szopka. Pomysłodawcą był ponoć sam św. Franciszek z Asyżu. Ulica San Gregorio Armeno na starym mieście w Neapolu uchodzi za najsłynniejsze „centrum” szopkarstwa w całej Italii. 3. Wigilia (Vigilia). We Włoszech nie ma tradycji dań typowo wigilijnych. Co do zasady jada się postnie, a uroczysta rodzinna kolacja wypełnia czas oczekiwania na pasterkę. 4. Boże Narodzenie (Natale). W każdym
Bon Ton ItaliaJestem bardzo ciekawa czy w każdym polskim domu w wigilie podawane są pierogi z kapustą i grzybami. W moim lubelsko-podkarpackim regionie nie ma kolacji 24.XII bez pierogów, wymóg konieczny :-) ale np. w Zamościu są uszka z barszczem czerwonym a moich ukochanych pierogów brak :-) Także dzisiaj moi drodzy przepis na wigilijne , podawane z olejem lnianym. Do dzieła :-) Składniki
pieprzny smaczekWitajcie, Dziś mam dla Was prosty przepis na zakwas do barszczu. To już najwyższa pora aby go przygotować i wykorzystać w Wigilię. Testowo w nieco innej formie :) Mam nadzieję, że się Wam spodoba . Gotujemy wodę z łyżeczką cukru. Surowe buraki obieramy i kroimy w plastry, które zmieszczą się do naszego słoika. Układamy w słoiku, obieramy czosnek
dlaSmaQRobicie uszka? Robię je jeden raz w roku. Na wigilię do barszczu. Jest z nimi trochę zabawy, ale to ze względu na rozmiar. ciasto pierogowe ( tu lub tu ) farsz : dwie garści suszonych grzybów cebula olej do smażenia sól, pieprz Z reguły uszka, są produkcją uboczną przy produkcji pierogów. Dlatego nie podaję osobnego
Polska Zupaidą wam przygotowania do świąt? coś już zaczęliście, planujecie? u mnie w tym roku w domu spędzam tylko Wigilię, więc dużo robić nie będę, ale nie potrafię sobie wyobrazić, że nie zrobiłabym nic kompletnie, bo co to za święta? dzisiaj zabrałam się za pierniczki oraz świąteczny likier, po raz pierwszy zobaczymy jak wyjdzie :) a po za tym żyję szkołą
More food, love and dreamsjakieś słodycze czy właśnie Kalendarz Adwentowy. W tym roku postanowiłam sama zrobić swój kalendarz. Jest bardzo prosty i smaczny! Będę dawkować w ten sposób (każdego dnia, aż do Wigilii) swoją dzienną porcję słodyczy. Czytaj więcej
Ana Mari's worldTematu nie da się ominąć, idą święta a dla wegan to wyzwanie. Ja zaczynam gotowa już 2 tygodnie przed, tak tak, w Wigilię jestem już tak przygotowana, że praktycznie tylko podgrzewam. Dziś pieczone pierogi, które można już teraz przygotować, zamrozić a w dzień w którym chcemy je zjeść rano wyciągnąć z zamrażalnika, a przed samym podaniem podpiec 5 minut
greenscarfnabierze aromatu i zupełnej miękkości. Dla mnie ten sposób przygotowania ryby jest bardzo wygodny i szybki. Nie potrzebowałam nawet włączać piekarnika :) Kto lubi może zrobić takie danie na Wigilię Świąt Bożego Narodzenia, polecam. Następnym razem dla zaostrzenia smaku całej potrawy dodam 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego. Tak naprawdę ryba nie do końca jest smażona, a raczej ugotowana :) Podczas
Proste Potrawykażdy robi inaczej..ja po prostu smażę na patelni do miękkości..i nie dodaję mąki.Można dodać np.grzybków suszonych -wcześniej namoczonych i taka kapusta nada się nawet na wigilię. kapusta kiszona cebula olej Cebulkę pokroić i zeszklić na oleju.Kapustę osączyć, jeśli jest bardzo kwaśna opłukać, pokroić. Przełożyć na patelnię z cebulką.Podlać niewielką ilością zimnej wody
Moje domowe kucharzenieTradycyjne uszka do barszczu, nadziewane farszem z borowików, kozaków i podgrzybków. Smakują wybornie, a w Wigilię w czerwonym barszczu przeważnie podawane są jako pierwsze danie w Polskich domach. Lepienie czas zacząć!. Ciasto na uszka robimy podobnie jak na pierogi ale w mniejszych ilościach. Ciasto: - 2 szklanki mąki pszennej typ 500 lub 550 - sól - woda, wodę dawkujemy podczas wyrabiania, woda
Apetyczna babeczkakażdym domu robi się go trochę inaczej, to co pozostaje niezmienne to czerwone buraki i postne wydanie. Moje gotowanie wigilijnego barszczu. Barszcz trzeba przygotować dzień przed wigilią. Składniki: - 1,5 do 2 kg buraków - wywar z warzyw lub kostka rosołowa, (cebula,marchewka, pietruszka, seler, por) - 4 ząbki czosnku - 2 liście laurowe - kilka ziaren ziela angielskiego - kilka suszonych grzybów
Apetyczna babeczkaChociaż kalendarz adwentowy zawsze rusza 1 grudnia, to u mnie odliczanie do Świąt zaczyna się od Mikołajek. Może dlatego, że w dzieciństwie jak dostawałam na Mikołajki
Pełny talerzChyba w każdym domu na wigilii pojawia się ryba po grecku, jednak chciałabym Wam zaprezentować trochę inną odsłonę. Sądzę, że powinna Wam posmakować - wyszła obłędna. Przepis nie jest nowy pojawiał się u nas dzięki mojej Babci, która otrzymała go od swojej Babci. Jak to się mówi stary ale jary. Ja już wiem, że właśnie ta odsłona ryby po grecku
Niezły MłynekPierniczki drożdżowe są od razu miękkie i nie muszą leżakować , dlatego możecie je przygotować nawet w dzień przed wigilią i przez całe święta cieszyć się ich smakiem. Można je też upiec wcześniej, razem z innymi ciasteczkami czy piernikami, bo przechowywane w szczelnym pojemniku lub puszce, dodatkowo skruszeją. Pierniczki z poniższego przepisu nie są zrobione z typowego ciasta drożdżowego, jest
Smakołyki BerenikiPrzed Wami już 3. numer Magazynu Aromat! Kiedy to minęło? Tym razem numer zimowy, który jednocześnie jest naszym najbardziej obszernym. Nic dziwnego, okres zimowy sprzyja kulinarnym eksperymentom: Wigilia, święta Bożego Narodzenia, spotkania z rodziną i znajomymi oraz Sylwester i okres karnawałowy. Nie zapominajmy też o walentynkach i innych okazach, których jest całkiem sporo. Poniżej możecie sobie przejrzeć najnowszy numer – oczywiście
Pasja Smaku