wieprzowina w sosie - 1000 przepisów (strona:52/67)

Papryka faszerowana mięsem mielonym i ryżem 190

  Składniki: 6 średnich czerwonych i/lub żółtych papryk; 200 g białego ryżu; 300 g mięsa mielonego (u mnie drobiowe, z indyka); 6 dużych pieczarek; 1 duża

Gospodyni Miejska
Naleśnikowy torcik z mięsem i zielonym groszkiem 190

Pamiętacie moje krokiety z mięsem? Przygotowanie takiego farszu może wydawać się dość pracochłonne. Bo trzeba udusić mięsko, zmielić jak przestygnie, doprawić i tak dalej... 

Codzienna kuchnia niecodzienna
Szynka, miodowo-musztardowa z czosnkiem niedżwiedzim 190

Szynka, midowo-musztardowa z czosnkiem niedźwiedzim Uwielbiam soczystą wieprzowinkę z chrupiąca skórką …ostro słodkawy smaczek marynaty..;) Dzieciaki z początku bardzo sceptycznie podeszły do kawałka mięcha

Ogrodnik w podróży
Jesienny schab w warzywach z chrustem z wędzonego boczku 198

Już kilka tysięcy lat temu chińscy uczeni odkryli jak ważną rolę dla naszego zdrowia i równowagi psychicznej ma odpowiednia dieta, tworząc teorię żywieniową, znaną jako kuchnia

SzczyptaSmaQ
Schab faszerowany śliwkami 254

Różne rodzaje faszerowanego schabu są dość popularne w naszym kraju, a do najbardziej znanych odmian tego dania należy niewątpliwie schab faszerowany suszonymi śliwkami. Uchodzi on przy

Kulinarna Pokusa
Gołąbki z kaszą gryczaną 166

Gołąbki trochę inaczej. Nadziewane mięsem mielonym, kaszą gryczaną, podsmażoną cebulką i pomidorami suszonymi, zawijane w kapustę włoską. Bardzo, bardzo smaczne, mam wrażenie że delikatniejsze od tych

moj przepis na
Zraziki babci Zuzanny 221

Babcia Zu (jak Ją po cichu nazywamy między sobą ), to wyjątkowa kobieta. Ma już "troszkę" lat, ale mimo to jest niesamowicie energiczną kobietą. Jej rówieśnice 

Codzienna kuchnia niecodzienna
Zapiekanka z ziemniakami i warzywami 242

- 5 na dworze a miała być wiosna! jeżeli na Wielkanoc spadnie śnieg to się załamię. Tak być nie może, człowiek ma ochotę rozjaśnić sobie jakoś życie

sierotka maRysia w kuchni
Gołąbki z młodej kapusty. 205

     Jak już kiedyś wspominałam uwielbiam kapustę i wszelkie dania z niej przygotowane. Od miesiąca jestem w siódmym niebie, bo często gości na naszym

Rozpustne gotowanie
Gęsi pasztet z żurawiną 156

zalecanych i bardzo zdrowych gatunków mięsa. Zawiera dużo białka oraz zestaw witamin i związków mineralnych, takich jak fosfor, żelazo i magnez. Jest więc dużo zdrowsze niż na przykład wieprzowina. Czemu o gęsinie przypominamy sobie w listopadzie? Ponieważ jest wtedy najlepsza i bez problemu można ją kupić, gdyż cykl chowu gęsi rozpoczyna się wiosną a kończy właśnie późną jesienią w listopadzie(...)Pieczemy pasztet 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C, następnie zmniejszamy temperaturę i pieczemy pasztet 40 minut w 160°C. Pasztet wstawiamy po wystudzeniu do lodówki. Przygotowujemy sos do pasztetu: rozpuszczamy w rondelku 1 łyżkę miodu, wlewamy ok. 100 ml wina i wsypujemy suszoną żurawinę, gotujemy na małym ogniu aż sos zgęstnieje, tzn. płyn się zredukuje. Pokrojony

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Schab w pomarańczach 182

  Okres Bożego Narodzenia, jak i cała zima, to czas sprzyjający niesamowitym aromatom. Bardzo lubię ciepło wydostające się z  kuchni, powolutku rozchodzące się po całym

Przysmaki Karolki
O soli. Sól morska i kamienna, przepisy na sól smakową – wykańczającą 196

stać się sypka i błyszcząca, nie może być lepka. • SÓL CZOSNKOWA – do grzanek, masła, pieczywa. Do ryb i owoców morza. Do gotowanej kukurydzy. Pasuje tez do twarogu, duszonych grzybów, sosów i dań z fasoli. Sól łączymy z drobno posiekanym czosnkiem w moździerzu lub blenderze. Mieszankę suszymy w piekarniku, w temperaturze 100⁰C. Sól powinna stać się sypka i błyszcząca(...)blenderze. Mieszankę suszymy w piekarniku, w temperaturze 100⁰C. Sól powinna stać się sypka i błyszcząca, nie może być lepka. • SÓL Z MANDARYNKĄ I PAPRYKĄ PIMENTON – do kurczaka, krewetek, wieprzowiny, buraków. Pasuje do ciemniejszych ryb (tuńczyk, łosoś) i omletów. Do dań kuchni hiszpańskiej i meksykańskiej, hamburgerów, gęsiny i kaczki. Myjemy mandarynkę dokładnie najpierw pod zimną, potem pod ciepłą wodą, żeby

Karo in the Kitchen
Żeberka z warzywami i pęczakiem 267

naszym kraju zestaw warzyw „do wszystkiego” – czyli różne kombinacje marchewki, selera, pietruszki, cebuli czy pora. No dobrze, może nie przesadzajmy z tym „do wszystkiego” – ale przynajmniej do wieprzowiny stosujemy go dość często. Na naszym blogu wystąpił również np. w przepisie na nogi z kury, które uciekły z rosołu . Ja stosuję ten zestaw, powiedzmy, od czasu do czasu(...)marchewkę i seler na dole, cebulę u góry). Możemy dodatkowo posypać warzywa pieprzem. Dusimy pod przykryciem na bardzo małym ogniu do miękkości żeberek – przez ok. 90 minut. Kontrolujemy ilość sosu i w miarę potrzeby dolewamy wody. Pod koniec duszenia mięsa i warzyw gotujemy pęczak zgodnie z zaleceniami producenta. Zwykle odbywa się to w ten sposób, że opłukaną w zimnej wodzie

Kulinarna Pokusa
Pieczeń wieprzowa zapiekana z warzywami. 193

      Jest to danie, które często przygotowuje moja mama na niedzielny obiad. Nieco je zmodyfikowałam dodając więcej letnich warzyw i powstało idealne danie. Mięso

Rozpustne gotowanie
Carbonara 264

Spaghetti carbonara jest, jak dla mnie, totalnym hitem. Jest to rodzaj dania podobnego do Tortilla de patatas - proste, składające się z kilku składników które większość z

sierotka maRysia w kuchni