Jak grill to wiadomo- karkówka! Mniej lub bardziej wypieczona, ale zawsze cieszy się ogromnym powodzeniam. Sekretem aromatycznego i kruchego mięsa jest wielogodzinne marynowanie w bogatej mieszance
DefinicjaSmakuWidzę, że gulasz z szynki jest bardzo popularny na blogu. Dziś zapraszam na bardziej urozmaiconą wersję tego gulaszu, z dodatkiem warzyw. Składniki: 500 g szynki bez
Kuchnia domowa AniOdwiedziła mnie ostatnio koleżanka i zapytała czy będzie jakieś hasło związane ze zbliżającymi się świętami. Odpowiedziałam. że raczej tak. Wtedy zasugerowała, abym przygotowała białą kiełbasę w
zadanie-gotowaniewarzywem ze względu na smak i wartości odżywcze. Kapusta pekińska jest warzywem używanym na szeroką skalę w kuchni wschodnio-azjatyckiej (Chinach, Korei, Japonii). Na surowo wykorzystywana jest do zawijania wieprzowiny czy ostryg lub jako składnik zup. Bardzo dobrze smakuje smażona z woka z innymi dodatkami, takimi jak tofu czy grzyby. Wydobywa wówczas swój naturalny lekko słodkawy smak. W polskiej kuchni(...)kiełbasie przekładamy obrane i pokrojone w kostkę pomidory. Do pomidorów dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, pieprz mielony oraz kolendrę i kminek – mieszamy. Gdy uwolni się aromat przypraw, a sos na patelni zredukuje się – przelewamy go do garnka z kapustą. Siekamy koper i dodajemy do bigosu. Całość krótko zagotowujemy. Podajemy natychmiast. Bigos z kapusty pekińskiej jest bardzo prosty i szybki
mojewypiekiinietylkoZdrowe i smaczne potrawy, wszyscy takie lubi zwłaszcza jak je ktoś dla nas przygotuje i poda do stołu. Ooch! :) Aromatyczne i apetyczne roladki z polędwiczki ze
SzczyptaSmaQZ okazji Światowego Dnia Makaronu na moim blogu makaronowa propozycja. Składniki: 200 g makaronu w kształcie dużych muszli 250 g chudego mięsa mielonego (wieprzowego lub wieprzowo
Czerwień i błękitDzisiaj przedstawię prosty sos, który jest podstawą w niejednej potrawie. Wykorzystywany jest do wszelkiego rodzaju zapiekanek, potraw z warzyw i mięsa, stanowi bazę dań tego typu i zwiększa ich walory smakowe. Składniki: 500 ml mleka 3,2% 3 łyżki masła 3 łyżki mąki sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku Wykonanie: Na małym ogniu roztapiamy masło - mieszając drewnianą łyżką, aby się(...)trzepaczki). Następnie wlewamy zimne mleko energicznie mieszając sos, aby nie doprowadzić do powstania grudek. Sos doprowadzamy do wrzenia na wolnym ogniu, doprawiamy go solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Potem gotujemy jeszcze parę minut na wolnym ogniu, aby uzyskać nieco gęstszą konsystencję. A już wkrótce zaproszę Was na lasagne z udziałem właśnie sosu beszamelowego :) Normal 0 21 false false false
psgotujemytopiony podgrzewamy w garnku. Do tego dodajemy natkę i świeżo zmielony zielony pieprz. Mieszamy i podgrzewamy aż wszystko się połączy. Po 20 minutach wyjmujemy mięso z piekarnika, zalewamy sosem i zapiekamy jeszcze przez 10 minut. MARCHEWKI GLAZUROWANE W MIODZIE (WEDŁUG GORDONA RAMSAYA) Kilka lub kilkanaście marchewek 50 g masła 2 łyżki miodu sól, pieprz Marchewki obieramy. Jeżeli mamy małe młode(...)spróbujcie jak smakuje. Jak uznacie, że za mało to wtedy dacie więcej. Po nałożeniu na talerz ziemniaki posypujemy odrobiną czarnego pieprzu. Smacznego! Polędwiczki przygotowaliśmy z przepisu z książki " Wieprzowina" Anne Ridder , którą dostaliśmy od Dobrej Kiełbasy. Można ją kupić TUTAJ . Już kilka razy korzystaliśmy z tej książki i z czystym sumieniem możemy ją polecić. Są tam naprawdę fajne przepisy
Marder&Marder ManufactureOgniste żeberka wieprzowe z grilla Jutro pierwszy dzień wiosny. Sezon grillowy coraz bliżej, więc dzisiaj mam dla Was jeszcze jedną propozycję do wrzucenia na ruszt. Żeberka
Pełny talerzrodzajach ,np. kotlet schabowy Rajców, kotlet de volaille, filet z kurczaka z pesto pod mozzarellą, filet z łososia na młodym szpinaku, staropolski zraz zawijany. Czyli mamy - wieprzowinę, 2 x drób, wołowinę i rybę. Teraz ilość dań które zamówimy. Przecież na 100 osób nie zamówimy 500 drugich dań. To całkowity nonsens. Nikt nie jest w stanie zjeść(...)ułożonym menu, tak nie będzie. Każdy chce spróbować nowych dań, czy też zakąsek. Skoro już się uprzemy, żeby podać te dania, podajmy np. te panierowane, a z sosami pozostawmy na poprawiny. Jeszcze kilka słów o obiedzie .Cały czas piszę o weselu na około 100 osób. To, żeby sprawnie i szybko obiad był wydany, w dużym stopniu zależy
Kulinarny karnet ChristopheraSkładniki: (4 porcje): 240 gram makaronu- u mnie kukurydziany 1/2 pęczka szparagów zielonych 1/2 kubeczka ricotty garść świeżej natki pietruszki i świeżego oregano 6-7
Mango PapajaKto z nas nie lubi gołąbków? Ja uwielbiam. Tym razem przygotowałam je z dodatkiem serka topionego. Po przekrojeniu mięsa wypływa z niego serowa lawa. Pyszne! Gołąbki
VioletoweKucharzenieJak przygotować polędwiczkę wieprzową, aby zadowolić jej smakoszy, ale i… nie tylko? Aby mięso było idealne w smaku, soczyste, mięciutkie i kruche? Najprościej… zrobić soczystą
mojewypiekiinietylkodnia dzisiejszego. Babci nie ma już ze mną lat kilka, ale smak jej potraw i widok krzątającej się po kuchni, zawsze ze mną pozostanie. Zmieniłem troszkę jej przepis, zastąpiłem wieprzowinę indykiem i wołowiną, ale reszta jest niezmieniona...zapraszam na smak z dzieciństwa! Czego użyłem? Karminadle: -300 gram zmielonego na Waszych oczach filetu z indyka -150 gram zmielonego na Waszych oczach(...)zostawiamy na małym ogniu na kilka minut. Po tym czasie zwiększamy maksymalnie ogień i dodajemy śmietany, mieszamy intensywnie około minuty i ściągamy z ognia. Odcedzone ziemniaki zalewamy przygotowanym sosem i przykrywamy garnek pokrywką. Potrząsamy nim delikatnie, by sos okrasił ziemniaki. Ogórki posiekane zgniatamy lekko w garści, solimy i pieprzymy, znów zgniatamy. Zalewamy jogurtem i śmietaną, mieszamy. Dodajemy kukurydzę i również
BaRepasSchab pieczony w mleku...Soczysty, kruchy, rozpływający się w ustach.O delikatnym aromacie i smaku przypraw.Idealny do kanapek, jak i na ciepło.Zapraszam do spróbowania!Nie pożałujecie
Gospodyni Miejska