wigilia - 5847 przepisów (strona:36/390)

Musztardowe śledzie z cebulką 41

Środę Popielcową proponuję musztardowe śledzie w oleju z cebulką. Najlepsze na drugi dzień, kiedy to wszystkie składniki przegryzą się. Dobre na wigilię i na imieniny, albo na zwykłą kolację. Składniki: ? 500 g śledzi solonych ? 3 łyżki musztardy ? 3 cebule ? 1/3 szklanki oleju Wykonanie: ? Śledzie moczyć w zimnej wodzie przez kilka godzin. ? Pokroić filety na mniejsze kawałki i posmarować

To co kocham
Wigilijny groch z kapustą 37

pamiętam. Starałam się odtworzyć to danie i myślę, że mi się udało, ale uprzedzam, nie jest to danie lekkostrawne. Kapustę z grochem można zamrozić i wyjąć dzień przed Wigilią oszczędzając sobie w ten sposób czas. Składniki: – 1 kg kapusty kiszonej – 500 g grochu żółtego – 3 cebule – 2 ząbki czosnku – 1 łyżeczka majeranku

To co kocham
Bigos wigilijny z suszonymi grzybami i wędzonymi śliwkami 44

suszone. W każdym domu robi się go inaczej, ale mój robi się praktycznie sam, bo piekę go bez mieszania i zaglądania do niego. Można przygotować już kilka dni przed Wigilią ? po kilku dniach będzie jeszcze smaczniejszy, albo dużo wcześniej i zamrozić, tak jak ja to robię. Podawać jako jedną z potraw wigilijnych, jako dodatek do innych dań lub w formie

To co kocham
Torcik kapuściany 40

sparzać, smażyć i piec. Gotowy torcik bardzo ładnie się kroi, ma zwartą, ale delikatną konsystencję, pachnie przyprawami i smakuje kapuściano. Można go podawać na obiad, kolację, eleganckie przyjęcie lub wigilię. Jako dodatek idealnie pasuje do niego sos pomidorowy. Składniki: – 1/2 kapusty białej, ok. 1,5 kg – 8 liści kapusty włoskiej – 200 g grochu żółtego

To co kocham
Karp marynowany 45

Ryba marynowana to moja propozycja, gdy po Wigilii pozostaję usmażony karp i nie ma na niego chętnych dnia następnego. Można też od razu zamarynować smażoną rybę i podawać razem z cebulką. Polecam również marynowaną solę w przepisie Ryba marynowana, do którego można użyć każdej innej ryby. Składniki: – 2 płaty karpia bez skóry – sól do smaku – pieprz cytrynowy

To co kocham
Ryba po grecku 40

Ryba po grecku tak naprawdę nie pochodzi z Grecji, ale o tym pewnie wszyscy już wiedzą. W polskich domach gości tak często, szczególnie na Wigilię, że powinna nazywać się… rybą po polsku. W mojej rodzinie do warzyw dodaje się ser żółty, co znacznie wzbogaca smak farszu. Polecam spróbujcie, a nie pożałujecie! Składniki: – 1 kg filetów z morszczuka, może

To co kocham
Ryba pod pierzynką ananasowo-cebulową 46

moja, gdzieś natknęłam się na ten przepis. Moja jest innowacja – mniej cebuli, więcej ananasa i kurkumy. Jest to bardzo dobre połączenie farszu cebulowo-ananasowego z panierowaną rybą. Na Wigilię i na każdą inną uroczystość. Składniki: – 5 filetów z morszczuka – sól, pieprz do smaku – sok z 1/2 cytryny – olej do smażenia Panierka – 2 łyżki mąki

To co kocham
Śledzik w sosie tatarskim 40

Śledzik w sosie tatarskim smakuje pysznie. To wyśmienita przekąska na domową imprezę, wigilię czy wielkanocny stół. Śledzie są bogatym źródłem … Przeczytaj cały artykuł Artykuł <span>Śledzik w sosie tatarskim</span> pochodzi z serwisu My Blueberry Corner

My Blueberry Corner
Kompot z suszu. Jak doprawić, żeby wszyscy prosili o dolewkę? Mamy na to sprawdzony sposób 54

wielu domach tradycyjnie pojawia się w wigilię, ma swoich zwolenników, ale też znamy mnóstwo osób, które niezbyt za nim przepadają. Jeśli tylko ugotujecie wędzone owoce w wodzie z cukrem, taki kompot rzeczywiście trafia tylko do niektórych. My doprawiamy go jak grzane wino, podajemy schłodzony, wtedy wszyscy proszą o dolewkę. Przepis na kompot z suszu Składniki: 250 gramów wędzonych owoców

Kulinarna Polska
Wigilijna zupa migdałowa z Kresów 56

Jeśli nie macie jeszcze sprecyzowanych planów co do zupy na wigilijnym stole, to polecam kresową zupę migdałową. Jest łatwa i szybka w przygotowaniu, a w wigilię to istotny szczegół 😉 Przepis ma ponad 100 lat. W oryginale używa się mleka krowiego, które można spokojnie zamienić napojami roślinnymi. Mnie najbardziej smakuje na bazie napoju owsianego. Obecnie łatwo dostać zmielone migdały, więc warto

Weekendy w domu i ogrodzie
Żur wigilijny 40

Postny żur wigilijny z grzybami na aromatycznym bulionie warzywnym. To bardzo prosta zupa, którą przygotujesz na Wigilię oraz Święta. Smaczny żur wigilijny podany z kawałkami ziemniaków z wody. Do przepisu wykorzystałam mój przepis na zakwas na żurek . Zapraszam po przepis na domowy żur wigilijny. Żur wigilijny SKŁADNIKI: 40 g suszonych grzybów 2 szklanki wody (do moczenia grzybów) 300 ml zakwasu

Zasmakuj Kuchni
Karp nie tylko w panierce. 5 przepisów, które pysznie zaskoczą wszystkich przy świątecznym stole 49

tłuszczu, co docenią wszyscy liczący kalorie. Kliknij, aby przejść do przepisu . Świąteczny karp pieczony Płat z karpia można również upiec w całości. To przepis, który świetnie sprawdzi podczas przygotowywania wigilii. Rybę po doprawieniu kładziemy na „łóżeczku” z cytrusów (świetnie pasują) i cebuli, wkładamy do pieca i już po 20 minutach mamy pięknie wyglądające i pyszne danie. Kliknij

Kulinarna Polska
Kompot z suszu 104

zimno. W gorące dni idealnie bowiem gasi pragnienie. Natomiast w okresie zimowym oraz jesiennym podstawą kompotu są w dużej mierze suszone owoce . Kompot z suszu jest nieodzownym elementem Wigilii i nie może go zabraknąć w tym okresie na wigilijnym stole. Do przygotowania kompotu z suszonych owoców wykorzystać można mieszankę suszonych owoców bądź postawić na jeden konkretny owoc. Ja lubię robić

MeCooks
MAKOWIEC ZWIJANY + FILMIK 58

Makowiec zwijany to pyszne tradycyjne i znane ciasto. To bardzo popularny wypiek na okres świąt Bożego Narodzenia i Wigilię.  MASA  MAKOWA :  200 g mielonego maku  garść rodzynek 2 szklanki mleka 3/2 % 1/2 szklanka cukru  1 łyżka masła  2 łyżki miodu  3 łyżeczki powideł 4 łyżki kaszy manny  1 olejek rumowy  CIASTO

Kulinarne Fantazje Marioli
Świąteczne śledzie z borówką 51

najwyższa pora. Świąteczne śledzie z borówką to śledzie zaprawione w zalewie octowej, które następnie mieszam z crème fraiche, czerwoną borówką i czerwoną cebulą. Robię to na dwa dni przez wigilią. Śledzie są wtedy najsmaczniejsze. Do tego przepisu można wykorzystać mrożone borówki lub dżem z borówek. Ja akurat miałam mrożone borówki, więc je lekko obgotowałam w cukrze. Smak domowego dżemu

codojedzenia