prostokątnym naczyniu naprzemiennie z farszem, a następnie zapieka. Trudno znaleźć osobę, która nie przepada za lazanią, tym bardziej, że można ją przygotować na mnóstwo sposobów – w wersji mięsnej, wegetariańskiej, z dodatkiem aromatycznych przypraw, ziół, sosów. Sprawdzony przepis na lazanię przyda się w każdym domowym notesie z recepturami, bo to idealne danie i na co dzień, i od święta. Mięso
Moja smaczna kuchniaktóre w połączeniu z sosem dają pyszne, nieskomplikowane danie. Nie zrobisz go w pół godziny, ale niewiele więcej czasu będzie Ci na to potrzebne. Tym razem danie w wersji wegetariańskiej, ale z powodzeniem możesz do tego dodać mięso – kurczaka, boczek, na co masz ochotę. Ziemniaki na ciasto warto ugotować dzień wcześniej, żeby były bardziej suche – lepsze do robienia
Martyna Cookszmiksowania jarmużu z bananem z dodatkiem świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy i odrobiny soku z cytryny. Smoothie bez nabiału, bez dodatku cukru, bez glutenu. Świetne dla wegetarian i wegan. Idealne na śniadanie lub drugie śniadanie. Zielony koktajl można przelać do butelki i zabrać do szkoły lub pracy. Jarmuż to superfoods, czyli żywność wyjątkowo bogata w wartości odżywcze. Pełny jest żelaza
Moja DelicjaNigdy wcześniej i nigdy później na tak dobre nie natrafiłem. Jednak ten wpis nie jest o falafelu, a o mango lassi … Błąkając się po centrum Londynu natrafiłem na wegetariańską, a zarazem indyjską restaurację, która serwowała dania w bardzo przystępnych cenach. Jedzenie było smaczne, a obsługa miła, natomiast to jakie mango lassi tam dostałem… wspominam je po dziś dzień
BlendmanPyszny, szybki i prosty przepis na domowe mleko roślinne z użyciem kokosa. Świetnie sprawdzi się dla osób z nietolerancją laktozy i wegan. :) O przepisie na domowe mleko kokosowe mówiła mi już moja Siostra, ale niestety nie miałam wtedy jeszcze sprawnego blendera, gdy w końcu się w niego wyposażyłam postanowiłam go wykorzystać i zrobić własne mleko kokosowe, które uwielbiam. Przyrządzenie
Cooking Monsterkawałek tarty z botwinką na cieście bez laktozy i bez glutenu. Cieszę się ogromnie, ze powstają takie miejsca i że są ludzie wierni swoim ideałom. Że jajko to dla wegan produkt pochodzący z eksploatacji kury, że nie używają kosmetyków testowanych na zwierzętach i nigdy nie kupią skórzanej torebki... Wspieram znajomych z alergią pokarmową, problemami trawiennymi i innymi chorobami, które przyniosła
bistro mamaprzyczyniając się do stabilizacji ciśnienia krwi. Warto również wspomnieć, że wszystkie orzechy zawierają duże ilości dobrze przyswajalnego białka, w związku z czym często spotykamy je w różnych wariatach diet wegetariańskich. Witaminy i minerały Od stuleci orzechy uznawane były za produkt, który w korzystny sposób wpływa na pracę ludzkiego mózgu. Duże ilości witamin z grupy B oraz witaminy E, w które
Kuchcik gotujeBezglutenowcy, bezlaktozowcy i weganie często mają problem ze znalezieniem dla siebie słodyczy, a okazuje się, że zrobienie domowych czekoladek jest banalnie proste. Sama się zdziwiłam. W dodatku mają doskonały skład i wspaniały smak! Sklepowe gotowce mogą się schować Składniki: 2 łyżki czarnej ugotowanej quinoy 1 łyżka łuskanych nasion konopi 50 g masła kokosowego 3 łyżki mleka kokosowego 4 łyżki kakao
Quinoa Raz!Zupa nie wymaga gotowania, jest szybka i prosta w wykonaniu, bardzo smaczna, aromatyczna i zdrowa, odpowiednia dla osób z nietolerancją laktozy, dla chorujących na celiakię, dla wegetarian i wegan :) Wszystkie składniki mają niski indeks glikemiczny, więc danie jest też odpowiednie dla chorych na cukrzycę. Mam nadzieję, że przepis przyda się wszystkim, którzy tak jak ja skazani są na specjalną
Quinoa Raz!Czasem gospodarze stają przed dużym wyzwaniem, gdy zaproszą gości na grilla i okazuje się, że sąsiadka choruje na celiakię, chłopak koleżanki jest weganinem, a oni sami nie tolerują laktozy. I co tu przyrządzić? Jak wybrnąć z sytuacji, żeby nie robić tuzina osobnych dań i żeby wszyscy byli zadowoleni? Nie należy wpadać w panikę, wystarczy zrobić takie oto burgery bez glutenu
Quinoa Raz!dzięki pewnym kwiatom ;) Delikatny i lekko mdły smak mleka kokosowego i quinoy, przełamałam imbirem i skórką cytrynową. Rzeczywiście wyszło "niebo w gębie". Lody są bezglutenowe i bez laktozy, a weganie mogą je przygotować w wersji odpowiedniej dla siebie, zamieniając miód na jakieś roślinne słodzidło ;) Jak głosi stare porzekadło, każda okazja do świętowania jest dobra ;) Biorę udział w urodzinowej zabawie Akademii
Quinoa Raz!oczywiście nie mogło zabraknąć mojej ukochanej quinoy, a całe to dobro skrywa w środku soczyste polskie truskawki. Przepis przyda się osobom z nietolerancją glutenu, laktozy, wegetarianom i weganom, nie ma w nim również cukru, ponieważ cała słodycz pochodzi z daktyli i dojrzałych owoców. Zatem do dzieła! Składniki: 1/2 szklanki ugotowanej białej quinoy 15 suszonych daktyli 3 łyżki mąki kokosowej
Quinoa Raz!wielbicieli tych pysznych batonów mam dobrą wiadomość, są jeszcze lepsze niż te oryginalne. Jeśli jeszcze chcą je zjeść weganie czy wegetarianie również mam dobrą wiadomość, to są przekąski dla Was. Kokos to mój ulubiony orzech i w tym wydaniu polecam serdecznie. Mąkę kokosową można zrobić samemu lub zakupić w sklepie z orientalną żywnością, cukier kokosowy - wystarczy normalny cukier zmiksować
Moje Małe CzarowanieWeganie zazwyczaj są bardzo świadomi tego, co kładą na talerz, interesują się kuchnią, sami dużo gotują, trudno ich więc oszukać i zrobić na nich wrażenie. Czy udało się to Nicole Just, autorce książki La Veganista? Artykuł ROŚLINNE SZCZĘŚCIE – LA VEGANISTA pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINEporządny papier kredowy, a kartki szyte. W książce znalazłam ponad sto przepisów, podzielonych na kategorie: Święta i tradycje Meze i przekąski Śniadanie Sałatki Zupy Ryby Mięsa Street Food Dania Wegetariańskie Zapiekanki i Placki Wypieki Dodatki Każdy przepis oznaczony jest symbolem wskazującym na święto żydowskie związane z daną potrawą, a także opisem jak dużo danej potrawy wychodzi
Blondynka Gotuje