Sałatka jarzynowa. 265Składniki: 6 ziemniaków (335g), 1 pietruszka (125g), 3 marchwie (220g), kawałek selera (110g), 5 jaj, 250g ogórków kiszonych, 1 jabłko, 1 mniejsza cebula (niekoniecznie), puszka zielonego
W kuchni u Moniki
Ryba po grecku. 222Składniki: 0,5kg ryby (filety), pieprz, sól, majeranek, pół cytryny, mąka pszenna, mąka ziemniaczana, olej do smażenia ryby, 3 większe marchwie (270g już obranych), 1 większa
W kuchni u Moniki
Kluski z makiem 203składniki* 30 dag maku* 2 łyżki miodu* 2-3 łyżki cukru pudru* cukier wanilinowy* olejek migdałowy* bakalie (rodzynki, orzechy, migdały, wiórki kokosowe, owoce kandyzowane, suszone
Mix smaku
Pulchne pierniczki świąteczne 338Pulchne pierniczki świąteczne Już za tydzień święta i czas na przygotowania :) Czym są święta bez słodkości? A szczególnie bez pierniczków? Jak do tej pory moje
Gotuj Z Muzyką
Pierniczki świąteczne 282Pierniczki świąteczne (pachnące, chrupiące, przepyszne) Składniki: (na ok. 130-150 małych pierniczków) - 4 szklanki mąki pszennej - 2 szklanki cukru - 6 czubatych łyżek miodu - 2
Gotuj Z Muzyką
Keks świąteczny 282Keks świąteczny (ciasto, bez którego nie wyobrażam sobie świąt) Składniki: (na wąską blaszkę ok. 38x11cm) - 25dag mąki pszennej (1 i 2/3 szklanki) - kostka margaryny
Gotuj Z Muzyką
Makowiec klasyczny 298Makowiec klasyczny (idealny na święta) Składniki: (na dwie spore blaszki) Ciasto: - 0,5 kg mąki pszennej - 70 g świeżych drożdży - 150 g masła
Gotuj Z Muzyką
Ryba po grecku 305Ryba po grecku Banalny i szybki sposób na przygotowanie ryby w smacznym wydaniu ;) Idealna na stół wigilijny. Składniki: - 8 sporych kawałków wyfiletowanej ryby (szczupak, sandacz) - 5
Gotuj Z Muzyką
Krokiety z kapustą i grzybami 296Krokiety z kapustą i grzybami (na wigilijny stół) Składniki: (na 20 krokietów) - 1 kg kapusty kiszonej - 200 g suszonych grzybów - 20 usmażonych naleśników
Gotuj Z Muzyką
Makowiec świąteczny 271Makowiec (źródło: almamarket.pl) Składniki: ciasto drożdżowe według własnego przepisu 1 kg maku 10 dag margaryny lub masła 60 dag cukru olejek migdałowy 4 jajka 1
WojnaNaSmaki.pl
Makaron cynamonowy ze słodkim nadzieniem maku w towarzystwie sosu pomarańczowego - przepis świąteczny 240czasu wigilii. Więc czas przygotowań jadłospisu w pełni. W poprzednim poście podałam jak zrobić makaron cynamonowy a dziś podaję jak go można wykorzystać. Będzie to jedna z moim potraw na wigilijnym stole. Moje dzieciaki uwielbiają go z twarogiem z cukrem oraz masłem. Wersje z makiem podaję na zimno, również sos jest podawany na zimno
Basia w kuchni
Aromatyczny barszcz czerwony 270Aromatyczny barszcz czerwony... Czysty, klarowy, o bogatym kolorze i aromacie. Pachnący czosnkiem i majerankiem. Przygotowany na bazie buraków, cebuli i czosnku. Intensywnie buraczany, po prostu pyszny
Gospodyni Miejska
Ryba po grecku 284Zaległy przepis z potrawą na wigilijny stół...co prawda taką rybę można robić nie tylko na Wigilię. 50 dkg filetów z ryby 2 cebule 2 marchewki 2 pietruszki 1 /2 słoiczka koncentratu pomidorowego [ u mnie około 1 szkl. rozdrobnionych pomidorów ] sól, pieprz listek, ziele różowy pieprz olej do smażenia Rybę pokroić na kawałki
Moje domowe kucharzenie
Boże Narodzenie – wierzenia i tradycje 169cześć zmarłych aż 4 razy do roku, podczas przesileń i równonocy. Krótko mówiąc, zamiast dobrze dziś nam znanej wieczerzy wigilijnej, pradawni Słowianie urządzali stypę. „Dobór obrzędowych potraw i zwyczajów wigilijnych wyraźnie świadczy, że korzenie tej wieczerzy sięgają czasów prasłowiańskich. Elementy pradawnych obrzędów i zwyczajów najlepiej zachowały się na wsi, gdzie do niedawna jeszcze panowała powszechna wiara, że w dzień
Kate's Kitchen
Wigilia , starodawne zwyczaje… 273zwyczaj. Zastawiając stół do wieczerzy pamiętano o zmarłych. Właśnie dla nich , „dla nieobecnych” ,stawiano na stole oddzielne nakrycie ,na którym kładziono odrobinę każdej potrawy i kawałek opłatka.Za piękny staropolski wigilijny zwyczaj uważam zapraszanie na wieczerzę ludzi samotnych. W ten wyjątkowy wieczór nikt nie powinien być opuszczonym i smutnym. W izbie stawiano nie wymłócone snopy(...)tyle wyśmienitych dań ,że nie musimy urozmaicać ich krewetkami, sushi itp. Tym bardziej ,że każdy produkt użyty do potrawy to wiara w jego znaczenie ,wywodząca się jeszcze z czasów przedchrześcijańskich. Na wigilijnym stole powinny znaleźć się wszystkie płody ziemi ,lasu i wody. Jedne wróżą dostatek ,inne –urodzaj ,jeszcze inne-miłość ,długowieczność …Wspomnę
Kulinarny karnet Christophera