Bardzo łatwa, szybka, w smaku wilgotna babka kakaowa. Zawsze się udaje. Ja piekę babki nie tylko na święta, ale i przez cały rok, bo je po pierwsze lubię, a po drugie to takie szybkie ciasto do herbaty czy kawy. Oczywiście jeszcze szybciej znika. Po mojej babce już śladu nie ma, ale przepis i zdjęcie pozostało. Może i Wy skusicie się
O kuchni z uczuciemPolecam kolejny przepis na przepyszną, pulchną i wilgotną babkę tym razem pachnącą kajmakiem. Składniki: 5 jajek 3 łyżki cukru 100 g margaryny 300 g masy krówkowej - kajmak 180 g mąki pszennej 100 g maki ziemniaczanej 1 łyżka proszku do pieczenia sok z 1 cytryny Polewa kajmakowa 100 g masy krówkowej - kajmak 4 łyżki mleka Dodatkowo: płatki migdałowe Przygotowanie
Ciastka - domowe słodkościakcesoriów. Kuchenne szafki pękają w szwach…pomyśleć, że 5 lat temu powiększałam kuchnię… Ale wracając do dyniowej babki. Podobnie jak każde dyniowe ciasto tak i dyniowa babka jest bardzo wilgotna, aczkolwiek do babki raczej miksuję jajka z cukrem. Dyniowa babka jest wtedy wciąż wilgotna ale mniej krusząca i wtedy można łatwo ją pokroić. Postanowiłam nadziać babkę marcepanowo pistacjową
codojedzeniaTakim wypiekiem zaskoczycie domowników i gości! Wilgotna babka, w której smak szpinaku jest niewyczuwalny, a kolor ciasta przepiękny! Do tego chrupiące migdały i posmak czekolady… Składniki: 300 g mąki tortowej, 230 g mrożonego szpinaku, 100 g białej czekolady, 100 g migdałów lub migdałów w słupkach, 350 ml oleju rzepakowego, 3 jajka, 200 g cukru, opakowanie cukru waniliowego, opakowanie proszku
Nie tylko w kuchniMaślana, wilgotna babka o smaku migdałowym Składniki: z przepisu z bloga Moje wypieki 200 g miękkiego masła 4 duże jajka (ocieplone do temperatury pokojowej) 160 g drobnego cukru 100 g zmielonych płatków migdałowych 120 g mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1,5 łyżeczki aromatu migdałowego Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Wymieszać ze zmielonymi płatkami migdałowymi
Moja Galeria SmakuIrlandii jest dniem wolnym od pracy i upływa na festynach odbywających się przy dźwiękach irlandzkiej muzyki. Fajnie, prawda? Ja specjalnie na ten dzień przygotowałam wilgotną babkę jogurtową w soczyście zielonym kolorze, przełożoną bitą śmietaną i udekorowaną zielonym lukrem. Oprócz tego, że ma oryginalny kolor, jest pyyyszna! Bardzo lubimy takie wypieki, polecam! Składniki na zieloną babkę jogurtową
Rozpustne gotowanieDługi weekend, a więc spotkania z rodziną, przyjaciółmi lub po prostu leniwe chwile przy kawie, bądź herbacie. Dlatego dziś zapraszam Was na puszystą, wilgotną babkę kokosową. To ciasto jest niezawodne i zawsze się udaje. Dlaczego postanowiłam akurat je upiec? Cóż... po pierwsze u mnie w rodzinie po prostu każdy przepada za babką kokosową. A po drugie, ze względu na przeprowadzkę
Słodkie okruszkiPyszna, wilgotna babka, która będzie idealnie prezentować się na wielkanocnym stole. Podwójnie czekoladowa - z gorzką czekoladą w cieście i białą w kremowym nadzieniu serowym. Lżejsza, lecz równie pyszna wersja tradycyjnej wielkanocnej babki - bez masła i żółtek. Ciasto wieńczy delikatna, jogurtowo-miodowa polewa z wiórkami gorzkiej czekolady. Serdecznie polecam:) Składniki (na okrągłą formę do babki) : ciasto: - 200 g mąki (u mnie
Kuchnia ElliePuszysta, wilgotna babka z dodatkiem maku i cytryny. To moja pierwsza propozycja, którą chciałam się z Wami podzielić przed zbliżającymi się świętami Wielkanocnymi. Zazwyczaj przygotowywałam klasyczną cytrynową babkę. By urozmaicić przepis postanowiłam poszukać czegoś trochę innego. Tak znalazłam babkę u Małej Cukierenki, którą lekko zmodyfikowałam. Łatwa w przygotowaniu, będzie pięknie wyglądać na świątecznym stole
Pink EnvelopeWilgotna babka o bardzo subtelnym smaku likieru kokosowego z dodatkiem truskawek, oblana delikatnym lukrem truskawkowym- który powstał na bazie soku powstałego z odmrożenia truskawek- oraz posypana wiórkami kokosowymi, dla wzmocnienia kokosowego smaku. Ideał, mówię Wam- IDEAŁ i tak, jak od zawsze babka cytrynowa była moją faworytką, tak teraz babka Malibu nie ma sobie równych i jest po prostu the best
Kraina Miodem Płynącaskusiło mnie wyglądem (w jakiejś gazetce), zamieniłam tylko mąkę pszenną na orkiszową i cukier na ksylitol, dodałam także kruszonkę i wyszło cudnie aromatyczne i genialne w smaku. Taka jakby wilgotna babka, ale pozostawia bardzo pozytywne wrażenia smakowe. Polecam, imponuje zarówno wyglądem jak i smakiem. Piekłam w ciemnej blaszce o wymiarach 33x23cm. Składniki ciasta: - 200g miękkiego masła - 1,5 szklanki ksylitolu
Smaczne ZdroweKolejny prosty przepis na niedzielę. Dla wielbicieli wilgotnej babki i kokosu. Składniki: 3 jajka 1 szklanka mąki 1 szklanka cukru (można mniej) 1 szklanka wiórek kokosowych 3/4 szklanki oleju. 1/3 szklanki mleka łyżeczka olejku waniliowego bądź śmietankowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej Sposób przygotowania: Rozdzielamy jajka , białka ubijamy na sztywno, stopniowo dodajemy cukier
Wypieki Ulismakuje najlepiej jedzona jeszcze na ciepło, nie wierzcie w opinię, że ciasta nie można jeść jeszcze ciepłego :) Mi przynajmniej nic nie było :) A teraz będzie troszkę nieskromnie :) Babka wyszła wyśmienita, krucha i wilgotna świetnie pasuje podana z ciepłym mlekiem :) Artykuł Babka Wielkanocna pochodzi z serwisu Kulinarny Blog - wiesz jak gotować
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Wilgotna ciekawa w smaku babka. Mało kto zgadnie, że jest w niej dynia. Dzieci się nią zajadały! Dla kogo: dla fanów dyni dla lubiących ciasta z warzywami dla lubiących zdrowe wypieki Składniki: 500g dyni (świeżej lub ze słoika) 220g masła 200g cukru (najlepiej drobnego) opakowanie cukru waniliowego (16g) 5 jajek 400g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 60g rodzynek
Mania Wypiekania