wino - 10075 przepisów (strona:293/672)

Zupa cebulowa 157

dania ;) Składniki: ok 1-1,5 kg cebuli  2-3 łyżki oleju ok 1-1,5 l bulionu drobiowego  1 -1,5 szklanki białego wytrawnego wina pieprz, sól, świeży rozmaryn (ewentualnie może być suszony), karmel z łyżki cukru  by wzbogacić smak i kolor. Cebulę obieramy i kroimy w cienkie piórka. Wrzucamy(...)lekko zezłocić. Nie możemy jednak dopuścić, aby się usmażyła. Tak przygotowaną cebulę przekładamy do garnka z bulionem i gotujemy na wolnym ogniu. W trakcie gotowania dodajemy przyprawy i wino w proporcjach, jakie nam najbardziej odpowiadają.  Na patelni karmelizujemy cukier i dodajemy go do zupy. Zupę gotujemy, aż cebula będzie miękka. Podajemy wraz z grzankami z żółtym serem

Codzienna kuchnia niecodzienna
Spotkanie Blogujących Babeczek - relacja 161

zapiekanych w śmietanie ziemniaczków :) Do naszej dyspozycji był bufet z aromatyczną kawą, herbatą i wspaniałym ciastem. Soki, chłodne napoje i wino również znikały w mgnieniu oka ;) Hmmm...zwłaszcza wino.... ;)))Miałyśmy profesjonalną obsługę Pani Sylwii i Pana Gracjana, którzy z oka nas nie spuszczali dbając o to, aby jedzenie było na stołach, a nasze szklaneczki i kieliszki były pełne

Codzienna kuchnia niecodzienna
Pestiños 163

się je w cukrze lub miodzie. Polecam wykonać nie tylko przed Wielkanocą, ale także w innych okolicznościach. Są na prawdę pyszne!Składniki:250 ml oliwy z oliwek250 ml białego wina (najlepiej półsłodkie lub półwytrawne)1 laska cynamonuskórka z cytryny (w kawałku)1 łyżeczka soli750 g mąki pszennejDodatkowo:oliwa z oliwek do smażenia (do zastąpienia olejem słonecznikowym)drobny cukier, wymieszany(...)Wyłączyć natychmiast ogień, a rondel odstawić do wystudzenia. Gdy oliwa osiągnie temperaturę pokojową, wyjąc skórkę oraz cynamon.Do dużej misy wsypać mąkę oraz sól. Dokładnie wymieszać. Do osobnej misy wlać wino oraz aromatyzowaną oliwę, a następnie wsypywać powoli mąkę, mieszając ciasto łyżką. Gdy stanie się gęste zacząć wyrabiać rękami. Ciasto powinniśmy ugniatać przez około 5 minut, aż stanie się odpowiednio

Food Square
Mule po marynarsku 123

Składniki: 1 kg żywych małży 1 cebula, obrana i drobno posiekana 1 ząbek czosnku, obrany i drobno posiekany 1 liść laurowy 3 gałązki tymianku natka pietruszki 200 ml wytrawnego wina   Oczyść szczotką mule, przemywając zimną, bieżącą wodą. Sprawdź, czy skorupki nie są pęknięte i wyrzuć te, które są otwarte lub po mocnym stuknięciu nie zamykają się. Do dużego(...)rondla włóż cebulę, czosnek, liść laurowy, tymianek, łodygi pietruszki oraz wlej wino. Zagotuj, następnie wrzuć mule i przykryj szczelnie pokrywką. Potrząśnij rondlem kilka razy i pozwól, aby mule gotowały się w parze przez 3-4 minuty, aż się otworzą. Wyrzuć te, które pozostaną zamknięte. Dopraw sporą ilością czarnego pieprzu. Mule są słone w smaku, więc najprawdopodobniej nie trzeba będzie

Smakowity Blog Kulinarny
Kurki po prowansalsku 184

doradcasmaku.pl) Składniki: 200g grzybów: kurki lub inne 1 szalotka 4 ząbki czosnku oliwa z oliwek olej 30g masła 1 pomidor posiekana natka pietruszki gałka muszkatołowa tymianek 40ml białego wina 4 pomidorki koktajlowe sól pieprz Przygotowanie: Szalotkę kroimy w drobną kostkę, czosnek rozgniatamy nożem, a następnie drobno siekamy. Następnie kroimy grzyby i obranego ze skóry pomidora w średnie kawałki. Przygotowujemy(...)pozostałego oleju. Żeby przygotować sos prowansalski wlewamy na rozgrzaną patelnię trochę oliwy z oliwek, wrzucamy posiekaną szalotkę, czosnek, natkę pietruszki, pokrojonego pomidora oraz gałkę muszkatołową i tymianek. Następnie dodajemy wino i podsmażamy wszystko na małym ogniu. Następnie zdejmujemy patelnię z ognia i do powstałego sosu dorzucamy odrobinę masła. Wszystko mieszamy aż masło się rozpuści. Patelnię stawiamy z powrotem

Smakowity Blog Kulinarny
Szwajcarska zapiekanka serowa 295

specjały. Do przygotowania szwajcarskiej zapiekanki makaronowej wykorzystałam oryginalne sery dojrzewające: Emmentaler i Gruyere o łagodnym, słodko-orzechowym smaku oraz Appenzeller, który w trakcie dojrzewania kąpany jest w mieszaninie białego wina lub cydru, ostrych przypraw i ziół, dzięki czemu jego skórka nabiera bladopomarańczowej barwy, a on sam pikanterii(...)Składniki: 200g drobnego makaronu (kształtem zbliżonego do kolanek lub rurek) 100g sera Appenzeller 100g sera Emmentaler 100g sera Gruyere 1 łyżka masła 1 łyżka mąki 100ml bulionu 100ml białego wina 150g boczku 3 cebule, pokrojone w krążki sól, pieprz biały   Przygotowanie: W osolonej wodzie gotujemy makaron, zgodnie z przepisem na opakowaniu. Boczek kroimy w drobną kostkę i smażymy

Smakowity Blog Kulinarny
Dorsz w papilotach z sosem bazyliowym 174

budowę kości. Nie muszę już chyba przekonywać, że warto jeść ryby. A zatem jedzmy rybkę- na zdrowie! Składniki: 800 g filetu z dorsza 2 cebule czerwone 150 ml białego wina 10 g ziela angielskiego 15 g świeżego imbiru 1 cytryna 2 łyżeczki miodu 1 łyżeczka musztardy francuskiej 1 limonka 100 ml oliwy z oliwek sól, pieprz biały mielony pęczek(...)układamy na kawałku pergaminu. Przykrywamy sałatką z cebuli i układamy na wierzchu plasterki limonki. Z pergaminu robimy kieszonkę (zawijamy rybę i zaciskamy brzegi), do kieszonki wlewamy odrobinę białego wina i dokładnie zamykamy pergaminową "paczuszkę".Układamy na blaszce sałatką z cebuli do dołu i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni  (termoobieg) na 20-25 minut

Smakowity Blog Kulinarny
Risotto z grzybami 165

Składniki: 300 g ryżu do risotto (arborio) garść suszonych grzybów (borowików) 1 litr bulionu 1 szklanka wytrawnego białego wina 1 cebula 4 łyżki oliwy sól pieprz tarty parmezan Przygotowanie: Namocz grzyby w szklance ciepłej wody (na około 20 minut). Odsącz grzyby (wywaru nie wylewaj) i pokrój je w paski, cebulę posiekaj. W garnku na rozgrzanej oliwie zeszklij cebulę, dodaj(...)grzyby, smaż 3 minuty. Dodaj ryż i mieszając smaż, aż ryż wchłonie tłuszcz i stanie się szklisty. Wlej podgrzane wino, a gdy ryż je wchłonie, stopniowo dolewaj bulion i wywar z moczenia grzybów. Dopraw solą i pieprzem i gotuj mieszając około 20 minut, aż ryż będzie miękki. Przed podaniem posyp tartym parmezanem

Smakowity Blog Kulinarny
Królik pieczony z warzywami 195

białym winie, po czym podają z oliwkami i wiejskim chlebem. Kuchnia polska specjalizuje się w wielkanocnych króliczych pasztetach, lubimy też dusić królika w jarzynach, śmietanie i w winie. (źródło: Basia Starecka, magazyn KUKBUK nr8) Składniki: 1 tuszka królika 3 łyżki oleju 2 cebule 200 g pieczarek 3 ząbki czosnku 1 marchew pokrojona w plastry 2 łodygi selera naciowego

Smakowity Blog Kulinarny
Buraczane kaszotto z pesto z botwinki z olejem rzepakowym i chipsami z buraka. 172

pęczak 3 łyżki oleju rzepakowego 1 cebula drobno posiekana 2 średnie buraki, upieczone wcześniej, pokrojone w kostkę 1 ząbek czosnku, drobno posiekany 500 ml bulionu warzywnego 150 ml czerwonego wina wytrawnego 100 ml soku z buraka (świeżego lub z butelki tzw jednodniowego) 1 łyżka tartego sera Grana Padano sól, pieprz Pest o z botwinki 2 garście pokrojonych liści botwinki(...)cebulę. Po kilku minutach dodajemy czosnek i pokrojone buraki. Następnie wsypujemy kaszę pęczak i smażymy kilka minut, często mieszamy żeby pęczak się nie przypalił. Do kaszy wlewamy czerwone wino i kiedy odparuje uzupełniamy odrobiną bulionu. Gotujemy na małym ogniu, mieszamy i uzupełniamy płyn, do momentu kiedy kasza będzie gotowa. Pod koniec gotowania, czyli po około 30 minutach gotowania dodajemy

Smakowity Blog Kulinarny
Pizza z konfiturą z czerwonej cebuli 200

łyżka cukru 300 ml ciepłej wody 2 łyżki oliwy Konfitura z czerwonej cebuli: 250 g czerwonej cebuli 50 g cukru 50 ml octu balsamicznego 200 ml czerwonego wytrawnego wina sok z 1/2 cytryny gałązka tymianku łyżka oliwy sól Dodatki: ser camembert orzechy pekan kiełki rzodkiewki Przygotowanie: Konfitura z czerwonej cebuli:  Cebulę kroimy w pióra. Rozgrzewamy głęboką patelnię, wlewamy(...)oliwę, dodajemy cebulę i szklimy, żeby była miękka. Dodajemy cukier, przesmażamy mieszając, wlewamy ocet balsamiczny, sok z cytryny, tymianek i czerwone wino. Gotujemy na małym ogniu, ciągle mieszamy. Przyprawiamy solą. Po uzyskaniu konsystencji konfitury przekładamy do słoika. Przechowujemy w lodówce. Pizza:  Do misy miksera przesiewamy mąkę. Dodajemy drożdże, sól i cukier. Mieszamy dokładnie łyżką. Dodajemy letnią wodę

Smakowity Blog Kulinarny
Ratatouille w cukinii z grillowaną wędzoną Newellą 212

bakłażan strąk czerwonej, zielonej i żółtej papryki 1 cebula 400 g pomidorów w zalewie świeże zioła: bazylia, oregano, tymianek, rozmaryn lub suszone zioła prowansalskie ząbek czosnku 1/2 kieliszka czerwonego wina oliwa Newella wędzona Przygotowanie: Cukinię kroimy w 0,5 cm plastry, bakłażana w kawałki, papryki w 2 cm kostkę. Warzywa mieszamy w misce z kilkoma łyżkami oliwy z oliwek(...)minut. W garnku o grubym dnie rozgrzewamy oliwę i szklimy pokrojoną cebulę, po kilku minutach, gdy będzie robić się miękka dodajemy czosnek i zioła. Następnie dodajemy grillowane warzywa. Wlewamy wino i czekamy, aż odparuje. Dodajemy pomidory w zalewie i gotujemy na małym ogniu, aż warzywa będą miękkie, ale nadal jędrne (około 15 minut). Doprawiamy do smaku solą i pieprzem

Smakowity Blog Kulinarny
Risotto z kasztanami 178

przystawek, przez dania główne po smakowite desery. Składniki: 30 kasztanów jadalnych 2 x 50 g masła 2 drobno posiekane szalotki 300 g ryżu do risotto 1 kieliszek białego wytrawnego wina 800 ml bulionu warzywnego 1 pikantna papryczka 50 g tartego sera grana padano świeża bazylia sól, pieprz Przygotowanie: Kasztany nacinamy w spory X na zaokrąglonej części i gotujemy(...)minut. Sztuka po sztuce wyjmujemy z wrzątku i jeszcze gorące obieramy. Na maśle dusimy szalotkę i pokrojoną papryczkę. Gdy się zeszklą wsypujemy ryż i chwilę smażymy. Mieszamy. Wlewamy wino, gdy odparuje dodajemy kasztany i wlewamy partiami bulion. Gotujemy do miękkości ryżu. Dokładamy na patelnię drugą część masła i starty ser. Mieszamy, zdejmujemy z ognia, przyprawiamy solą i pieprzem

Smakowity Blog Kulinarny
Śródziemnomorski chlebek - babka 207

maszyna do wypieku chleba, wystarczy piekarnik i forma keksówka.  Potrzebujemy: - 150 g mąki pszennej - 75 g mąki kukurydzianej - opakowanie drożdży suszonych - 80 ml wody - 50 ml wytrawnego białego wina - 100 g oleju - pół łyżeczki soli - 4 jajka(...)sera feta - 8 łyżek zielonych lub czarnych oliwek - 2 łyżki pestek dyni Dodatkowo (jeśli lubicie): - można dodać 2 łyżki suszonych pomidorów Przepis:  Mąkę mieszamy z drożdżami, wodą, winem, olejem i solą. Wyrabiamy ciasto, przykrywamy lnianą ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia. Ciasto wyrabiamy z dodawanymi kolejno jajkami, łączymy z pokrojoną fetą, oliwkami i (ewentualnie) pomidorami. Podłużną formę natłuszczamy olejem, wysypujemy

W poszukiwaniu inspiracji
Jagodowa miłość 153

Efekt...? Hmm... Szczerze mówiąc, czuję się troszkę rozczarowana. Po pierwsze kolorem - w oryginale jest tak soczyście, że aż nieprawdopodobnie fioletowy, u mnie - fioletowawy. No ale nic - to pewnie wina(...)jagód. Miałam sklepowe, mrożone, więc bez szału. Niech będzie taki blady, co mi tam. Smak...? Jak dla mnie troszkę zbyt słodki, a za mało jagodowy (ale znów - to pewnie wina moich owoców, nie przepisu). Następnym razem użyłabym świeżych jagód, albo może takich ze słoika, własnoręcznie zebranych. Dałabym też mniej cukru, bo jednak wolę nieco mniej słodkie wypieki

Pożeraczka, czyli raz adobrze