dzień przed Wigilią dostaliśmy niespodziewany prezent. Madzia_61 przesłała nam książkę "Najlepsze przepisy na Boże Narodzenie". Na chwilę obecną zdążyliśmy z niej przygotować jedynie makowiec zawijany. W czasie świąt mieliśmy natomiast trochę czasu, aby książkę przestudiować dość dokładnie i.... prawdę mówiąc wiele z prezentowanych tam przepisów wykorzystujemy przez cały rok. No bo, kto mi zabroni zjeść np. w lutym tatar
Kulinaria - potrawy z różnych stron światakońcu nadszedł dzień Wigilii. Czas magiczny, spędzany w towarzystwie rodziny i przyjaciół. I chociaż brak śniegu trochę rozczarowuje, a święta spędzę bez rodziców i rodzeństwa, pocieszam się tym, że już niedługo spędzę z nimi Wielkanoc. Kto wie, może nawet spadnie śnieg ;) Tegoroczne Święta upłyną mi na spotkaniach z moją kochaną Babcią i z Rodziną mojego mężczyzny. Będą domowe pierniczki
W poszukiwaniu inspiracjimnie w domu na Wigilię obowiązkowo musi być karp w galarecie
Ugotujmy CośTradycyjna, wigilijna potrawa w zupełnie nowej odsłonie! Tuż przed tegorocznymi Świętami, w sobotę 19 grudnia 2015, uczestniczyłam w warsztatach Wegańska Wigilia organizowanych przez Dolce&Vegan - dokładna relacja wkrótce na blogu. Z racji Świąt chciałam podzielić się szerzej przepisem na jedną z potraw, jaką wtedy przyrządzaliśmy. Niewątpliwie króluje ona na dzisiejszych, wigilijnych stołach. Chodzi mi o kutię – ale tutaj
Grunt to przepis!Mało świąteczna. Nawet dla bloga czasu mi zbrakło, i te ostatnie świąteczne przepisy pojawią się dopiero w przyszłym roku. Od wczoraj bowiem jestem w Polsce; w tym roku Wigilię celebrować będziemy z moją Rodziną. Oboje nie możemy się doczekać! Wszystkim Czytelnikom Pożeraczki chciałabym złożyć najlepsze życzenia; aby ten wieczór był niezapomniany. Żebyście na stołach znaleźli swoje ulubione dania
Pożeraczka, czyli raz adobrzejuż ostatni przedświąteczny post :) Jedną ręką mieszając kolejne ciasto, wrzucam pomysł na świąteczne śniadanie :) W Wigilię mamy (przynajmniej teoretycznie) troszkę więcej czasu, warto więc wstać wcześniej i przygotować coś wyjątkowego dla naszych bliskich. Podane poniżej składniki wystarczą na jedną porcję puszystego omleta. Dekoracja jest oczywiście dowolna, ale zachęcam do wykorzystania dekoracyjnych końcówek do szprycy :) Jest taki czas, co łzy
Chocolate Muffin Blogcieszą ich magią a tym co mają tylko wolne dni, niech płyną wolno i odpoczywajcie, nabierajcie sił. Jedzcie z umiarem aby brzuchy nie bolały, spacerujcie wszak mamy wiosnę tej wigilii. Spotykajcie się z bliskimi, niech Wam miło płynie czas. A mikołaj niech Wam mnóstwo prezentów przyniesie. Wesołych Świąt Kochani
Moje Małe Czarowaniegórze, zdecydowałby się przyprószyć to wszystko chociaż cieniutką warstwą śniegu ? Ale chwila, idą święta! Niezależnie od pogody, choroby, zarządzam niepodważalny zakaz narzekania!! Chyba każdy kilka dni przed wigilia przezywa moment załamania, kiedy ma ochotę zakopać się pod kołdrą i spać, spać aż do początku wigilijnej kolacji. Jaki jest mój sposób na ten "przedświąteczny syndrom stresowy "? Aromatyczny napój mocy! Składniki: - 200ml
Pland based fillesię w człowieku... Emilia Waśniowska Na nadchodzące Święta Bożego Narodzenia życzę Wam, aby wszystkie dni w roku były tak piękne i szczęśliwe jak ten jeden niepowtarzalny dzień Wigilii, a Nowy 2016 Rok przyniósł Wam w darze same radosne chwile ... Wesołych Świąt
Walijskie Pichceniecoś co dla wielu jest tradycja a dla mnie kompletna nowością. Kluski z makiem. Mak a raczej masę makowa doskonale pamiętam z dzieciństwa. Co roku na wigilię u babci Hali, lądowała na stole miska z pachnącym, słodkim, bakaliowym makiem. Uwielbiałam to, że był tak gęsty. Potem babci coś się odmieniło i zaczęła z nim eksperymentować no i niestety już
Dzieje kuchennej WiewióryKochani, Nie będzie dzisiaj kolejnego przepisu bo doszłam do wniosku, że jest ich na blogu wystarczająco a Wy pewnie i tak zajmujecie się przygotowaniami do Wigilii i świątecznych dni a nie siedzicie przed komputerami. Na blogu jest naprawdę sporo przepisów na świąteczne dania i jest z czego wybierać. Ja też mam jeszcze kilka rzeczy do zrobienia a poza tym muszę
Smaczna Pyzajabłko starte w środku placka Dzisiaj ostatnie przygotowania do świat :o W domu co chwila ktoś coś sprząta, gotuje, czegoś szuka...Trzeba zapiąć wszystko na ostatni guzik, mimo, że Wigilię spędzimy w skromnym - 3 osobowym gronie :) Jedziemy jeszcze z mamą na zakupy żeby uzupełnić potrzebne składniki do świątecznych potraw, a także kupić ostatnie prezenty :D Nie mogę doczekać się jutra
breakfast of dreamsmnie w domu sos grzybowy podaje się w Wigilię i polewamy nim pierogi z kapustą i grzybami lub gołąbki z kaszy jęczmiennej. Składniki: 150 g grzybów suszonych cebula ok półtora szklanki wody łyżka masła łyżka mąki 2 ząbki czosnku (opcjonalnie) sól, pieprz Przygotowanie Grzyby płuczemy, wkładamy do miski, zalewamy letnią wodą i odstawiamy na ok 2 godziny. Następnie grzyby
e-PrzepisyKulinarneOdliczanie trwa! Już tylko 1 dzień do Wigilii! W kuchni praca wre. Co i rusz z piekarnika wyciągany jest przepiękny makowiec , aromatyczny sernik , czy pachnący placek drożdżowy . Czas goni jak szalony. Do przygotowania pozostało jeszcze tak wiele! Moją propozycją na dziś jest połączenie wszystkiego co najlepsze w tradycyjnych, świątecznych wypiekach. Czyli nadzienia makowego z twarogiem , w ramówce pulchnego ciasta
Grunt to przepis!tego co nam wiadomo nie ma szans na śnieg w Boże Narodzenie,a wielka szkoda.Tęsknie za wigilią w śniegu,za lepieniem bałwana.Dlatego odwiedzając moje rodzinne miasto w weekend postanowiłam razem z siostrzenicą wyczarować takie oto bałwany.Podobają się Wam? Może i Wy takie zrobicie? Składniki: 27 dag mąki pszennej 15 dag cukru pudru 20 dag masła
Niespełnione zdolności kulinarne