Składniki: 250 g masy makowej 250 g mąki pszennej 1 szklanka cukru 150 g masła 3 jajka skórka z cytryny 2 łyżeczki proszku do pieczenia dodatkowo: 1 szklanka wydrylowanych wiśni 1 szklanka wypestkowanych śliwek 2 łyżki mąki pszennej łyżka masła łyżka cukru Uwaga: jeśli nie mamy masy makowej to wystarczy ugotować mak. W tym celu 180 g maku zalać wodą(...)Wsypać przesianą mąkę, proszek do pieczenia i skórkę z cytryny. Powoli miksując dodawać po łyżce masy makowej. Gotowe ciasto wyłożyć do foremki wyścielonej pergaminem. Na cieście ułożyć śliwki i wiśnie. Pozostałe masło, mąkę i cukier zagnieść na kruszonkę i posypać nią wierzch ciasta. piec w 180*C około 45 minut
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaDomowy sorbet owocowy, jak to sorbet przypomina lody wodne. Mój, ten domowy zrobiłam z czerwonych porzeczek, wiśni i jagód. Wyszedł słodki lecz z kwaśną nutą, którą dają porzeczki ;) Zapraszam do wypróbowania ! Idealny na gorące dni. Składniki: 1,5 szkl wody 1 szkl jagód garść wiśni - wydrylowanych około 0,5l czerwonych porzeczek 0,5 szkl cukru 1 płaska łyżeczka cukru wanilinowego
Garnkowe fanaberieszkl mąka ziemniaczana - 1 łyżka margaryna - 200 g proszek do pieczenia - 2 łyżeczki cukier waniliowy - 1 opak jajka - 7 szt cukier puder do posypania ciasta tłuszcz do formy wiśnie - 400 g Przygotowanie : Margarynę pokroić w kostkę do miski, rozetrzeć mikserem z cukrem waniliowym. Następnie dodawać po jednym żółtku, cały czas miksując. Z białek i cukru, ubić pianę na sztywno, dodawać(...)łyżce masy żółtkowej, wymieszać. Na samym końcu dodać przesiane obie mąki z proszkiem do pieczenia, lekko wymieszać. Wylać ciasto do wysmarowanej tłuszczem formy. Wiśnie opłukane i osączone, wypestkować, opsypać mąką, rozsypać na cieście. Wstawić ciasto do piekarnika, piec 35 minut w 180 stop. Ostudzone ciasto oprószyć cukrem pudrem. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById
Kuchnia DanusiLubię tego typu nowinki wypróbować - Murzynek z patelni - z porzeczkami, za którymi nie przepadam ale cóż... Mogłabym go zrobić z wiśniami ale przepis ten jest dodany do nowej edycji Lubelskiego Kociołka - A wspólnymi siłami jako temat odsłony ustaliłyśmy porzeczki. Przepis ten jest bardzo prosty tylko ze smażeniem/gotowaniem jest trochę zachodu dlatego wole chyba jednak tradycyjne pieczenie w piekarniku. Murzynek(...)jogurtu greckiego 1 łyżka oleju szklanka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2,5 łyżki gorzkiej czekolady Szklanka owoców (u mnie czarna porzeczka ale doskonale sprawdzą się też wiśnie) Jajka ubijamy z cukrami na jasną gęstą masę. Nie przerywając ubijania dodajemy jogurt i olej. Przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i kakaem i powoli dodajemy do masy jajeczno-jogurtowej
sierotka maRysia w kuchniSkładniki: 2 kg wiśni 2 żelfixy 2:1 500 g cukru Wiśnie rozdrabniamy, przekładamy do garnka i dokładnie mieszamy z żelfixami, zagotowujemy ciągle mieszając. Kiedy już nam się zagotują dodajemy cukier i ponownie zagotowujemy - gotujemy około 2 minuty. Zdejmujemy z ognia i mieszamy do zaniku piany. Następnie gotowy dżem przekładamy do słoików, dokładnie zakręcamy i ustawiamy na 5 minut dnem
Moje-pitraszenieDomowe ciasto drożdżowe z owocami lata (jagodami, malinami, truskawkami, wiśniami), maślaną kruszonką i lukrem królewskim. Puchate, wysokie, mięciutkie. Idealnie słodkie i nie za suche. Najlepiej smakuje jeszcze ciepłe ze szklanką herbaty lub mleka. Sprawdzi się także jako drugie śniadanie do pracy. SKŁADNIKI 40 g świeżych drożdży 200 ml ciepłego mleka 3 jajka + 2 żółtka ¹⁄₂ szklanki drobnego cukru(...)małe kawałeczki masło. Rozcieramy palcami, aż powstanie drobna kruszonka. Wyrośnięte ciasto przekładamy do formy i rozciągamy tak, aby wypełniło formę po brzegi. Na cieście równomiernie rozkładamy ćwiartki truskawek, połówki wiśni bez pestek, jagody, maliny, itp. Posypujemy kruszonką. Odstawiamy na 20-30 minut, do ponownego wyrośnięcia. LUKIER : W miseczce ucieramy cukier puder stopniowo dodając białko lub sok z cytryny. Piekarnik rozgrzewamy
cool and mintyJest to dość łatwy i miarę szybki deserek. Można go robić wedle własnych smaków. Ja użyłam galaretki wiśniowej i wiśni w spirytusie. Kompozycję mogą być różne. Możesz dodać truskawki z truskawkową galaretką bądź brzoskwiniową z owocami z puszki. Jak widać możliwości jest wiele ;) Składniki: 300 gram serka homogenizowanego (ja użyłam waniliowego) 3 opakowania galaretki o smaku wiśniowym 1 mały słoik(...)wiśni w spirytusie 250 gram śmietanki 30 % 3 łyżeczki cukru pudru około 50 gram czekolady do dekoracji Wykonanie : 2 opakowania galaretki rozpuszczamy w 500 ml gorącej wody i odstawiamy do ostygnięcia. Gdy galaretki zaczną tężeć należy dodać do galaretki serek homogenizowany i wszystko razem zmiksować na najwyższych obrotach aż uzyskamy gładką masę. Tak otrzymaną masę wylewamy do pucharków
W Moim Magicznym Domuśrednicy 17cm, wysoka 12,5 cm - im wyższa foremka tym lepsza ) Mieszanka owocowo-skórkowa: 50g rodzynek 50g żurawiny 100g skórki kandyzowanej cytrynowej 100g skórki kandyzowanej pomarańczowej 100g wiśni kandyzowanych 50ml herbaty earl grey 1 łyżka roztopionego masła Suche: 700g mąki pszennej (a najlepiej typ 00) 180g cukru 8g drożdży suchych 1 łyżeczki soli Mokre: 5 jajek 180ml jasnego soku(...)cytrynowego 1 łyżeczka miodu Dodatkowo: 250g masła w temperaturze pokojowej 2 łyżki zimnego masła Rodzynki i żurawinę zalewamy herbatą, odstawiamy 4-5godzin. Odsączamy, mieszamy ze skórką cytrynową, pomarańczową, wiśniami. Całość polewamy łyżką masła, odstawiamy. W dużej misce mieszamy suche składniki, w drugiej misce ubijamy trzepaczką wszystkie składniki mokre. Do suchych wlewamy mokre, wyrabiamy ciasto drożdżowe. Do zagniecionego ciasta dodajemy
Gotowanie i blogowanieczekoladę: płatki owsiane na mleku czy babeczki czekoladowe. Ostatnio często przygotowywałam ekspresowe babeczki czekoladowe z bananem i tym razem postanowiłam przygotować ciasto czekoladowe. W przepisie mojej mamy były uwzględnione wiśnie lub konfitura z wiśni, lecz z ich […] The post Przepyszne ciasto czekoladowe appeared first on Magiczny Garnek
Magiczny Garnekłyżki cukru pudru (opcjonalnie) 1 rozbełtane jajko Ciasto wyjmujemy z lodówki i rozwijamy, dzielimy je na 8 równych części. Ja lubię połączenie lekko słonego serka ze słodkimi wiśniami, ale wy możecie wymieszać serek z cukrem pudrem jeśli wolicie wypieki nieco słodsze w smaku. Na każdy kwadracik nakładamy 1 łyżkę serka i 1 łyżkę owoców (u mnie wiśnie w żelu). Następnie
Cooking Monsterzanadrzu niepotrzebne białka, to śmiało możecie je wykorzystać w ten sposób. Uwierzcie mi że warto ;) Składniki: 8 białek 500g serka mascarpone 250g truskawek 50g borówek 1 mały słoiczek wiśni 400g cukru kryształu 50g mąki ziemniaczanej 3 łyżeczki soku z cytryny Dekoracja: cukier puder do posypania po wierzchu kilka truskawek listki świeżej mięty Sposób przygotowania: 1. Białka ubijamy(...)podeschła. 2. 150g truskawek dokładnie blendujemy i łączymy z serkami mascarpone za pomocą miksera. Do masy dodajemy pokrojone na małe kawałki pozostałe truskawki, borówki oraz odciśnięte z nadmiaru soku wiśnie. Bezę wyciągamy z piekarnika, ściągamy górny papier, rozsmarowujemy krem i zwijamy, odrywając powoli papier od spodu. Gotową roladę posypujemy cukrem pudrem i dekorujemy truskawkami. Przed podaniem chłodzimy w lodówce
Kuchnia w czekoladzieteż być wiśniwka) - 1 łyżeczka esencji rumowej Dodatkowo: - 1 galaretka o smaku wiśniowym + 30 ml alkoholu (u mnie nalewka śliwkowa, jak wyżej) - czekoladowe chipsy – 2 opakowania po 125g - wiśnie kandyzowane czerwone i zielone - listki mięty Biszkopt pieczemy wieczorem, dzień przed przygotowaniem tortu. Również bazę do musu czekoladowego szykujemy wcześniej. Pół godziny przed pieczeniem biszkoptu umyte jajka wkładamy do miski(...)nasączamy galaretką z alkoholem (całej nie musimy zużyć). Na wierzch biszkoptu wykładamy mus czekoladowy. Równamy powierzchnię i rozprowadzamy na boki. Boki i wierzch tortu dekorujemy czekoladowymi chipsami, ozdabiamy kandyzowanymi wiśniami oraz listkami mięty. Tort wstawiamy na minimum 5 godzin do lodówki (najlepiej na całą noc). Tort z musem czekoladowym o bardzo wyrafinowanym smaku, w wersji wyłącznie dla dorosłych. Mocno czekoladowy
mojewypiekiinietylkomąka tortowa 1,3/4 szklanki, proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki SERNIK: jajka 5 sztuk, cukier 3/4 szklanki, budyń waniliowy 1 opakowanie, kasza manna 2 łyżki, twaróg zmielony 1 kg/wiaderko, wiśnie z kompotu 1 szklanka poza margaryną do ciasta wszystkie składniki temperatura pokojowa - zimną margarynę, jajka, cukier, wiórki kokosowe, kakao, mąkę z proszkiem przesianą utrzeć mikserem na ciasto o konsystencji drobnej(...)kruszonki, schować do lodówki w robocie utrzeć do białości żółtka z cukrem (z 5 minut na dużych obrotach), dodać budyń, kaszkę manną, ser z wiaderka, odsączne z kompotu wiśnie bez pestek, zmiksować krótko do połączenia składników tortownica 22 cm, dno wyłożone papierem do pieczenia, boki posmarowane tłuszczem i tartą bułką obsypane - na dno blaszki dać 3/4 ciasta kruszonkowego, przygnieść
W Mojej Kuchni LubięLibanu nasz sąsiad - Naser. Mahlab (arab. محلب lub مَحْلَب ) - nazywany też w zależności od regionu mahleb, mahlep, mahalab, mahleppi lub mahlebi to nic innego jak zmielone nasiona wiśni wonnej. Przyprawa jest bardzo popularna na całym Bliskim Wschodzie, Turcji i Iranie. Lekki, słodkawo - kwasy smak z nutą goryczki i urzekającym aromatem migdałów i wiśni, doskonale komponuje się
Kulinaria - potrawy z różnych stron światajajek 15 łyżek mąki 15 łyżek cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia krem czekoladowy: 500 ml śmietany kremówki cukier puder- ok 2 łyżek 2 tabliczki mlecznej czekolady dodatkowo: wiśnie z rumu masa cukrowa ze sklepu CUKIETERIA ozdoby cukrowe CUKIETERIA perełki cukiernicze CUKIETERIA Wykonanie: Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy pianę, stopniowo dodajemy po 1 żółtku, następnie dodajemy cukier(...)niej kostki czekolady, aż się rozpuszczą. Wymieszać. Odstawić na noc do ostygnięcia. Na drugi dzień ubijamy czekoladową śmietanę na sztywno. Możemy dosłodzić cukrem pudrem. Do gotowej masy dodajemy wiśnie z rumu. Ilośc wg upodobań. Gotowe Blaty biszkoptowe przekrawamy na połowę, każdy smarujemy kremem, przekładamy kolejnym blatem. Na dół kładziemy duże blaty, rozwałkowujemy masę cukrową srebrną, obkładamy spód, Na wierzch kładziemy
Z Majeczką w kuchni