już pora na wigilię, to już czas”… Składniki: Ciasto piernikowe ? 300 g masła ? 300 g miodu ? 200 g cukru ? 1 jajko ? 700 g mąki pszennej ? 50 g kakao ? 1 przyprawa do pierników ? 1 łyżeczka proszku do pieczenia Lukier ? 1 białko ? 125 g cukru pudru ? 1 łyżeczka soku z cytryny Karmel ? 1/2 szklanki cukru Dekoracja – drobne cukierki czekoladowe
To co kochamMoja propozycja klusek z makiem na Wigilię według przepisu mojej mamy. Ciasto jak na kluski śląskie w ozdobne gwiazdki można wyciąć również w inne dowolne wzory. Masa makowa pachnąca miodem i nadziana bakaliami idealnie współgra z mięciutkimi kluskami. Całość rozpływa się w ustach, po prostu pychotka! Polecam, bo w ten sposób można dość szybko wyczarować jedno z 12 dań wigilijnych
To co kochamostry i mocno palony, i nawet dodatek gruszek i czereśni go nie uratował. Monika do tej pory wypomina mi to nieudane dzieło, a z Michałem wspominają go na każdej Wigilii. Składniki: ? 10 suszonych śliwek ? 10 suszonych moreli ? 10 plastrów suszonych jabłek ? 10 połówek suszonych gruszek ? 5 suszonych daktyli ? 1 łyżka rodzynek ? 1 litrowy słoik kompotu z gruszek ? 1 laska cynamonu
To co kochamprzygotować z każdego gatunku filetów rybnych, ale moja wersja jest ekskluzywna, bo użyte ryby są dość drogie. Takie pulpeciki można podać na elegancki obiad lub kolację, czy też na Wigilię. Smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno. Z przygotowanych składników wychodzi ok. 15 sztuk pulpetów. Składniki: ? 300 g filetu z dorsza ? 200 g filetu z łososia ? 1/2 łyżeczki suszonej
To co kochamŚrodę Popielcową proponuję musztardowe śledzie w oleju z cebulką. Najlepsze na drugi dzień, kiedy to wszystkie składniki przegryzą się. Dobre na wigilię i na imieniny, albo na zwykłą kolację. Składniki: ? 500 g śledzi solonych ? 3 łyżki musztardy ? 3 cebule ? 1/3 szklanki oleju Wykonanie: ? Śledzie moczyć w zimnej wodzie przez kilka godzin. ? Pokroić filety na mniejsze kawałki i posmarować
To co kochampamiętam. Starałam się odtworzyć to danie i myślę, że mi się udało, ale uprzedzam, nie jest to danie lekkostrawne. Kapustę z grochem można zamrozić i wyjąć dzień przed Wigilią oszczędzając sobie w ten sposób czas. Składniki: – 1 kg kapusty kiszonej – 500 g grochu żółtego – 3 cebule – 2 ząbki czosnku – 1 łyżeczka majeranku
To co kochamsuszone. W każdym domu robi się go inaczej, ale mój robi się praktycznie sam, bo piekę go bez mieszania i zaglądania do niego. Można przygotować już kilka dni przed Wigilią ? po kilku dniach będzie jeszcze smaczniejszy, albo dużo wcześniej i zamrozić, tak jak ja to robię. Podawać jako jedną z potraw wigilijnych, jako dodatek do innych dań lub w formie
To co kochamsparzać, smażyć i piec. Gotowy torcik bardzo ładnie się kroi, ma zwartą, ale delikatną konsystencję, pachnie przyprawami i smakuje kapuściano. Można go podawać na obiad, kolację, eleganckie przyjęcie lub wigilię. Jako dodatek idealnie pasuje do niego sos pomidorowy. Składniki: – 1/2 kapusty białej, ok. 1,5 kg – 8 liści kapusty włoskiej – 200 g grochu żółtego
To co kochamRyba marynowana to moja propozycja, gdy po Wigilii pozostaję usmażony karp i nie ma na niego chętnych dnia następnego. Można też od razu zamarynować smażoną rybę i podawać razem z cebulką. Polecam również marynowaną solę w przepisie Ryba marynowana, do którego można użyć każdej innej ryby. Składniki: – 2 płaty karpia bez skóry – sól do smaku – pieprz cytrynowy
To co kochamRyba po grecku tak naprawdę nie pochodzi z Grecji, ale o tym pewnie wszyscy już wiedzą. W polskich domach gości tak często, szczególnie na Wigilię, że powinna nazywać się… rybą po polsku. W mojej rodzinie do warzyw dodaje się ser żółty, co znacznie wzbogaca smak farszu. Polecam spróbujcie, a nie pożałujecie! Składniki: – 1 kg filetów z morszczuka, może
To co kochammoja, gdzieś natknęłam się na ten przepis. Moja jest innowacja – mniej cebuli, więcej ananasa i kurkumy. Jest to bardzo dobre połączenie farszu cebulowo-ananasowego z panierowaną rybą. Na Wigilię i na każdą inną uroczystość. Składniki: – 5 filetów z morszczuka – sól, pieprz do smaku – sok z 1/2 cytryny – olej do smażenia Panierka – 2 łyżki mąki
To co kochamŚledzik w sosie tatarskim smakuje pysznie. To wyśmienita przekąska na domową imprezę, wigilię czy wielkanocny stół. Śledzie są bogatym źródłem … Przeczytaj cały artykuł Artykuł <span>Śledzik w sosie tatarskim</span> pochodzi z serwisu My Blueberry Corner
My Blueberry Cornerwielu domach tradycyjnie pojawia się w wigilię, ma swoich zwolenników, ale też znamy mnóstwo osób, które niezbyt za nim przepadają. Jeśli tylko ugotujecie wędzone owoce w wodzie z cukrem, taki kompot rzeczywiście trafia tylko do niektórych. My doprawiamy go jak grzane wino, podajemy schłodzony, wtedy wszyscy proszą o dolewkę. Przepis na kompot z suszu Składniki: 250 gramów wędzonych owoców
Kulinarna PolskaJeśli nie macie jeszcze sprecyzowanych planów co do zupy na wigilijnym stole, to polecam kresową zupę migdałową. Jest łatwa i szybka w przygotowaniu, a w wigilię to istotny szczegół 😉 Przepis ma ponad 100 lat. W oryginale używa się mleka krowiego, które można spokojnie zamienić napojami roślinnymi. Mnie najbardziej smakuje na bazie napoju owsianego. Obecnie łatwo dostać zmielone migdały, więc warto
Weekendy w domu i ogrodziePostny żur wigilijny z grzybami na aromatycznym bulionie warzywnym. To bardzo prosta zupa, którą przygotujesz na Wigilię oraz Święta. Smaczny żur wigilijny podany z kawałkami ziemniaków z wody. Do przepisu wykorzystałam mój przepis na zakwas na żurek . Zapraszam po przepis na domowy żur wigilijny. Żur wigilijny SKŁADNIKI: 40 g suszonych grzybów 2 szklanki wody (do moczenia grzybów) 300 ml zakwasu
Zasmakuj Kuchni