wino - 10075 przepisów (strona:302/672)

Aperol spritz 215

oraz plasterkami pomarańczy. Składniki: 75 ml Prosecco (najlepsze są prosecco “D.O.C”) 50 ml Aperol 25 ml wody mocno gazowanej ćwiartki pomarańczy lód Sposób przygotowania: Do kieliszka od szampana lub wina wrzucamy do pełna lodu. Następnie dodajemy nasze Prosecco, są to około 3 kieliszki do wódki czyli 75 ml. Drinka uzupełniamy 50 ml Aperolu. Całość dekorujemy kilkoma ćwiartkami pomarańczy. Wasz

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Żar wino w winnicy – plenerowa kuchnia z pysznym winem i mięsiwem 244

wielkim zaskoczeniem odkrywam, że naprawdę nie brakuje mi zagranicznych wyjazdów. Ten weekend spędziłam wśród wzgórz Read More Artykuł Żar wino w winnicy – plenerowa kuchnia z pysznym winem i mięsiwem pochodzi z serwisu flymetothespoon - blog kulinarny

Flymetothespoon
Spaghetti bolognese 153

Składniki: 200 g boczku 2 szt cebuli 1 duża marchew 2 szt łodygi selera 250 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 250 g mięsa mielonego wołowego 200 ml czerwonego wina wytrawnego 400 ml passaty(...)pomidorowej 250 ml mleka cukier sól, pieprz Przygotowanie: Boczek kroimy w paski. Wytapiamy na rozgrzanej patelni, dodając posiekane cebule, pokrojoną marchew i seler. Mięso mielone wrzucamy, rozdrabiając je. Zalewamy winem, odparowujemy. Zalewamy passatą, dodajemy listki oregano, dusimy przez 2 godziny na wolnym ogniu. Pod koniec dodajemy szklankę mleka i redukujemy sos. Do smaku doprawiamy cukrem, solą i pieprzem

R'n'G Kitchen
Gołąbki z młodej kapusty po benedyktyńsku 164

łyżki miodu sól , świeżo mielony pieprz do smaku 1/2 pęczka świeżego , siekanego koperku sos : 1 litr soku pomidorowego 2 posiekane , cebule zrumienione na maśle 1 szklanka słodkiego, czerwonego wina 1 łyżeczka granulowanego czosnku sól , pieprz do smaku 4 łyżki słodkiej śmietany mąka pszenna , rozrobiona z wodą do zagęszczenia sosu dodatkowo : oczywiście młoda kapusta , duża główka smalec do smażenia Kapustę(...)wiążę nićmi , tylko ciasno zawijam i układam jeden przy drugim na rozgrzanym smalcu . Podsmażamy do czasu , aż kapusta się przyrumieni . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Następnie zalewamy sokiem pomidorowym , winem , dodajemy smażoną cebulę , granulowany czosnek , sól , pieprz do smaku . Dusimy do czasu , aż gołąbki zrobią się miękkie . Około godziny . Pod koniec duszenia wlewamy śmietanę , doprowadzamy do wrzenia i zagęszczamy sos do lubianej

Ogrodnik w podróży
Żeberka BBQ z pieczonym czosnkiem 253

Przepisy na diecie Ketogenicznej Pyszne i podpieczone idealnie żeberka w sosie BBQ   Składniki: 2 kg żeberek papryki czerwonej 2 szt. cebuli (czerwonej lub białej) 2 szt. 2 szklanki wina (wytrawne lub półwytrawne) 40 ml whisky 4 łyżki sosu lub przecieru pomidorowego 2 łyżki stołowe sosu sos worcestershire 1 łyżeczka papryki ostrej 2 łyżeczki papryki wędzonej 2 łyżeczki papryki

Keto - Meto Przepisy
Nalewka z młodych pędów świerku ( na ból gardła i kaszel ). 157

świeżo zebranych młodych pędów świerku kłącze tataraku 5 czarnych owoców jałowca 0,25 l wody ( 1 szklanka 250 ml ) 0,5 kg cukru trzcinowego 0,75 l białego półsłodkiego wina gronowego dobrej jakości Sposób wykonania(...)ędy świerku pokrój na mniejsze kawałki wrzuć do słoja. Wrzuć suszone owoce  jałowca ( możesz je lekko rozbić w moździerzu na kilka mniejszych kawałków ) oraz kłącze tataraku. Całość zalej winem. Słój szczelnie zamknij wieczkiem i odstaw w słoneczne miejsce ( np. na parapet okienny ) na 10 dni. Pamiętaj, aby co 2 - 3 dni wstrząsnąć słojem w celu zmieszania się składników

Przepisy i porady kulinarne
Dorsz z piekrnika na szparagach 160

Dorsz z piekrnika na szparagach filety z dorsza  zielone szparagi wino półwytrawne (pół szklanki) śmietanka 30stka (pół szklanki) cebula 1/4 kostki masła 3 łyżki musztardy delikatesowej cytryna suszone oregano pieprz świeżo mielony, sól Dorsza płuczemy, osuszamy ręcznikiem papierowym. Nacieramy lekko musztardą, skrapiamy lekko cytryną, posypujemy solą(...)pieprzem. Posypujemy lekko startym masłem oraz oregano. Myjemy i obieramy szparagi obieraczką do warzyw.  Następnie przygotowujemy wywar ze szparagów. Obierki ze szparagów wrzucamy do roztopionego masła, podlewamy winem. Gotujemy ok 15 min. Wymujemy obierki. Wrzucamy 2 obrane szparagi, pokrojoną w kostkę cebulę. Dusimy, podlewamy 1/4 szklanki przegotowanej wody. Gotujemy. Dodajemy kilka kropel cytryny, sól, pieprz. Blendujemy powstały sos. Dodajemy

Kuchnia moimi oczami
Zupa cebulowa z klopsikami 161

jest bardzo rozgrzewająca, idealna na chłodniejsze wieczory.  Zupa cebulowa z klopsikami składniki: 200 g mielonego mięsa wieprzowego 1 litr bulionu warzywnego 4 duże cebule 500 ml białego wytrawnego wina 100 ml śmietany 18% (adsbygoogle(...)window.adsbygoogle || []).push({}); Zupa cebulowa z klopsikami wykonanie: Mięso przekładamy do miski, doprawiamy imbirem, curry, słodką i ostrą papryką. Cebulę kroimy w piórka, podsmażamy na patelni. Bulion podgrzewamy razem z winem. Dodajemy zeszkloną cebulę. Z mięsa formujemy małe klopsiki i wrzucamy do gotującego się bulionu, gotujemy przez około godzinę. Śmietanę rozrabiamy z mąką, dodajemy po trochu zupy, aby się później

Delusional Trine
Tagliatelle z kurczakiem i kurkami 161

Równowaga zachowana ;) SKŁADNIKI: Porcja dla 2 - 3 osób. 250 g świeżego makaronu tagliatelle 2 łyżki oleju 1 pierś z kurczaka około 150 g świeżych kurek 150 ml białego wytrawnego wina (opcjonalnie) 1 ząbek czosnku 1 pęczek dymki 1 mały pęczek natki pietruszki 200 ml śmietanki 30% starty parmezan do posypania sól, pieprz do smaku SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 1. Kurki przekładamy(...)cienkie plasterki. 4. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy pokrojonego kurczaka, kurki, czosnek i dymkę. Smażymy do czasu, aż kurczak i grzyby ładnie się zarumienią. 5. Podlewamy zawartość patelni białym winem i smażymy do czasu, aż płyn odparuje (opcjonalnie). 6. Zalewamy zawartość patelni śmietanką, dodajemy drobno posiekaną natkę pietruszki i szczypior z dymki. Gdy sos zgęstnieje doprawiamy do smaku solą

W kuchni Katie
Nalewka na kwiatach pierwiosnka ( doskonała podczas przeziębień ). 134

Składniki : 1/2 litrowego słoja lub butelki świeżo zebranych kwiatów pierwiosnka lub 30 g suszonych kwiatów białe wytrawne wino dobrej jakości  Sposób wykonania :   K wiaty zalej winem do pełna, aby wszystkie były przykryte. Całość dokładnie wymieszaj. Słój lub butelkę szczelnie zamknij i odstaw na 3 tygodnie. Możesz postawić je na parapecie, aby wiosenne słońce lekko je ogrzewało

Przepisy i porady kulinarne
Risotto z pieczarkami i boczkiem 192

Przepis który warto wypróbować. Składniki: 1,5 szklanki ryżu do risotto-arborio  Kuchnie Świata 30 dag świeżych pieczarek 20 dag parzonego lub wędzonego boczku 150 ml białego wytrawnego wina Ok.1,5 litra domowego bulionu (zależy ile wchłonie ryż ) 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 1 pęczek natki pietruszki Kawałek pora 2 łyżki masła 1 łyżka oliwy 4 łyżki(...)czosnkiem i porem, przesmażyć 2-3 minuty, po tym czasie dodać pokrojony boczek, smażyć chwilę, dodać pokrojone pieczarki, wsypać suchy ryż arborio, wymieszać, przesmażyć całość 2-3 minuty, zalać winem i dusić do momentu odparowania, aż ryż zrobi się szklisty i pokryje się tłuszczem, wlewać stopniowo bulion i gotować, cały czas mieszać potrawę, dolewając bulionu dopiero jak ryż wchłonie poprzednią

Wanilia i Kardamon
Kaczka z jabłkami i żurawiną 156

obiadowe danie świąteczne, a także rodzinny wykwintny obiad. Składniki: 1 kaczka (2,5kg) 1kg jabłek 150g żurawiny 3 łyżeczki suszonego tymianku 2 łyżeczki majeranku 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina sól olej Wykonanie: 1. Kaczkę umyć i osuszyć, natrzeć olejem, oprószyć w środku i na zewnątrz solą, majerankiem i  tymiankiem. Pozostawić na około 5-6 godzin, a najlepiej(...)Kaczkę napełnić jabłkami wymieszanymi z żurawiną, dokładnie spiąć wykałaczką i związać nogi. Gotową kaczkę przełożyć (piersiami do góry) do wysmarowanego olejem naczynia żaroodpornego, dodać pozostałe jabłka, żurawinę i podlać winem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec przez około 2,5 godziny. Podczas pieczenia co 20 minut podlewać kaczkę płynem, który powstał na danie naczynia. Na 20 minut

Szalona Kuchnia Eweliny
PIECZARKOWY STROGANOFF 143

smaku sosik, dobry na codzienny obiad   jak i lekką kolację. Głównym składnikiem są w nim pieczarki, ale także pokrojona w piórka cebulka i czosnek. Wszystko podlane brandy lub winem i krótko gotowane w bulionie. Na koniec zagęszczone passatą pomidorową i minimalną ilością mąki Najlepiej smakuje podany z ryżem, ziemniaczkami lub po prostu z pieczywem.  Sosik jest lekko kwaśny(...)dodawać passatę stopniowo. SKŁADNIKI / 4-6 PORCJI 500 g pieczarek 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 25 g masła  1 łyżka oliwy 50 ml brandy, whisky lub białego wina 150 ml gorącego bulionu lub wody z 2 łyżkami sosu sojowego  150 ml passaty pomidorowej 1 łyżeczka mąki pszennej 1-2 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka miodu

cool and minty
Włoska focaccia z Apulii - Focaccia Pugliese 194

krajobrazów zapierających dech w piersiach, ale również z kulinarnych specjałów. Nie bez powodu Apulia nazywana jest krain ą  winem i oliw ą  płynąc ą . Prawie po ł owa ogólnej produkcji oliwy i wina powstaje wła ś nie  w Apulii, to właśnie tam drzewa oliwne można spotkać niemal na każdym

La grande e la piccola cuoca
Filet z indyka duszony w sosie porowo-koperkowym 248

łyżeczki uniwersalnej przyprawy do drobiu 1 por 3 ząbki czosnku 3 łyżki klarowanego masła 1 szklanka słodkiej śmietanki 18% 100 g sera dowolnego pleśniowego   100 ml białego wytrawnego wina-można pominąć Pęczek posiekanego koperku Sól i pieprz do smaku SPOSÓB WYKONANIA: Fileta z indyka myjemy, osuszamy kroimy na grubsze cm plastry, oprószamy z każdej strony uniwersalną przyprawą(...)minut w temp pokojowej. Na patelni na rozpuszczonym klarowanym maśle podsmażamy   indyka (z obu stron). Po kilku minutach dodajemy pokrojony na plasterki por oraz czosnek, podlewamy wytrawnym winem dusimy do odparowania soku. Po ok. 10-12 minutach wlewamy   śmietankę, dodajemy pokrojony na kawałki pleśniowy ser   drobno pokrojony koperek, oraz pieprz i sól. Przykrywamy i dusimy jeszcze przez

Wanilia i Kardamon