Leche frita (smażone mleko) 404ciepłe).Podawać same lub z gęstą śmietaną. Leche frita smakuje doskonale zarówno na ciepło, jak i na zimno - po całej nocy w lodówce; jeżeli doczekacie :). Smacznego!Więcej informacji o wielkanocnych przysmakach w Hiszpanii znajdziesz tu: Dulces de Semana Santa.* Przepis na Leche frita pochodzi ze strony Peque Recetas
Food Square
Pestiños 211całości były zanurzone. Gdy staną się złociste, wyjąć i odsączyć na papierowym ręczniku. Jeszcze ciepłe obsypać cynamonowym cukrem, a następnie można się już nimi zajadać :).Więcej informacji o wielkanocnych przysmakach w Hiszpanii znajdziesz tu: Dulces de Semana Santa.* Oryginalny hiszpański przepis pochodzi ze strony Peque Recetas
Food Square
Mazurek z daktylami 266roku na wielkanocnym stole w moim domu gości mazurek z kajmakiem. Mimo całej mojej wielkiej miłości do tego krówkowego specjału, tym razem postanowiłem zamienić go czymś zdrowszym i tu z inspiracją przyszedł przepis na masę daktylową z Moich Wypieków. A do tego klasyczny bardzo kruchy spód na gotowanych żółtkach ze starych zapisków i dekoracja z suszonych owoców i orzechów. Pyszny
Food Square
Frankfurcki zielony sos 269Wilhelminy Rührig w 1860 roku. Mieszkańcy miasta nad Menem w miejscowej gwarze zwą go Gri Soß i nie wyobrażają sobie bez niego Świąt Wielkanocnych. Zielony sos stanowi doskonały dodatek do mięs, ryb, jajek oraz ziemniaków w każdej postaci. Poza Niemcami znany jest on również we Włoszech jako salsa verde i we Francji jako
Food Square
Mazurek orzechowy 214Mazurki to specjalność kuchni polskiej i nieodłączny "element" Wielkanocnego stołu. Mazurek to zazwyczaj kruchy spód, przekładany lub nie - strojnie dekorowany lukrem, kajmakiem, czekoladą, bakaliami i wszelakimi innymi dodatkami.W tym roku zrobiłam kilka wersji, tak by każdy znalazł coś dla siebie.Jako pierwszy prezentuję mazurek z orzechami. Składniki:1 szk. mąki (najlepiej krupczatki, ale może być też tortowa
kolorowotorcikowo
Mazurek "jajo" z kajmakiem 261Mazurki Wielkanocne wypieka się w różnych kształtach. Zarówno kwadratowe jak i prostokątne, okrągłe czy owalne, przypominające jajko wyglądają dobrze. Wszystko zależy od nas, naszych potrzeb, wizji i sposobu dekoracji.Prezentuję mazurek owalny, taką mazurkową pisankę ;) Składniki:1 szk. mąki (najlepiej krupczatki, ale może być też tortowa )80 dag zimnego masła0,5 szkl. cukru pudru1 żółtko1 łyżka śmietany kwaśnejDo dekoracji
kolorowotorcikowo
Babka marmurkowa oblana czekoladą 249wielkanocnym stole baba musi być ! Baba - babka oczywiście ;)Jeśli lubicie wilgotne ciasto, połączenie ciasta jasnego i kakaowego, polecam zrobić babkę marmurkową. Pyszna jest !Pamiętajcie, żeby do ciemnego ciasta użyć wykorzystać dobre kakao, w tej kwestii nie ma co oszczędzać. Liczy się przecież smak ! Składniki:12 pełnych łyżek mąki ( krupczatka lub opcjonalnie tortowa )2 pełne łyżki mąki ziemniaczanej1,5 łyżeczki proszku
kolorowotorcikowo
Babka ponczowa ( rumowa z pomarańczą ) 304Jedna z najlepszych, przynajmniej dla mnie - bab wielkanocnych. Babka ponczowa. Taki wypiek dla dorosłych ! Wilgotna, aromatyczna, przepyszna ! Musicie ją zrobić ! Składniki: 1,5 szklanki mąki pszennej3 dag drożdży świeżych0,5 szklanki mleka 1/4 szklanki cukru2 jaja70 g masła2 łyżeczki cukru waniliowego2-3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowejPoncz:1/2 szklanki cukru3/4 szklanki wodyotarta skórka i sok z połowy cytryny50
kolorowotorcikowo
Kruchy mazurek z kajmakiem i kolorowymi cukierkami. 221mleka 1 śmietana typu ,,śnieżka'' Dodatkowo: puszka masy kajmakowej ( 40 dag ) mąka pszenna do posypania stolnicy pół szklanki kolorowych cukierków ( u mnie orzeszki w cukrowej polewie ) Wykonanie pysznego mazurka wielkanocnego: 1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto, formujemy kulę chłodzimy w lodówce około pół godziny. Następnie dzielimy na cztery równe części. 2. Wałkowanie: Następnie każdą część ciasta wałkujemy na stolnicy
Izabelawkuchni
Mazurek z kremem czekoladowym i solonym kajmakiem 165Wielkanocny stół? Bo ja jestem w proszku zupełnie, jeśli chodzi o tegoroczne święta. Ale cieszę się nadchodzącym czasem wolnym i mam nadzieję wiosenną pogodą. Będzie żurek i mazurek, oczywiście jajka i sałatka jarzynowa. Ale o tym będę myśleć pod koniec przyszłego tygodnia. Na razie z dnia na dzień kombinujemy co zrobić z dziećmi, jak większość rodziców w Polsce
bistro mama
PRZYSTAWKA Z TORTILLI 168już czas na pyszne, chrupiące nowalijki.Jakże wielka to pomyłka. Może to jeszcze za wcześnie a może ten świat jest tak zepsuty,że jedzenie to już tylko chemia. Moja wielkanocna przystawka owszem jest dobra ale jednak brakuje w niej warzyw z mojego dzieciństwa. Już takich nie ma nawet na bazarku.Nie mniej jednak jak nie macie pomysłu na ciekawą przystawkę
pieprzny smaczek
Zakwas na żurek 225Jeśli jeszcze nie nastawiliście zakwasu na żurek wielkanocny, to właśnie jest ten czas. Co prawda wystarczą niby tylko 3 dni ale polecam min 5. Ja swój nastawiam właśnie dzisiaj i będzie idealny na niedzielę. Tak niewiele potrzeba, a ten wyjątkowy dzień będziemy mieli zdrowy i przepyszny żurek. Składniki: szklanka mąki na żurek ( lub żytniej
Gotowanie z pasją
Zakwas na żurek 271Jeśli jeszcze nie nastawiliście zakwasu na żurek wielkanocny, to właśnie jest ten czas. Co prawda wystarczą niby tylko 3 dni ale polecam min 5. Ja swój nastawiam właśnie dzisiaj i będzie idealny na niedzielę. Tak niewiele potrzeba, a ten wyjątkowy dzień będziemy mieli zdrowy i przepyszny żurek. Składniki: szklanka mąki na żurek ( lub żytniej
Gotowanie z pasją
Ciasto serowo-orzechowe 230Świąt Wielkanocnych został już praktycznie tydzień, więc najwyższa pora pomyśleć co tu przygotować w tym roku. Ja postaram się podrzucić Wam kilka pomysłów i może, na któreś z nich się skusicie :) Na początek inna wersja sernika :) Składniki: ser - 700 g sera białego dwukrotnie zmielonego - 6 jajek - 200 g cukru pudru - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia - 1 budyń waniliowy - 2 łyżeczki
Zainspirowana w kuchni
Mazurek z karmelem, figami i orzechami 188taki mazurek można czekać cały rok. Na naszym stole pojawia się tylko w okresie Wielkanocnym i znika w okamgnieniu. Kruche ciasto, karmel, czekolada, orzechy i figi – czy może być coś lepszego? Składniki: kruchy spód: 240 g mąki krupczatki 65 g cukru pudru szczypta soli 130 g masła, zimnego 1 łyżeczka gęstej kwaśnej śmietany 18% 2 żółtka solony karmel
Pyry na Gaz