zimnego masła (pół kostki) 2 łyżki cukru pudru 2 żółtka 7 białek 7 łyżek białego, drobnego cukru do wypieków szczypta soli 250 g kwaskowatego, bardzo gęstego dżemu (np. z wiśni, z porzeczki, z owoców leśnych, z malin) – świetnie nadadzą się też domowe powidła śliwkowe czy frużelina opcjonalnie do dekoracji: 7-8 gałązek rozmarynu listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7(...)zimnego masła (pół kostki) 2 łyżki cukru pudru 2 żółtka 7 białek 7 łyżek białego, drobnego cukru do wypieków szczypta soli 250 g kwaskowatego, bardzo gęstego dżemu (np. z wiśni, z porzeczki, z owoców leśnych, z malin) - świetnie nadadzą się też domowe powidła śliwkowe czy frużelina opcjonalnie do dekoracji: 7-8 gałązek rozmarynu'; document.write(" "); Do mąki dodajemy cukier puder
Poezja smakujajka 1 szklanka cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego lub miąższ z 1 laski wanilii 250g masła 2 budynie waniliowe herbatniki u mnie czekoladowe rodzynki ilość wg uznania Dodatkowo: wiśnie drylowane Gorzka czekolada 100g+ ok 180 ml śmietanki 30/36% na polewę Czekoladę rozpuścić w garneczku na parze dodając stopniowo śmietankę regulując gęstość polewy. Przygotowanie: Ser zmielić w maszynce lub przepuścić przez(...)tortownicy( u mnie 26cm) wyłożyć herbatniki ( ja dodatkowo wyłożyłam formę folią spożywczą ale nie jest to konieczne) Do tak przygotowanej formy wyłożyć jeszcze ciepły ser. Na nim ułożyć wiśnie, schłodzić. Po wystudzeniu (u mnie cała noc) dekorować polewą czekoladową. Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy
W garach u Gosizalać mlekiem płatki i chia a rano dodać ulubione dodatki. Składniki: 1 szkl mleka 0,5 szkl płatków owsianych 2 łyżki nasion chia syrop z agawy bio wiśnie z kompotu bez pestek banan granat Przygotowanie: Płatki i nasiona chia zalać mlekiem, wymieszać i pozostawić na całą noc. Rano płatki dosłodzić syropem z agawy. Na dnie naczynia lub słoika(...)ułożyć wiśnie nałożyć warstwę płatków a na wierzchu posypać owocami granatu i ułożyć kilka plasterków banana. Wersja w słoiczku idealnie nadaje się do zabrania do szkoły lub pracy
Ala piecze i gotujepokojowej (blacha 24cm): 2 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanka cukru 1/2 szklanki maku 2 łyżeczki proszku do pieczenia 150 g miękkiego masła 1/2 szklanki oleju 2/3 szklanki soku z wiśni 4 jajka Dodatkowo: 1 szklanka soku z wiśni 100 g gorzkiej czekolady posypka DECORADA maczek o smaku truskawkowym Wykonanie: Przesiej mąkę i wymieszaj ją z proszkiem do pieczenia, cukrem oraz
Kulinarna (nie)codziennośćjemy czegoś, co zostało nam zaproponowane, to mamy możliwość edytowania składników w obrębie poszczególnych przepisów, a także zmiany wielkości porcji, czyli jeśli nie lubimy jagód ,a bardzo lubimy wiśnie, możemy zamienić owsiankę z jagodami na owsiankę z wiśniami. Możemy dodać też informacje niewykorzystanych porcjach posiłków, które chcemy zjeść na drugi dzień, aby ograniczyć marnowanie żywności i aby komputer policzył
Ugotowane pozamiataneSkładniki: Biszkopt idealny • 6 jajek • 113 g mąki pszennej • 85 g cukru Krem serowy • 100 g mascarpone • 4 łyzki cukru pudru • 100 g śmietany 30% Sos wiśniowy • 100 g wiśni mrożonych • 3 łyżki cukru • kieliszek wódki cherry • 1/2 puszki gotowej masy makowej • 2 czubate łyżki marmolady z różą • 200 g orzechów ziemnych Wykonanie: • Białka ubić na sztywno, dodać(...)Ubić śmietanę z cukrem na sztywno, dodać ser mascarpone i wymieszać na gładki krem. • Na suchą patelnię wsypać cukier i skarmelizować go, dodać wiśnie i przesmażyć. • Wlać wódkę i podpalić. Flambirować do wyparowania alkoholu. • Sos zredukować o połowę aż będzie gęsty. • Upieczony biszkopt jeszcze ciepły smarujemy marmoladą. • Na wierzch
To co kochamlistopada przez 6 tygodni. Po tym czasie upiekłam pierniki na 10 dni przed Wigilią: Składniki: • Ciasto na piernik dojrzewające • 3 słoiczki powideł śliwkowych • 1 słoiczek wiśni w syropie lub kandyzowanych • drobne srebrne cukiereczki • 2 gorzkie czekolady • 1/2 szklanki śmietanki 30% Wykonanie: • Ciasto należy wyjąć z lodówki i odstawić na godzinkę, aby się(...)Posmarować pędzelkiem boki i wierzch pierników czekoladą. • Każdy długi piernik podzieliłam na dwie części i wyszły mi 4 pierniki i gwiazda. • Udekorować pierniki drobnymi pierniczkami, wiśniami i srebrnymi cukierkami
To co kochambędzie inna – w zależności od użytych owoców, pogody, ilości cukru i fantazji sporządzającego. Składniki: • owoce sezonowe od wiosny do jesieni – truskawki, maliny, wiśnie, jagody, brzoskwinie, śliwki węgierki, gruszki i wiele innych – wszystkie w tej samej ilości, np. po 250 g • 2 pomarańcze • 2 cytryny • mała paczka rodzynek(...)dokładać owoce, cukier i alkohol. • Ilość nalewki zależy od ilości owoców. Można dodawać owoce takie jakie lubimy, rodzaj jest dowolny. Za każdym razem szczelnie zamykać słój. • Wiśnie i czereśnie drylujemy, brzoskwinie i morele bez pestek ale ze skórą, jabłka i gruszki bez gniazd nasiennych. • Jako ostatnie dodajemy pomarańcze i cytryny sparzone, pokrojone
To co kochamKruche ciasto • 2 szklanki maki • 4 żółtka • 200 g masła • 1 łyżka cukru • cukier waniliowy • 1 łyżeczka proszku do pieczenia • szczypta soli Masa budyniowa • 500 g rabarbaru • garść wiśni – u mnie mrożone, na ładny kolor • 1/2 szklanki cukru • 2 łyżki masła • 1 budyń waniliowy • 150 ml mleka Beza • 4 białka • 1 szklanka cukru • 2 łyżeczki mąki(...)pokroić na 2 cm plastry. Zasypać cukrem. Ja zostawiłam na noc. • W czasie gdy spód jest w piekarniku, zagotować rabarbar z wiśniami i masłem. • Wlać mleko wymieszane z budyniem i zagotować. • Masę budyniową wylać na podpieczony spód. Beza • Białka ubić na sztywno, dodać cukier i dalej ubijać
To co kochamminutę :) Musli przygotowałam z bezglutenowych składników. Chrupiących i słodki efekt dała mieszanka oleju kokosowego z cukrem kokosowym i masłem orzechowym. Całość dopełniają pyszne liofilizowane owoce, w akcencie tropikalnym (pomijając wiśnie :D). Wyszło mega pysznie, bardzo chrupiąco i przyjemnie słodko :) Składniki: 100 g płatków owsianych bezglutenowych 100 g płatków quinoa 100 g płatków teff 50 g oleju kokosowego(...)cukru kokosowego 50 g masła orzechowego "crunchy" Owoce liofilizowane: 15 g banana (ELENA) 15 g ananasa (ELENA) 15 g mandarynki (ELENA) 15 g wiśni (ELENA) Przygotowanie: Wszystkie rodzaje płatków wsyp do miski i wymieszaj. W rondelku rozpuść olej kokosowy, w trakcie dodaj cukier kokosowy, a na koniec masło orzechowe. Podgrzewaj aż całość się rozpuści. Następnie wlej do płatków
Zdrowie na języku :PSkładniki: 25 dkg porzeczek czarnych lub czerwonych 20 dkg żurawin, malin lub wiśni 15 dkg cukru 0,9 l wody Sposób przygotowania: Owoce umyć, jagody oberwać z szypułek, wiśnie wypestkować, lekko zmiażdżyć. Owoce zalać wodą, dodać cukier i kilkakrotnie zagotować, odcedzić, płyn oziębić. Podawać w wysokich szklankach. Jeżeli napój jest mocno oziębiony, podawać go ze słomką
Przepisy kulinarne babci Antoninyuchylonych drzwiczkach zimną śmietanę ubić w wysokim naczyniu mikserem z cukrem pudrem i śmietan fixem na sztywno, całą śmietanę wyłożyć na środek bezy na śmietanie rozłożyć odsączone z kompotu wiśnie bez pestek - beza jest na wierzchu i spodzie chrupiąca, ze śmietaną i wiśniami smakuje wybornie...........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięWitajcie. Znów sezonowy wypiek :) Wiewiórka jest bardzo wdzięcznym ciastem. Wszelkie modyfikacje mile widziane. U mnie pojawiły się wiśnie z syropu, żurawina, jabłka, rodzynki i oczywiście orzechy :) Polecam. Ciasto nadaje się i na małą (24x28cm) i na dużą (26x34cm) blaszkę. Składniki: 4 jajka 1 szklanka cukru 2 szklanki mąki tortowej 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1/2 szklanki oleju ewentualnie 1/2 łyżeczki cynamonu(...)garść posiekanych orzechów włoskich 3 jabłka pokrojone w kostkę 2 łyżki rodzynków 2 łyżki suszonej żurawiny 1/2 szklanki wiśni z syropu ( KLIK ) Sposób przygotowania: 1. Jajka ucieramy z cukrem na puch. 2. Dodajemy porcjami mąkę przesianą z sodą i cynamonem, a na końcu olej. 3. Do ciasta dodajemy owoce, orzechy i bakalie, mieszamy łyżką. 4. Ciasto przekładamy do dowolnej foremki
Kuchnia domowa Anibardzo smaczne, choć na życzenie mojej córki niezbyt krwiste. Polecam, to nie jest trudne. SKŁADNIKI: 2 piersi z kaczki ze skórą sól pieprz 1 szklanka świeżej żurawiny 10-12 wiśni (mrożonych) 2 łyżki miodu kilka kropel soku z cytryny 2-3 łyżki białego wina A jak to zrobić: Piersi z kaczki naciąć od strony skóry w kratkę do głębokości mięsa(...)minut, jeśli chcemy, aby mięso nie było krwiste wydłużyć czas pieczenia o kolejne 4 minuty. Po upieczeniu piersi położyć na desce, żeby "odpoczęły". Do garnka wsypać umytą żurawinę i wiśnie, dodać miód i sok z cytryny. Całość dusić około 15 minut, od czasu do czasu mieszając i podlewając winem. Mięso pokroić na grube plastry i podawać ułożone na sosie
Kuchnia w opałach