wegetariańska - 3659 przepisów (strona:79/244)

Wegański parmezan 145

cierpieniem… dla osób nietolerujących laktozy zjedzenie kojarzone jest z bólem brzucha, dla niedzielnych kucharzy i kucharek, chcących być jak serowar, powoduje ból głowy spowodowany trudami wykonania, natomiast dla wegan jest to cierpienie zwierząt. Na szczęście jest możliwe uniknięcie każdej z tych bolączek wykorzystując wegański ser. W dzisiejszym wpisie będzie to parmezan. Bardzo prosty w wykonaniu, smaczny i funkcjonalny. Idealnie

Blendman
Naan – indyjskie chlebki 170

kucharza. To nieco podobny sposób wypieku jak w kuchni gruzińskiej. Specyfiką kuchni indyjskiej jest to, że zwykle je się tam coś na kształt potrawki – z mięsem, rybą lub wegetariańską zawsze w przepysznym sosie. Sosy mogą być przeróżne, ja polecam te na bazie orzechów, pomidorów i szpinaku. Do tego podaje się jako tzw. zapychacz ryż lub naan. Chlebkiem lub ryżem

Mieszam w Garnku
Zupa marchewkowa z poppingiem 145

Taki był ze mnie zuponiejadek, a tu już piąta zupa, a w planach kolejne. Jak się smaki człowiekowi zmieniają z wiekiem. Nagle zaczynam doceniać warzywa! Wcześniej potrafiłem (wciąż na weganie) cały tydzień nie jeść warzyw i była to norma. Gdy byłem na „tradycyjnej” diecie jadałem ich więcej. Teraz, odkąd prowadzę tego bloga, jem je codziennie

Blendman
Suwała, Baron i inni. Przepisy i opowieści 163

Flaki, tatary i smalec z gruszką i czarnuszką. Są policzki, noga, a nawet cały łeb. Jest zwykły polski rosół i sztuka mięs. Jest wszystko to, co przyprawia o zawał wegan i o ślinotok – mięsożerców. Są informacje o wołowinie, cielęcinie, wieprzowinie, jagnięcinie, drobiu i rybach, a prawie na zakończenie – jest syrop z kaszy gryczanej i miodu. Czujemy się spełnieni

GRUBY WAŁEK
SZPINAKOWA SHAKSHOUKA / SPINACH SHAKSHOUKA 118

przyszła pora na wariację na temat klasycznego dania dla kuchni tunezyjskiej – szakszuki. W wersji oryginalnej to danie mięsne z pomidorami i papryką, natomiast w wersji dzisiejszej to danie wegetariańskie na bazie szpinaku. Wykonanie nie zajmie specjalnie dużo czasu, składników też niewiele – miłego gotowania i smacznego! I love eggs in every way, as I’ve wrote before when

Martyna Cooks
Sernik z kaszy jaglanej 117

jest przeze mnie sprawdzany, testowany na ludziach i sprawdzany na wszelki wypadek jeszcze raz. Ale wróćmy do wegańskich słodyczy. Wśród tych 17 tysięcy są różni ludzie: są weganie, wegetarianie, buddysta żywiący się tylko wodą spod ogórków, matki, żony, kochanki i babcie, panowie chcący zaimponować dziewczynie czy gospodynie domowe rzucone na głęboką wodę. Chciałabym, żeby na blogu każdy znalazł coś

ladykitchen
Zdrowa żywność z Kuchni Świata :) 155

Napój KOKO dodatkowo został wzbogacony w witaminy D2, B12 oraz wapń , co daje 37,5% pokrycie dziennego zapotrzebowania na te składniki wypijając objętość 250 ml. Mogą go spożywać wegetarianie, weganie, osoby chorujące na celiakię czy uczulone na orzechy . Ma wszechstronne zastosowanie w kuchni, można go używać do koktajli, zup, deserów, wypieków, dań wytrawnych itp.  Wartości odżywcze (100 ml): energia

Zdrowie na języku :P
Blendman – kim był i kim jest obecnie? Sprawdź! 151

artykułów. To zmieniło mój pogląd na hodowlę zwierząt oraz ich spożywanie, dlatego też od początku 2014 roku ja, mama oraz siostra zostaliśmy wegetarianami, a po upływie 3 miesięcy weganami. To była jedna z najlepszych decyzji w moim życiu. Co z pracą po przejściu na weganizm? Po kolejnych miesiącach w pracy utwierdzałem się w przekonaniu, że ta branża nie jest

Blendman
Hummus z burakami 137

uznaje się Liban. Chętnie wykorzystywany jest w kuchni żydowskiej, arabskiej i greckiej. Ta smaczna pasta z ciecierzycy z dodatkiem oliwy, tahini, soku z cytryny i czosnku, jest świetnie znana weganom i wegetarianom. Oto przepis na niezwykły, różowy hummus. Składniki 1 puszka ciecierzycy 2 średnie buraki 1 łyżka tahini 1 łyżka oliwy z oliwek 1 ząbek czosnku 1 łyżka octu balsamicznego

My Chcemy Jeść
Pieczone hot dogi pełnoziarniste 278

jest bezcukrowym zamiennikiem tradycyjnych sosów . Szczególnych właściwości nadaje mu koncentrat soku jabłkowego , użyty dla wzbogacenia smaku. Ketchup jest więc produktem ekologicznym, bezglutenowym i bez dodatku soi - idealny również dla wegan i wegetarian. Gdy tylko sięgnęłam po ketchup, od razu pozytywnie mnie do niego nastawiła szklana butelka , użyta jako opakowanie. Przez to na pewno zamknięto w niej więcej zdrowia w środku

Grunt to przepis!
Prosta potrawka ze słodkich ziemniaków i soczewicy 225

Kiedy nie mam czasu na eksperymentowanie i przesiadywanie w kuchni bądź po prostu chwilowo brakuje mi pomysłów, wtedy jemy najprościej jak się da. A najprościej dla wegan oznacza przeważnie proste warzywne dania w formie zupy krem, sałatek czy potrawy na bazie roślin strączkowych jak poniżej. Uwielbiam bataty w prawie każdej postaci i zawsze trzymam dwie lub trzy sztuki pod ręką

Roślinna - blog wegański
Pasta bezrybna 156

Pasta bezrybna Na weganie rybka wędzona z serem białym, na śniadanie? Czy to jest możliwe? Odpowiedź jest bardzo prosta… nie. Pasta bezrybna z samej nazwy już nakierowuje nas na tor, na którym rybki nie ma na talerzu tylko pływa gdzieś tam w morzu, oceanie czy innym akwenie. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, aby postarać się zastąpić te smaki

Blendman
Słodki gulasz z czarnej fasoli i morwy z pieczonym batatem 174

Kontynuujemy temat prozdrowotnych obiadów odpowiednich dla niemal każdego, od nietolerujących glutenu aż po wegan. Czarna fasola pełna witamin z grupy B i kwasu foliowego wspaniale syci i dobrze smakuje dzięki słodkiemu delikatnemu profilowi. Dietetyczna morwa biała zaś gdy namoknie, genialnie zastępuje mniej zdrowe rodzynki. Batat z rozmarynem upieczony na chrupko doskonale uzupełni danie a sok z limonki i syrop

Kuchnia PROzdrowotna
Kotleciki z komosy ryżowej ze szpinakiem i łososiem 158

jako jedno z nielicznych białek roślinnych zawiera wszystkie aminokwasy egzogenne , czyli te, których organizm człowieka nie jest w stanie syntetyzować samodzielnie. To przede wszystkim idealna opcja dla wegetarian i wegan, a także alergików- nie zawiera glutenu. Ponadto jest delikatna w smaku i pasuje zarówno do słodkich deserów, jak i wytrawnych dań. Kotleciki w sumie powstały z resztek. Z ostatniej porcji

Kuchnia Ellie
Koktajl z kaszy gryczanej – zdrowy i pyszny 96

pysznie smakuje w takiej formie, czemu by jej nie zmiksować? Wystarczy przecież dodać owoce, orzechy i otrzymujemy pełnowartościowe i pyszne śniadanie! Jak Wam jakiś baran zacznie wytykać, że na weganie nie możecie dostarczać pełnowartościowego białka to spokojnie możecie pokazać mu środkowy palec i ten wpis. To co jest w niej jeszcze wspaniałe to fakt, że nie trzeba jej wcale gotować

Blendman