wielkanocne przepisy - 4644 przepisów (strona:87/310)

Żurek 164

Wielkanocnym stole nie może zabraknąć ŻURKU Z BIAŁĄ KIEŁBASĄ. Ja podaje go  drugiego dnia na świąteczny obiad.   SKŁADNIKI: 50-60 dag. białej kiełbasy około 2 szkl. zakwasu włoszczyzna 2 marchewki 4 ziemniaki 10- 15 dag. wędzonego boczku lub szynki 5- 6 jaj 3- 4 ząbki czosnku 1 mała cebula, 2 łyżki masła klarowanego 4 liścia laurowe 5 ziaren

Kuchnia Beaty
Jajka faszerowane na gorąco. 153

śniadanko wielkanocne i nie tylko zresztą, bo to bardzo dobra przekąska zarówno na ciepło jak i na zimno JAJKA FASZEROWANE. SKŁADNIKI:   6-8 jajek szczypiorek masło klarowane  bułka tarta sól, pieprz WYKONANIE: jajka gotujemy na twardo, przecinamy wzdłuż, nie uszkadzając za bardzo skorupek, wyjmujemy jajka łyżeczką, kroimy w bardzo drobną kosteczkę,  dodajemy pokrojony szczypiorek, sól, pieprz, dodajemy

Kuchnia Beaty
Cytrynowo-kawowe mini babeczki 175

Cytynowo kawowe mini babeczki, idealne do Wielkanocnego koszyczka dla naszych milusińskich ale nie tylko. Proste i szybkie do wykonania, serdecznie polecam;) Składniki: 250 gram masła 5 jajek 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka mąki ziemniaczanej 1.5 łyżeczki cukru pudru ekstrakt cytrynowy do ciasta 2 łyżki kawy rozpuszczalnej Wykonanie: Masło utrzeć z cukrem do uzyskania jednolitej masy. Do utartej masy stopniowo

Krakowskie smaki Ani
Leche frita (smażone mleko) 349

ciepłe).Podawać same lub z gęstą śmietaną. Leche frita smakuje doskonale zarówno na ciepło, jak i na zimno - po całej nocy w lodówce; jeżeli doczekacie :). Smacznego!Więcej informacji o wielkanocnych przysmakach w Hiszpanii znajdziesz tu: Dulces de Semana Santa.* Przepis na Leche frita pochodzi ze strony Peque Recetas

Food Square
Pestiños 154

całości były zanurzone. Gdy staną się złociste, wyjąć i odsączyć na papierowym ręczniku. Jeszcze ciepłe obsypać cynamonowym cukrem, a następnie można się już nimi zajadać :).Więcej informacji o wielkanocnych przysmakach w Hiszpanii znajdziesz tu: Dulces de Semana Santa.* Oryginalny hiszpański przepis pochodzi ze strony Peque Recetas

Food Square
Mazurek z daktylami 188

roku na wielkanocnym stole w moim domu gości mazurek z kajmakiem. Mimo całej mojej wielkiej miłości do tego krówkowego specjału, tym razem postanowiłem zamienić go czymś zdrowszym i tu z inspiracją przyszedł przepis na masę daktylową z Moich Wypieków. A do tego klasyczny bardzo kruchy spód na gotowanych żółtkach ze starych zapisków i dekoracja z suszonych owoców i orzechów. Pyszny

Food Square
Frankfurcki zielony sos 200

Wilhelminy Rührig w 1860 roku. Mieszkańcy miasta nad Menem w miejscowej gwarze zwą go Gri Soß i nie wyobrażają sobie bez niego Świąt Wielkanocnych. Zielony sos stanowi doskonały dodatek do mięs, ryb, jajek oraz ziemniaków w każdej postaci. Poza Niemcami znany jest on również we Włoszech jako salsa verde i we Francji jako

Food Square
Mazurek orzechowy 170

Mazurki to specjalność kuchni polskiej i nieodłączny "element" Wielkanocnego stołu. Mazurek to zazwyczaj kruchy spód, przekładany lub nie - strojnie dekorowany lukrem, kajmakiem, czekoladą, bakaliami i wszelakimi innymi dodatkami.W tym roku zrobiłam kilka wersji, tak by każdy znalazł coś dla siebie.Jako pierwszy prezentuję mazurek z orzechami. Składniki:1 szk. mąki  (najlepiej krupczatki, ale może być też tortowa

kolorowotorcikowo
Mazurek "jajo" z kajmakiem 211

Mazurki Wielkanocne wypieka się w różnych kształtach. Zarówno kwadratowe jak i prostokątne, okrągłe czy owalne, przypominające jajko wyglądają dobrze. Wszystko zależy od nas, naszych potrzeb, wizji i sposobu dekoracji.Prezentuję mazurek owalny, taką mazurkową pisankę ;) Składniki:1 szk. mąki  (najlepiej krupczatki, ale może być też tortowa )80 dag zimnego masła0,5 szkl. cukru pudru1 żółtko1 łyżka śmietany kwaśnejDo dekoracji

kolorowotorcikowo
Babka marmurkowa oblana czekoladą 202

wielkanocnym stole baba musi być ! Baba - babka oczywiście ;)Jeśli lubicie wilgotne ciasto, połączenie ciasta jasnego i kakaowego, polecam zrobić babkę marmurkową. Pyszna jest !Pamiętajcie, żeby do ciemnego ciasta użyć wykorzystać dobre kakao, w tej kwestii nie ma co oszczędzać. Liczy się przecież smak ! Składniki:12 pełnych łyżek mąki ( krupczatka lub opcjonalnie tortowa )2 pełne łyżki mąki ziemniaczanej1,5 łyżeczki proszku

kolorowotorcikowo
Babka ponczowa ( rumowa z pomarańczą ) 254

Jedna z najlepszych, przynajmniej dla mnie - bab wielkanocnych. Babka ponczowa. Taki wypiek dla dorosłych ! Wilgotna, aromatyczna, przepyszna ! Musicie ją zrobić ! Składniki: 1,5 szklanki mąki pszennej3 dag drożdży świeżych0,5 szklanki mleka 1/4 szklanki cukru2 jaja70 g masła2 łyżeczki cukru waniliowego2-3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowejPoncz:1/2 szklanki cukru3/4 szklanki wodyotarta skórka i sok z połowy cytryny50

kolorowotorcikowo
Kruchy mazurek z kajmakiem i kolorowymi cukierkami. 175

mleka 1 śmietana typu ,,śnieżka'' Dodatkowo: puszka masy kajmakowej ( 40 dag ) mąka pszenna do posypania stolnicy pół szklanki kolorowych cukierków ( u mnie orzeszki w cukrowej polewie ) Wykonanie pysznego mazurka wielkanocnego: 1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto, formujemy kulę chłodzimy w lodówce około pół godziny. Następnie dzielimy na cztery równe części. 2. Wałkowanie: Następnie każdą część ciasta wałkujemy na stolnicy

Izabelawkuchni
Mazurek z kremem czekoladowym i solonym kajmakiem 127

Wielkanocny stół? Bo ja jestem w proszku zupełnie, jeśli chodzi o tegoroczne święta. Ale cieszę się nadchodzącym czasem wolnym i mam nadzieję wiosenną pogodą. Będzie żurek i mazurek, oczywiście jajka i sałatka jarzynowa. Ale o tym będę myśleć pod koniec przyszłego tygodnia.  Na razie z dnia na dzień kombinujemy co zrobić z dziećmi, jak większość rodziców w Polsce

bistro mama
PRZYSTAWKA Z TORTILLI 115

już czas na pyszne, chrupiące nowalijki.Jakże wielka to pomyłka. Może to jeszcze za wcześnie a może ten świat jest tak zepsuty,że jedzenie to już tylko chemia. Moja wielkanocna przystawka owszem jest dobra ale jednak brakuje w niej warzyw z mojego dzieciństwa. Już takich nie ma nawet na bazarku.Nie mniej jednak jak nie macie pomysłu na ciekawą przystawkę

pieprzny smaczek
Zakwas na żurek 176

Jeśli jeszcze nie nastawiliście zakwasu na żurek wielkanocny,  to właśnie jest ten czas.  Co prawda wystarczą niby tylko 3 dni ale polecam min 5. Ja swój nastawiam właśnie dzisiaj i będzie idealny na niedzielę.  Tak niewiele potrzeba, a ten wyjątkowy dzień będziemy mieli zdrowy i przepyszny żurek.   Składniki: szklanka mąki na żurek ( lub żytniej

Gotowanie z pasją

Proponowane wyszukiwania