórzenia. Tym razem było trochę sera, grzyby, włoska szynka i odrobina warzyw - całość wyszła ciekawie i smakowicie. Warto czasami poeksperymentować.Zagniecenie ciasta zajmuje niewiele czasu a potem dodajemy co mamy. Tak właśnie powstała np. pizza z pesto i pomidorkami , pizza z młodymi warzywami, pizza z papryką i owczym serem czy pizza
Smaczna PyzaPizzę uwielbia chyba każdy. Korzystając z sezonu szparagowego polecam przygotować tą ze szparagami, szynka i boczkiem. Cienkie, włoskie ciasto, gęsty sos pomidorowy i aromatyczne szparagi to gwarancja sukcesu. Składniki : ciasto: 190ml wody 30 g drożdży 350g przesianej mąki szczypta soli łyżeczka cukru 2 łyżki oliwy sos pomidorowy: 1 cebula 2 ząbki czosnku oliwa do smażenia puszka pomidorów przecier pomidorowy
Pyry na GazMamusiu czy mamy w lodówce ... i tu padają jej magiczne słowa o składniki :) Ot tak, dzieci również potrafią być miłośnikami kuchni Włoskiej ;-) Dzisiaj przygotowałam pizzę pieczoną na kamieniu bo taką właśnie lubimy najbardziej. Kusząc się na nią przygotowałam ciasto drożdżowe z klasycznego przepisu z dużą ilością oregano co świetnie podkreśliło smak całości. Bo przecież pizza nie może być nudna
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiFocaccia to potrawa kuchni włoskiej, rodzaj pieczywa, będącego podstawą pizzy. Przeważnie przygotowuje się bez dodatków tylko z solą, ziołami polanego oliwą ciasta, albo z suszonymi pomidorami i oliwkami. Ja zrobiłam ją po swojemu, do ciasta pietruszki zielonej dodałam, a na wierz cebulkę słodko kwaśną duszoną w piwie poukładałam. Ciasta palcami nie uciskałam tylko w kratkę ponacinałam
Moniki Smakołykiwybrałam się do Akademii Kulinarnej Whirpool na warsztaty z przygotowywania domowej pizzy i focacci prowadzone przez włoskiego szefa kuchni Marco Ghia. Zajęcia były bardzo inspirujące i na blogu na pewno pojawią się powarsztatowe przepisy na pizzę, zacząć jednak chciałam od receptury arcyciekawej na ciasto z dodatkiem wędzonej papryki , z którego powstaje focaccia o głębokim ceglanym kolorze i cudownym zapachu wędzonki(...)Kulinarnej Whirpool. Focaccia z gorgonzolą, gruszką i orzechami na cieście z wędzoną papryką według przepisu Marco Ghia Składniki /na 1 focaccię, dla 2 osób: na ciasto z wędzoną papryką: 250 g mąki do wypieku pizzy typ 00 (na warsztatach używaliśmy mąki firmy Basia, możesz zastąpić mąką bułeczkową typ 650) 30 g wędzonej papryki w proszku 2 g suszonych drożdży
Chilli Czosnek i OliwaZ okazji Światowego Dnia Pizzy przygotowałam nasz ą ulubion ą pizz ę na grubym cieście. D zięki dodatkowi ricotty i oregano ciasto jest
La grande e la piccola cuocaPizza to zdecydowanie moje ulubione włoskie danie! Jest znana i lubiana na całym świecie! Składniki pizzy możemy dodać według swoich upodobań. Podstawą jest ciasto drożdżowe, sos pomidorowy i oczywiście ser. W dzisiejszej odsłonie zapraszam na pizzę wieloskładnikową z kurczakiem, pieczarkami i warzywami. Spód do ciasta, aby było troszkę zdrowiej to dodałam do niego mąkę pełnoziarnistą. Składniki
kulinarne odsłony patiDzisiaj klasyk kuchni włoskiej, mianowicie pizza z pieczarkami i szynką. Bardzo prosta w przygotowaniu i ekspresowa w upieczeniu. Pychota! Składniki: Na Ciasto: 30 gr drożdży w 1/2 szklance wody, * 1 ½ szklanki mąki 3 łyżki oliwy *na tą pizzę będziemy używać ciężkich składników farszu, dlatego też należy dodać nieco więcej drożdży i oliwy niż normalnie
Kolizje SmakówZwykło się twierdzić, że o jakości pizzy decyduje grubość ciasta i ilość dodatków. Zwłaszcza u nas, kiedy to mieliśmy niedosyt takowych :) Takie przekonanie panuje w wielu miejscach, zwłaszcza w kraju, który rozpropagował pizzę - USA. Z tej perspektywy pizza marinara to danie wyjątkowo kryzysowe. I dobrze. Dzięki temu mogło tutaj trafić. Tym czasem w restauracji L'Antica Pizzeria da Michele(...)uznawanej za najlepszą pizzerię świata są tylko dwa rodzaje pizzy. Margheritta i marinara. Nie przeszkadza to klientom stać w kolejce, aby ją zjeść. Być może dlatego, że nie jest to typowa włoska knajpka. Mianowicie - NIE MA UKRYTYCH OPŁAT , szczycą się tym nawet i ogłaszają na ścianie w lokalu :) Prawdziwe neapolitańskie ciasto jest bardzo trudne do wykonania. Po pierwsze musi być
Kryzysowa Książka Kucharskaszparagi są dobre nie tylko do pizzy ale także do sałatek, zapiekanek i grzanek. składniki ciasto na pizzę ( 2 placki) 1 opakowanie suchych drożdży 1/4 łyżeczki cukru 62,5 ml letniej wody - 4 łyżki i 1/2 łyżeczki 212 g mąki - dałam włoską 00 1/2 łyżeczki soli 1 i 1/2 łyżki oliwy dodatkowo 3 łyżki (45 ml) wody
Stare GaryKażdy dziś piecze pizzę, piekę i ja...:D Podstawą każdej pizzy jest dobre ciasto, zaś nadzienie może być -co nam w duszy zagra-dziś dzień pizzy
Wanilia i KardamonTypowa włoska pizza jest cienka i chrupiąca, ma niewielką ilość dodatków, więc nie jest zbyt kaloryczna. Klasyczna to połączenie mozzarelli, sosów, pomidorów i bazylii. Najważniejsze jednak jest to aby zrobiona przez nas pizza smakowała nam i naszym domownikom. Cały proces jej tworzenia to niezła frajda dla dzieci, należy o tym pamiętać, bo przecież, które dziecko nie lubi pizzy(...)jeszcze może samo sobie wybrać składniki!! Polecam!! Polecam również zakup okrągłej blaszki do pizzy , koniecznie z dziurkami, dzięki czemu ciasto oddycha podczas pieczenia i faktycznie jest lepsza! Moje przepisy na Pizze: Domowa chrupiąca Pizza Bardzo szybka i smaczna Pizza
W Moim Magicznym Domuserkiem śmietankowym) 3 łyżki oliwy pęczek zielonych szparagów prosciutto (jest to rodzaj włoskiej szynki, jakbyśmy jej nie znaleźli można zastąpić szynkami długo dojrzewającymi np. szwarcwaldzką) dowolne sery (my użyłyśmy radamera a na to mozzarelle w kostce by się ładnie ciągnęło) sól, pieprz, ulubione przyprawy Ciasto na pizze: Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie ( musimy uważać by nie była gorąca bo wówczas
Kolizje Smakówzamiast oliwy dodaję olej kujawski rzepakowy i moim zdaniem jest to znacznie lepsze rozwiązanie) Uwaga: przygotowywałam też ciasto z mąki do pizzy typ 00 jednego z polskich producentów, jednak nam nie przypadło do gustu.. Zamierzam niebawem zrobić pizzę z oryginalnej mąki włoskiej - ciekawa jestem czy będzie jakaś różnica w smaku Dodatki Do przygotowania tej pizzy użyliśmy zaledwie kilku składników(...)dodatków zależy tylko od Waszej fantazji. Przygotowanie Do naczynia miksującego włożyć żółty ser, rozdrobnić miksując przez 10 sekund z prędkością 8, po czym przesypać do innego naczynia. Wszystkie składniki ciasta włożyć w podanej wyżej kolejności do naczynia miksującego. Ustawić czas 2 minuty, prędkość " wyrabianie ciast ". Ciasto pozostawiam na około 15 minut w naczyniu głównym do wyrośnięcia. Gotowego ciasta nie wałkujemy
Kulinaria - potrawy z różnych stron światakukurydzą) III. Cztery sery z brokułami (mix serów i brokuły) IV. Włoska (z domowym pesto, suszonymi pomidorami, oliwkami i parmezanem) Czas wykonania: 3 h Ilość porcji: 16 mini pizzerinek (4 smaki po 4 sztuk) Składniki: Ciasto: […] Artykuł Mini pizza w 4 smakach (wersja II) pochodzi z serwisu KuchniaWeDwoje.pl
KuchniaWeDwoje.pl