mimo, że lepsza od poprzedniej pokazała swoje ciemne strony. Ale to już za mną i trochę odżyłam. Ostatnio więcej gotowałam i to tak „kreatywnie”. Stwierdziłam, że czas wigilijny będzie dobrym momentem na powrót i to może nawet z przytupem. Nie obiecuję już niczego. Dzisiaj chciałam Was zaprosić na szybkie danie, które sprawdzi się na pewno na Boże Narodzenie
Szybko Tanio SmacznieFizoły są potrawą góralską wigilijną 300 g fasoli Piękny Jaś 100 g suszonych śliwek kopiasta łyżka masła 1 łyżka mąki 150 ml śmietany łyżka miodu sól pieprz Fasolę moczymy przez całą noc. Dotujemy do miękkości (wody nie odlewamy, ma przykrywać fasolę) dodajemy śliwki i gotujemy. w Międzyczasie robimy z masła zasmażkę, którą po zdjęciu z ognie mieszamy ze śmietaną
Gotowanie jest łatweoleju. Absolutnie rewelacyjne śledzie marynowane w oleju z papryką, cebulą i wędzonymi śliwkami. Wigilia to czas, kiedy najchętniej przyrządzam śledzie w oleju. Są one nieodłącznym elementem wigilijnej kolacji. Przepis na tradycyjne śledzie w oleju to doskonałe danie na przystawkę nie tylko w okresie Świąt Bożego Narodzenia - takie śledzie mogą gościć na polskich stołach właściwie przez cały
Moja Książka KucharskaPierogi to danie, które każdego roku pojawia się u nas na wigilijnym stole. Najczęściej są to pierogi z kapustą i grzybami
Przepisy Kulinarneozdobną śnieżynką będzie nie tylko smakował, ale też zachwycał oczy całą Rodzinę i przybyłych do Waszego domu Gości. U mnie często jest problem z pozostałym z Wieczerzy Wigilijnej barszczem, więc wszelkie pierożki, paszteciki i inne cuda się sprawdzają. Nie wiem jeszcze, co przygotuję w tym roku, ale zastanawiam się ponownie nad tym plackiem , bo zdjęcia rażą moje oczy
Kuchnia w czekoladzieWigilijna grzybowa z suszonymi grzybami i łazankami. Pyszna zupa na świątecznym stole. Moja rodzina ją uwielbia. Grzyby sami zawsze zbieramy z myślą o świętach. Święta w moim domu są mocno grzybkowe bo je uwielbiamy. Już od dziecka zaszczepione miałam zbieranie i jedzenie grzybów. Uwielbiam zapach ich unoszący się w kuchni w święta. 2 garście suszonych grzybów 1 cebula
wesoła kuchniaKolejna moja propozycja dań na Święta Bożego Narodzenia to krokiety z kapustą i grzybami. To danie rok rocznie gości na naszym wigilijnym stole. Serdecznie polecam podać go z pysznym barszczem czerwonym- najlepiej domowej roboty. KROKIETY Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI ORAZ Z BARSZCZEM CZERWONYM Ciasto: 1 jajko 1 szklanka mąki 1/2 szklanki mleka sól do smaku 1/2 szklanki wody Farsz: sól
Gotuję TestujęZupa jest aromatyczna, ale zarazem delikatna a także pyszna. U mojego męża natomiast nie je się zupy grzybowej w Wigilię co dla mnie zawsze jest zaskoczeniem. Bo jak to... wigilijny stół bez zupy grzybowej? Nie może być. Do zupy idealnie nada się krajanka czterojajeczna Arc Pol. Składniki: 100 g suszonych grzybów 130 g marchewki 65 g pietruszki
Kuchnia w oparachPierogi z kapustą i grzybami na moim rodzinnym, świątecznym stole to jedna z tradycyjnych potraw, której nie może zabraknąć podczas wigilijnej kolacji. Składniki: Ciasto: 500g mąki 2 łyżki oleju około 1 szklanki ciepłej wody szczypta soli Farsz: 45g suszonych borowików 25g suszonych podgrzybków 10 sztuk dużych pieczarek 400g kiszonej kapusty 1 cebula 3 łyżki oleju sól pieprz Zasmażka
Szalona Kuchnia Ewelinypysznego ciastka będziecie mogli np. stworzyć prawdziwego piernika, z pieprzem, takie jak dawniej na stołach dodawali do wszelkich potraw”. Koniec. Jeżeli jeszcze się zastanawiacie, jakie ciasto zagości na Waszym wigilijnym stole, to polecam właśnie piernik staropolski. To naprawdę ostatni dzwonek, aby rozpocząć jego przygotowanie. O przepisie przypomniała mi Jola . W składnikach jest użyte masło, ale ponoć prawdziwy staropolski piernik, najlepszy
mojewypiekiinietylkoTradycyjne, wigilijne pierogi z kapustą kiszoną i grzybami leśnymi. Składniki na ciasto: 700 g mąki (typ 500) około 440 ml ciepłej wody 1/2 łyżeczki soli Składniki na farsz: 1 kg kapusty kiszonej 75 g grzybów suszonych (polecam Skworcu ) 3 cebule oliwa do podsmażenia cebuli sól do smaku pieprz Okrasa: oliwa 2 cebule sól do smaku Przygotowanie farszu: Grzyby
Smak mojego domuwigilijnym i świątecznym stole na szczególne miejsce zasługują tradycyjne korzenne pierniki. Miejsce na stole może też zająć domek z piernika
Przepisy KulinarneIdą święta dużymi krokami. Sklepy zachęcają nas rabatami, centra handlowe puszczają zimowo-świąteczne hity, a na ulicy coraz więcej reklam ze Św. Mikołajem. Na wigilijnym stole zazwyczaj jest to samo... czyli barszcz czerwony, pierogi, karp czy susz. W 2 dzień świąt można jednak eksperymentować bardziej... Mi okres zimowo-świąteczny kojarzy się z górami zasypanymi białym puchem. To też czas kiedy
Kuchnia w oparachAromatyczny kompot z suszu czyli kompot gotowany z suszonych owoców (przede wszystkim używa się tu śliwki suszone) to w wielu domach obowiązkowy napój na wigilijnym stole. Pyszny, owocowy, z nutą cynamonu, dosłodzony miodem, doskonale koi pragnienie. W moim domu nie może go zabraknąć a jak jest u Was? Składniki: * 300 g mieszanki owoców suszonych (użyłam Helio ) * około
Zrób to smacznieZamiast pasztecików czy krokietów proponuję do czerwonego barszczu na wigilijny stół podać właśnie kulebiak z kapustą i suszonymi grzybami. Ciasto jest puszyste, a jeśli je zawiniemy w folię, długo zachowa świeżość. Tak więc z powodzeniem można go upiec dzień wcześniej a tuż przed podaniem podgrzać chwilę w piekarniku. Ciasto: 250 g mąki 7g drożdży instant 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka
Smakołyki Asi