wieprzowina - 8831 przepisów (strona:11/589)

Zupa z młodych warzyw / Young vegetable soup 167

wykorzystaniem tych wszystkich młodych pyszności. Dodałam wszystkie młode warzywa jakie miałam akurat w mieszkaniu, czyli botwinkę, młodą kapustę i młode ziemniaki i zupa wyszła przepyszna! Dodałam jeszcze kawałki wieprzowiny, które też potrzebowały już jakiegoś przetworzenia i dzięki niej zupa wyszła też mega sycąca. Zupa jak to zupy mają w zwyczaju, jest bardzo łatwa w przygotowaniu i z pewności zadowoli wszystkich(...)zupy będzie jeszcze łatwiejsze. Poniżej przedstawiam wykonanie klasyczne i właśnie na TCC. Scroll down for recipe in English Zupa z młodych warzyw (4-5 porcji) Składniki: 200 g wieprzowiny polędwiczki lub karkówki, pokrojonej w kostkę 2 pęczki botwinki, umytej, buraczki i łodygi pokrojone w słupki, listki posiekane 1/2 młodej kapusty, posiekanej 2 średnie młode ziemniaki, wyszorowane i pokrojone w kostkę

karmelowy
Wieprzowina – zdrowa i łatwa w przyrządzeniu 119

Polsce produkuje się rocznie blisko 2 miliony ton wieprzowiny. Od dziada pradziada wychowywani byliśmy w kulturze mięsożernej, wieprzowina jest więc naturalnym składnikiem naszej diety od zarania dziejów. Mimo różnych opinii na temat wpływu mięsa na nasz organizm, wielu z nas nie wyobraża sobie chociaż schabowego raz w tygodniu na obiad. Prawda? Artykuł Wieprzowina – zdrowa i łatwa w przyrządzeniu pochodzi

COOKMAGAZINE
Bitki z szynki wieprzowej 254

szynki wieprzowej , które często podajemy z kopytkami lub kluskami. Udało mi się kupić piękny kawałek szynki wieprzowej, który idealnie nadawał się by zrobić z niego bitki wieprzowe. Z wieprzowiny polecam przygotować też zrazy wieprzowe zawijane . Przepis na bitki z szynki w pysznym, pieczeniowym sosie, który powstaje podczas duszenia wieprzowiny. Bitki wieprzowe z szynki są równie smaczne jak z rostbefu(...)udźca wołowego, ale za to dużo tańsze niż tradycyjne bitki z wołowiny . Inne pomysły na obiadowe dania z mięsa: bitki z karkówki wieprzowej , a więcej przepisów z wieprzowiny np. znajdziecie tutaj. Szczególnie polecam też przepis na szynkę duszoną , czy też żeberka Jak zrobić najlepsze bitki wieprzowe z szynki 1 kg szynki wieprzowej, do smaku sól morska i czarny mielony pieprz

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Wieprzowina z morelami 133

wszystkich tych co lubia wieprzowinę w słodkim wykonaniu. Składniki: 50 dag wieprzowiny gulaszowej, 1 cebula, 20 dag suszonych moreli, olej do smażenia, po 1 łyżeczce miodu, sosu sojowego i octu balsamicznego, pieprz, ząbek czosnku, tymianek. Przygotowanie: Wieprzowinę kroimy w kostkę o boku mniej więcej 2 cm. Posypujemy przyprawami i mieszamy z 1 łyżką oleju i odstawiamy na 2-3 godziny(...)Cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na maśle. Gdy będzie szklista dodajemy wieprzowinę i smażymy często mieszając ok. 15 min w głębokiej patelni lub garnku. Morele kroimy na pół. Dodajemy do mięsa, podlewamy 1/2 szklanki wody, dodajemy miód, sos sojowy i ocet balsamiczny. Dusimy pod przykryciem ok. 10 minut. W razie potrzeby podlewamy niewielką ilością wody. Podajemy z ryżem

Państwo Wojtczuk gotują
PULLED PORK- ciągnięta wieprzowina 156

Składniki: 700g-1kg wieprzowiny (łopatka, karkówka — ważne żeby była równo poprzerastana tłuszczem) 3 przeciśnięte ząbki czosnku 2 cebule 2 łyżki sosu Worcestershire (u mnie sos sojowy) 2 łyżki oliwy 2 płaskie łyżeczki soli 2 łyżki cukru trzcinowego lub Muscovado 2 czubate łyżeczki ostrej papryki (nie chili i nie pieprzu cayenne!) 2 czubate łyżeczki słodkiej wędzonej papryki 1 łyżeczka mielonego kminku(...)BURGER (przepis niebawem na blogu), które świetnie zastąpią regularny obiad. W mojej kuchni gości także jako dodatek do młodych ziemniaczków. Robi się długo, ale robi się samo! Tak podawana wieprzowina ma swoje korzenie na głębokim południu Stanów Zjednoczonych, w takich miejscach jak Karolina Północna, Texas i Tennessee- w stanach, w których jedną z głównych gałęzi przemysłu była i jest hodowla

Kocham Czekoladę
Zywienie osob starszych czyli KUKBUKowe warsztaty z Sokolowem 147

warsztatach marki Sokołów w Woli Suchożebrskiej. dworek :) Wraz z innymi blogerami i przedstawicielami Seniorów pod czujnym okiem szefów Dominika Moskalenko i Łukasza Konika przygotowaliśmy kilka dań ze szparagów i wieprzowiny. Dania te miały pokazać w jaki sposób urozmaicić dietę seniorów. Jak przygotować proste i wartościowe dania pełne smaku. Moimi smakowymi faworytami były dania ze szparagów i deser... powtórzę(...)pewnością w domu! Nasze działania w kuchni poprzedziły krótkie prezentacje: Łukasza Konika (dotycząca wieprzowiny) oraz Laury Osęki (dotycząca potrzeb psychodietetycznych osób starszych). Czego się dowiedziałam??? Przede wszystkim warto inwestować w wieprzowinę dobrej jakości.Wieprzowina powinna dojrzewać w określonych warunkach. Jest cennym źródłem wysokogatunkowego białka. Wartą ją jeść ze względu na niewielką ilość tłuszczu w mięsie i małą ilość cholesterolu. Zawiera

Dzieje kuchennej Wiewióry
Kiełbasa krakowska parzona 211

pończochy Schab pieczony w przyprawach Domowa podsuszana kiełbasa żywiecka Domowa polędwica wędzona Domowa wędzona kiełbasa chłopska Kiełbasa krakowska parzona Czas przygotowania: Składniki na 5 kg kiełbasy Składniki: 3750 g wieprzowiny kl. I (od szynki, biodrówka) 750 g wieprzowiny kl. II (tłusta karkówka) 500 g pręgi wołowej 500 g słoniny osłonki białkowe fi 65 mm Przyprawy(...)mięsem, czyli peklujemy na sucho. Ugniatamy w naczyniach pozbywając się powietrza, przykrywamy i trzymamy w zimnym miejscu w temperaturze 4-6 stopni przez 48 godzin. Po tym czasie mielimy wieprzowinę klasy II sitkiem 10 mm, i słoninę sitkiem o średnicy 8 mm, natomiast wołowinę o średnicy 4 mm. Wieprzowinę klasy I zostawiamy w kawałkach. Do miski wkładamy wszystkie rodzaje mięs

Kulinarne przygody Gatity
Hamburger z szarpaną wieprzowiną 200

Ostatnio miałam ochotę na domowego hamburgera z nietypowym nadzieniem :) W związku z tym, że kupiłam łopatkę to postanowiłam przygotować szarpaną wieprzowinę, tzw. pulled pork. Przepis na takie mięso pokazywałam Wam na początku stycznia ( tutaj ).  Składniki: bułki hamburgerowe (przepis tutaj ) kilka liści sałaty lodowej szarpana wieprzowina 1 kg mięsa wieprzowego, np, łopatki 1 papryka czerwona 1 papryka żółta 2 czerwone(...)para (stałym strumieniem!). Gotować 70 minut. Po tym czasie otworzyć szybkowar. Najlepiej ustawić zawór ciśnienia w pozycji dekompresji i poczekać kilka minut, aż wydostanie się cała para. Przygotowaną szarpaną wieprzowinę podzielić na mniejsze części, np. za pomocą widelca. Bułki posmarować warzywami i sosem (z szybkowaru), położyć liść sałaty lodowej i dużą ilość szarpanej wieprzowiny. Od razu podawać

Ugotować
Zupa gulaszowa Magdy Gessler 2969

Składniki: * 500g wieprzowiny z łopatki 1 papryka czerwona 2 cebule 3 łyżki koncentratu pomidorowego 3 ziemniaki 2 łyżki zacierek 4 łyżki słodkiej papryki w proszku 4 ziarna ziela angielskiego 3 liście laurowe sól, pieprz 2 łyżeczki kminku 2 litry wywaru mięsnego 2 łyżki oleju Sposób przygotowania: "Umytą wieprzowinę kroimy w kostkę. W rozgrzanym garnku przesmażamy na oleju sproszkowaną paprykę, następnie(...)dodajemy poszatkowaną cebulę i pozostałe przyprawy. Dorzucamy do garnka wieprzowinę i całość zalewamy wywarem mięsnym. Gotujemy do momentu aż mięso będzie miękkie. W tym czasie kroimy paprykę w paski, a ziemniaki w kostkę. Kiedy wieprzowina będzie miękka, dodajemy zacierki oraz pokrojone warzywa i gotujemy wszystko do miękkości. Na koniec doprawiamy do smaku koncentratem pomidorowym i jeszcze chwilę gotujemy. Podajemy

A Ty Smakuj Mnie
kiełbasa jałowcowa z domowej wędzarni 198

tekst, a następnie zabrać się, do przyrządzenia własnej jałowcowej kiełbasy składniki   na pięć kilo wyrobu 0,5 kg wołowiny II lub III klasy (karkówka, pręga) 0,7 kg wieprzowiny III klasy (podgardle, pachwina,) 0,7 kg wieprzowiny I klasy( szynka,schab) 3 kg wieprzowiny II klasy( łopatka, boczek) jelita wieprzowe sól, pieprz 1 łyżka majeranku 1 łyżeczka cukru brązowego(...)zaokrąglamy w dół) Sposób wykonania Mięso myjemy pod bieżącą wodą, a następnie kroimy w grubą kostkę( kwadraty o 4*4 cm), układamy w misach, przy czym oddzielnie układamy wołowinę, wieprzowinę ze ścięgnami i tłuste okrawki, boczek i ładniejsze części łopatki oraz szynkę. Każdy rodzaj mięsa wstępnie przyprawiamy (używając przypraw dosyć oszczędnie) solą, pieprzem, majerankiem, cukrem i saletrą (te dwa ostatnie

Miód i pieprz
swojska kiełbasa z własnej wędzarenki 169

nawet samej, tyko z dodatkiem zmrożonej, krystalicznej czystej.....   wody oczywiście. Składniki  na siedem kilo wyrobu 0,6 kg wołowiny II lub III klasy (karkówka, pręga) 1 kg wieprzowiny III klasy (podgardle, pachwina,) 1 kg wieprzowiny I klasy( szynka,schab) 4 kg wieprzowiny II klasy( łopatka, boczek) jelita wieprzowe sól, pieprz majeranek cukier brązowy( w ilości(...)jest umiar woda Sposób wykonania Mięso myjemy pod bieżącą wodą, a następnie kroimy w grubą kostkę( kwadraty o 4*4 cm), układamy w misach, przy czym oddzielnie układamy wołowinę, wieprzowinę ze ścięgnami i tłuste okrawki, boczek i ładniejsze części łopatki oraz szynkę. Każdy rodzaj mięsa wstępnie przyprawiamy (używając przypraw dosyć oszczędnie) solą, pieprzem, majerankiem i cukrem(ten dodajemy cały

Miód i pieprz
kiełbasa biała domowa 218

rzeźnika by dokonać zakupu produktów potrzebnych do wyrobu domowej kiełbasy. Składniki  na siedem kilo wyrobu 0,6 kg wołowiny II lub III klasy (karkówka, pręga) 1 wieprzowiny III klasy (podgardle, pachwina,) 1 wieprzowiny I klasy( szynka,schab) 4 kg wieprzowiny II klasy( łopatka, boczek) jelita wieprzowe sól, pieprz majeranek cukier brązowy( w ilości 3  g na każdy(...)jest umiar woda Sposób wykonania Mięso myjemy pod bieżącą wodą, a następnie kroimy w grubą kostkę( kwadraty o 4*4 cm), układamy w misach, przy czym oddzielnie układamy wołowinę, wieprzowinę ze ścięgnami i tłuste okrawki, boczek i ładniejsze części łopatki oraz szynkę. Każdy rodzaj mięsa wstępnie przyprawiamy (używając przypraw dosyć oszczędnie) solą, pieprzem, majerankiem i cukrem(ten dodajemy cały

Miód i pieprz
kiełbasa biała 77

więc do  rzeźnika by dokonać zakupu produktów potrzebnych do wyrobu domowej kiełbasy. Składniki na siedem kilo wyrobu 0,6 kg wołowiny II lub III klasy (karkówka, pręga) 1 wieprzowiny III klasy (podgardle, pachwina,) 1 wieprzowiny I klasy( szynka,schab) 4 kg wieprzowiny II klasy( łopatka, boczek) jelita wieprzowe sól, pieprz majeranek cukier brązowy( w ilości(...)jest umiar woda Sposób wykonania Mięso myjemy pod bieżącą wodą, a następnie kroimy w grubą kostkę( kwadraty o 4*4 cm), układamy w misach, przy czym oddzielnie układamy wołowinę, wieprzowinę ze ścięgnami i tłuste okrawki, boczek i ładniejsze części łopatki oraz szynkę. Każdy rodzaj mięsa wstępnie przyprawiamy (używając przypraw dosyć oszczędnie) solą, pieprzem, majerankiem i cukrem(ten dodajemy cały

Miód i pieprz
Grill z wieprzowiną QAFP 190

czerwca 2015r.  po raz kolejny miałam przyjemność uczestniczyć w warsztatach promujących certyfikowaną wieprzowinę ze znakiem QAFP. Tym razem warsztaty odbyły się w ogrodzie Villi Foksal w Warszawie. Tematem przewodnim był grill  - 30 minut z jakością QAFP.  Pogoda dopisała, mieliśmy więc świetna okazję do spróbowania pysznej grillowanej wieprzowiny.  Po przywitaniu gości,  wysłuchaliśmy paru zdań na temat(...)Gwarantowanej Jakości Żywności – QAFP .  O zaletach mięsa wieprzowego i wędlin z niego produkowanych opowiadała    Jolanta Ciechomska – Koordynator Systemu Gwarantowanej Jakości Żywności QAFP, a o dobrym wpływie wieprzowiny na nasze zdrowie mówiła  Aneta Łańcuchowska – dietetyk, specjalista ds. żywienia.  Po tym krótkim wprowadzeniu, przeszliśmy do części praktycznej.  Tym razem gotowaliśmy pod okiem  Sebastiana Krauzowicza - szefa

Stare Gary
Pasztet z królika, wieprzowiny, wołowiny i wątróbki 492

Pasztet z królika, wieprzowiny, wołowiny i wątróbki Pasztet z królika, wieprzowiny, wołowiny i wątróbki Składniki na pasztet z królika, wieprzowiny, wołowiny i wątróbki na blachę o wymiarach 45 x 25 cm: 60 dkg łopatki wieprzowej bez kości 60 dkg wołowiny bez kości 80 dkg mięsa z królika bez kości 60 dkg wątróbki wrobiowej 30 dkg podgarla 4 jajka 4 średnie(...)dodać jajka oraz przyprawy i dokładnie wymieszać dodając wywar z gotowania. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem pergaminowym. Piec przez 1 godz. w temp. 180 stopni. Post Pasztet z królika, wieprzowiny, wołowiny i wątróbki pojawił się poraz pierwszy w Anielskie Smaki

Anielskie Smaki