Kandyzowana skórka cytrynowa. 219Nie wyobrażam sobie Świąt Wielkanocnych bez drożdżowej baby, sernika i strojnych mazurków. Staram się je zawsze ładnie udekorować (z różnym skutkiem), a jak
Rozpustne gotowanie
Orzeszki z nadzieniem migdałowym. 228Dzisiaj zaszalałam troszeczkę z zrobiłam orzeszki z pysznym kremem migdałowym. Najbardziej pracochłonne jest wypiekanie łupinek, ale dla takiego efektu warto się pomęczyć. Ja
Rozpustne gotowanie
Orzeszki z nadzieniem kokosowym- Raffaello. 228Dzisiaj poszłam "za ciosem" i przygotowałam kolejna partię orzeszków, tym razem z moim ulubionym nadzieniem. Są pyszne!!! Słodkie, kokosowe, obłędne... Szkoda
Rozpustne gotowanie
Trufle z marcepanem. 216Uwielbiam te małe, smakowite, czekoladowe wspaniałości. Są wyborne! Gorzka, kremowa czekolada, przełamana słodkim, delikatnym smakiem marcepanu... Poezja... Smaki idealnie się równoważą tworząc niezapomniane
Rozpustne gotowanie
Sos tatarski z groszkiem. 202Nie wyobrażam sobie Świąt bez sosu tatarskiego i ćwikły. Delikatne jajeczko z dodatkiem takiego sosu to jedna z moich ulubionych Wielkanocnych przekąsek;-) Sos
Rozpustne gotowanie
Sałatka jarzynowa. 217Jest z nami od zawsze. Nie wyobrażam sobie Świąt, przyjęć, czy innych ważnych okazji bez sałatki jarzynowej. Choć jej chwała już przemija
Rozpustne gotowanie
Ciasto Czarna róża. 178Przepis na to ciasto pochodzi z Węgier, skąd przywiozła go moja mama dawno, dawno temu. Przeleżał kilka lat wciśnięty w jakąś książkę kucharską
Rozpustne gotowanie
Sernik intensywnie waniliowy. 170Dziś zapraszam na pyszny, kremowy, delikatny, waniliowy sernik. Jest BOSKI!!! Kiedyś gdy byłam jeszcze mała nie przepadałam za sernikami, bo były bardziej twarde
Rozpustne gotowanie
Pieczeń z warzywami. 223Pyszna, soczysta, aromatyczna pieczeń wieprzowa z warzywnym nadzieniem, który idealnie łączy się ze smakiem lekko pikantnej marynaty. Do tego np. biały sosik
Rozpustne gotowanie
Bułeczki z pieczarkami, cebulą i szynką. 258Przepyszne, delikatne bułeczki, wypełnione smakowitym farszem, w sam raz na śniadanie, kolację, dodatek do zup, lecz idealnie sprawdzą się również jako przekąska do
Rozpustne gotowanie
Księżyce z sezamem, czyli arabskie ciasteczka. 201Jest coś magicznego w tych ciasteczkach. Ilekroć je zrobię, to po chwili nie ma już połowy! Winę za to ponosi ich
Rozpustne gotowanie
Bigos z papryką. 199Lubię wszelkiego rodzaju dania z kapusty, a przede wszystkim baaardzo lubię bigosik. Podany ze świeżym chlebkiem, który można maczać w powstałym sosiku... mmmm
Rozpustne gotowanie
Kaczka pieczona po polsku. 199W końcu przyszedł czas na kaczkę. Jest to ulubiony przepis mojego męża, czyli kaczka pieczona po polsku. Soczysta, subtelnie pachnąca czosnkiem i majerankiem
Rozpustne gotowanie
Pstrąg z pieca. 226Jak już kiedyś wspominałam mój Mężuś uwielbia ryby, a najbardziej w tym wydaniu. Pieczone w piecu, nadziane czosnkiem i ziołami, delikatnie oprószone przyprawą
Rozpustne gotowanie
Cynamonowy miodownik z masą budyniowo-jabłkową. 196Dzisiaj zapraszam Was na pyszne, jesienne ciacho. Jest to ciasto miodowe, przełożone pysznym kremem budyniowo-jabłkowym. Jak dla mnie, rewelacja! Polecam!!! Składniki na
Rozpustne gotowanie