Dzisiaj na obiad były chrupiące placuszki ziemniaczano - cukiniowe. Chciałam zrobić więcej zdjęć, ale niestety zniknęły ze stołu w tak błyskawicznym czasie, że po prostu nie zdążyłam
zielonacukinkasię, że to nic trudnego! Wam również polecam przygotowanie ich. Możecie oczywiście wykorzystać dowolne ugotowane mięso, nie tylko wołowinę, ale również drób, wieprzowinę czy nawet dziczyznę lub przygotować wersję wegetariańską z kapustą i grzybami. Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeśćgładką masę ciecierzycy,pasty sezamowej-tahini,czosnku,oliwy,soku z cytryny i przypraw ( kumin,słodka czerwona papryka) ,a wszystko dokładnie wymieszane.Obecnie rozpropagowana na całym świecie przez wegetarian i wegan. Sekretem dobrego hummusu jest odpowiednie ugotowanie ciecierzycy.Przepis na ugotowanie idealnej ciecierzycy znajdziesz tutaj : klik. Składniki: 250 g ciecierzycy(ugotowanej z poprzedniego przepisu lub z puszki) 1 ząbek czosnku 1/2 szklanki tahini
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Jakiś czas temu nawiązałam współpracę z Polsoja . Jest to firma zajmująca się produkcją żywności przeznaczonej dla wegetarian, wegan, dla osób chcących zadbać o swoje zdrowie i dla tych, którzy cenią sobie pełnowartościowe produkty spożywcze, bogate w niezbędne składniki odżywcze. Ogromnie się ucieszyłam, kiedy Pani Kasia poinformowała mnie, że chętnie wyśle mi produkty Polsoja. Uwielbiamy z Mamą testować i dzielić
Zdrowie na języku :PZestaw soczewica + kiełbaska sojowa sprawdził się w 100%. Farsz wyszedł pyszny. Masa jest zwarta, ale zachowuje przy tym swoją delikatność. Przyprawy dopieściły całość. Polecam! Fajna propozycja obiadu również dla wegan i wegetarian :) Składniki na ciasto: - 150 g mąki pełnoziarnistej (użyłam "Basi" z pełnego przemiału) - 100 ml gorącej wody - sól Składniki łączymy ze sobą i wyrabiamy ciasto. Uwaga! Wyjdzie dość
Zdrowie na języku :Pglutenu, mleka, jaj, konserwantów, spulchniaczy, wypełniaczy wysoka zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych - Omega 3, 6, 9 bogactwo przeciwutleniaczy wysoka zawartość białka źródło naturalnych lignanów 100% Raw bez GMO idealne dla wegan Jak wspominałam chlebek jest żywy , co oznacza, że w odpowiednich warunkach potrafi zakiełkować :D Filmik tego procesu można obejrzeć na stronie 42* Raw and Happy. Od razu, kiedy je dostałam
Zdrowie na języku :PMmmm jakie to było pyszne :) Bardzo proste w przygotowaniu, bardzo zdrowe, lekkie, dietetyczne. Idealne dla wegetarian, wegan, dla każdego ;) Smaki ze sobą współgrają, dzięki czemu danie zyskuje pełnie smaku ;) Do tego bogaty w składniki odżywczy jarmuż, który oznacza się wysoką zawartością witamin (A, B, C, E, K, PP), magnezu, fosforu, białka, wapnia, żelaza, beta-karotenu :) Samo zdrówko! Składniki
Zdrowie na języku :Psushi. Okazuje się, że na sushi nie trzeba iść do restauracji, ale można wykonać je we własnej kuchni. Sushi można zrobić z czym tylko macie ochotę, z rybą czy wegetariańskie. Przy tym jest zdrowe i bogate w cenne witaminy. Przygotowując je w domu również zaoszczędzicie swój czas i pieniądze. Postaram się krok po kroku opisać przygotowanie tak zwanych futomaki sushi
kulinarnyJaPrzedstawiam Wam moje pierwsze krokiety. Dziś wersja wegetariańska ze szpinakiem, ricottą i suszonymi pomidorami. Chrupiące z wierzchu i soczyste w środku. Były bardzo smaczne. Polecam.Czas przygotowania: 50 min.Porcja dla 3-4 osób (6 krokietów)Koszt przygotowania: 9,00 złSKŁADNIKI na farsz do krokietów:200 g świeżego szpinaku baby100 g sera ricotta100 ml śmietanki 16%1 średni pomidor2 łyżki suszonych pomidorów2
kulinarnyJaCoś dla fanów koziego sera.Szybka i prosta w przygotowaniu wegetariańska sałatka z kozim serem, gruszką i prażonymi orzechami nerkowca. Sałatka idealna na letnią kolację.Czas przygotowania: 15 min.Porcja dla 1 osobyKoszt przygotowania: 10,00 złSKŁADNIKI:80 g sera koziego1/2 świeżej gruszki1 łyżka suszonej żurawiny1 łyżka orzechów nerkowcakilka czerwonych winogronrukolaoliwaświeżo mielony pieprzPRZYGOTOWANIE:Na talerzu układamy rukolę. Następnie dodajemy obraną
kulinarnyJaOsobiście... tarty ubóstwiam.Miałem już okazję przygotowywać tartę, ale na słodko ze śliwkami.Dziś przygotowałem w wersji wytrawnej i wegetariańskiej. Do tego wykorzystałem świeże szparagi i brokuły. A wszystko zapieczone w masie z sera ricotta.Na przyjęciu... zajadali się :)Czas przygotowania: 80 min.Składniki na formę do tart o średnicy 24 cmKoszt przygotowania: 23,00 złSKŁADNIKI na kruche ciasto
kulinarnyJakiedy miałam kilka lat. Naturalną koleją rzeczy jest, że aby był bardziej treściwy dorzucić do niego należy jakąś wędlinę z lodówki, choć usłyszałam opinię, że to i tak danie wegetariańskie i kotlet by nie zaszkodził :) Dalej śmietana. Śmietany w oryginalnej carbonarze ponoć nie uświadczysz. Co innego w tej u mnie. No i ser oczywiście. Tutaj pozwolę Włochom mieć swój wkład
W kuchni wieczoremwiecznie na diecie, tacy którzy liczą kalorie, ilość tłuszczy, białek i węglowodanów, a także tacy, którzy do czego mogą dodadzą kostkę masła i kubek śmietany (to ja ;)). Znajdziecie wegetarian, wegan, czy bezglutenowców, od których niejeden mięsożerca chętnie się uczy. Korzystamy ze swoich doświadczeń i inspirujemy się nawzajem. Najzwyczajniej w świecie, fajnie tu być :)Składniki:1kg mielonego twarogu5 jaj100g masła1 łyżka
W kuchni wieczoremnaszych sklepach, ich specyficzny zapach, kiedy je obrabiamy wypełnia całe mieszkanie, a i smakowo jakoś ciężko mi się przekonać. Wolałabym więc, żeby kosztem tych przepisów było więcej dań wegetariańskich i mięsnych. Może jednak trzeba podejść do tematu inaczej i spróbować się zaprzyjaźnić z mulami? Może możecie polecić jakąś dobrą knajpę w Warszawie, gdzie kucharz odczaruje dla mnie owoce morza?Wracając
W kuchni wieczoremilości. Nie jestem fanką zbyt ostrych dań. Ostre smaki ma łagodzić również raita, czyli odpowiednio doprawiony sos jogurtowy.Wspaniałe w kuchni indyjskiej jest to, jak wiele potraw wegetariańskich możemy odkryć. Znane nam dobrze warzywa w towarzystwie egzotycznych przypraw nabierają nowego charakteru i odkrywamy je na nowo. Z mięs króluje kurczak, baranina i jagnięcina oraz mięso kozie (mutton). Z wieprzowiną bywa
W kuchni wieczorem