wieprzowe - 2000 przepisów (strona:16/134)

Pulpety w sosie pomidorowym 187

sosie pomidorowym znane też jako klopsiki w sosie pomidorowym to także Wasze comfort food? Pulpety w sosie pomidorowym  - składniki 1 kg chudego mięsa mielonego (drobiowe, wieprzowo - wołowe lub wieprzowe) 2 duże cebule (białe lub czerwone) 2 jajka 5-6 łyżek bułki tartej lub duża czerstwa bułka namoczona w mleku 2 łyżki masła sól, pieprz i mielona papryka(...)posiekany czosnek i smażyć jeszcze około 2 minut. Dodać przecier pomidorowy i bulion, gotować na niewielkim ogniu do miękkości. W przypadku mięsa drobiowego zajmie to około 15 minut, pulpety wieprzowe lub z mięsa mieszanego będą się gotować około 30 minut. Pulpety w sosie pomidorowym można serwować z ziemniakami, kluskami, makaronem, ryżem lub pieczywem. Przed podaniem posypać natką pietruszki

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Wieprzowa pieczeń rzymska 125

Wieprzowa pieczeń rzymska to świetne rozwiązanie na obiad. Świetnie pasuje do każdego rodzaju sosu. Genialne jest w niej również to, że jeśli wam ona zostania możecie ją wykorzystać jako domową wędlinę. Ja najczęściej piekę ją właśnie z myślą o kanapkach Wieprzowa pieczeń rzymska Składniki: 500 g mielonego mięsa wieprzowego (u mnie karkówka) 1 jajko 2 ząbki czosnku 3-4 łyżki(...)Pieczemy w dobrze nagrzanym piekarniku w 180°C około 60 minut. Gotową pieczeń możemy podawać zarówno na gorąco jak i na zimno w towarzystwie sosów lub dipów. Smacznego Artykuł Wieprzowa pieczeń rzymska pochodzi z serwisu PatiGotuje

PatiGotuje
Pieczone żeberka w sosie ketchupowym 228

Pieczone żeberka w sosie ketchupowym – to idealna propozycja obiadowa. Co prawda potrzeba jest chwili na przygotowanie tego dania głównie ze względu na czas pieczenia, ale

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Tuszonka wieprzowo-wołowa z nutą dymu 153

SUROWIEC -1 kg wołowiny 2 klasa -1 kg boczku ze skórą -250 g skórek wieprzowych wędzonych PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE -10 g soli morskiej /kg -5 g peklo soli /kg -1 g/kg pieprz kolorowy rozdrobniony w moździerzu -0,5 g/kg kolendra ziarno rozdrobniona w moździerzu -1 listek laurowy na słoik -3 g/kg czosnek dobrej jakości zgnieciony w prasce -słoiki(...)szybkowar WYKONANIE Skórki wieprzowe wędzone zalewamy małą ilością wody i gotujemy do miękkości. W między czasie zabieramy się za mięso, tniemy w kostkę około 3 cm dodajemy wszystkie przyprawy i dokładnie mieszamy. Gdy skórki będą już miękkie mielimy je na sitku fi 2,5-3 mm.Następnie gdy wywar z skórek będzie już przestudzony dodajemy zmielone skórki i dokładnie

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Ciasto a'la cheesburger-hit imprezy 1849

lubi cheesburgerów???Dodatki możecie zmieniać dowolnie,ja swoje oczywiście również odrobinę zmodyfikowałam i wyszło przepyszne!W oryginalnym przepisie jest mięso wołowe ale u mnie sprawdziło się super również wieprzowe-dodałam również odrobinę musztardy i prażoną cebulkę-polecam wypróbujcie sami-mniam Składniki(...)gram mąki pszennej 1 jajko 1 łyżeczka cukru 2 łyżeczki soli 4 łyżki oleju 250 mililitrów ciepłej wody 21 gram mokrych drożdży 500 gram mięsa mielonego(wołowe lub wieprzowe) 2 cebule 3 ząbki czosnku 250 ml sosu meksykańskiego lub pomidorowego 5 ogórków konserwowych 250 g pieczarki 2 łyżki musztardy 300 gram startego sera żółtego 3 łyżki prażonej cebulki

Swojskie jedzonko
Domowe spaghetti bolognese 127

mnie muszelki, dlaczego nie! Smakuje tak samo, przecież ;) Spaghetti bolognese najlepiej zrobić z mięsa mielonego wieprzowego, u mnie akurat jest z wołowego, ale dlatego, że po prostu lubimy wołowe :) Znowu, wybór należy do Was! Na pewno mięso wieprzowe jest delikatniejsze w smaku, także wybierzcie sami :) Składniki: * 500g mięsa mielonego wieprzowego (lub wołowego) * 400g passaty pomidorowej LUB puszka pomidorów (zmiksowanych

Klasyka Gotowania
Bitki wieprzowe 131

Klasyczny przepis na bitki wieprzowe. Marcin uwielbia, kiedy ich mięso rozpływa się w ustach Myślę, że to zdrowy i sprawdzony przepis, który zadowoli najbardziej wymagających fanów mięsa wieprzowego. U nas ta potrawa gości na stole bardzo często. Tym razem z dodatkiem kremowego pure z ziemniaków i pysznymi ogórkami kiszonymi produkcji nie lada specjalisty w tej dziedzinie, Mamy Agnieszki(...)godziny 4 składniki: 400 g łopatki wieprzowej bez kości 1 duża marchewka 1 duża cebula 3-4 łyżki mąki sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, czerwona papryka wykonanie: Łopatkę pokroić na kotlety i rozbić tłuczkiem do mięsa. Obtoczyć w mące. Na rozgrzanym oleju smażyć na dużym ogniu mięso z każdej strony po około 1,5 minuty. Następnie przełożyć wszystkie kawałki

Ania i Marcin gotują
Soczyste kotlety mielone 200

osób dopiero rozpoczynających swoją przygodę w kuchni. Numerem jeden jest zaopatrzenie się w dobrej jakości mięso mielone, najlepiej kupić mięso w kawałku np. niezbyt tłustą łopatkę lub karkówkę wieprzową i poprosić o zmielenie w sklepie lub zrobić to samemu w domu. Dobrze jest do mięsa wieprzowego dodać 1/3 część mięsa wołowego, chociaż i z samego wieprzowego wychodzą również smaczne mielone(...)użyłam mąki pszennej pełnoziarnistej, która mniej się przypala i nie chłonie tak bardzo tłuszczu w czasie smażenia. Składniki: (na około 10 średnich kotletów) 1 kg mielonej niezbyt tłustej łopatki wieprzowej (można dodać 1/3 część mielonej wołowiny) 1 jajko 1 cebula 2 ząbki czosnku 3 łyżki bułki tartej lub 1 bułeczka pszenna około 1/2 szklanki mleka 1 łyżka śmietany 2 łyżki

Kuchcik gotuje
WYTRAWNY OMLET 181

Składniki: 3 duże jajka (ok. 210 g) 2 plasterki szynki wieprzowej (30 g) garść pokrojonego szczypiorku (20 g) 1/3 kulki mozzarelli (ok. 40 g) kilka plasterków czerwonej podłużnej papryki ( ok. 30 g) 1 łyżeczka mąki ryżowej (ok. 5 g) - podejrzewam, że inna też się by dobrze sprawdziła kurkuma, pieprz, słodka papryka wedle uznania (nie ma potrzeby solenia - wędlina nada(...)talerz i przewróć z powrotem na patelnię, podsmaż tak pół minutki i z powrotem przerzuć na talerz "ładną" stroną :) Wartość energetyczna*: 460 kcal (zastosowanie polędwicy z kurczaka zamiast wieprzowej  - 40 kcal ) 38 g białka  (zastosowanie polędwicy z kurczaka zamiast wieprzowej  +1,1 kcal ) 31 g tłuszczy (zastosowanie polędwicy z kurczaka zamiast wieprzowej

Vroblewska-fitlife
GULASZ WIEPRZOWY Z BATATAMI I PAPRYKĄ 163

szklanki ugotowanych batatów, zmiksować je na gładkie puree i z powrotem dodać do rondla. W ten sposób naturalnie i zdrowo zagęścicie sos. Taki gulasz przygotujecie też z polędwiczek wieprzowych - ugotuje się znacznie szybciej, bo już po 40 minutach mięsko zacznie się rozpadać, a sos nabierze głębokiego smaku i aromatu. Warto pamiętać, że w szybszej wersji dynię dodajemy(...)podsmażonej polędwiczki już na początku, a nie w połowie gotowania jak to ma miejsce gdy gotujemy szynkę lub łopatkę. SKŁADNIKI / 4 porcje SOS 500 g łopatki lub szynki wieprzowej 100 g chudego boczku 2 szklanki batatów / obranych i pokrojonych w 1 cm. kostkę 1 mała papryka 1 cebula 1 łyżka koncentratu pomidorowego 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy

cool and minty
Polędwiczki wieprzowe QAFP na parze 264

Dziś do mojego obiadowego przepisu, użyłem polędwiczek wieprzowych z certyfikatem jakości QAFP. O QAFP już kilka razy Wam wspominałem, przy okazji relacji z warsztatów. Jest to System Gwarantowanej Jakości Żywności, opierający się na zapewnieniu jakości i bezpieczeństwa w całym łańcuchu produkcyjnym. Począwszy od hodowli, żywienia zwierząt, warunku ich chowu, poprzez ubój, rozbiór, transport, pakowanie, magazynowanie i sprzedaż. Sam bardzo(...)blogu. Kupując mięso ze znaczkiem QAFP nie muszę się martwić o jego jakość, bo o to, żeby było najwyższej jakości zadbali już inni.   Składniki :  200g polędwiczki wieprzowej QAFP    2 ziemniaki truflowe  1/2 białej rzodkwi  garść mizuny 2 łyżki oliwy extra vergine   Przyprawy :  pieprz kolorowy ziarnisty papryka wędzona  majeranek  tymianek

Parowar Faceta
Konkurs QAFP i wytrawne zawijasy z ciasta francuskiego 150

bardziej ucieszyło mnie zaproszenie do wzięcia udziału   w kampanii  „Mięso i wędliny QAFP. Dobry Smak z Natury" ,  mającej na celu promocję kulinarnego mięsa wieprzowego i wędlin wieprzowych  wyprodukowanych w systemie jakości QAFP.  A dlaczego warto kupować mięso i wyroby QAFP? Powodów jest wiele: - mięso nie jest nastrzykiwane, co gwarantuje soczystość i dobry smak - wędliny(...)wykorzystanie wędlin QAFP - wytrawne zawijasy z ciasta francuskiego, szybka do wykonania i smaczna przekąska. Składniki 1 rulon gotowego ciasta francuskiego 125 g mozzarelli 100 g kiełbasy suchej krakowskiej wieprzowej ze znakiem QAFP pęczek szczypiorku (1/3 szklanki pokrojonego) pieprz płatki papryki sos pomidorowy, najlepiej domowy (użyłam domowej Ljutenicy)* Przygotowanie  Piekarnik nagrzać do temp. 180 st C. Ciasto, jeżeli to konieczne

Stare Gary
Polędwiczki wieprzowe w sosie śmietanowo pieczarkowym. 187

Dziś proponuję klasyczne polędwiczki wieprzowe w sosie śmietanowym. Szybkie i smaczne... Polecam! Składniki; 40 dag polędwiczek wieprzowych 20 dag pieczarek 1 cebula sól, pieprz, przyprawa uniwersalna 3 łyżki śmietany 18 % zielony lubczyk 3-4 łyżki oleju 1 łyżka masła   Przygotowanie; Mięso myjemy i kroimy w centymetrowe plastry. Obsmażamy na łyżce oleju z każdej strony. Przekładamy do garnka

Radość kipiąca uśmiechem.
Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym 309

Kolejne proste i smaczne danie. Polędwiczki wieprzowe będą jeszcze wielokrotnie pojawiać się na moim blogu, ponieważ jest(...)jedno z naszych ulubionych mięs. Można je przyrządzać na wiele różnych sposobów. A dziś polędwiczki w sosie własnym. U nas podane z kluskami na parze. Składniki: 2 polędwiczki wieprzowe 1 cebula 100g masła 300ml bulionu 50ml słodkiej śmietany sól pieprz papryka Polędwiczki oczyścić i pokroić w plastry. Każdy plaster docisnąć dłonią żeby go lekko rozpłaszczyć. Posypujemy mięso z każdej

kuchnia doski
Grillowe kiełbaski z majerankiem 170

podniesie walory smakowe grillowych kiełbasek. Polecam! Składniki: 1 kg łopatki wieprzowej ½ kg przerośniętego boczku lub podgardla sól 2 łyżki suszonego majeranku pieprz młotkowany z kolendrą 4 duże ząbki czosnku jelita baranie cienkie do kiełbas ok 1,5 szklanki zimnej wody Przygotowanie: Jelita baranie moczymy w ciepłej wodzie. Mięso wieprzowe: łopatkę i boczek kroimy w kostkę i mielimy w maszynce(...)mielenia. Do zmielonego mięsa wieprzowego dodajemy sól, majeranek, pieprz młotkowany i przeciśnięty przez praskę czosnek. Przyprawy dodajemy w takiej ilości jak lubimy, lepiej dać początkowo mniej, (szczególnie uważamy z solą), potem możemy jeszcze doprawić do smaku. Wyrabiamy dokładnie masę ręką lub hakiem robota . Wlewamy zimną wodę i ponownie wyrabiamy masę mięsną na kiełbasę, aż będzie odchodzić od ręki. Przygotowaną masą

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Potrawka z polędwicy z papryką i pomidorami 178

polędwicą wieprzową można zrobić wiele rzeczy, ale jedną z popularniejszych są różnego rodzaju potrawki, gdzie pokrojone w kawałki mięso dusimy razem z rozmaitymi warzywami. Wychodząc na przeciw tym gustom, swego czasu proponowaliśmy już potrawkę z polędwicy wieprzowej z papryką, kukurydzą i kiszonym ogórkiem . Przepis poniżej to również potrawka, jednak utrzymana w innym klimacie. Tym razem użyjemy takich składników jak pomidory(...)stosownie do rodzaju mięsa, ale to wszystko kwestia indywidualnych upodobań Potrawka z polędwicy z papryką i pomidorami 2016-02-12 03:14:29 Oryginalna, lekko pikantna potrawka z polędwicy wieprzowej z dodatkiem kolorowych warzyw – pomidorów, papryki i zielonego groszku. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) 500g polędwicy wieprzowej 1 puszka krojonych pomidorów w soku 1 średnia żółta papryka (250g

Kulinarna Pokusa
Chipsy ze skórek wieprzowych 214

digotuje.blogspot.com     Co prawda wymagają czasu i pracy, ale efekt wszystko wynagrodzi.  Są rewelacyjne! Jedna z moich ulubionych przekąsek - szkoda, że niedostępna w polskich sklepach... skórki wieprzowe sól tłuszcz do smażenia Skórki (najlepiej najcieńsze) ugotować w osolonej wodzie. Po tym czasie pociąć je na kwadraciki/prostokąty (mniej więcej 2 x 2 cm) i ułożyć (równo) na blasze(...)godzin), aż zrobią się lekko brązowe i mocno twarde. (W międzyczasie kilkakrotnie poprzewracać na drugą stronę.) Osuszyć na ręczniku papierowymi i lekko osolić. Smażyć na głębokim tłuszczu (najlepiej wieprzowym). Pęcznieją bardzo szybko, więc na patelnię (polecam frytkownicę) wrzucać po kilka sztuk. (*) Skórki suszyłam w 120 stopniach przy uchylonych drzwiczkach piekarnika

Di gotuje
Polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowym 138

Pyszna propozycja na niedzielny obiad - polędwiczki wieprzowe w sosie z podgrzybków, śmietany i białego wina. Mniam <3 Zapraszam do przygotowań! Składniki na 3 porcje: 500 g polędwiczki wieprzowej sól, pieprz, suszony tymianek 1 ząbek czosnku 2 łyżki oleju 1 łyżka masła 1 cebula, drobno posiekana 150 g podgrzybków (mogą być mrożone) 200 ml białego wina 3 gałązki świeżego

My Culinary Art
Żeberka z warzywami i pęczakiem 234

wystąpił również np. w przepisie na nogi z kury, które uciekły z rosołu . Ja stosuję ten zestaw, powiedzmy, od czasu do czasu w kilku potrawach. Przygotowuję tak m.in. żeberka wieprzowe , które pokazywaliśmy na naszym blogu już w kilku postaciach. Żeby jednak nie było zbyt banalnie i sztampowo, przy okazji tej potrawy spróbujemy zachęcić także do wykorzystania w kuchni pęczaku(...)wyrazisty smak dobrze komponujący się z warzywami korzennymi czy też duszoną czerwoną kapustą. Jeśli chodzi o dania z mięsa to pęczak pasuje do tak różnych jego rodzajów jak np. wieprzowe żeberka czy gęsina. Przepis poniżej nie jest więc być może specjalnie wyrafinowany, a powstałe danie nie jest szczególnie efektowne, ale duszone chude żeberka z warzywami oraz pęczak sprawiają

Kulinarna Pokusa
Żeberka duszone z cebulą, miodem i jabłkiem 192

Święta i po świętach, a ja dzisiaj zapraszam na pyszne zeberka wieprzowe duszone z miodem i jabłkiem. Mięso jest pyszne i bardzo aromatyczne. Mi najbardziej smakuje z pieczywem, ale moja Mama preferuje ziemniaczki, decyduje jak zawsze kwestia gustu. Składniki: 800 g żeberek wieprzowych 1 duża cebula 2 jabłka o zwartym miąższu 2 łyżki miodu 1 łyżeczka musztardy francuskiej

Gosia gotuje
Pieczone żeberka w lekko ostrej zalewie 119

Przepis na smaczny obiad - żeberka wieprzowe w lekko pikantnej zalewie.  Składniki na 2 porcje: co najmniej 1/2 kg żeberek wieprzowych 1 ząbek czosnku 3 łyżki sosu czosnkowego słodkie chili 2 łyżki ketchupu sól, pieprz Żeberka umyć, osuszyć i przyprawić solą oraz pieprzem. Następnie do mięsa dodać sos czosnkowy słodkie chili, ketchup i  posiekany ząbek czosnku. Wszystko

Ugotować
Sałatka z polędwiczkami i gruszką 253

sałatki które z powodzeniem zastępują obiad a do tego wyglądają i smakują wykwintnie. Do przygotowania mojej sałatki z polędwiczkami wieprzowymi i gruszką, nie potrzeba wybitnych zdolności ani dostępu do unikalnych składników. Delikatny smak polędwiczek podkreśli masło wraz ze świeżo startą gałką muszkatałową i białym pieprzem. Dodamy unikalne w smaku orzechy nerkowca, chrupki seler naciowy, soczystą gruszkę i winogrona(...)wszystko to pod sałatą i szpinakiem. Polecam na lekki obiad czy też romantyczną kolację z czerwonym winem. Dla 1 osoby Czas przygotowania: 15-20 minut Składniki: 150g polędwiczki wieprzowej Garść świeżego szpinaku Kilka liści sałaty masłowej Kilka winogron  Mała garść orzechów nerkowca 1 mała gruszka Masło 10 cm pęd selera naciowego Pieprz biały Świeżo starta gałka muszkatałowa Sól himalajska

Kuchnia PROzdrowotna
Zupa ziemniaczana + film 123

ziemniaczana ze sporą ilością pieprzu skutecznie rozgrzewa w jesienne chłodne dni , dodatek natki pietruszki nadaje zupie aromatu a gałka muszkatołowa ciekawego smaku . składniki na 2 litry zupy 2 kości wieprzowe włoszczyzna ( marchew, pietruszka, kawałek selera, pora , cebula ) 6 - 7 ziemniaków spora szczypta pieprzu(...)łyżka soli szczypta gałki muszkatołowej 2 ziarenka ziela angielskiego 2 liście laurowe 150 g śmietany 18% pęczek natki pietruszki przepis Włoszczyznę obieramy i opłukujemy. Do garnka wkładamy umyte kości wieprzowe i warzywa (marchew, pietruszkę, kawałek selera, pora , cebulę ) całość zalewamy około 1,5 litra zimnej wody. Obrane i opłukane ziemniaki kroimy w większą kostkę. Gorący wywar solimy, dodajemy ziemniaki

Smakowite Dania
Biała kiełbasa II 180

łopatki wieprzowej, -  Ø  8 30 dkg giczy wołowej,  Ø  8 100g soli, ok 4 łyżki suszonego majeranku. Można również dodatkowo dodać świeżego majeranku, 20 g pieprzu czarnego, świeżo rozdrobnionego, 1 główka drobno pokrojonego czosnku, 1 łyżka świeżego tymianku, świeży lubczyk - duża garść 5 strąków papryczek chili, 1200 ml lodowatej wody, 10m naturalnych osłonek - jelita wieprzowe

Stare Gary
Polędwiczki pod panierką 166

Polędwiczki wieprzowe pod pierzynką z mascarpone, posypane(...)panierką z bułki i parmezanu, to idealna potrawa na Świateczny czy okazjonalny obiad. Mięso nie jest wyschnięte, a połaczenie z delikatnym mascarpone smakuje rewelacyjnie, polecam. Składniki: 2  polędwiczki wieprzowe 700 g Marynata: 1 łyżka jasnego sosu sojowego 1 łyżka musztardy francuskiej 1 łyżka płynnego miodu  1 łyżka oliwy z oliwek 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę

Gosia gotuje
Szybki przepis na domową szynkę 336

mięso wieprzowe po cenie promocyjnej która często wynosi 9.99zł/kg to od dziś możecie sporo oszczędzić! - pieniążków w portfelu i zdrowia. Choć nie polecam w diecie mięsa wieprzowego i polecam droższe z pewnego źródła to jednak wiem że dla wielu wędlina jest to przyzwyczajenie w codziennym jadłospisie. Tak czy inaczej robiąc nawet tą za 10zł domową szynkę unikniecie(...)prostym przepisie nie ma nic nadzwyczajnego, lecz ważne są przyprawy które wymienię jako polecane. Zapraszam do wypróbowania od dziś! Czas przygotowania: 14 godzin Składniki: 0,3kg szynki wieprzowej (To taka porcja dla 1-2 osób żeby nie odkrajać do mrożenia) Olej rzepakowy Sól himalajska Przyprawy:  Klasycznie: Liść laurowy, ziele angielskie, przepuszczony przez praskę ząbek czosnku, majeranek Klasycznie 2: Liść

Kuchnia PROzdrowotna
Polędwiczki wieprzowe w sosie kurkowym 137

najcenniejszych gatunków mięsa wieprzowego. Jest tak delikatna, że do jej przyrządzenia nie będzie nam potrzebny tłuczek - ubijemy ją ręką. Moje polędwiczki podałem z sosem kurkowym . Składniki: 1 polędwiczka wieprzowa 2 łyżki klarowanego masła tymianek (świeży lub suchy) pieprz sól oliwa z oliwek sok z cytryny Przygotowanie: Polędwiczkę myjemy, czyścimy z błon i kroimy w poprzek na plastry grubości(...)Smażymy na średnim ogniu, po 2-3 minuty z obu stron, na klarowanym maśle. Podajemy z delikatnym sosem. Tak przygotowane mięso wstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc Polędwiczki wieprzowe najlepiej podać z delikatnym sosem, np. ze świeżych kurek

W SMAK
Krupnik 130

Najlepszy krupnik jest na  wieprzowych żeberkach,ale ja przygotowuję go również na mięsie z kurczaka      z odrobiną wołowiny. SKŁADNIKI: 40 dkg żeberek wieprzowych lub 2 udka z kurczaka, 4 skrzydełka, kawałek wołowiny 3 średnie  marchewki 2 małe pietruszki, kawałek selera 1duża cebula, 3 ząbki czosnku, garść suszonych grzybów 2 - 3 ziemniaki

Kuchnia Beaty
Szaszłyki drobiowo-wieprzowe. 349

Zawsze mam dużo wątpliwości jakie mięsko zrobić na wczesną kolację, aby nie było zbyt ciężkie. Najczęściej przygotowuję zapiekany filet z kurczaka lub polędwiczki wieprzowej. Ostatnio przygotowałam szaszłyki drobiowo- wieprzowe i wszystkim bardzo smakowało. SKŁADNIKI: 1/2 kg. piersi z kurczaka 1/2 kg. polędwiczki wieprzowej 3-4 małe cebule 1 średnia papryka  MARYNATA: szczypta bazylii, tymianku, oregano 5-6 ziaren

Kuchnia Beaty
Wieprzowe kotleciki z kaszą pęczak w sosie pomidorowym 127

bardzo często. Dzisiaj postanowiłam, że do mięsa wieprzowego dodam ugotowaną kaszę pęczak. Nie trzeba nikogo przekonywać, że kasza ta jest świetna, ma ona wielu zwolenników, a to połączenie pozwala uzyskać proste i smaczne danie obiadowe. Dla podkreślenia smaku zostały podgotowane w sosie pomidorowym co sprawiło, że stały się jeszcze lepsze :)  Wieprzowe kotleciki z kaszą pęczak w sosie pomidorowym(...)SKŁADNIKI: 500 g mięsa wieprzowego ½ czerstwej bułki 8 łyżek ugotowanej kaszy pęczak 1 jajko sól pieprz kasza manna 1 szklanka bułki tartej olej rzepakowy do smażenia 500 ml wody 1 kostka bulionowa 300 ml zbledowanych pomidorów 1 - ½ łyżki mąki PRZYGOTOWANIE: Mięso mielimy, przekładamy do miski, dodajemy ugotowaną kaszę pęczak,  wyciśniętą namoczoną bułkę czerstwą,  wbijamy jajko, doprawiamy solą

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Węgierska zupa gulaszowa - gulyasleves 170

zachwycony smakiem tego dania postanowiłam ją odtworzyć w domu.  Obecnie istnieją różne odmiany tego przepisu, niezmienne pozostaje głównie to że gotuje się ją na mięsie wołowym lub wołowo-wieprzowym oraz dodaje warzywa. W węgierskich restauracjach przeważnie do zupy podawana jest osobno  bardzo pikantna pasta paprykowa i wówczas dodając ją do zupy sami możemy regulować jej ostrość. Dziś(...)wersję z ziemniakami, ale jedliśmy również z kluseczkami i fasolą i była równie pyszna.  Węgierska zupa gulaszowa - gulyasleves     SKŁADNIKI: 800 g mięsa (u mnie wołowe i wieprzowe pół na pół) 2 duże cebule 2 łyżki smalcu 2 l bulionu 1 papryka czerwona 2 pomidory 4 ząbki czosnku 1 łyżeczka przyprawy węgierskiej Skworcu 1 łyżeczka papryki czerwonej

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Galareta 149

Mój lubi galaretę, więc robię ją co jakiś czas. 1/2 świńskiego łba 1 golonka 2 nóżki wieprzowe 10 dag skórek wieprzowych cebula marchew liście laurowe ziele angielskie vegeta sól, pieprz  przyprawy do smak u Głowę  i golonkę porąbać na mniejsze kawałki, włożyć do dużego gara, dodać skórki, marchew i cebulę. Zalać wodą ,dodać przyprawy i gotować

Moje domowe kucharzenie
Zimne nóżki 283

Zimne nóżki, czyli galaretka z nóżek wieprzowych. Miłośników golonki u nas w domku nie ma więc dadaję też golonki, bo na galaretke zawsze znajdą się chętni. Doskonała zakąska pod wódeczkę i nie tylko. Ja bardzo lubię z dużą ilością marchewki.składniki:2 nóżki wieprzowe z golonką5-6 średnich marchewek1 pietruszka1 mały seler2 cebulepęczek włoszczyzny (liście selera,pora

Monia miesza i gotuje
Kiełbasa suszona dojrzewająca 158

Kiełbasa suszona dojrzewająca (palcówka) – tradycyjna kiełbasa wieprzowa w cienkim jelicie, z mięsa surowego, podsuszana. Nazwa pochodzi od upychania palcami farszu w cienkim jelicie, gdzie trudno było wykorzystać mechaniczne przyrządy o większej średnicy. Palcówka była szczególnie rozpowszechniona w kuchni kresowej. Obecnie często występuje jako produkt regionalny. Jest silnie przyprawiona i zawiera dużo mięsa, a mało tłuszczu i dodatków zastępujących mięso. Inspirację(...)jałowca (rozgniecionych)- 1 łyżka cukru- 1 łyżeczka mielonej kolendry- czosnek (lubię, więc dałam sporo)- 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki- 1 łyżeczka chilli w płatkach- 1 szklanka lodowatej wody- jelito wieprzowe Mięso kroimy w kostkę ok. 1 x 1cm, boczek drobniej. Mieszamy, dodajemy sól peklową i pozostałe przyprawy. Dokładanie mieszamy, a raczej wyrabiamy masę, aż stanie się kleista. Ponieważ aromat

mojewypiekiinietylko
Krupnik 172

Rozgrzewający krupnik na żeberkach wieprzowych.Składniki: 300 g żeberek wieprzowych400 g ziemniaków obranychszklanka kaszy jęczmiennejmarchewkapietruszka cebula2 listki laurowekilka ziaren ziela angielskiegosól, pieprz natka pietruszki, koperekMięso 

prawdziwe jedzenie
Tagliolini z klopsikami 183

domu jada się dużo makaronów, teraz przyszła ochota na makaron z klopsikami z sosem pomidorowym. Szybkie do zrobienia, aromatyczne a przy tym klopsiki są mięciutkie. Klopsiki tym razem zrobiłam wieprzowe, jeżeli nie lubimy wieprzowiny świetnie też się nadadzą drobiowe, wołowe itd. Oczywiście makaron wykonany własnoręcznie jak go zrobić pisałam(...)klik SKŁADNIKI:porcja na 3-4 osoby przepis autorski makaron św 300 gram jak go zrobić klik (możemy równie dobrze wykorzystać kupny)mięso mielone wieprzowe 350 -400g jajko 1sztkaszkę manną 2 łyżki bułkę tartą 2 łyżkisól, świeżo zmielony pieprzprzyprawa mieszanka czosnku, bazylii, pomidorapłatki pomidorów suszone woda 50 ml bazylia świeża kilka listków

Basia w kuchni
Ozorki w sosie chrzanowym 161

specjalne życzenie. Moje dziewczyny omijają wtedy kuchnie dużym lukiem :-). Jedno, a właściwie dwie rzeczy są pewne: ozorki to bardzo chuda część mięsa i bardzo smaczna. Możemy podać ozorki wołowe, wieprzowe lub cielęce. Są doskonałe zarówno na ciepło jak i na zimno. W czasach PRL-u było to jedno z flagowych dań tak zwanej garmażerki. Z reguły zalewane były galaretką(...)podawane na zimno z konserwowym ogórkiem. Natomiast jeśli na ciepło, to u nas koniecznie z mocnym sosem chrzanowym. Ozorki w sosie chrzanowym Składniki: 1 kg ozorków wieprzowych 1 pęczek włoszczyzny, ew. 1 łyżka domowej warzywnej pasty bulionowej 2 łyżki mąki 2 łyżki masła 2- 3 łyżki chrzanu około szklanki wywaru2 łyżki śmietany 1/2 łyżeczki gałki

Kulinarne przygody Gatity
Restauracja Filmowa 221

się bardzo przestrzenny i komfortowo urządzony. Menu jest dość rozbudowane, znajdziemy w nim wiele przysmaków z polskiej kuchni - grillowane kotleciki jagnięce, eskalopki cielęce w sosie z leśnych kurek, polędwiczki wieprzowe, kotlet schabowy z kostką... Po zapoznaniu się z kartą dań postanowiłam, że spróbuję polędwiczek wieprzowych marynowanych w ziołach, podanych z sosem z Gorgonzoli, opiekanymi ziemniaczkami w rozmarynie

Emcia Pichci
Gulasz z soczewicy na Nowy Rok – o tradycjach sylwestrowo – noworocznych 195

łagodny smak i delikatną konsystencję zawdzięcza sporej zawartości wieprzowego tłuszczu i skórek.  Przed podaniem gotuje się ją na małym ogniu przez 4 godziny. Czasem cotechino zastępowane jest innym wieprzowym specjałem, zampone, czyli faszerowaną świńską nogą. Soczewicowy gulasz i cotechino podaje się z ugotowaną polentą (kaszką kukurydzianą) lub puree ziemniaczanym.  Abstrahując od symboliki tego dania, soczewica z kiełbasą

Chilli Czosnek i Oliwa
Pity z klopsikami, botwinką i fetą 169

halloumi oraz pity z grillowaną rybą inspirowane kuchnią marokańską, czas na kolejną propozycję takiego dania.Dziś zabiorę Was w kulinarną podróż do Grecji za sprawą chlebków z dodatkiem wieprzowych klopsików, fety i sezonową zieleniną - botwinką. Składniki być może zaskakujące, ale uwierzcie, naprawdę dobrze się ze sobą komponują.Lubicie kotlety mielone z buraczkami?To na pewno polubicie również wieprzowe

Chilli Czosnek i Oliwa
Gulasz Barbecue z plackami ziemniaczanymi 227

gulasz wieprzowy: 1/2 kg wieprzowina bez kości, najlepiej łopatka 1 łyżka oleju rzepakowego, 1 łyżeczka czerwonej papryki, po 1/2 – papryka zielona i czerwona marynowane pieczarki kilka łyżek 4-5 sosu Barbecue Winiary sól i pieprz do smaku Składniki na 1 porcję: po 2 usmażone placki w obręczy z dodatkiem posiekanej natki pietruszki gulasz Mięso wieprzowe kroimy w kostkę

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
SZASZŁYKI Z WARZYWAMI (CUKINIA, PAPRYKA, CEBULA) 258

smaczna propozycja na grilla, szaszłyki z marynowanym mięsem z warzywami. Danie bardzo proste, smaczne i szybkie w wykonaniu. Zawsze się sprawdza na imprezach przy grillu. Mięso (ja użyłam łopatki wieprzowej) marynujemy około 4 godzin w marynacie z miodu, oleju i przyprawy do mięsa wieprzowego. Na 1,5 kg mięsa cała paczka przyprawy, 2 łyżki miodu i około 3 łyżek oleju

SMYKWKUCHNI
DOMOWY PASZTET ZAPIEKANY 449

Chciałabym dzisiaj zaproponować Wam dwie wersje zapiekanego pasztetu. Pierwsza wersja będzie bardziej delikatna, dietetyczna- z mięs drobiowych z minimalną ilością wieprzowiny, druga jest z przewagą mięs wieprzowych. Obydwa  pasztety są bardzo smaczne, choć nam bardziej przypadł do gustu ten drugi. Wyglądają z pozoru bardzo podobnie dlatego zamieszczam je pod jednym postem, ich przygotowanie jest również bardzo zbliżone. Przy(...)bezzapachowy), Ja w pierwszej wersji dodałam tłuszcz kaczo-gęsi od smażenia mięs (dałam tylko 2 łyżki, można więcej); w drugiej dodałam tłuszcz (specjalnie sobie odlałam) od smażenia mięs wieprzowych, dałam 10 łyżek ( a można jeszcze więcej, wówczas będzie bardziej smarowny). Wszystko razem mieszamy. Na końcu dodajemy porcjami ubite na sztywno białka jaj i dokładnie mieszamy.Przygotowanym farszem napełniamy nasze

Smaczne Zdrowe
Włoski Nowy Rok 197

włosku nie może obejść się bez paru małych, lecz kluczowych szczegółów. Podczas nocy sylwestrowej lub w Nowy Rok należy obowiązkowo zjeść potrawkę z soczewicy i cotechino( rodzaj wieprzowej kiełbasy) lub zampone (faszerowaną nóżkę wieprzową).  Oba te dania symbolizują szczęście, pieniądze i dostatek w nadchodzącym roku. Cotechino czy zampone kupione u rzeźnika, zrobione jest z surowego mięsa wieprzowego, dlatego należy(...)paczkowane i wstępnie ugotowane “kiełbaski”. Potem wystarczy tylko te kiełbaski( wraz z opakowaniem) włożyc do zimnej wody, doprowadzić do wrzenia i gotować przez 30 minut. Potrawce z soczewicy i wieprzowej nożce, towarzyszy puree z ziemniaków. Po posiłku, w oczekiwaniu na Nowy Rok, Włosi często graja w Tombolę, włoską loterię świąteczną z nagrodami. Nowy Rok wita się toastem z wina musujacego

Mia Cucina Sofieta
25.Smaczny duet na poniedziałek czyli pieczone polędwiczki z salsą z buraków i awokado! 179

mięso, które najpierw mogę zjeść na ciepło, a potem ze smakiem spożyć na zimno, na kolację - np. jako dodatek do kanapek! Tak więc dzisiaj zapraszamy Was na pieczone polędwiczki wieprzowe w towarzystwie lekko ostro-słodkiej salsy z buraków z dodatkiem awokado. Duet ten wypadł doskonale - delikatny smak mięsa idealnie komponował się z salsą, w której dominowały półchrupkie buraki, ocet(...)bardzo prosta do wykonania! Przepis ten oczywiście można modyfikowac wedle własnych gustów smakowych, szczególnie sporządzając salsę. Serdecznie zapraszamy do wypróbowania!(; Składniki (na 4 porcje): 2 średniej wielkości polędwiczki wieprzowe (ok.800g) 2 spore ząbki czosnku  4 spore suszone śliwki po 1 łyżeczce gorczycy i kolendry - rozdrobnionej w moździerzu świeżo zmielona sól, świeżo zmielony pieprz specjalna torebka do grilla

Symfonia Smaków
Sznycle w kremowym sosie pomidorowo-koperkowym 386

pomidorowo-koperkowym Z definicji sznycel to cienki, usmażony plaster mięsa. Jeżeli nie jest podany gatunek mięsa z którego potrawa została przyrządzona to możemy być pewni, że chodzi o mięso wieprzowe. U mnie dziś znajdziecie przepis(...)plastry szynki duszone w pysznym, kremowym sosie. Tak przygotowane mięso możemy podać z duszonymi ziemniakami lub kaszą z dodatkiem ulubionej surówki.     Składniki: ok 1 kg szynki wieprzowej 1 cebula 2 ząbki czosnku 3 szklanki bulionu 1 liść laurowy 2 kulki ziela angielskiego 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 4 łyżki słodkiej śmietanki 18 lub 30% 3 łyżki posiekanego koperku sól

Blog z Apetytem
Polędwiczki wieprzowe 175

łatwe do zrobienia polędwiczki wieprzowe. Mięso zrobione w ten sposób jest lekkie, mięciutkie i bardzo soczyste.  Moje polędwiczki podałam z makaronem z kurkami, smakowało znakomicie. Składniki: polędwiczka wieprzowa masło, olej do smażenia sól, pieprz Wykonanie: Mięso umyć, oczyścić i pokroić na 2 cm plastry. Każdy kawałek lekko rozbić, posolić i popieprzyć. Na patelni rozgrzać tłuszcz, na średnim ogniu

magiczna kuchnia Kasi
Wieprzowa wątroba po bretońsku 180

Wieprzowa wątroba po bretońsku Po prostu genialny sposób, na wątrobę , nawet jeśli ktoś za nią nie przepada , to i tak da radę zjeść – może nawet ze smakiem . Mnie , ten przepis po prostu zachwycił , dostałam , a raczej podpatrzyłam go dość dawno , u znajomego . Nie wiem skąd go miał , podobno też od kogoś zgapił i tak , co dobre trwa i drogą(...)pysznym sosie , a zyskuje aromat jabłek i majeranku , no i ten apetyczny wygląd , nic jej nie pobije " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki : 1 kg wieprzowej wątroby ( może być wołowa ) 4 duże cebule 4 średnie jabłka 1/2 główki czosnku 1 puszka krojonych pomidorów 1 łyżka słodkiej mielonej papryki 1 łyżeczka mielonej ostrej papryki 1 łyżka mielonych

Ogrodnik w podróży
Boczek faszerowany 221

potrawa dla miłośników mięsa, dla mięsnych smakoszy, szczególnie tych tłustych, gdyż boczek sam w sobie jest tłusty i bardzo kaloryczny, podwójnie mięsny, gdyż boczek ma w środku farsz wieprzowy. Tej potrawy nie uda się przygotować z małego kawałka boczku, gdyż trudno coś takiego małego zwinąć i do tego czymś nadziać, musicie się zaopatrzyć w duży płat boczku(...)autopsji), a resztę upieczonego boczku można zamrozić, więc nic się nie zmarnuje! Polecam też przepis na pieczony w całości boczek w musztardowej marynacie. Składniki: ok. 3 kg boczku wieprzowego od żeberek bez kości (w jednym kawałku, ze skórą) 1 kg mielonego mięsa wieprzowego 1 jajko 1 cebula 5 ząbków czosnku 1 łyżka oleju sól, pieprz młotkowany majeranek papryka czerwona

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Roladki z polędwiczki wieprzowej z przysmakami kresowymi 240

create', 'UA-42916170-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); Te roladki są smaczne i proste w przygotowaniu. Połączenie przysmaków kresowych i delikatnego mięsa tworzy naprawdę niezły duet. ROLADKI Z POLĘDWICZKI WIEPRZOWEJ Z PRZYSMAKAMI KRESOWYMI Składniki: - 1 polędwiczka wieprzowa - 1 opakowanie przysmaków kresowych - 100 mililitrów porto - 3 szalotki - oliwa z oliwek - pieprz - sól Przygotowanie: Polędwiczkę wieprzową myjemy i suszymy za pomocą ściereczki

Życie zamknięte w smaku
Polędwiczki z jabłkiem i kminem rzymskim 196

rzymski… Pierwszy przepis jak przyszedł mi na myśl to właśnie ten, prezentowany poniżej. Oryginalne i pyszne danie. Ilekroć je przyrządzam, wszyscy są zachwyceni. Polecam wypróbować. Składniki: 400g polędwiczki wieprzowej 3 małe jabłka przyprawy: kmin rzymski, sól, pieprz łyżka oliwy Przygotowanie:… Czytaj więcej

Głodni Wrażeń - fit przepisy
Polędwiczka wieprzowa z pieczoną dynią i dressingiem miodowym / Pork tenderloin with roasted pumpkin and honey dressing 225

Dziś przedstawiam pomysł na ekspresowy a przepyszny obiad. Delikatne kotleciki z polędwiczki wieprzowej, podane na pieczonej w aromatycznych przyprawach dyni z dressingiem miodowo-cytrynowym. Danie jest wyjątkowo smaczne , a co najważniejsze łatwe i bardzo szybkie w przygotowaniu. Przepis pochodzi z magazynu Kukbuk (nr listopad-grudzień 2013), jednak delikatnie go zmodyfikowałam. Polecam gorąco!Scroll down for recipe in EnglishPolędwiczka wieprzowa

karmelowy

Proponowane wyszukiwania