KIEŁBASA BIAŁA SMAŻONA Białej kiełbasy w dzieciństwie nie lubiłam. Była zawsze na Wielkanoc, ugotowana w osolonej wodzie, podawana z musztardą na wielkanocne śniadanie, keczupu wtedy nie było;))). Jeśli tylko udawało mi się wymigać od niej to nie jadłam. W moim dorosłym życiu, znalazła ona jednak swoje ważne miejsce w naszym rodzinnym menu. Robiliśmy ją pieczoną i w takiej wersji uwielbiamy(...)przyrumieniamy z drugiej strony PODAWAĆ : - na ciepło lub zimno, - tradycyjnie z pieczywem, musztardą, chrzanem, keczupem, - jako danie na wielkanocne śniadanie, - na okazjonalne stoły. UWAGA: - jeśli kiełbasa chuda to ilość oliwy zwiększamy o kolejną łyżeczkę, - jeśli jest dość tłusta to wysmażony tłuszcz zlać na miseczkę, schłodzić i będzie pyszny smalec, - niezjedzoną kiełbasę można dodać do żurku wielkanocnego lub podać na zimno
Tradycyjna kuchnia inaczejDzień dobry, Cała blogosfera kulinarna żyje Świętami Wielkanocnymi. Mazurki i baby kuszą mnie na każdym zaprzyjaźnionym blogu. U mnie Kochani nie znajdziecie niestety zbyt wiele wielkanocnych propozycji , ponieważ moje święta, spędzane u Rodziców albo Teściów, są co roku bardziej polskie niż śródziemnomorskie. W tym roku szykuje nam się oczywiście mała rewolucja. Odkąd oznajmiliśmy rodzinie, że nie jemy mięsa , Mama(...)Teściowa głowią się i głowią, co nam ugotować. Jakby pasztety, biała kiełbasa i wędliny były całym wielkanocnym światem... Kochani Rodzice.. a jajka? To przecież one są symbolem Wielkanocy i je, na Wasze szczęście, jeszcze jemy :) Udało mi się wynegocjować z Mamą przygotowanie dwóch żurków - tradycyjnego i dla nas, bez wędzonki i kiełbasy. Bardzo lubię kwaśny smak tej zupki
Chilli Czosnek i OliwaMusisz wiedzieć, że poniższa babka nie przypomina tej lekkiej i puszystej, która przeważnie ląduje na wielkanocnym stole. Mąka pełnoziarnista oraz przecier z bananów i słodkich ziemniaków sprawiają, że ciasto ma mocną i treściwą konsystencję oraz bardziej wyrazisty smak. Kawałki czekolady rozpływają się w ustach, w przeciwieństwie do orzechów, które stawiają chrupiący opór. Proponuję nazbyt nie starać się przy siekaniu czekolady(...)pozostawić nieco większe kawałki. Ta baba ma wielowymiarowy charakter, tak więc wymyślne dekoracje nie są konieczne. Delikatne oprószenie cukrem pudrem w zupełności wystarczy. Jeżeli bardziej odpowiadają Ci typowe wielkanocne babki o lekkiej strukturze i delikatnym smaku, ten przepis nie jest dla Ciebie, natomiast jeżeli nie przeszkadza Ci wprowadzenie odrobiny zdrowej innowacji w wielkanocne tradycje – polecam! Składniki: 2 szklanki pełnoziarnistej
Roślinna - blog wegańskizapewnić zdrowie, pomyślność, miłość I dostatek. W naszej rodzinie jest to Święto radości, miłości, powiewu wiosny I nadzieii. Chciałabym Wam przedstawić część potraw które znajdą się na naszym wielkanocnym stole, życząc przy okazji wspaniałych Świąt w gronie najbliższych , smacznego jajka I mokrego dyngusa :) Wiekanocne zajączki Wielkanocne gniazdka Sernik wiedeński(...)Sałatka warzywna II Sałatka śledziowa z sosem tatarskim Sałatka ziemniaczana Wielkanocne śniadanie
Smaki EdytyŚwięcelnik to dawna śląska i obecnie trochę zapomniana potrawa wielkanocna. Pochodzi z regionu Wodzisławia. Inny bardzo go niego podobny to popularny murzin. Jest to ciasto drożdżowe, właściwie taki chlebek nadziany różnymi, wędzonymi wędlinami. Podobno przepis na święcelnik ma ponad 700 lat. Jak sama nazwa wskazuje piecze się go w piątek, by w sobotę mógł trafić do wielkanocnego koszyczka, i potem(...)jako poświęcona potrawa na niedzielne świąteczne śniadanie. A to i inne wielkanocne śląskie potrawy możecie znaleźć w najnowszym wydaniu śląskiego magazynu blogerów Maszkety . Źródło. ' Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikDzień dobry, Dziś chciałam Wam przedstawić moją propozycję na wielkanocne śniadanie - jajka przepiórcze faszerowane tuńczykiem i kaparami. Faszerowane jajka robię od lat w wielu wersjach. Wiem, wiem - śródziemnomorskie pochodzenie tego dania jest nieco naciągane, ale niech usprawiedliwi mnie fakt, że oparłam się na przepisie Gennaro Contaldo z książki "Dwaj łakomi Włosi" . Gennaro proponuje sięgnięcie właśnie po jajka przepiórcze(...)oczu niż dla żołądka, bo przecież jakże można się najeść taką mini-połóweczką. ale stwierdziłam, że to właśnie lepiej - dzięki małej porcji możemy spróbować większej liczby potraw z wielkanocnego stołu. Jajeczka nie są też takie tuczące - do przygotowania farszu dla 24 połówek wystarczyła mi zaledwie 1 łyżka majonezu. Jajka przepiórcze są według mnie bardzo wytworne i eleganckie, stąd dzisiejsza stylizacja
Chilli Czosnek i OliwaUwielbiam serniki gotowane. Są delikatne, wyśmienite w swoim smaku i konsystencji. Można nimi przekładać biszkopty, kruche ciasta, a nawet herbatniki. Można dodawać różne owoce. Wielkanocny sernik gotowany podbił już niejedno serce. A może mój sernik zagości na Waszym stole wielkanocnym? Wpis powstał w ramach akcji konkursowej "Wielkanocne wypieki z Delectą". Składniki: Biszkopt: 1 szklanka mąki 1 szklanka cukru
Salonik smakówbłyszcząca, choć nadal pyszna. Wierzch posypałam krokantem, którego kawałeczki przyjemnie chrupią. Babka wyszła odpowiednio wilgotna, słodka i lekko orzechowa. Wyjątkowo pyszna. Może skusicie się na taką...? Propozycje na wielkanocne babki znajdziecie również u Lejdi i Mirabelki . Koniecznie do nich zajrzyjcie! Babka orzechowa z batatami Składniki: (na formę do babki o pojemności 2,5 l z kominkiem) 250 g batatów(...)garnuszek z palnika, dodać żelatynę i dokładnie wymieszać. Ostudzić. Lekko ciepłą polewą polać zupełnie ostudzoną babkę. Posypać krokantem, odstawić do zastygnięcia. Smacznego! W niedzielę jedziemy do siostry C. na wielkanocne śniadanie. Mam przygotować coś słodkiego, co wpisze się dobrze w duński posiłek. Mam pewien plan... Bardzo ambitny i czasochłonny (jak na mnie); jeśli się uda, opowiem Wam o nim już
Pożeraczka, czyli raz adobrzeObłędnie żółciutka w środku. Na zewnątrz lekko pomarańczowa. A wszystko to za sprawą szafranu i dużej ilości żółtek. Do tego delikatna w smaku, puszysta i delikatnie maślana. Wielkanocna baba drożdżowa szafranowa – świetna na nadchodzące święta. Składniki: 400 g mąki pszennej szczypta szafranu (dałam 0.5 g, ale spokojnie możecie dać dwa razy mniej) 30 ml wódki 100 g świeżych drożdży(...)masa będzie za gęsta dolać znów odrobinę soku, a jeśli wlejemy za dużo i konsystencja zrobi się zbyt wodnista, dodajmy trochę cukru pudru). Gotowym lukrem ozdobić ostudzoną drożdżową babę wielkanocną z szafranem. The post Wielkanocna baba drożdżowa szafranowa appeared first on Moja Delicja - Przepisy kulinarne
Moja Delicjawielkanocne śniadanie, obiad czy kolację. Na spotkanie z rodziną i przyjaciółmi. Jajka na groszku Jogurt, curry i żurawina. Ekspresowy sos (bez laktozy, bez glutenu) Mandarynkowy sos do mięs na zimno (pikantny) Szybka sałatka buraczana Wielkanocne rolady drobiowe z chrzanem i żurawiną Wielkanocna sałatka z kukurydzy i jajka Sałatka z selera Domowy sos tatarski na Wielkanoc
Szybko Tanio SmacznieŚwiąt Wielkanocnych zostało już niedużo czasu. Trzeba pomyśleć o zielonej ozdobie świątecznego stołu i dodatku do wielu świątecznych dań czyli o rzeżusze. Jej małe nasionka można kupić w sklepach spożywczych, ogrodniczych, niektórych kwiaciarniach, kiermaszach świątecznych czy supermarketach a wyhodowanie jej w domu jest bardzo łatwe. Jeśli wysiejecie ją teraz będzie piękna akurat na Wielkanoc. Co dobrego do jedzenia przygotować(...)wielkanocny stół? Zobacz moje propozycje do wielkanocnego menu. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzamazurek na Wielkanoc, ale obowiązkowo na świątecznym stole powinien pojawić się również sernik. Dlatego też dzisiaj mam dla Was prosty pomysł na efektowne podanie sernika na zimno, bardzo wielkanocne. Do przygotowania takiego deseru będziecie potrzebować silikonową foremkę z wielkanocnym motywem. Ja wykorzystałam foremkę z kształtem jajek. Możecie również wykorzystać foremki z zajączkami czy też kwiatami. Każda się sprawdzi. Jeśli jednak(...)możecie podać w pucharkach, z tą różnicą że czekoladę dodacie na przykład jako warstwę na środku lub wymieszaną z całą masą (czekoladę drobno siekamy). Podoba Wam się taka forma wielkanocnego sernika? :-) Oczywiście sernik jest w wersji dla dorosłych, ponieważ zawiera w sobie sporą dawkę likieru jajecznego. Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeśćkolorowych chrupiących polewach dostałam od znajomego z Włoch - podobno rozdaje się je tam na ślubach jako upominek od państwa młodych dla gości - na szczęście. Ja wykorzystałam je do zrobienia wielkanocnych kurczaczków :) Kurczaczki z migdałów mogą stać się fajną dekoracją na tegoroczne mazurki czy wielkanocne babeczki. Jeśli jednak nie uda się Wam kupić migdałów z powodzeniem można je zastąpić kolorowymi drażami(...)posypek ma teraz Lidl. Ja wykorzystałam cukrowe koraliki gwiazdki i serduszka oraz nieco masy cukrowej. Koraliki przyklejałam do migdałów za pomocą prostego lukru: odrobina wody i cukier puder. Gotowe wielkanocne kurczaczki można posadzić na babeczkach, np. takich jak te . Smacznego! ciastkożercy
Ciastkozercycytrynowa i w trzecim wariancie babka kryje cytrynowy lukier z cytrynową skórką, którą otrzymałyśmy od firmy HELIO . Babka ta jest wilgotna i aromatyczna, idealnie nadaje się na zbliżające Wielkanocne Święta. Przygotowanie jej jest bardzo proste i nie wymaga od nas dużo czasu, a jak wiadomo przed świętami jest go stanowczo za mało ... Wielkanocna(...)godzinę do lodówki. Do dekoracji świątecznej babki użyłam skórki cytrynowej, która była w zawartości paczuszki jaką otrzymałyśmy w ramach współpracy od firmy HELIO . Skóra cytrynowa jest idealną dekoracją Wielkanocnych słodkości.... Polecamy nie tylko od święta
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkimałe dzieło sztuki. Zachęcona, spróbowałam zrobić swój - wyszedł niezbyt ładny i mega słodki. Nie był zły, ale... To zdecydowanie nie było to. Temat odpuściłam, skupiłam się na innych wielkanocnych pysznościach: babkach, sernikach, paschach, które mnie oczarowały. I tak mijały lata (dosłownie!), i mazurki na dobre opuściły moje myśli i kuchnię. Aż w tym roku dziewczyny stwierdziły, że wspólne pieczenie wielkanocnego(...)masło, wymieszać. Podgrzewać, aż masa nabierze gładkiej konsystencji. Dodać sól, wymieszać. Przestudzić. Na mazurek pokruszyć bezy, polać sosem. Przechowywać w lodówce. Smacznego! W tle na zdjęciach mój przeuroczy, wielkanocny kurczak. Był to zupełnie nieświadomy prezent z okazji Dnia Kobiet (w Danii się go nie obchodzi). C. cały zachwycony wyszedł ze sklepu i oświadczył, że coś dla mnie ma. Kurczaczek był
Pożeraczka, czyli raz adobrze