Przed samymi świętami propozycja na torcik makowy, który może być alternatywą dla tradycyjnego makowca. Jest pysznie: mamy mak, wiśnie i amaretto, a wszystko to pod puszystą kopułką z chrupiącymi migdałami. TORCIK MAKOWY Składniki: (forma 24 cm) spód: 3 jajka 63 g masła lub margaryny 120 g cukru pudru 120 g maku mielonego 1 łyżka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)kilka kropel aromatu migdałowego masa z wiśniami: 250 g serka mascarpone 200 g śmietany 30% 2 łyżki kremu migdałowego (lub 2 łyżki cukru pudru) 2 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w 1/3 szkl wody 2-3 łyżki amaretto lub innego alkoholu 200 g wiśni z syropu 3/4 szkl amaretto lub wiśniówki do namoczenia wiśni Przygotowanie: spód: Białka ubijamy na sztywno. Żółtka ucieramy
Bon appetit mon amiebitej śmietany śnieżki 200 ml mleka Masa 2: 75 gr galaretki cytrynowej w proszku 250 ml wody 60 gr bitej śmietany śnieżki 200 ml mleka Nadzienie owocowe: 30 dkg wiśni z kompotu 75 gr galaretki wiśniowej w proszku 1 łyżka żelatyny 300 ml soku z wiśni Dodatkowo: czekolada mleczna do posypania ciasta. Jak przygotować ciasto owocowa chmurka . Spód ciasta: herbatniki(...)Galaretka w momencie dodania do śmietanki ma mieć tężejącą ale nadal płynną konsystencję. Przygotowaną masę wylać na spód ciasta. Włożyć do lodówki do stwardnienia masy. Wkładka owocowa: sok z wiśni zagotować. Do miski wsypać żelatynę oraz galaretkę, zalać gotującym się sokiem z wiśni. Wymieszać do rozpuszczenia się galaretki. Do płynu dodać wiśnie. Wstawić do lodówki do stężenia. Z lodówki wyjąć
mecooksjest zupełnie odwrotna, pędzi jak szalona choć nie do końca wiadomo w jakim kierunku 😜 Także dziś na słodko, choć bez tortu. Nadrobię kiedyś, obiecuję :) Póki co ciasto przekładane z wiśniami pozostawiam do Waszej dyspozycji. Tak na deser ;) Na obiad dziś obowiązkowo makaron! Ewentualnie na kolację ;) Dziś Światowy Dzień Makaronu, pamiętajmy by go należycie uczcić! Składniki na blaszkę 24x36cm(...)Ciasto z wiśniami: 250g masła 1 szklanka kwaśnej śmietany 4 żółtka 3 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia Oraz: 4 łyżki kaszy manny 1 litr wiśni w syropie Biszkopt: 4 jajka ½ szklanki drobnego cukru ½ szklanki mąki pszennej tortowej 1 łyżka mąki ziemniaczanej Piana: 6 białek 1 szklanka drobnego cukru Kisiel wiśniowy Krem: ½l mleka 2 budynie wiśniowe ½ szklanki cukru
Kuchnia w czekoladzieCiasto japońskie Bardzo smaczne i efektowne ciasto, składające się z wilgotnego kakaowego spodu, masy serowej oraz frużeliny z wiśni. Wykonanie wcale nie jest trudne lecz składa się z kilku etapów. W pierwszej kolejności pieczemy ciemny biszkopt, następnie wykonujemy warstwę owocową, a gdy ta ostygnie zabieramy się za masę serową. Wykonanie ciasta w takiej właśnie kolejności jest dość ważne, ponieważ masa(...)serowa szybko tężeje i gdy wyłożymy ją już na biszkopt, od razu należy nanieść na nią frużelinę z wiśni. Powodzenia! Składniki na ciasto: 150g masła 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej + 100ml wody 150g mąki 2 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia 250g cukru 3 jajka Składniki na frużelinę: 450g wiśni – bez pestek (mogą być mrożone) 120g
Blog z ApetytemPierogi orkiszowe z wiśniami Pierożki polecam dla osób, które są na diecie, bo są zrobione z mąki orkiszowej, która zawiera sporo błonnika. Przepis zaczerpnięty z bloga Składniki : Ciasto: mąka orkiszowa – 260 g (2 szklanki) olej –2 łyżki sól szczypta gorąca woda - 1,5 szkl Farsz: wiśnie - 300 g mak mielony - 80 g miód -2 łyżki Dodatkowo : miód(...)polania wiśnie do dekoracji mak do posypania Przygotowanie: Mąkę wsypać do miski, dodać sól, wymieszać. Gorącą wodę wymieszać z olejem, wlewać po trochu do mąki mieszając drewnianą łopatką. Następnie jak już ciasto nie będzie gorące, zagnieść i dobrze wyrobić, przykryć ściereczką, odstawić na kilka minut. Farsz: Wiśnie opłukać, osączyć na sicie, wypestkować. Przełożyć wiśnie do rondla, dodać miód
Kuchnia DanusiSkładniki : 0,5 kg dojrzałych wiśni 0,25 kg suszonych śliwek kalifornijskich ( bez pestek ) 1 szklanka płynnego miodu np. wielokwiatowego 12 - 15 szt. goździków 1 l spirytusu 95 % 3 szklanki wody ( 0,75 l ) Sposób wykonania : W iśnie opłucz, osusz z nadmiaru wody. Połowę wiśni wydryluj, drugą połowę zostaw z pestkami. Jedne i drugie wiśnie wrzuć do słoja, zalej(...)miodem, lekko wymieszaj drewnianą łyżką. Słój przykryj lnianą ściereczką i odstaw na 24 godziny. Następnego dnia dodaj do wiśni goździki oraz umyte i pokrojone na mniejsze kawałki śliwki kalifornijskie. Zalej wszystko spirytusem wymieszanym z wcześniej przegotowaną i wystudzoną wodą. Słój zamknij wieczkiem i odstaw w ciepłe miejsce na 2 tygodnie. Pamiętaj, aby codziennie wstrząsnąć słojem. Po tym czasie przecedź zawartość
Przepisy i porady kulinarneCiasto z dużą ilością wiśni – CHERRY PIE – Zapraszam dzisiaj na pyszne ciasto z wiśniami. Bardzo aromatyczne, soczyste, z maślanym kruchym ciastem. Jest proste i szybkie w przygotowaniu. W ostatni weekend piekłam je dwa razy :). Pierwsze tak szybko zniknęło, że nie zdążyłam zrobić zdjęć. Dla mnie ciasto fantastyczne. Bardzo polecam… (troszkę zmodyfikowany przepis ze strony Entertaining With Beth ) Zapraszam na FILM(...)Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto z dużą ilością wiśni – CHERRY PIE Składniki: Ciasto: 300g mąki pszennej (użyłam tortowej) 60g cukru 240g schłodzonego masła 70ml zimnej wody szczypta soli Nadzienie: 1200g umytych, wydrylowanych wiśni 3 łyżki mąki kukurydzianej 70g cukru + duża szczypta cukru około 1/4 łyżeczki cukru wanilinowego Ciasto: 1. Do mąki dodać cukier, sól
Mała CukierenkaKremowy sernik z frużeliną wiśniową to pyszne ciasto odpowiednie do podania na deser na każdą okazję. Połączenie sera z wiśniami sprawia, że sernik ma przyjemny niezbyt słodki smak przełamany delikatną nutą wiśniową. Sernik z frużeliną wiśniową zrobiłam z mielonego tłustego sera twarogowego, który w połączeniu z budyniem stworzył kremową strukturę sernika. Do wykonania tego sernika powinno się użyć dobrej jakości(...)prawdziwego sera twarogowego tłustego lub półtłustego. Frużelina powstała z wiśni bez pestek w syropie, ale można ją zrobić również z mrożonych wiśni, a latem ze świeżych. Jeśli uwielbiacie serniki tak jak ja, to ten sernik również powinien Wam posmakować. Proste wykonanie, a do tego rewelacyjny smak po upieczeniu, serdecznie polecam 😊. Składniki: (forma o wymiarach
Kuchcik gotujeświętami, choinką, biesiadowaniem i wyjątkowymi smakami. Jednocześnie takie połączenie jest dużo zdrowsze niż gdybyśmy zjedli same bakalie. Nie są też zalane toną oleju, więc są całkiem dietetyczne. Śledzie z wiśniami robię zwykle z większymi kawałkami śledzia i wiśniami z octu tak jak w tym przepisie. Ich wersją na specjalne okazje są mini koreczki śledziowe ze słodko-kwaśnymi wiśniami kandyzowanymi. Idealna(...)mieć w spiżarni niezbędne do nich składniki i gdy przyjdą goście zrobić je na poczekaniu. Składniki: opakowanie gotowych koreczków śledziowych – u mnie kaszubskie 200 g pół opakowania kandyzowanych wiśni – u mnie Wiśnia soczysta Bakalland ok 40 g świeżo zmielony pieprz do dekoracji Przepis na koreczki śledziowe z wiśniami na słodko Rozwijamy koreczki śledziowe, żeby pozbyć się cebuli
Ugotowane pozamiataneTorcik z wykorzystaniem wiśni z nalewki. Wiśni mam spory zapas więc jeszcze na kilka tortów wystarczy. Biszkopty kakaowo - czekoladowe świetnie komponują się z masą czekoladową i owocami. Tort udekorowałam polewą i wiśniami kandyzowanymi. Tort jest naprawdę prosty i szybki w przygotowaniu. Polecam! Tort czekoladowo - wiśniowy Składniki na tortownicę 20cm: Na biszkopty: 5 jaj 3/4 szklanki cukru 2/3 szklanki mąki pszennej(...)pół na pół) Do nasączenia: pół szklanki herbaty z cukrem Na polewę: 3 łyżki gorącej wody 3 łyżki cukru pudru 100g masła lub margaryny 3 łyżki kakao Dodatkowo: wiśnie z nalewki, pół szklanki wiśnie kandyzowane do dekoracji Wykonanie: Biszkopty: mąkę przesiewamy z kakao. Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy po łyżce cukru. Następnie dodajemy
Smak mojej kuchniWiśnie nie tylko w deserze. Obiad dla tych co lubią połączenie mięsa i owoców. roladki z wiśniami z sosem wiśniowo miętowym.Polecam wykorzystać polędwicę wieprzową. 1 polędwica wieprzowa 500 g wiśni 6 plastrów boczku wędzonego sól, pieprz 1 łyżka miodu 1 łyżeczka sosu balsamico cynamon, kardamon 6 gałązek mięty 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka oregano i bazylii 1/3 opakowania(...)sera feta masło klarowane Polędwica kroję na plastry 2 cm, rozbijam posypuje pieprzem, oregano i bazylią. Nie sole bo feta i boczek jest słony. Wiśnie dryluję i przekładam na sitko żeby sok odsączyć. Na mięsie układam rozgnieciony ser feta, dodaję po 6-8 wiśni i zwijam ciasno. Każdą roladkę owijam plastrem boczku i związuję nitką. Roladki smażę na maśle
wesoła kuchniaPrzepyszny sernik z jogurtów greckich z dodatkiem wiśni. Sernik jest lekki, kremowy i delikatny, Cudowny w połączeniu z lekko kwaskowymi wiśniami, a właściwie frużelinie wiśniowej. Zdecydowanie mój faworyt wśród serników. Polecam gorąco. SKŁADNIKI: MASA SEROWA 2 kg jogurtu greckiego 1 budyń waniliowy 1 1/2 szklanki cukru 1 łyżka aromatu waniliowego 6 jajek MASA WIŚNIOWA 800 g wydrylowanych wiśni około(...)sito ustaw na garnku. Jogurt delikatnie wylej na wyłożone gazą sito i wstaw do lodówki na około 24 godziny.Jogurt w między czasie przemieszaj delikatnie parę razy. Masa wiśniowa: Wydrylowane wiśnie włóż do garnka, zasyp cukrem i odstaw na godzinę. Po tym czasie wiśnie podgotuj przez około 5 minut na średnim ogniu. Kisiel wymieszaj z 1/3 szklanki wody i wylej
Kuchnia bezglutenowaWiśnie stosunkowo rzadko goszczą na naszym stole a to z tego względu, że mąż za nimi nie przepada. Robi jednak wyjątek dla frużeliny. To gęsta masa z owocami wiśni, jaką możemy dekorować budyń, dodawać do ciast, kremów, nadziewać nią naleśniki czy babeczki. Zastosować frużeliny jest naprawdę dużo, a ogranicza nas jedynie wyobraźnia. U mnie przepis bardzo podstawowy, jednak możecie sami(...)zamieni się w doskonały przetwór, który w zimowy dzień przyniesie nam swoim aromatem i smakiem wspomnienie gorącego lata. Ja niestety nie miałam mąki ziemniaczanej, użyłam więc tapioki. Jeśli Wasze wiśnie są bardzo soczyste, może zajść konieczność dodania nieco więcej mąki. Chodzi generalnie o uzyskanie gęstej konsystencji. Nawet jeśli nie lubisz wiśni, zrób chociaż jeden słoik frużeliny;) Drukuj Frużelina z wiśni
Mieszam w Garnkukocham lato! Fajnie wybrać się gdzieś daleko na łono natury i troszkę pokorzystać z uroków lipca! Dzień dobry! Wstajesz rano idziesz do ogrodu, zrywasz kilka garści świeżutkich wiśni, na trawie jeszcze rosa, a słońce dość nisko. Drzewko jeszcze młode, więc drabina nie jest Ci potrzebna. Siadam na skrzynce, bo to mam pod ręką, szybko dryluje wiśnie nożykiem, twarz wystawiając(...)trochę nabrała kolorytu. Miłe ciepło na policzkach i w powietrzu. O tak! Takie poranki uwielbiam celebrować. Wracam do kuchni i robię szybko ciasto na placuszki. Będą nietypowe bo z wiśniami, sama jestem ciekawa smaku, bo takich jeszcze nie jadłam. Ciasto robię z tego co znajduję w lodówce. A tam niby nic, a tam tyle skarbów. Jajka kupione od Pani, która
SMYKWKUCHNICiasto doskonale smakuje z filiżanką dobrej kawy. Nie może jej zabraknąć na wielkanocnym stole. SKŁADNIKI: Ciasto: 2 torebki herbaty czarnej, 200ml wrzącej wody, 40g rodzynek MAKAR , 40g suszonych wiśni MAKAR , 1 kieliszek rumu, 1/2 szklanki cukru, 100g masła, skórka otarta z połowy cytryny, 1 jajko, 1 żółtko, 250g mąki pszennej + 2 łyżki, 1 łyżeczka sody oczyszczonej, 1 łyżeczka proszku(...)pieczenia, Dodatkowo: 1 szklanka cukru pudru, 1,5 łyżki wody przegotowanej, kilka kropli czerwonego barwnika, kandyzowane wiśnie MAKAR do dekoracji. PRZYGOTOWANIE: 1. Herbatę zalewam wrzątkiem i odstawiam na 2 godziny. Rodzynki oraz wiśnie razem mieszam i zalewam rumem. Odstawiam na 2 godziny. Po tym czasie rodzynki i wiśnie odsączam z rumu i obtaczam w 2 łyżkach mąki. 2. Masło razem
Tradycyjna kuchnia Kasi