Składniki (na dwie porcje): 100 gram makaronu pełnoziarnistego, u mnie muszle 5 plasterków szynki parmeńskiej 5-6 orzechów włoskich 150-200 gram dyni, upieczonej łyżka oliwy
Mango PapajaPoniedziałek - ciężki dzień dla wielu z nas. Myślami jeszcze jesteśmy przy sobocie, a tutaj szef zasypuje nas stosem dokumentów. A jeżeli weekend był intensywny (zwłaszcza po
My Culinary ArtMój foch na wędlinę ze sklepu nadal trwa! I dobrze mi z tym. A to mój pierwszy raz z szynkowarem, który jest prezentem od właścicieli
Blondynka GotujeFaszerowane warzywa to świetny pomysł na obiady w czasie lata i jesieni, kiedy możemy korzystać z dobroci natury. Przygotowuję je w wersji mięsnej oraz bezmięsnej
Fabryka pomysłówDziś u mnie znowu coś prostego – leczo z cukinią i kabanosami według mojej mamy. Leczo to potrawa węgierska, której podstawę stanowi papryka w gęstym pomidorowo
Poezja smakuCukinia faszerowana mięsem mielonym to już chyba klasyk w wielu domach. Bardzo prosta i smaczna. Cukinia jest wyjątkowo lekka i nie wymaga dodatków – choć można
Poezja smakuPodaję Wam składniki na dużą porcję, z której możecie przygotować zarówno 4 burrito i zostanie Wam jeszcze sos do makaronu. Ja tak właśnie zrobiłam. Nie chciałam
Blondynka GotujeOstatnio opowiedziałam Wam co nieco o moich podbojach w lecie, teraz podzielę się tym, co pysznego powstało zaraz po udanym grzybobraniu. Część zebranych grzybów, oczywiście po
PastelFoodPyszna i syta zapiekanka. Przygotowałam ją w małych naczynkach do zapiekania więc każdy ma swoją oddzielną porcję ale można ją również zrobić w jednym dużym naczyniu.sk
Monia miesza i gotujeJesień, chłodne południa to idealny czas na powrót do dań jednogarnkowych, sycących, rozgrzewających. Takim daniem jest angielska zapiekanka cottage pie czy shepherd's pie. Wzorując
Bernika - moj kulinarny pamietnikDziś robimy dzień przerwy od dyni :-) i zajmiemy się innym jesiennym warzywem, czyli bakłażanem, zwanym też oberżyną. Ja go uwielbiam ze względu na smak i ... na
Kulinarne przygody GatityW sezonie pomidorowym zrobiłam parę słoiczków sosu z pieczonych pomidorów, teraz nadeszła pora, żeby wykorzystać jeden :). Pulpety możemy podać z makaronem, tak jak to zrobiłam
Kulinarne przygody GatityDzisiaj przerwa w świątecznych słodkościach, dzisiaj kuchnia serwuje pyszną terrinę z golonki. Będzie ona urozmaiceniem dla szynek, polędwic i baleronów podawanych na świąteczne śniadanie. Może zamiast
Kulinarne przygody GatityDzisiaj mała przerwa w szparagowym menu. Majówka już od jutra i wiadomo, kto żyw wyciąga grilla i grilluje ! Ale ponieważ pogoda od piątku ma być kiepska
Kulinarne przygody GatityMoje ulubione gołąbki to te z sosem pomidorowym, jednak jesień ma tę zaletę, że można zbierać grzyby. Oprócz samej przyjemności ich zbierania jest jeszcze ich niepowtarzalny
Czerwień i błękit