Dożynki – tradycje, wierzenia, historia 177sił i wspomagania zdrowia, a także mogącą uratować przed śmiercią. Nie jest to takie bezzasadne, gdyż wrotycz ma silne działanie antyseptyczne. Są kraje, w których stosowany jest w tradycjach wielkanocnych, np. do wypieku wrotyczowych ciasteczek. W elżbietańskiej Anglii uwielbiano jajka z tym ziołem – tzw. tansy . Innym chętnie wykorzystywanym ziołem o magicznych właściwościach jest hyzop. Już w starożytności stosowany był jako
Kate's Kitchen
Babka mocno cytrynowa i bardzo długo świeża 195Babka ta nawet przez tydzień nie straci smaku i uroku. Bardzo mocno cytrynowa i nic such, pomimo że zawiera dużo mąki. Przepis na wykonanie w thermomix
Kuchnia Pokoleń
Zielone smoothie 190Witajcie po Świętach. Pogoda może nie dopisała, ale mam nadzieję, że wszyscy spędzili ten czas w rodzinnej i radosnej atmosferze. Po wypoczęciu i wypróbowaniu wszystkich wielkanocnych specjałów pora wrócić do "rzeczywistości", choć w lodówce jest jeszcze tyle jedzenie, że obiad z głowy na kilka dni ;) Po tych wszystkich dobrociach i słodkościach proponuję energetyczne i orzeźwiające smoothie na bazie szpinaku
Healthy food explorer
Sałatka buraczana z mietą 138Sałatka buraczana to moja ulubiona sałatka, robię ją często a smakuje wybornie. Pierwszy raz odkryłam ją jak byliśmy w Ciechocinku, podali ją na wielkanocny obiad i mnie urzekła, zrobiłam według własnych proporcji i jemy ją często od tamtej pory. Polecam wszystkim gorąco. Sałatka buraczana z miętą. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanie
Gryczane ciasto ze śliwkami. Przepis dla Helenki 193smaczne. Informacja dla sceptyków - ciasto nie ma absolutnie gryczanego posmaku! Moja niespełna 10-letnia wnuczka Helenka świetnie radzi sobie w kuchni. Naleśniki w jej wykonaiu to czysta perfekcja. Mazurki wielkanocne ozdobione przez Helenkę jeszcze nigdy nie były takie piękne. Ostatnio ma manię pieczenia, dlatego ten przepis jest dla Ciebie Helen! Składniki: 2 jajka 1/2 szklanki ksylitolu/cukru 3/4 szklanki mąki gryczanej
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Nalewka 4 cytrusy: cytrynowo - grejpfrutowo - pomarańczowo - limonkowa 353Aromatyczną i pyszną nalewkę nastawiłam jeszcze przed świętami wielkanocnymi aby teraz delektować się pysznym trunkiem. Nalewka specjalnie długo nie musi dojrzewać ale wiadomo że im dłużej tym lepiej. Smakuje obłędnie, lekko kwaskowy, orzeźwiający smak z nutą goryczy. Polecam gorąco. Nalewka 4 cytrusy: cytrynowo - grejpfrutowo - pomarańczowo - limonkowa. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanie
Mus na ciacho! ( kruszon z powidłami śliwkowymi/ musem jabłkowym) 185piekarnika rozgrzanego do 180°C. Upieczone ciasto można posypać cukrem pudrem, ogranicza nas tylko wyobraźnia. I tym słodkim akcentem chcemy Wam również życzyć zdrowych, radosnych i rodzinnych Świąt Wielkanocnych. Pozdrawiamy, Sławek, Sebastian, Gosia, Paula
Sprawni w smaku
Sałatka z jajkiem i kiełkami 191wymieszaj). Sałatka z jajkiem i kiełkami to doskonały pomysł na kolacje, danie na spotkanie z przyjaciółmi czy rodziną. Może z powodzeniem zagościć na świątecznym stole, zwłaszcza w okresie Świąt Wielkanocnych, gdzie jajka i rzeżucha to podstawa menu. Zdrowa, szybka i fit! Jedz jajka nie tylko od święta Smacznego Artykuł Sałatka z jajkiem i kiełkami pochodzi z serwisu Strefa Zdrowego Żywienia
Strefa Zdrowego Żywienia
BABECZKI MEGA CZEKOLADOWE 148roztopionej czekolady, dodatkowo wypełnione jej kawałkami, mogę śmiało Wam polecić. Naturalnie można upiec je w zwykłych papilotkach, ale forma mini bab jest idealna, aby włożyć do wielkanocnego koszyczka. Polecam też mini mazurki Mazurek czekoladowo - kajmakowy SKŁADNIKI: tabliczka deserowej i białej czekolady 4 łyżki kakao szklanka cukru pudru 200 g. masła 150 ml. mleka
Upiecz sobie babeczkę
MAZUREK KAJMAKOWO - CZEKOLADOWY 128naszych sklepach i cukierniach, ale wersja z kruchego ciasta, wypełnionego czekoladą i kajmakiem smacznie do mnie przemawia. Dzieląc ciasto na małe części uzyskamy zgrabne pisaneczki, którymi możemy ozdobić koszyczek wielkanocny, lub obdarować naszych bliskich. Spróbujcie też babeczek do koszyczka Babeczki mega czekoladowe SKŁADNIKI NA SPÓD: 2,5 szklanki mąki 0,5 szklanki cukru pudru 200 g zimnego masła 2 żółtka
Upiecz sobie babeczkę
SERNIK BEZCUKROWY, SŁODZONY MIODEM NA KAKAOWYM SPODZIE A'LA BROWNIE Z POLEWĄ Z GORZKIEJ CZEKOLADY 171wzór brownie, ale troszeczkę go odchudziłam, zamiast czekolady użyłam kakao, a masło zastąpiłam olejem kokosowym. Polewa to roztopiona gorzka czekolada z miodem i olejem kokosowym. Idealna propozycja na wielkanocny stół. SKŁADNIKI NA SPÓD: 4 łyżki oleju kokosowego 2 jajka 3/4 szklanki miodu 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 1 szklanka mąki 3 łyżki kakao WYKONANIE: roztapiam olej kokosowy
Upiecz sobie babeczkę
Jaja zapiekane w awokado 193Magda Podanie zapieczonych jajek w awokado to kolejna ciekawa propozycja do podania podczas wielkanocnego śniadania. Jest to też świetna propozycja na codzienne śniadanie, gdy mamy odrobinę czasu na przygotowanie. Na szczęście przygotowanie jest dziecinnie proste, a najwięcej czasu schodzi na pieczeniu w piekarniku – w tym czasie kawa i poranny relaks. Składniki (na 2 porcje): 1 awokado 2 małe jajka
Smaczna Strona
Food & wine pairing no co dzień – zasady dobierania wina do dań 194tymi mocniejszymi, bardziej aromatycznymi. Win białych napijemy się więc przed czerwonymi a wytrawnych przed słodkimi i ciężkimi. Na co dzień raczej nie świętujemy w ten sposób, ale święta Wielkanocne to już dobra okazja, żeby się tak pobawić. Kiedyś zasady łączenia wina z jedzeniem były bardziej sztywne. Był nawet wierszyk mnemotechniczny, który miał pomóc zapamiętać, co się z czym podawało: Ryby
Ugotowane pozamiatane
sałatka z soczewicą i pieczarkami 253Warto ją mieć w domu. Ja jej używam do sosu czosnkowego tutaj a że często go robię, to zawsze mam ją na stanie :D Na zbliżające się święta Wielkanocne jeden pomysł już mam :D Pozdrawiam serdecznie i życzę miłego dnia :D Lidka
Pieprzyć z Fantazją
pieczony boczek z majerankiem i cebulą 232ostygnie i stężeje. Przyznam się, że skóry z boczku nie oszczędzamy. Znika wszystko! :D Polecam każdemu upiec taki boczuś. Szynki, schaby niech się chowają takie to dobre! Na wielkanocnym stole jak znalazł! Smacznego :D Lidka
Pieprzyć z Fantazją