radość dla zmysłów. Pierwszą herbatką, którą od razu z wielkim zaciekawieniem przetestowałam była World of Fruits „Cherry Berry“ . Owocowe połączenie jabłek, czarnej porzeczki i słodkiego aromatu wiśni bez dodatku cukru. Jestem zachwycona jej smakiem i... niebywałym zapachem. A co najważniejsze, jest to idealna herbatka dla mojej pociechy. Wypiła ją z wielką radością i zażyczyła sobie kolejną :) Cała(...)wybór najlepszych składników wprost z ogrodu! Orzeźwiający smak kwiatu czarnego bzu i aromat soczystych, dojrzałych cytryn. 4. Herbatce owocowa World of Fruits „Superfruits” . Mieszanka łącząca aromat wiśni, słodką żurawinę oraz intrygującą acerolę. 5. Herbata World of Fruits „Fruit Kiss” - soczyste czereśnie i dojrzałe truskawki, czy można odmówić takiego połączenia smaków? 6. „Ginger
Słodkie okruszkiklik) , ale choć oba ciasta mają trochę wspólnego to w smaku są dość różne. Ten piernik nie ma w składzie mąki żytniej, ma masę robioną na gorąco i zawiera wiśnie, które zmieniają smak. A przede wszystkim opiera się na biszkoptowym cieście, nie ucieranym. Całość smaczna, zwłaszcza kiedy piernikowe blaty nasączy się herbatą z odrobiną rumu. *foremka(...)szklanki cukru opakowanie przyprawy do piernika łyżeczka sody łyżeczka proszku do pieczenia na wkładkę: 3 jajka 350 g mąki 3/4 szklanki cukru 2 łyżeczki cynamonu 6 jabłek szklanka wydrylowanych wiśni z kompotu 1/2 szklanki orzechów włoskich łyżeczka proszku do pieczenia na przełożenie: litr mleka 3 opakowania budyniu waniliowego 6 łyżek cukru kostka masła dodatkowo: herbata z rumem polewa czekoladowa
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaminut w 180 stopniach w nagrzanym piekarniku. Powyżej jest przepis na podstawową wersję muffinek. Do tej wersji możemy dodawać różne składniki. Ja tym razem dodałam dżem wiśniowy, a właściwie wiśnie z tego dżemu. Do papierków włożyłam 2/3 masy, na to wiśnie i resztę masy. Muffinki bardzo czekoladowe Możemy również do masy wrzucić pokrojoną czekoladę albo orzechy. Smacznego :) Muffinki bardzo czekoladowe
Pyza i Surówkaprawdziwych smakoszy :) pyszny, gęsty i bardzo owocowy krem zrobiony na bazie kaszy jaglanej. Słodzony daktylami. Na 3 pełne szklanki* kremu: - 0,5 szklanki kaszy jaglanej - 1 czubata szklanka wiśni mrożonych - 1 opakowanie daktyli - sok z dwóch pomarańczy - ewentualnie łyżka miodu do dosłodzenia Daktyle włożyć do rondelka, zalać do równości wodą, gotować od momentu zawrzenia 5 minut. Odstawić. Kaszę wsypać(...)powstałe burzyny. Zalać 1 cm ponad powierzchnię czystym wrzątkiem. Gotować 10-15 ( do miękkości). Następnie przykryć i odstawić na kolejne 5 minut. Do kielicha blendera/malaksera przełożyć kaszę, rozmrożone wiśnie z sokiem i sok z pomarańczy. Zmiksować na gładki krem. Ewentualnie dosłodzić miodem. Zdjęcia potraw są mojego autorstwa. Ich kopiowanie wymaga mojej zgody
kawawszklancełyżki cukru pudru skórka starta z 1 limonki PONCZ: 1/2 szklanki ciepłej wody sok z 1 limonki 3 łyżki cukru ewentualnie rum DODATKOWO: 1 mały słoiczek konfitury malinowej kandyzowane wiśnie i gruszki do dekoracji Przygotowanie: BISZKOPT: Białka oddzielić od żółtek, do białek dodać sól, ubić na sztywno. Do piany po łyżce dodawać cukier różany, cały czas miksując. Następnie dodać(...)paterze ułożyć pierwszy blat, naponczować, posmarować konfiturą oraz częścią kremu. Przykryć drugim plackiem, powtórzyć czynności. Przykryć trzecim, również naponczować i pokryć kremem razem z bokami. Ozdobić rozetkami z kremu, wiśniami i gruszkami kandyzowanymi. Schłodzić w lodówce
Cakes By Kejtróżny? Może przebieg lata? Temperatury? Ilości słońca? A może wszystko razem:) Tegoroczna aronia prawie miesiąc czasu spędził w zamrażalniku. Zapomniałam o niej. Dopiero pierwsze przymrozki i spadające liście wiśni przypomniały mi o owocach. To nic, że tak długo aronia leżała w chłodzie. Owoce muszą się przechłodzić, by stracić goryczkę. Składniki: 2 kg aronii 2 kg cukru 3 l wody(...)spirytusu 20 g kwasku cytrynowego 300-400 liści z aronii Sposób przygotowania: Aronię umyć, wysuszyć, oczyścić z szypułek i zamrozić na kilka dni. Liście wiśni umyć. Do dużego garnka wrzucić liście, aronię, wlać wodę, dodać cukier i doprowadzić do wrzenia. Od momentu zawrzenia gotować na małym ogniu przez około 20 minut. Garnek zestawić z ognia i odstawić na całą
na moim stole...buteleczkę w spiżarni:) Składniki: 1.5 kg czarnego bzu (już oczyszczonego bez szypułek) 1 kg cukru 20 g kwasku cytrynowego 1 l wody 0,75 l spirytusu 120 liści z wiśni Sposób przygotowania: Czarny bez umyć. Oddzielić owoce od szypułek. Bardzo pomocny w tej czynności będzie widelec:) Po prostu należy czesać widelcem baldachimy. Liście z wiśni umyć, umieścić w garnku, wsypać
na moim stole...delikatne o przyjemnym owocowym smaku z nutą wanilii. GRUSZKI W WINIE: 2 szklanki wina białego wytrawnego 1/2 szklanki wody 4-5 goździków 3 gruszki słodkie, twarde 3 łyżeczki żelatyny wiśnie z nalewki BISZKOPT: 3 jajka 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1/4 szklanki kakao KREM BUDYNIOWO – ŚMIETANKOWY: 1 1/2 szklanki mleka 1 budyń śmietankowy(...)foremki, ściągnąć papier i włożyć z powrotem. Nałożyć krem. Gruszki odsączyć na sitku, wyjmując goździki i pociąć na jeszcze mniejsze cząstki. Układać na kremie, a na brzegach wcisnąć wiśnie. Po odsączeniu gruszek, wina powinno zostać 400ml. Jeżeli jest mniej dolać przegotowaną wodę. Odlać 1/2 szklanki płynu i rozpuścić w nim żelatynę. Połączyć z resztą wina. Kiedy zacznie tężeć, zalać gruszki
https:KKuchniaMniamgalaretka na pierwszej połowie masy stężeje. W przeciwnym razie druga część masy stężeje w naczyniu i będzie ciężko ją rozsmarować. Wkładka wiśniowa: 2 galaretki wiśniowe drylowane wiśnie z kompotu (ok.20dkg)- może być więcej, jak kto lubi:) Galaretkę sporządzić zgodnie z przepisem na opakowaniu i schłodzić. Złożenie ciasta: Ciasto bez bezy masa wiśnie tężejąca galaretka masa ciasto
Maślane ciasteczkoOstatnio na moim stole króluje to ciasto, które stanowi doskonała bazę do wypieków ze wszystkimi chyba owocami. Ja robiłam już z wiśniami, śliwkami i jeżynami a zamierzam jeszcze wypróbować z jagodami i porzeczkami. Na upalne dni do mrożonej kawki pasuje jak ulał. Błyskawiczne w przygotowaniu, lekkie i pulchniutkie. Smak(...)dowolne owoce ( jeśli ktoś chce aby nie opadły na dno w trakcie pieczenia trzeba je lekko obtoczyć w mące).Mogą być też owoce z kompotu- u mnie były drylowane wiśnie. Jajka zmiksować na puszystą masę z cukrem i cukrem wanilinowym, dolać olej a następnie ciągle miksując dodawać stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dno tortownicy o średnicy 26cm wyłożyć
Maślane ciasteczkomargaryny do pieczenia lub masła ( zimne) opakowanie cukru waniliowego 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 białko do sklejania Nadzienie owocowe: 2 jabłka i 3 łyżki drylowanych wiśni z kompotu łyżka masła 2 łyżeczki cukru pół łyżeczki cynamonu Składniki na ciasto szybko zagnieść dłońmi w kulę, owinąć folią spożywczą i odłożyć do lodówki na pół godz. W tym czasie(...)obrać jabłka, pokroić w kostkę. Masło stopić, dodać jabłka, cukier, cynamon i smażyć ok 5 min. Dodać wiśnie i jeszcze chwilkę potrzymać na małym ogniu. Przestudzić. Schłodzone ciasto cienko rozwałkować i wykrawać koła w dwóch rozmiarach- większym i trochę mniejszym. Wykroić w obydwu rozmiarach po tyle samo. Mniejsze koła smarować białkiem i nakładać na środek kopczyk owoców - tyle, żeby można
Maślane ciasteczkowiśniowy spód. Składniki: 1,5 szklanki mąki tortowej, 1,5 szklanki cukru pudru, 5 jaj, 4 czubate łyżki kakao, 1 opakowanie cukru waniliowego, 1 szklanka oleju, 500 g wydrylowanych wiśni świeżych lub mrożonych, Masa serowa: 1000 g sera z wiaderka, 2 budynie śmietankowe bez cukru, 1 szklanka cukru, 4 jaja, 100 g płatek migdałowych, 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia Sposób(...)jajeczną oraz olejem (miksujemy lub ucieramy - masa jest bardzo gęsta). Ciasto wyłożyć do wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem do pieczenia blaszki (23x35), a na wierzchu równomiernie rozłożyć wydrylowane wiśnie. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (funkcja góra dół) i podpiec przez 15 minut. W tym czasie przygotować masę serową. Ser zmiksować z cukrem, jajkami, budyniem i proszkiem
Nie tylko w kuchniSmak lata zamknięty w słoiku. To kolejny przysmak z moich dziecięcych lat. Takie wiśnie wspaniale nadają się do ciast i deserów. Jednak najlepiej smakują zimą prosto ze słoika. Składniki: 1 … Czytaj dalej Wiśnie w soku
Fiołkowa Kuchnia Małgorzatykogoś sprawdzonego,zaufanego.Druga sprawa to nieuszkodzone słoiki,dobre,niezardzewiałe zakrętki.Trzecie to przepis,po który zapraszam do mnie. Składniki: ogórki(dowolna ilość) czosnek korzeń chrzanu koperek liście z wiśni,porzeczki Zalewa: 1 l wody łyżka soli kamiennej Ogórki dokładnie umyć,koper i liście też.Chrzan i czosnek obrać i rozdrobnić na porcje.Ogórki układać pionowo(...)każdy litrowy słoik dawać po dwa ząbki czosnku,kawałek chrzanu(może być podzielony na dwie części) oraz jedną łodygę kopru z baldachem.Można również dołożyć po jednym liściu wiśni lub czarnej porzeczki. Zagotować wodę z solą i przygotowane ogórki zalać zalewą chłodną lub gorącą.Tutaj wszystko zależy od naszej woli.Jedna i druga technika dozwolona.Jeśli macie przefiltrowaną wodę
Niespełnione zdolności kulinarne