Pyszne paszteciki drożdżowe 181dół) i pieczemy na złoty kolor przez około 25 – 30 minut *** *** Paszteciki wspaniale smakują zarówno na ciepło jak i na zimno *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: POTRAWY WIGILIJNE PRZEPISY TUTAJ PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI PRZEPIS TUTAJ Artykuł Pyszne paszteciki drożdżowe pochodzi
Blog z Apetytem
PIEROGI Z KAPUSTĄ I PIECZARKAMI, postne 205intensywny i ciemniejszy. Bardzo delikatne w smaku i uwielbiane przez dzieci będą pierogi bez dodatku grzybów, papryki i ziołowego pieprzu. Jak robi się pierogi ze słodką kapustą i pieczarkami wigilijne- wypróbowany przepis, składniki, przyprawy i przygotowanie. Do farszu na pierogi ze słodkiej kapusty można dodać ugotowane, utłuczone ziemniaki i skwarki z wędzonego boczku. Korzystajcie z przepisu na pierogi z kapustą
Moja Książka Kucharska
CIASTO CZEKOLADOWO-KAWOWE Z INKĄ, BANANAMI I PIANKĄ STRACIATELLA 181świętach mówię! Na krakowskim rynku błyszczy przystrojona choinka, w głośnikach słychać świąteczne piosenki, w galeriach ludzi tłum poszukuje świątecznych prezentów, a Wy na blogu poszukujecie świątecznych inspiracji zarówno na wigilijny stół, jak i na świąteczne słodkości. Dziś, zainspirowana moją ulubioną kawą INKA przygotowałam dla Was przepis na pyszne ciacho z bananami. Delikatny, puszysty czekoladowy biszkopt przykryty lekkim kawowym kremem, bananami
Ostra na Słodko
Kulebiak z kapustą i grzybami 179chwilę odrywamy się od słodkości Dzisiaj przepis na jedno z tradycyjnych wigilijnych dań. Kulebiak z kapustą i grzybami to klasyka, którą uwielbiam, zresztą jak wszystkie potrawy z kapustą i grzybami Najczęściej przygotowujemy go w pierwszy dzień świąt jako dodatek do czerwonego barszczu. Kulebiak z kapustą i grzybami Składniki: Ciasto: 250 g mąki pszennej + trochę do podsypania 15 g świeżych drożdży
PatiGotuje
Wigilijne kluski ze śliwkami 250się kluski ze śliwkami. Mięciutki, puszysty makaron podawany z pysznymi, rozgotowanymi prawię na papkę suszonymi śliwkami oraz miodem. To danie było i jest co roku obowiązkową pozycją na naszym wigilijnym stole. Składniki: 200g makaronu łazanki 400g suszonych śliwek bez pestek 2 łyżki miodu ( zależnie od tego jak słodkie są śliwki) woda Przygotowanie: Do garnka wlewamy odrobinę wody i wrzucamy śliwki
Życie ze smakiem
Menu na tydzień: Przedświąteczna dieta oczyszczająca 194rodziców żywa jest jeszcze pamięć ostrej głodówki poprzedzającej Boże Narodzenie. Obowiązywał zakaz jedzenia wyrobów mięsnych, jajek, nabiałów, generalnie rządziły kasze, ryby i zupy na oleju. Po czterotygodniowym poście kolacja wigilijna musiała mieć zupełnie inny smak. Dieta oczyszczająca Post stanowi istotną część wielu religii. Dość często poszczą Hindusi, którzy na religijną dietę przechodzą kilka razy w roku, po kilka dni. Każdy
Niedzielny kucharz
MAKARON Z MAKIEM POD KOGLEM MOGLEM 147Klasycznie na Wigilii podaje się kutie lub makaron z makiem. Można trochę urozmaicić wieczerzę wigilijną i postawić na stole pyszny makaron z makiem zapiekany pod koglem moglem. Makaron jest delikatny, aromatyczny i pysznie smakuje. Osobiście jestem miłośniczką maku bez rodzynek więc zawsze robię swoją masę makową. Tym razem również, ale dodałam dodatkowo żurawinę aby smak był jeszcze lepszy. Składniki
Kuchnia w oparach
Pieczony łosoś w galarecie 1481Szlachetna ryba w galarecie w połączeniu z bogatymi w witaminy warzywami świetnie zastąpi tradycyjnego wigilijnego karpia i z pewnością będzie królować na naszych stołach podczas świąt Bożego Narodzenia. Składniki: 600g fileta z łososia 1 cytryna sól pieprz Galareta: 3 marchewki 1 pietruszka kawałek selera 10cm por 1 ząbek czosnku 2 liście laurowe 4 ziela angielskie 4 ziarenka pieprzu 1 łyżka
Szalona Kuchnia Eweliny
Zupa grzybowa z orzechami 157Danie wigilijne, które chciałabym Wam dziś zaproponować to zupa grzybowa z orzechami . W ubiegłym roku przygotowałam zupę grzybową z kasztanami , która była pyszna. Tym razem do grzybowej dodałam mielone orzechy włoskie. Takie połączenie okazało się niezwykle smaczne. Zupa krem z grzybów jest naturalnie zagęszczona zmiksowanymi warzywami i orzechami, dzięki czemu jest sycąca i pożywna. Tak przygotowana zupa to ciekawa alternatywa
Codzienne Gotowanie
Wigilijne uszka z grzybami 1515Wigilijne uszka z grzybami, do podania z barszczem. Uszka robię zawsze jakiś czas przed Wigilią i zamrażam. Gotuję je dopiero w Wigilię. Smakują, jakby były dopiero co zrobione, a ja mam mniej pracy w czasie przedświątecznym. Składniki na ciasto (90 uszek): 250 g mąki 2 łyżki oleju około 160 ml ciepłej wody 1/4 łyżeczki soli Składniki farszu: 1 duża cebula
Smak mojego domu
Panierowane pierogi z ciasta parzonego 173kilka prostych składników, które poznacie poniżej. Pierogi z ciasta parzonego można nadziać równie dobrze serem ze szpinakiem, kaszą z twarogiem, czy nawet można zrobić je na modłę naszych wigilijnych, tym samym powstaną smażone pierogi z kapustą i grzybami. Potrzebujemy: Ciasto na pierogi: 3 łyżki masła 1 i 1/2 szklanki wody 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 łyżeczki
MamaOskarka
PASZTECIKI Z CIASTA FRANCUSKIEGO Z PIECZARKAMI 149Bardzo łatwe i szybkie do zrobienia a przy tym smaczne paszteciki z ciasta francuskiego. Doskonała przekąska imprezowa, dodatek do wigilijnego barszczu, takie na jeden kęs ;) Przepis jest tak naprawdę bardzo prosty, wystarczy tylko mieć pod ręką ciasto francuskie i pieczarki. Wystarczy chwila na ich przygotowanie. Składniki: * 500 g pieczarek * 1 opakowanie ciasta francuskiego * 1 cebula * 1 jajko * odrobina oleju
Zrób to smacznie
Zakwas buraczany 210Zakwas z czerwonych buraków jest zazwyczaj polecany w przypadku anemii. Przygotowuje się go też przed Wigilią z myślą o wigilijnym barszczu czerwonym z uszkami. Warto jednak przypomnieć, że wzmacnia organizm i jest skutecznym napojem na odkwaszenie organizmu. Polecam zatem przygotowanie większej jego ilości, by w czasie Świąt i po nich zadbać o żołądek poddany dużym próbom w postaci bigosów, pierogów
Weekendy w domu i ogrodzie
Śledź w śmietanie, jabłkiem i cebulą 186Pyszne nietypowe śledzie w śmietanie ze słodkim dodatkiem jabłek. Od wielu lat je robimy na wigilijny stół i nie tylko. Mój przepis jest ekspresowy. Dzięki temu w kilka minut można przygotować ekspresową przekąskę. Ilość śmietany można dobrać wedle własnych upodobań. Składniki: 5 podwójnych marynowanych lub solonych płatów śledziowych 2 duże jabłka 1 cebula 200g śmietany
Słodki Zakątek
SCHAB MIODOWO-MUSZTARDOWY Z KOLOROWYM PIEPRZEM + KONKURS AMBITION! 191Idą idą! Zbliżają się wielkimi krokami! T ak – o Świętach mówię! Jeszcze tylko kilka dni i usiądziemy z bliskimi przy wigilijnym stole, a potem spędzimy dwa świąteczne dni na odpoczynku, rozmowach z bliskimi, no i zapewne jedzeniu. Jedni co roku trzymają się tradycji, a inni wręcz przeciwnie – starają się zaskoczyć bliskich czymś nowym, innym, może bardziej nowoczesnym
Ostra na Słodko