Pisałam o tym kilkukrotnie, że bardzo lubię piec ciasta warstwowe, które wymagają cierpliwości i czasu, także nic dziwnego, iż zdecydowałam się przyrządzić kolejnego już Napoleona. Tego
Przepisy AleksandryOd lat gości na naszym stole. Niby nic takiego- kawał mięsa, trochę czosnku, garść ziół i przypraw, pięć minut i zrobiona, a później niekończące się oczekiwanie
Rozpustne gotowanieMuszę się przyznać, że przez wiele lat na samą myśl o dodaniu do sałatki ananasa ściskało mnie w żołądku. Zraziłam się próbując takiego
Rozpustne gotowanieSchabowy w moim domu gościł od zawsze i pewnie nic w twej kwestii się nie zmieni. A że Męża mam mięsożercę (ewentualnie rybożercę
Rozpustne gotowanieJesień w pełni. Jabłonie w tym roku obrodziły, więc od rana do wieczora przerabiamy jabłka :-) Lubimy wszelkiego rodzaju jabłeczniki i szarlotki, więc
Rozpustne gotowanieUwielbiam to danie, nie jest tak ciężkie jak tradycyjny bigos z kapusty kiszonej, ma delikatniejszy smak, jest idealnym daniem na jesienno-zimowy obiad
Rozpustne gotowaniePrzez ostatni tydzień w mojej kuchni króluje kapusta. Nie mogło by się obejść bez gołąbków. Lubię to danie, bo łączy w sobie wszystkie
Rozpustne gotowanieKupiłam wczoraj piękny kawał łopatki wieprzowej w kształcie kuli. Miałam ją udusić z cebulką i czosnkiem, garścią przypraw, podała bym ją w tym
Rozpustne gotowanieDzisiaj zapraszam Was na kieliszek swojskiego jarzębiaku. Jeśli ktoś jeszcze nigdy nie próbował, polecam zrobić go samemu. Jest to bardzo łatwy i prosty
Rozpustne gotowanieKolejna propozycja z notatnika mojej babci, chociaż ona nazywała ją Sałatką starego żyda. Nie wiem co ów żyd miał z nią wspólnego, ale
Rozpustne gotowanieCoraz bliżej Święta, dom już wypucowany, czas zająć się podarunkami. Lubię obdarowywać bliskich prezentami własnej produkcji. W tym roku pod drzewkiem na mamę
Rozpustne gotowanieCzym były by Święta bez ryby? Ja przygotowuję ją na kilka sposobów, a jednym z nich jest właśnie marynowanie ryby w tej zalewie
Rozpustne gotowanieJak stara, rodzinna tradycja nakazuje na Święta musi być galareta, ale nie taka delikatna z kurczaka, tylko poczciwa, staropolska galareta wieprzowo-wołowa. Jest trochę
Rozpustne gotowanieJuż jako mała dziewczynka wycinałam z gazet przepisy i wklejałam do mojego specjalnego zeszytu z nadzieją, że kiedyś je wypróbuję. Przepis na tę
Rozpustne gotowanieNie ma nic lepszego na obiad, niż pieczone mięso, które jest na tyle mięciusie, że samo odchodzi od kości. Tym razem serwowałam gęś
Rozpustne gotowanie