włoska - 3159 przepisów (strona:56/211)

Letnia zupa minestrone z młodych warzyw 196

Dzień dobry, Latem stragany i targowiska obfitują w kolorowe warzywa i owoce. To najlepsza pora, aby przygotować zupę z młodych warzyw. Dlatego dziś zapraszam was na przepis na włoską zupę jarzynową, czyli minestrone z młodych letnich warzyw. Ale najpierw, jak to u mnie, zacznę od historii i kilku ogólnych zasad przygotowania minestrone, bo jak się zaraz dowiecie, jest to zupa(...)koniec do zupy dodajemy drobny makaron (dowolny kształt) i posypujemy parmezanem . Możemy też podać ryż lub grzanki z chleba. Ciekawym dodatkiem zwieńczającym zupę jest łyżeczka sosu pesto, jak we włoskiej Minestrone alla Genovese lub prowansalskiej zupie soupe au pistou .  Letnia zupa minestrone z młodych warzyw - przepis Składniki: 1 młody seler 1 młody por pęczek młodych marchewek 2 cebule oliwa

Chilli Czosnek i Oliwa
Bób inaczej 2 - Letni hummus z bobu 170

polania gotowego hummusu) opcjonalnie 2 łyżeczki przyprawy za'atar ( patrz oryginalny przepis ), u mnie marokańskiej Ras el-Hanout* sól, pieprz * Ras el-Hanout - curry, kolendra, kumin, papryka, sól, koper włoski, pieprz Przygotowanie: Bób ugotuj i obierz z łupinek. Wrzuć do miski, dodaj pozostałe składniki i zmiksuj. Gotowy polej oliwą i skrop sokiem z cytryny. Świetny z chrupkim pieczywem

Chilli Czosnek i Oliwa
Gulasz z soczewicy na Nowy Rok – o tradycjach sylwestrowo – noworocznych 189

otrzymali od kogoś w prezencie. Taki strój ma im przynieść szczęście w Nowym Roku, niczym naszym maturzystom bielizna noszona na Studniówce. Soczewica, symbol szczęścia i dobrobytu Nowy Rok po włosku We Włoszech ukształtowała się ciekawa kulinarna tradycja związana z noworocznym obiadem, pranzo di Capodano . Obowiązkowym daniem podawanym w czasie tego uroczystego posiłku jest gulasz z soczewicy, któremu towarzyszy cotechino

Chilli Czosnek i Oliwa
Dip z pieczonych buraków z za'atarem 212

smak z ziemistego na słodki i przeobraża w rubinowe delicje . Z pieczonych buraków przygotowałam arabski dip, doprawiony czosnkiem, chilli i za'atarem, posypany pokruszoną fetą, dymką i orzechami włoskimi, dla wzbogacenia jego smaku i tekstury. Dip zachwycił mnie swoim kolorem i okazał się przepyszny, szczególnie z dodatkiem arabskich chlebków. Zapraszam:) Bardzo lubię piec przeróżne warzywa - pieczenie ziemniaków razem z cebulą(...)łyżki oliwy 1 1/2 łyżki syropu klonowego, u mnie melasa z winogron (możesz wykorzystać też np. miód) 2 łyżki za'ataru sól do przybrania: ok. 70 g orzechów włoskich uprażonych na suchej patelni i grubo posiekanych 2 łyżki pokruszonego sera feta lub sera koziego 2 łyżki posiekanej cebulki dymki Przygotowanie: Buraki umieść na blasze, dodaj 1/4 szklanki wody, przykryj folią

Chilli Czosnek i Oliwa
Tażin (tagine) z klopsikami w sosie pomidorowym i jajkami 274

książki "Łatwa kuchni śródziemnomorska", więc być może jej autorka, Claudia Roden, uprościła przepis, aby zachęcić początkujących adeptów kuchni marokańskiej. Mięsne klopsiki w sosie pomidorowym to kombinacja znana z kuchni włoskiej i gdy zobaczyłam ten przepis, skojarzenie z sosem bolognese nasunęło mi się samo. Jednak  tażin jest w smaku naprawdę marokański, a to za sprawą sporej ilości charakterystycznych(...)czasie zrób klopsiki. W misce wymieszaj mielone mięso z cebulą, pietruszką i przyprawami. Dobrze wyrób na jednolitą masę. Nasmaruj dłonie olejem i formuj kulki wielkości orzecha włoskiego. Na patelni rozgrzej trochę oleju i smaż na niej kolejne porcje klopsików aż usmażą się na złoto. W środku powinny pozostać różowe.  Przełóż usmażone klopiki do naczynia z sosem pomidorowym. Dodaj bakłażana

Chilli Czosnek i Oliwa
Wielkanocna tarta ze szpinakiem i jajkiem 179

świąteczne śniadanie lub jako pomysł na wielkanocny obiad dla wegetarian. Zresztą jest tak dobra, że warto ją przygotowywać przez cały rok. Zapraszam! Przepis na Torta Pasqualina czyli po włosku " ciasto wielkanocne " pochodzi z Ligurii , a tradycja jego przygotowywania sięga XVI w. Receptura od tego czasu ewoluowała, zmierzając do uproszczenia dawnej, dość pracochłonnej metody.  Klasyczny przepis nakazywał, aby ciasto

Chilli Czosnek i Oliwa
Mąż w kuchni: Spaghetti z krewetkami, czosnkiem i chilli 210

znaczenie. Makaron De Cecco bardzo nam obojgu smakował - jest gruby, ma świetną konsystencję, dobrze utrzymuje dodatki. Do tego  De Cecco została założona ponad sto lat temu jako rodzinna włoska firma, a ja cenię producentów z historią. Reasumując makaron oceniamy jako dobry i godny polecenia (naprawdę piszę to z czystym sumieniem). Po tej dygresji przejdziemy wreszcie do przepisu:) Spaghetti

Chilli Czosnek i Oliwa
Młode ziemniaczki z salsą verde i jajkiem sadzonym 166

powoli nabierają szmaragdowego koloru. Mniam! P.s. Zajrzyjcie koniecznie do Panny Malwinny , która również przygotowała smakowite danie z młodych ziemniaczków, jajka i ziół. Salsa verde, czyli zielony sos , ma rodowód włoski, ale podobne sosy można znaleźć również w innych krajach: we Francji  sauce verte , w Niemczech  Grüne Soße , a w Hiszpanii ... również salsa verde ;) Do tradycyjnych składników tego

Chilli Czosnek i Oliwa
Jak wybrać dobrą oliwę z oliwek? - Relacja z imprezy Flos Olei 182

sprawę, że smak oliwy nie każdemu odpowiada, jednak kupowanie oliwy bez oliwnego smaku mija się z celem, bo taki produkt nie będzie posiadał korzystnych właściwości zdrowotnych. A oto jak włoskie mamy przyzwyczajają swoje dzieci do charakterystycznego smaku oliwy - podają ją razem z czekoladą! - co wdzięcznie prezentuje nam nasza modelka, Asia z Hiszpania Portal :) Klarowność oliwy Najwięcej cennych właściwości mają oliwy(...)jabłko do neutralizacji smaku. Na specjalnej karcie mogliśmy zapisywać swoje spostrzeżenia. A oto oliwy, które degustowaliśmy. Jak widzicie, smakuje się od oliwy najłagodniejszej (lekko owocowa), do najintensywniejszej. Przeważały oliwy włoskie. Były zarówno oliwy jedno odmianowe, jak i tak zwane blendy. Degustacja oliwy krok po kroku: 1. Oliwę nalej do małej szklaneczki . Jej kolor nie ma znaczenia - profesjonaliści oceniają oliwę

Chilli Czosnek i Oliwa
Roladki z cukinii z suszonymi pomidorami i serem 194

letnie potrawy. Dziś na blogu znowu będzie królowała cukinia, moja tegoroczna miłość:) W tym sezonie przygotowałam już dla Was elegancką sałatkę z cukinii i zielonej fasolki , greckie placuszki oraz włoskie penne z kiełbasą i cukinią . Tym razem zapraszam Was na aromatyczne roladki z pieczonej cukinii nadziewane suszonymi pomidorami, serem gorgonzola i bazylią o dźwięcznej włoskiej nazwie - Involtini di zucchini . Idealnie

Chilli Czosnek i Oliwa
Spaghetti carbonara z cukinią, boczkiem i masą śmietanową 175

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Przepyszne i proste danie obiadowe pochodzące z kuchni włoskiej. Makaron spaghetti z cukinią i boczkiem wymieszany z masą jajeczno- śmietanową z dodatkiem sera. Jego wykonanie nie zajmuje dużo czasu, a smakuje wyśmienicie. Polecam Post Spaghetti carbonara z cukinią, boczkiem i masą śmietanową pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje

Marta Gotuje
SAŁATA Z SEREM PLEŚNIOWYM, GRUSZKĄ I ORZECHAMI 214

niebieską pleśnią (pikantnych, po plastrze na porcję)- u mnie 4 rodzaje, np.lazur złocisty, zwykły, gorgonzola, itp. - ok.1/2 miękkiej, dojrzałej gruszki (na osobę) - ziarna prażone na patelni - kilka orzechów włoskich (u mnie pecan, z chwilowego braku włoskich) - gęsty sos balsamico (do dekoracji) Sos do sałaty: - 1 łyżeczka musztardy francuskiej - 1 łyżeczka musztardy dijon - 2 łyżki octu balsamicznego - 6-8 łyżek oliwy

Smaczne Zdrowe
TIRAMISU Z MALINAMI. 186

ręce, po czym zniknął za zakrętem. A ona sama z walizką w ręku, czeka na autobus, na opustoszałym przystanku. Deszcz maskuje jej słone niczym morska woda łzy. Tiramisu, włoski deser, wywodzący się prosto ze słonecznej Sycylii, który podbija całą Europę. Ma wielu miłośników, w tym także i mnie. Choć nie należy do lekkich, mogłabym się nim zajadać do utraty

W kuchni Karmel-itki
Sałatka z grillowanym kurczakiem (light) 366

tutaj soli, jedynie do doprawienia kurczaka zastosowałam przyprawy które wchodzą w skład nowej mieszanki Kotanyi Pomidoro. Mieszanka ta składa się z suszonych pomidorów, czosnku, cebuli, pietruszki, soli jodowanej oraz włoskich ziół: bazylii, oregano. Gościła już ta mieszanka w kuchni, gdy przygotowywałam muszle faszerowane . Mieszanka nadała kurczakowi charakterystyczny pomidorowo-ziołowy smak, jednak trzeba uważać z ilością, gdyż przyprawa ma pikantny smak(...)Sałatka z grillowanym kurczakiem 1/2 piersi z kurczaka 1 płaska łyżka Pomidoro (mieszanka pomidorów i ziół włoskich) Kotanyi 1 ser mozzarella kilka pomidorów koktajlowych mix sałat 1 łyżka oliwy Pierś z kurczaka posypujemy przyprawą Pomodoro, rozgrzewamy patelnię grillową z oliwą, na której układamy pierś z kurczaka, grillujemy z jednej strony, odwracamy mięso, jednocześnie na patelnię wrzucamy pomidory koktajlowe i plasterki

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Serowe rogaliki z białym makiem i bakaliami 211

idealne. Jak chcemy by były bardzo słodkie to do farszu możemy dodać miodu lub marcepanu. Ja jako nadzienie wykorzystałam sparzony i 3-krotnie zmielony biały mak, mielone orzechy włoskie, migdały, figi, daktyle, skórki kandyzowane i syrop cukrowy, który miałam w lodówce po wyjęciu cytrynek do herbaty. Ciasto kruche: 3 szklanki mąki pszennej 1 szkl. sera twarogowego waniliowego 200 g masła(...)łyżki cukru pudru szczypta soli Farsz: 350 g suchego białego maku, albo 600 g zmielonego białego maku 5 łyżek syropu cukrowego 150 g orzechów włoskich 100 g płatków migdałowych 75 g suszonych fig 75 g suszonych daktyli bez pestek 3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej lukier 1/2 szkl. cukru pudru 2-3 łyżki zimnej wody Dzień wcześniej suchy mak zalewamy wrzątkiem

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię