Pieczeń wieprzowo-wołowa z boczkiem 181Niby pieczeń jak każda inna, ale dodatek chrupiącego boczku nadaje jej nowych walorów smakowych, a wygląda również nietuzinkowo. To doskonały pomysł na
To co kocham
Kotlet schabowy z ananasem i żurawiną 230Właśnie Sławek zauważył, że jest to pierwszy schabowy na naszym blogu! Schabowy, ale nie taki zwykły, tylko ze smacznymi dodatkami –
To co kocham
Polędwiczka wieprzowa ze śliwkami 161Delikatne mięso polędwiczki wieprzowej spotkało się u nas na niedzielnym obiedzie z wytrawnymi śliwkami. Śliwki wykąpały się w occie balsamicznym i
To co kocham
Pasztet wieprzowo-drobiowy z żurawiną 216Moja rodzina uwielbia pasztety, mam więc dla nich następną propozycję, a mianowicie pasztet mieszany wieprzowo-drobiowy z suszoną żurawiną. Tak wszystkim posmakował, że
To co kocham
Pieczone żeberka glazurowane 147Po sukcesie Pieczonych żeberek z miodem, przedstawiam Wam ich nową odsłonę z dżemem morelowym i sosem sojowym. Żeberka są kruche, mięciutkie i
To co kocham
Gryczotto wieprzowe ze szpinakiem 183Jest risotto, może też być gryczotto! Danie na bazie kaszy gryczanej i mięsa wieprzowego z dodatkiem szpinaku i suszonych pomidorów. Pachnie i
To co kocham
Szynka domowa 187Bardzo zdrowa domowa szynka bez konserwantów. Nie jest różowa jak te sklepowe, które zawierają saletrę i inne polepszacze. Jest szara, krucha i aromatyczna. Jeśli
To co kocham
Pieczona karkówka z jałowcem 175Ciąg dalszy pieczonych mięs. Rym razem do piekarnika trafiła karkówka w foli, naszpikowana ziarnami jałowca. Mięso po upieczeniu jest kruche, miękkie i
To co kocham
Szaszłyki z polędwiczek, papryki i ananasa 229Sezon grillowy już w pełni, aczkolwiek nie każdy weekend nadaje się do celebrowania go. Nam udało się w ostatnią niedzielę zaczarować pogodę i
To co kocham
Ozorki na zimno w chrzanie 180Czasami mam ochotę na danie, które wymaga poświęcenia mnóstwa cennego czasu. Takim daniem są ozorki, któe co prawda same się gotują, ale są dość
To co kocham
Forszmak 171Forszmak to pożywny, zawiesisty gulasz z ogórkami kiszonymi, o smaku lekko winnym i kwaśno-ostrym. Nazwa forszmak pochodzi z niemieckiego –
To co kocham
Klopsiki cielęce na wieprzowej polędwiczce 170Duet idealny czyli miękkie i kruche kopczyki z dwóch rodzajów mięs: polędwiczki wieprzowej i mielonej cielęciny. Łatwe do wykonania, a efekt
To co kocham
Rolada schabowa z migdałami 203Specjalistką od pieczystych jest u nas mama Sławka. Rozpieszcza nas ciągle pieczonym schabem z morelami, pieczoną piersią indyka z pieczarkami czy boczkiem
To co kocham
Żeberka w sosie musztardowo-miodowym z orzechami 180W moim domu wszyscy lubią żeberka i dlatego dość często je przygotowuję. Na blogu najbardziej popularne są pieczone żeberka, które cały czas znajdują
To co kocham
Szynka peklowana z piekarnika 214Idzie zima, a więc niedługo Święta Bożego Narodzenia i różnorodne pyszności. Na świątecznym stole nie może zabraknąć pieczystych, więc podaję Wam przepis na
To co kocham