Wieprzowina po seczuańsku Zapraszam was dzisiaj na danie kuchni chińskiej, bo nie samymi tradycyjnymi, polskimi, świątecznymi potrawami człowiek (bloger) żyje przed Bożym Narodzeniem Jeśli lubicie kuchnię chińską i charakterystyczne dla niej smaki, koniecznie wypróbujcie tez przepis, jak również przepisy na kurczaka po seczuańsku, kaczkę po seczuańsku czy wołowinę po seczuańsku. Mięso przyrządza się z sosem sojowym i pędami bambusa, cebulką(...)czasem marchewką pokrojona w zapałkę. Ja jako miłośniczka słodkich smaków, dodałam jeszcze garść suszonej żurawiny, ale jest to opcjonalne. PRZEPIS NA WIEPRZOWINĘ PO SECZUAŃSKU Składniki wieprzowina po seczuańsku: 400g wieprzowiny bez kości np polędwiczka lub szynka 3 cebulki dymki 3 ząbki czosnku garść suszonej żurawiny 1 mały słoik pędów bambusa marynowanych 3 cm świeżego imbiru kawałeczek papryczki chili olej roślinny
Dorota SmakujeWieprzowina w grzybowym sosie to pomysł na smaczny obiad. Do przygotowania tego dania potrzebujemy wieprzowiny bez kości np karkówki, schabu lub szynki. Suszone grzyby dodane do sosu w którym dusi się mięso wnoszą niesamowity aromat i smak. Danie świetnie komponuje się z kaszami np pęczakiem, kaszą jęczmienną perłową, gryczaną, jaglaną czy bulgurem w towarzystwie sałaty. PRZEPIS NA WIEPRZOWINĘ W GRZYBOWYM(...)SOSIE Składniki na wieprzowinę w grzybowym sosie: 500g wieprzowiny bez kości 1 garść suszonych borowików 1 cebula 1 łyżka masła klarowanego ghee – przepis 3 łyżki mąki 1 kostka bulionu ekologicznego sól himalajska pieprz majeranek Jak zrobić wieprzowinę w grzybowym sosie: Mięso kroimy w plastry i lekko rozbijamy młotkiem do mięsa. Mięso oprószamy solą i panierujemy w mące. Na rozgrzanym
Dorota SmakujeOpis Wieprzowina po chińsku: Wieprzowina po chińsku to pyszne i zdrowe danie kuchni azjatyckiej, które warto przygotować we własnym domu. Chociaż potrawy chińskie kojarzą nam się najczęściej z takimi przysmakami jak kurczak słodko-kwaśny czy kaczka po pekińsku, powinniśmy pamiętać, że chińszczyzna to nie tylko dania z drobiu. Wieprzowina po chińsku to orientalny posiłek na bazie mięsa wieprzowego. Danie(...)jest bardzo szybkie do przygotowania i nie sprawi większego trudu. Sekretem tak szybkiego przyrządzania tej potrawy jest bardzo cienkie pocięcie mięsa. Do przygotowania wieprzowiny po chińsku niezbędny jest sos rybny oraz sos sojowy, które nadadzą daniu orientalnego smaku. Nasz przepis na chińską wołowinę z warzywami poniżej. Wypróbujcie. Polecamy Wam również nasze inne przepisy kuchni chińskiej . Składniki: 500 g wieprzowiny
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarneWieprzowina z Laosu , danie z woka Dania z woka , są pyszne , szybkie i zdrowe , bo krótko smażone . Te wszystkie argumenty przekonują mnie ,żeby co jakiś czas , czyli kilka razy w miesiącu , sięgnąć po to magiczne naczynie A tak poważnie moje chłopaki kochają dania z woka , ogólnie lubują się w kuchni azjatyckiej więc , chcę czy nie i tak by na mnie(...)wymusili Wieprzowina z Laosu jest pyszna , teraz w sklepach bez problemu można też kupić świeże składniki do jej przyrządzenia , czyli seler naciowy i kapustę pak -choi . Więc nic tylko zrobić i się zajadać , szczególnie jeśli macie mało czasu to danie wybitnie się sprawdzi składniki : 0,3 kg szynki lub schabu wieprzowego ( chudej wieprzowiny ) 1 kapusta pak-choi 3 łodygi selera
Ogrodnik w podróżykolejne kolorowe i lekkie danie inspirowane kuchniami Azji. Pokrojoną wieprzowinę umieszczamy na kilka godzin w przyprawach, następnie podsmażamy i dusimy, na koniec zaś łączymy z warzywami i makaronem chińskim (vermicelli). My zwyczajowo używamy szynki lub biodrówki, ale teoretycznie można wykorzystać również inne rodzaje chudej wieprzowiny, np. łopatkę – pamiętając jednak, że na pewno mniej lub bardziej zmieni to smak dania. Polecamy(...)wciąż zachowają jędrność i naturalny kolor. Jeśli chcielibyście spróbować podobnie wyglądającego dania w wersji wegetariańskiej lub nawet wegańskiej, polecamy również nasz przepis na warzywa z tofu i makaronem ryżowym . Wieprzowina z warzywami i makaronem chińskim 2016-08-10 21:21:12 Duszona wieprzowina z warzywami i makaronem chińskim – kolorowe i lekkie danie inspirowane kuchniami Azji Południowo-Wschodniej. Zapisz przepis Drukuj
Kulinarna PokusaPotrawka wieprzowa – ten przepis wymyśliłam kilka lat temu i z powodzeniem stosuję do dzisiaj. Ciekawe połączenie smaków dało ostatecznie aromatyczną potrawę z wieprzowiny za którą przepadamy i którą gorąco polecam. Doskonale się spisuje na przykład podczas wszelkiego rodzaju świąt – szybko odgrzana zapewnia gościom doskonały obiad, a przygotowana odpowiednio wcześniej gwarantuje nam więcej wolnego czasu w świąteczne dni.Potrawka wieprzowa(...)składniki:ok. 1 kg wieprzowiny (najlepiej łopatki)3-4 marchewki2 pory2-3 łyżki musztardy200 ml śmietany 30%sól, pieprz, majeranek50 ml wody2 łyżki masłaoliwa do smażenia Wieprzowinę opłukuję i osuszam. Kroję w kostkę. Doprawiam solą i pieprzem i obsmażam na oliwie a następnie przekładam do rondelka.Marchewki obieram, kroję w grubsze plasterki i podsmażam na patelni.Dodaję do wieprzowiny. Podlewam
UgotujmyTo.plJest niezwykle aromatyczna i tak miękka, że wręcz rozpływa się w ustach. Brzmi jak idealna szarpana wieprzowina? Ta właśnie taka jest. Przepis na szarpaną wieprzowinę Składniki: 1,2 kilograma karkówki lub łopatki wieprzowej, 3 cebule, 4 ząbki czosnku, 3 łyżki papryki wędzonej w proszku (jeśli nie macie, można użyć zwykłej), 3 łyżki dobrego keczupu lub przecieru pomidorowego wymieszanego z łyżą(...)octu i łyżeczką cukru, 2 łyżki musztardy, 2 łyżki sosu sojowego, sól, pieprz, olej. Jak zrobić szarpaną wieprzowinę? Mięso pokrój na kilka grubych plastrów. W dużej misce wymieszaj około 5 łyżek oleju z papryką w proszku, solą i pieprzem, marynatą natrzyj mięso i odstaw co najmniej na kilka godzin, a najlepiej na noc. Zamarynowane mięso przesmaż w głębokiej patelni, zdejmij
Kulinarna PolskaSłyszeliście kiedyś o wynalazku zwanym „pulled pork”? To pyszna wieprzowina, która dzięki procesie długiego gotowania lub pieczenia staje się tak delikatna, że można ją dosłownie rwać widelcem. Stąd właśnie nazwa „szarpana wieprzowina”. Pulled pork to bardzo popularne danie, zwłaszcza wśród amerykanów. Stanowi świetny dodatek do kanapek czy burgerów, zwłaszcza z dodatkiem jakiejś smacznej surówki. Dzięki prostemu(...)momentu kiedy będzie się rozpadać po wbiciu w nią widelca. Po tym czasie wyjmujemy naszą łopatkę i przekładamy ją do miski lub głębszego naczynia. Za pomocą dwóch widelców szarpiemy wieprzowinę na mniejsze kawałki. Na tym etapie możemy się pozbyć zbędnego tłuszczu. Następnie do wieprzowiny dolewamy kilka łyżek wywaru, który utworzył się podczas pieczenia. Opcjonalnie możemy dodać również 1-2 łyżki
Mostek w kuchniteż tradycyjnej kuchni charakterystycznej dla zakątków Hongkongu. Chyba najbardziej zapadającą w pamięci potrawą ze Sleeping Dogs są Pork Buns, czyli chińskie bułeczki gotowane na parze z nadzieniem z grillowanej wieprzowiny. Swoją sławę w grze zyskały dzięki charakterystycznym okrzykom handlarzy stojących przy swoich budkach: „ Why don’t you have a pork bun in your hand(...)eats pork bun is NEVER a whole man!”, które stało się prawie tak kultowe jak Skyrimowa strzała w kolano. Bułeczki, tudzież pierożki czy kluski na parze z grillowaną wieprzowiną, w Azji kryjące się pod nazwą char siu bao (lub Baozi) wywodzą się z kuchni kańtonskiej z okolic prowincji Guangdong i występują w formie pieczonej lub gotowanej na parze. Samo
Nerds Kitchenprzede wszystkim smaczne :-) Co prawda nie dorobiłam się jeszcze woka, ale duża żeliwna patelnia dała radę. Warzywa były chrupiące, mięsko miękkie, a sos ostrygowy dodał im charakteru. Wieprzowina z papryką WIEPRZOWINA Z PAPRYKĄ 450 g wieprzowiny 2 łyżki oleju słonecznikowego 1 spora czerwona cebula 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 1 zielona papryka 15 g suszonych grzybów(...)pięć minut często mieszając. Dodajemy warzywa z grzybami i smażymy przez kolejne 5 minut. Na koniec dodajemy sos ostrygowy - dokładnie mieszamy, podgrzewamy jeszcze około 3 minuty. Podajemy z ryżem. Wieprzowina z papryką Wieprzowina z papryką Wieprzowina z papryką SMACZNEGO
peggiwkuchniWieprzowina z wolnowaru ( pulled pork ) Pulled pork czyli wieprzowina z wolnowaru. To amerykański sposób przygotowywania wolnogotowanej wieprzowiny – równie popularnej co burgery. Wieprzowina z wolnowaru, to jedno z moich ulubionych mięs duszonych. Nadaje się do zjedzenia na obiad z ziemniakami i warzywami, ale też na kanapce. Ostatnio zrobiłam je z nowymi przyprawami i okazało się to strzałem(...)Wieprzowina z wolnowaru ( pulled pork ) 1 kg łopatki wieprzowej 1 łyżka kuminu ( kmin rzymski ) 1/2 łyżeczka ostrej papryki mielonej 1/2 łyżeczki słodkiej papryki mielonej 1 łyżeczka brązowego cukru 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka cynamonu 3 łyżki oleju rzepakowego 0,5 litra wody Przyprawy wymieszać z olejem
Kuchnia na wzgórzu