wiśnia - 6835 przepisów (strona:133/456)

Cherry curd - trochę słońca w środku zimy. 203

kanapkę. Możecie też upiec kruchą tartę (lub kupić gotowy spód), wyłożyć na nią krem i zapiec pod bezą. Taka tarta z pewnością wszystkim posmakuje. I, co najważniejsze - mrożone wiśnie dostaniecie w prawie każdym sklepie. Podarujcie sobie i swoim rodzinom odrobinę lata w środku tak nieciekawej zimowej aury. Potrzebne nam: - duża garść mrożonych wiśni (wydrylowanych) - 2 jajka - 70 g masła - pół(...)szklanki cukru - czubata łyżka wiórek kokosowych Przygotowanie:  Rozmrożone i umyte wiśnie wrzucamy do blendera i bardzo mocno rozdrabniamy. Przekładamy do metalowej miski. Dodajemy lekko roztrzepane jajka, cukier i drobno pokrojone masło. Wsypujemy wiórki i całość dokładnie mieszamy trzepaczką. Miskę stawiamy na małym rondlu z gotującą się wodą (woda nie może dotykać miski), zmniejszamy gaz na średni i podgrzewamy krem

W poszukiwaniu inspiracji
Szarlotka na kruchym cieście 229

szklanki cukru pudru łyżka cukru waniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia kostka masła (można 1/2 kostki masła + 1/2 kostki margaryny) 4 jajka słoik jabłek na szarlotkę dżem z całymi wiśniami (lub wiśnie w syropie) Szarlotka na kruchym cieście Wykonanie: Z białek ubijamy pianę z dodatkiem odrobiny cukru pudru. Mąkę, cukier puder, cukier waniliowy, proszek i masło dobrze siekamy. Dodajemy żółtka(...)zagniatamy ciasto. Formę smarujemy tłuszczem. Ciasto dzielimy na 4 części, trzema częściami wykładamy dno i boki formy. Na to dajemy jabłka ze słoika, wiśnie wybrane z dżemu (lub syropu) i na wierzch pianę z białek. Z pozostałej części ciasta robimy rulony i układamy na pianę jak na zdjęciu poniżej. Pieczemy 50-60 minut w 180 stopniach. Szarlotka na kruchym cieście

Pyza i Surówka
Tarta z Masłem Orzechowym i Czekoladą 163

wykonania w przeciągu chwili, rozpływającą się w ustach, zaskakującą smakiem, jednym słowem idealną Tarta jest na ciasteczkowym spodzie, kolejno warstwa kremu na bazie masła orzechowego, polana czekoladowym ganache z wiśniami, posypana orzeszkami ziemnymi. Wspaniała. Koniecznie wypróbujcie. Składniki na spód: 350 g ciasteczek typu digestive 170g masła Ciasteczka kruszmy na pył. Masło rozpuszczamy. Rozpuszczone dodajemy do pokruszonych ciasteczek. Mieszamy. Formę okragłą(...)wykładamy na schłodzony spód ciasteczkowy. Całośc wkładamy ponownie do lodówki na czas przygotowania ganache. Ganache: 250 ml śmietany kremówki 36% 200 g gorzkiej czekolady 30 g masła pół słoiczka wiśni drylowanych (lub owoce: maliny, truskawki…) Śmietankę podgrzewamy. Zdejmujemy z ognia, wrzucamy połamaną czekoladę i masło. Odstawiamy na 2 minuty, po czym mieszamy całość, do połączenia. Odstawiamy w chłodne miejsce

Made By Mom And Son
Zimowa zupa owocowa 167

ulubionego makaronu. Takiego, Noworocznego obiadu każdemu dziś życzę! :)  Źródło: www.tapeciarnia.pl  Składniki na 6 porcji: 2 l wody 3 łyżki cukru – ewentualnie jeszcze dosłodzić do smaku 1 słoik wiśni w syropie [400ml] – domowy wyrób, można zastąpić wiśniami mrożonymi (wtedy użyć 2,5 l wody) 1 jabłko - twarde 2 mandarynki 1 garść suszonych śliwek 1 garść suszonych moreli 1 łyżka(...)rodzynek 2 łyżki suszonej żurawiny Do garnka wlać zimną wodę i zostawić na małym ogniu. Po kolei wrzucać składniki: wiśnie wraz z syropem, bakalie i suszone owoce. Dodać cukier i dokładnie rozmieszać – ewentualnie dosłodzić jeszcze do smaku . Mandarynki wyszorować szczoteczką pod bieżącą wodą, a następnie sparzyć wrzątkiem. Pokroić na plasterki i dołożyć do garnka. Jabłko pokroić na mniejsze kawałki - można

Grunt to przepis!
Ciasto czekoladowe z procentem 139

Mój mąż zrobił likier wiśniowy… oczywiście bezglutenowy. Po zlaniu okazało się, że wiśnie nasączone alkoholem są nadal zdatne do wykorzystania. Żal było je wyrzucać a opcja zjedzenia ich wszystkich groziła totalnym upojeniem alkoholowym. Tak narodził się pomysł lekkiego ciasta czekoladowego z procentem. Bez obaw, wiśnie z likieru można też śmiało zastąpić wiśniami z mrożonki (obecnie […] Post Ciasto czekoladowe

Krzywa Prosta
Torcik W-Z (Wuzetka) 228

duże kwadratowe kawałki… czasami, mama musiała mi pomagać zjeść, bo sama nie dawałam sobie rady. Moja Wuzetka jest nieco inna. Odrobinę alkoholowa, mało słodka, mocno wilgotna i z wiśniami z nalewki, upieczona w postaci torciku. Zrobiona na prośbę męża, który uwielbia ciasta z kremem. Wuzetkę można przygotować jako tort, obłożyć bitą śmietaną czy masą cukrową. Można też z podanych(...)schłodzonej 2 łyżeczki cukru pudru Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier puder. Polewa: 100 gr gorzkiej czekolady 100 gr śmietany kremówki 30 lub 36 % wiśnie z nalewki (wyciśnięte z nalewki) W małym garnuszku podgrzać śmietanę, prawie do wrzenia, dodać połamaną czekoladę, wymieszać. Poncz: 3/4 szklanki nalewki z wiśni 1/4 szklanki wody Wykonanie: Na paterze ułożyć pierwszy blat. Nasączyć

moj przepis na
Pierogi z wiśniami 123

Moje towarzystwo uwielbia pierogi i to w każdej postaci:  pierogi ruskie ,  pierogi z kaszą jaglaną ,  pierogi z jagodami . Dzisiaj padło na pierogi z wiśniami. Zanim je wszystkie ugotowałam, to praktycznie wszystko zostało zjedzone, dla mnie został tylko jeden... Ze słodką śmietanką lub cukrem. Przepyszne, lekkie, tylko za szybko znikają z talerza. mąka ciepła woda 1 łyżka oleju(...)szczypta soli wiśnie (świeże, mrożone lub z kompotu - bez pestek) śmietana  cukier (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Z mąki, ciepłej wody, oleju i szczypty soli zagnieść ciasto na pierogi (proporcje zależą od tego ile chcemy pierogów przygotować). Z gotowego, rozwałkowanego ciasta wycinać szklanką krążki, a do każdego krążka wkładać po 1 lub 2 wiśnie. Zlepić tworząc pieroga.  Gotować przez

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Sałatka z kaczą piersią i czosnkowym dressingiem 222

Prosta sałatka z miksem sałat, pieczonym filetem z kaczki, suszonymi wiśniami i dość ostrym dressingiem czosnkowym z dodatkiem naturalnego czosnkowego koncentratu bez konserwantów od Proeco Polska   całość komponuje się idealnie. Polecam. Składniki: 1 opakowanie lodowych sałat 1 pieczona pierś kacza 1 marchewka 1 cebula 2 łyżki suszonych wiśni Dressing: 6 łyżek oleju lnianego 2 ząbki czosnku- użyłam(...)grube plastry, u mnie bez skóry. Marchewkę obrać umyć pokroić w cieniutkie grube paski, cebulę w piórka. W salaterce ułożyć miks sałat, dodać pokrojone warzywa, oraz mięso, posypać suszonymi wiśniami, wymieszać. Dressing: Olej lniany wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, lub koncentratem czosnkowym  dodać sok z cytryny, miód, oraz sos sojowy, doprawić do smaku solą i pieprzem, całością dressingu

Wanilia i Kardamon
Tort urodzinowy dla męża 216

pieczenia 3 łyżki kakao Krem: 1 litr mleka 3 budynie waniliowe 1 szklanka cukru 2 kostki masła Poncz: 0,5 szklanki nalewki wiśniowej 0,5 szklanki przegotowanej wody Dodatkowo: wiśnie w alkoholu (ja miałam z nalewki) 3 galaretki niebieskie 3 opakowania rurek kakaowych mała butelka alkoholu Sposób przygotowania: Białka ubijamy na sztywno, ucierając dodajemy cukier puder i żółtka, na końcu(...)szklanką cukru, gotujemy budyń, studzimy. Masło ucieramy do białości, dodajemy po łyżce zimnego budyniu, składniki ponczu łączmy ze sobą.  Jasny biszkopt nasączmy ponczem, smarujemy kremem, układamy odsączone wiśnie, przykrywamy ciemnym biszkoptem, nasączamy ponczem, smarujemy kremem, układamy wiśnie, przykrywamy pozostałym biszkoptem, nasączamy.  Boki i wierzch smarujemy pozostałym kremem, boki obkładamy rurkami, gdy okażą się za długie, to skracamy

Bajeczna Kuchnia
Ciasto francuskie z wiśniami (ciasto św. Jakuba) 403

szkl. mąki 250 g masła lub margaryny 6 żółtek 1 szkl. kwaśnej śmietany 0.5 szkl. cukru pudru Pianka kisielowa: 6 białek 6 łyżek cukru 3 kiesiele wiśniowe +wydrelowane wiśnie z kompotu Masa: 3 szkl. mleka 250 g masła lub margaryny 2 opakowania budyniu waniliowego Dodatkowo: cukier puder do posypania ciasta WYKONANIE: Składniki na ciasto zagniatamy, dobrze wyrabiamy ciasto. Następnie ciasto(...)blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. 2 białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy 2 łyżki cukru, a następnie kisiel. Pianę wykładamy na rozwałkowane ciasto, układamy na pianie część wydrelowanych wiśni. Potem wałkujemy z ciasta kolejny prostokąt i nakładamy na pianę z białek. Ciasto przed upieczeniem nakłuwamy delikatnie widelcem. Pieczemy ok. 20 min w 180 stopniach na złoty kolor. Tak samo postępujemy

psgotujemy
Ciasto Fale Dunaju 161

ciasto jest pyszne o każdej porze roku. Uwielbiam je z wiśniami i masą budyniową, ale równie pyszne jest z innymi owocami, nawet bez masy. Jest doskonałe na specjalne okazje, ale może być też świetnym dodatkiem do herbaty. Na pewno posmakuje tym, którzy jeszcze go nie znają. Ciasto: 4 jajka 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki oleju 3/4 szklanki mleka 2 szklanki(...)mąki 1 łyżka proszku do pieczenia 2 łyżki wody lub mleka 1,5 łyżki kakao wiśnie (mrożone lub świeże) Masa: 0,5 l. mleka budyń waniliowy z cukrem 250 g. masła 1 łyżka cukru waniliowego Polewa: tabliczka czekolady deserowej lub gorzkiej 1 łyżka masła 1 łyżka mleka (opcjonalnie) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto: Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Śledzie w karmelizowanej cebuli z konfiturą śliwkową i suszonymi wiśniami 157

Śledzie na świąteczny stół w nowoczesnym wydaniu, korzenne, lekko słodkie pachnące goździkami. Smaku dodaje im konfitura śliwkowa i suszone wiśnie po dłuższym leżakowaniu w zalewie robią się różowe. To propozycja dla tych którzy lubią śledzie na słodko. Składniki: 5 filetów śledziowych  matiasów 3 łyżki oleju 1 łyżka miodu wielokwiatowego 1 duża cebula 1 -2 sztuki  goździka 4 łyżki(...)konfitury śliwkowej 50 ml czerwonego wytrawnego wina 1 łyżka suszonych  wiśni Sól do smaku Pieprz do smaku Sposób wykonania: Filety śledziowe osączamy z zalewy, osuszamy ręcznikiem papierowym, kroimy na małe kawałki. Cebulę obieramy kroimy w piórka, szklimy na oleju pod przykryciem z łyżką miodu i goździkiem  aż będzie lekko złocista, dodajemy konfiturę śliwkową, oraz suszone wiśnie, wlewamy wino

Wanilia i Kardamon
Pavlova z wiśniami i serkiem mascarpone 164

Nazwa pochodzi od nazwiska rosyjskiej tancerki baletowej Anny Pawłowej. Składniki: Beza 7 białek cukier szczypta soli Krem 250 g serka mascarpone 3 żółtka 3 łyżki cukru Ponadto wypestkowane wiśnie 3 łyżki cukru Wykonanie: Białka wbić do szklanki następnie wziąć 2 razy tyle cukru ile zajmują białka. Białka przelać do naczynia ubijać ze szczyptą soli. Gdy białka będą sztywniejsze ucierając dodawać(...)przy wstawianiu białek obniżyć temperaturę do 110 st. Piec ok 1,5h. Masa: żółtka ubić z cukrem na gładką masę. Następnie dodawać dalej miksując male porcje mascarpone. Wiśnie: Wydrylowane wiśnie posypać cukrem i prażyć na ogniu ok 5 minut. Przełożenie: Na spód wyłożyć ostudzone wiśinki następnie wszystko zalać mascarpone. Deser trzymać w lodówce najlepiej kroić następnego dnia

Pychotkaaa
ROTE GRUTZE czyli kisiel z czerwonych owoców z winem 157

duży słoik wiśni drylowanych /ok 750 g 1/3 szklanki suszonej żurawiny- mogą być też powidła 1/3 szklanki rodzynek 200 ml wytrawnego czerwonego wina 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej 500 ml soku z drylowanych wiśni 1 łyżka przyprawy do grzańca sok i skórka z połowy pomarańczy 1/4 łyżeczki chilli  kwaśna śmietana Połowę wina mieszamy z mąką ziemniaczaną. Resztę wina wlewamy(...)garnka, dodajemy sok wiśniowy,  przyprawę korzenną, sok i skórkę z pomarańczy. Zagotowujemy, zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze ok. 5 min. Wiśnie, żurawinę i rodzynki wkładamy do garnka, gotujemy w soku przez ok. 2 min ( ja dodałam jeszcze owoc granatu ale tylko dlatego, że był w domu) Wlewamy wino wymieszane z mąką ziemniaczaną, chilli i dokładnie mieszamy. Kisiel przekładamy

KuchcikoweLove
Czekoladowiec z wiśniami i galaretką 168

Czekolada i wiśnie – wspaniałe, klasyczne połączenie smaków. Ciemne, czekoladowe ciasto pięknie odznacza się od czerwonej, wiśniowej galaretki z zatopionymi w niej owocami. Bardzo proste w wykonaniu, efektowne i ożywcze. Spód jest bardzo czekoladowy, nasączony wiśniową galaretką, która nie dość, że podkreśla owocowy charakter ciasta to dodatkowo sprawia, że czekoladowiec jest bardzo wilgotny i zwarty, a to z kolei ułatwia jego(...)czekolady 150 g masła 3/4 szklanki cukru pudru 4 jajka (w temperaturze pokojowej) 2 łyżki kakao 1 łyżeczka sody Do nasączenia: 1 galaretka wiśniowa Na wierzch: ok. 300 g wiśni bez pestek (mogą być mrożone lub ze słoika) 2 galaretki wiśniowe Wykonanie: Galaretkę do nasączenia ciasta rozpuszczamy w 1 szklance gorącej wody i odstawiamy do ostudzenia. Galaretki przeznaczone na wierzch

MyCookBook.pl