Czyli Misia zrobiła tiramisu :) W tym tradycyjnym włoskim deserze, na nasączony kawą i Amaretto biszkopt kładzie się krem z serka mascarpone, cukru i jajek. Poniższy przepis dostaliśmy od koleżanki mojej małej żonki. Zainteresował mnie głównie dlatego, że krem nie jest za słodki i nie zawiera jajek. Mimo tego, że na deser najbardziej lubię śledzie, ta wersja tiramisu bardzo mi posmakowała
Gotuj z Misiempierogi. Danie to nie jest obecnie popularne i raczej ciężko znaleźć kulebiak w jakiejś restauracji. Swoją drogą zastanawia mnie to, że w Białymstoku łatwiej zjeść sushi albo dania kuchni włoskiej niż regionalne potrawy... Wracając do kulebiaka – po upieczeniu kroimy go w grube plastry i zjadamy na gorąco. Czytaj dalej
Gotuj z MisiemKolejne danie z ciekawą nazwą, tym razem kuchni włoskiej. W zasadzie jest to coś pomiędzy omletem i zapiekanką. Czyli taki omlet z dużą ilością dodatków, smażony na patelni i zapiekamy w piekarniku z dodatkiem startego sera. Niestety nie dysponuję patelnią, którą można wstawić do piekarnika, więc nie mogłem jej przygotować zgodnie z procedurą. Jednak nie sądzę, żeby moja wersja znacząco
Gotuj z MisiemKochani dzisiaj risotto. Obiad jak najbardziej należący do dietetycznych I zdrowych. Rozpisywać się o pochodzeniu risotta dzisaj nie będę, bo gdzieś już po drodze było
Smaki EdytyOdstawiamy do przestudzenia. W misie miksera umieszczamy wszystkie składniki (masło pokrojone na mniejsze kawałki) i miksujemy do połączenia lub zagniatamy wszystko ręcznie. Odrywamy kawałki ciasta, formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, lekko zgniatamy i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180*C ok.15-20 minut do lekkiego przyrumienienia (termoobieg). Odstawiamy do wystudzenia. Najlepiej po wystudzeniu przechowywać
Smaczne ZdroweGorąco polecam, są fantastyczne, intensywnie orzechowe. Przepis na nie odkryłam tutaj , tylko proporcje trochę zmieniłam. Składniki na 16 ciasteczek: 200g mielonych orzechów włoskich 120-150g cukru 3 białka 16 sztuk blanszowanych migdałów (po jednym na każde ciasteczko) Przygotowanie: Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie dodajemy cukier i orzechy, całość mieszamy. Tak przygotowaną masę podgrzewamy
Ze smakiem i z pasjąłyżki ksylitolu 2 łyżki kakao 2 łyżeczki cynamonu 3/4 łyżeczki imbiru 3/4 łyżeczki kardamonu po szczypcie mielonych goździków, gałki muszkatołowej, anyżu posiekane bakalie: u mnie po garści migdałów, orzechów włoskich i suszonych jagód goji Przygotowanie: Migdały bardzo drobno zmielić. Jeśli mamy kupione migdały (grubiej) mielone warto zmielić je tak, aby przypominały mączkę. Żółtka ubić z ksylitolem na białą gęstą masę
Ze smakiem i z pasjąIdealne także na zbliżające się święta. Oczywiście kto może lub nie oszczędza kalorii może zastąpić ksylitol cukrem. Składniki (na tortownicę max 24cm) : 100 g mielonych orzechów włoskich lub laskowych 100 g mielonych migdałów 5 jajek 4-5 łyżek ksylitolu (cukru brzozowego) 100 g masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia (opcjonalnie) Przygotowanie: Masło rozpuścić i przestudzić. Żółtka oddzielić
Ze smakiem i z pasjąramach współpracy z firmą Sonko otrzymałam do wypróbowania między innymi chipsy błonnikowe we wszystkich dostępnych smakach czyli: - włoskie - szpinakowe - o smaku pizzy - serowe - grzybowe - czosnkowe - 7 warzyw Chociaż wszystkie są smaczne, najbardziej zasmakowały mi chipsy serowe i o smaku pizzy i w najbliższym czasie muszę zrobić ich zapas :) Chrupiące chipsy kukurydziane wyróżniają się wysoką zawartością błonnika
Ze smakiem i z pasjąSezon na jagody już się rozpoczął. Mam nadzieję, że przyda Wam się małe zestawienie przepisów na ciasta i desery z jagodami / borówkami Tarta z owoców leśnych z bezą włoską Torcik owocowy bez pieczenia Ciasto razowe jagodowe Ciasto ucierane z jagodami Sernik jagodowy Sernik jagodowy na zimno Serniczki z jagodami Tort jagodowo-truskawkowy Muffinki z jagodami
Sto kolorów kuchniMiałam dziś prawdziwą ucztę. Uwielbiam te chrupiące bułeczki pełne pysznego nadzienia. Robi je się wyjątkowo prosto, a smak naprawdę jest interesujący. Do mięsa dodałam kmin rzymski
Przepisy AleksandryChyba nie ma za wiele osób, które nie lubią pizzy. Sama ją uwielbiam! Niestety :D. Przedstawiam poniżej przepis na pizzę zdrowszą, bo zrobioną na mące pełnoziarnistej
Przepisy AleksandryPrzepis na wyborny sos do pizzy (przepis na pyszną znajdziecie TUTAJ ). Jest to wersja podstawowa, którą możecie dowolnie zmieniać podług Waszych gustów. Sos ten można używać
Przepisy AleksandryKolejny przepis Alessandry Zeccini. Ciabatta wyszła smaczna, ale następnym razem będę musiała ją bardziej podpiec i upiec w mniejszej formie, bo trochę wyszła niziutka. CZYTAJ WIĘCEJ
Przepisy Aleksandryciast”. Książka osiągnęła spory sukces, więc autorka przystąpiła do pisania drugiej. W 1860 roku wydano "365 obiadów za pięć złotych", która stanowi zbiór przepisów polskich wpływami kuchni francuskiej, rosyjskiej, włoskiej i niemieckiej. Przepisy zorganizowane są w rytm miesięcy i pór roku. Złośliwi ludzie wyszydzali podtytuł książki, który miał wskazywać, iż znajdują się w niej przepisy tylko na tanie dania
Przepisy Aleksandry