Musze przyznać, że to danie mnie zaskoczyło. Bardzo pozytywnie zaskoczyło. Przygotowanie risotta na bazie piwnego wywaru, który powstał w trakcie gotowania golonki wraz
Kulinarne przygody GatityPoczytałam trochę o tej mieszance przypraw i postanowiłam sama coś wymyślić. W ten sposób powstała poniższa potrawa :)Składniki:mieszanka przypraw ras el hanout - około 2 łyżeczek,około pół kilograma wieprzowiny - ja użyłam karkówki,4 średnie marchewki,3 średnie pietruszki,pół małego selera,kawałek pora (około 10 cm.),1 średnia cebula, 3 ząbki czosnku,4-5 łyżek oliwy.Mięso
Codzienna kuchnia niecodziennaprzygotowaniu, pyszną i soczystą, lekko pikantną i lekko kwaskowatą karkówkę wieprzową po birmańsku :) Potrawa inspirowana jest przepisem ze strony Słodko-Kwaśny. Zapraszam do gotowania!Składniki na trzy porcje wieprzowiny po birmańsku:500 g karkówki wieprzowej3/4 szklanki wrzątku40 g pulpy tamaryndowejłyżeczka pasty krewetkowej2 cebule3 ząbki czosnku4 łyżki oleju2 małe suszone papryczki chilli1 łyżeczka kurkumyCZAS PRZYGOTOWANIA: 90 MINPOZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWYPRZYGOTOWANIE: Pulpę zalewamy
Tajskie smakiniezbyt grube paski, warzywa rozmrażamy. Jeśli chcecie użyć świeżych, skład mojej ulubionej mieszanki znajdziecie tu. Tymczasem mięso wrzucamy na rozgrzany tłuszcz i wkraczamy w najbardziej czasochłonny etap, gdyż wieprzowina musi nam zmięknąć. Podczas smażenia doprawiamy ją nieco pieprzem i sosem sojowym. Gdy będzie już miękka, na patelni lądują warzywka. Następnie po zmięknięciu warzyw na patelni ląduje nasz sos. Teraz czas
Kulinarne zapędy Kokosapyszne i soczyste, a podczas grillowania uwalnia się przepiękny zapach trawy cytrynowej. Potrawa inspirowana przepisem ze strony Kuchnia Azjatycka. Składniki (5-6 szaszłyków): 250 g mielonej wieprzowiny 5-6 łodyg trawy cytrynowej 1 mała papryczka chilli kilka listków świeżej bazylii 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka cukru trzcinowego 1 ząbek czosnku świeżo mielony pieprz + do podania
Tajskie smakimein Jak kiedys wspomnialam uwielbiam kuchnie azjatycka- niesamowite smaki, magia kolorow, krotka obrobka no I wygladaja bajeczniePork lo meinZamarynowalam w oleju sojowym I pieprzu ok 600 gr wieprzowiny - odstawim na min 20 min do lodowki Na wok dajemy ok lyzki oleju orzechowego lub veg.- smazymy na duzym ogniu ok 5 min. Wyciagamy mieso na talerz. Na patelnie dajemy lyzke
Smaki EdytyZdrowy szybki obiad? :) tak dzisiaj zapraszam Was do kuchni tajskiej na wieprzowinę z warzywami . A do tego - obiad jest ekspresowy .Zapraszam Składniki:4 kotlety wieprzowe ( schabowe )1 cebula czerwona1 brokuł2 czerwone papryki3 ząbki czosnku1 łyżeczka imbiru2-3 łyzki sosu sojowego1 op małej kukurydzy - baby corn2-3 łyżki oleju orzechowego lub roślinnego Wykonanie:Rozgrzewamy na woku olej wrzucamy
Smaki Edytychińskiej knajpce. Jako, że kuchnia orientalna jest jedną z moich ulubionych, to nie mogłam się powstrzymać. Naszą uwagę przykuje na pewno dość ciekawy smak – ostro-słodki. Tym razem wybrałam wieprzowinę, ale równie dobrze można użyć do niego kurczaka. Świetnie komponuje się z ryżem. Składniki na 3-4 porcje: 40 dag chudego mięsa wieprzowego (u mnie szynka) 1,5 paczki mrożonych
Fabryka pomysłówproste orientalne danie, a produkty do nich znajdziecie w sklepie naSushi. Warto naszą kuchnie wzbogacać nowymi smakami i nowymi pysznymi produktami. Składniki na 4 porcje: 40-50 dag wieprzowiny, łopatki, karkówki lub mięsa z golonki 2 pory - tylko biała część 1 czerwona papryka 1 mała cukinia 3 ząbki czosnku orzeszki piniowe od sprawdzonego dostawcy Skworcu.pl 3 łyżki
Apetyczna babeczkawww.sklep.naSushi.pl . Składniki na ok 20-24 sztuki : 6-7 suszonych grzybów mun 12-15 dag makaronu chińskiego 2 ząbki czosnku 1 duża marchew lub dwie małe 40 dag mielonej wieprzowiny 4 łyżki sosu sojowego 1 łyżka octu ryżowego świeży imbir, ok. 2 - 3 cm korzenia do starcia 1 mała cebula natka pietruszki 25-30 dag papieru ryżowego, okrągły
Apetyczna babeczkaSkładniki: (porcja dla 1 osoby) 4 gniazdka makaronu tagliatelle 150 g mielonej wieprzowiny 4-5 różyczek brokuła, wcześniej ugotowanych 2 ząbki czosnku oliwa z oliwek 1 łyżeczka suszonej bazylii szczypta cząbru 2 szczypty suszonej ostrej papryczki w płatkach 2 łyżki sosu Pecorino Barilla sól Przygotowanie: Na oliwie z oliwek
Moja smaczna kuchniaZostał mi w lodówce kawałek mięsa schabowego, a ile można jeść kotlety?! W ten właśnie sposób postanowiłam - będzie coś na nutę chińską. Inspiracją był ten
Brzuszki Łakomczuszkistania przy garach to będzie wręcz błyskawicznie, a z pewnością obędzie się bez długiego stania przy garnkach. Zawsze kiedy decyduję się kupić chińszczyznę na mieście wybieram właśnie pikantną wieprzowinę. W końcu podjęłam wyzwanie i powiem Wam, że efekt jest bardzo bliski temu co serwuje mi moja ulubiona knajpka. Wypróbujcie. Glutenowcy i bezglutenowcy ;) . Więcej
Okolice PalnikaDzień dobry!Z początku chciałam to danie nazwać stir fry, jednak przecież nawet nie mam woka, więc nawet na patelni nie uzyskam takiego samego efektu, zatem zostaje po prostu - wieprzowina po chińsku.Super aromatyczne danie, tak jak za kuchnią orientalną wcześniej nie przepadałam, to teraz zaczynam się powoli w niej zakochiwać :-) Nieco słodkie, nieco kwaśne, dobrze że się załapało
Pora coś zjeśćWieprzowina to chyba najpopularniejsze mięso w naszym kraju. Jest dość tania i można z niej przyrządzić mnóstwo potraw. Jest łatwa z obróbce i dobrze smakuje - kto nie lubi porządnego schabowego ? świnie rasy złotnickiej pstrej - zdjęcie z materiałów organizatora tradycyjny schabowy - mięso z ras hodowanych masowo i rasy tradycyjnej naprawdę różni się smakiem ! ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna PyzaJak zwykle w wolnowarze wygodnie i bez kłopotu. Danie smaczne, chociaż może zamiast boczku, lepszy będzie inny kawałek wieprza. Przepis pochodzi z
Stare GaryPork from the wok Składniki. 25 dag szynki wieprzowej 1/2 strąka papryk 4 pieczarki 1 jabłko 2 łyżki oliwy Marynata. 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka
Kulinarny karnet ChristopheraZ mięsami lubię eksperymentować i odkrywać nowe połączenia smaków. Tym razem padło na czosnek, który gra tutaj główne skrzypce, gdyż jego spora ilość w połączeniu ze
Fabryka pomysłówJako że uwielbiam grillować a zarazem eksperymentować to mogę od czasu do czasu podzielić się z Wami myślę że ciekawymi pomysłami na grilla. Składniki (na 1
Mechanik w kuchniSkładniki : 30 dag karczku cebula około 1 płaskiej łyżki carry 2 łyżki rodzynek pieprz, sól tłuszcz i mąka do smażenia sok z pół cytryny Przygotowanie
Proste PotrawyBardzo lubię połączenie mięsa z leśnymi grzybami. Mój zapas suszonych podgrzybków został już mocno uszczuplony, ale co tam do następnego grzybobrania zostało już niewiele czsu. Teraz
Kuchnia w opałachDanie dla miłośników kuchni hinduskiej. Pikantne, ale bardzo aromatyczne i smaczne. Składniki: 1 kg łopatki wieprzowej 1 duża cebula 2 szklanki ciepłej wody 1 papryczka chilli
O kuchni z uczuciemSkładniki: 70 dag łopatki wieprzowej 2 łyżki masła klarowanego 1/2 l gorącej wody 2 średnie cebule 2 ząbki czosnku 1 liść laurowy 4 ziarenka ziela angielskiego
O kuchni z uczuciemTo proste danie. Pełne smaku, lekkie i delikatne choć i troszkę pikantne. U mnie z surówką z białej kapusty i ryżem basmati. Przepis pochodzi gdzieś z
Dzieje kuchennej WiewióryDzisiaj danie, które ma pogodzić wegetarian z mięsożercami Jeśli z przepisu wykreślimy łopatkę, to dostaniemy danie wege. Można też na odwrót, ale my nie zrezygnowaliśmy ani
slodkokwasnaplSkładniki: łopatka bez kości 1,5 kg, oliwa 8 łyżek, pieprz biały mielony 1 łyżeczka, kucharek 1 łyżka, marchew 4 sztuki, cebula 2 sztuki, cukinie małe
W Mojej Kuchni LubięWygodny sposób na obiad, który robi się sam w piekarniku, w czasie gdy my możemy spokojnie zająć się czymś innym. Prosta zapiekanka z kilku składników. ok
Praktyczna plW niedzielę odbyły się warsztaty kuchni koreańskiej organizowane przez nas. Kilka dań, sympatyczna atmosfera i Mistrz Czesio – prawdziwy koreański Koreańczyk. Kuchnia koreańska okazała się dosyć
slodkokwasnaplMięciutkie mięso w pysznym sosie z papryką i grzybami. Zapach był tak apetyczny, że nie mogliśmy doczekać się obiadu. Takie potrawy nam najbardziej smakują z kaszą
Smaczna PyzaDrugie danie z ,, odzysku". Z reguły gotując zupy wyławiam po ugotowaniu wywaru mięso i warzywa .Nie wkładam mięsa do zupy ( po za wyjątkami kiedy zupa
Buniabaje w kuchniW zasadzie miało być zupełnie inaczej. Chciałam kupić malutką golonkę ( czasem nie sposób odmówić Mamie).Jak to się stało , że panienka wzięła kawałek leżącej obok łopatki
Buniabaje w kuchniJak pewnie zauważyliście dzisiaj na blogu jest trochę zmian - to początek wiosennych porządków jakie postanowiłam przeprowadzić. Na razie to tylko małe zmiany w wyglądzie, takie odświeżenie
Smaczna Pyza