nich jest "Pudełko z marzeniami" , książka napisana przez Magdalenę Witkiewicz i Alka Rogozińskiego . Malwina pracuje w korporacji i mieszka ze swoim partnerem Radosławem, amatorem kuchni pięciu przemian i "weganinem", który najbardziej lubi kopytka z gulaszem z karkówki i nie pracuje od pewnego czasu, bo "szuka swej życiowej drogi". W korporacyjnej sieci Malwina natyka się na ogłoszenie o sprzedaży lokalu
Weekendy w domu i ogrodzieBigos to tradycyjne polskie danie uwielbiane chyba przez wszystkich Polaków. Niestety jest potrawą bardzo kaloryczną i ciężkostrawną. A co zrobić, żeby mogli go jeść, także weganie i ci co na diecie ? Oczywiście nieco odchudzić i przygotować wersję bez mięsa. 😊. Dziś zapraszam Was na właśnie taki pyszny bigos i lekkostrawny wegański bigos, który jest przygotowany także zgodnie z dietą
Kulinarne przygody GatitySkładniki: 600g kalafiora (obranego) 1 marchewka 1 pietruszka kawałek pora (ok. 6cm) 1 cebula 2 ząbki czosnku lub 1 duży listek laurowy 3 ziarenka ziela angielskiego sól pieprz masło (weganie inny tłuszcz) Przygotowanie: Cebulę pokroić i delikatnie podsmażyć na masełku, dodać potarty na grubych oczkach seler i smażyć ok. 15 min. Całą zawartość patelni przełożyć do garnka, dodać obrane warzywa
Dieta Rozdzielna i Zdrowieznakomite! Smakuje jak prawdziwy sernik, a dla mnie nawet lepszy bo lżejszy od tradycyjnego sernika i jedząc go nie mamy wyrzutów sumienia. Zachęcam wszystkich, szczególnie osoby, które nie są weganami, aby wypróbowały ten przepis - zmieni on Wasze spojrzenie na zdrową dietę. Przekonacie się, że ciasta mogą być mniej kaloryczne, zdrowsze a przy tym pyszne! Składniki: Spód: ok. 100 g suszonych
Kuchnia MagdaLenywłaściwości, które potrzebujemy. Tych technik i wiedzy trochę nabrałem wdrażając od czasu do czasu dietę wegetariańską, a nieraz nawet wegańską... Nie stałem się jeszcze wegetarianinem lub weganinem w 100%, bo ze względu na treningi siłowe nie dopracowałem odpowiedniego menu tych 2 diet tak by były zgodne z dietą rozdzielną i zapewniły zapotrzebowanie na białka tak by budować
Dieta Rozdzielna i Zdrowiechociaż polecam melasę z morwy białej, jest łagodniejsza w smaku i będzie lepiej pasować) i dodałam trochę mąki kasztanowej. Wyszły z tego kruche, cienkie i aromatyczne ciasteczka. Idealne dla wegan, chociaż myślę, że zasmakują każdemu. Ciasto dość trudne do pracy, bo mocno się kruszy i trzeba uważać przy przenoszeniu wykrojonych ciastek na blaszkę, ale po upieczeniu trzymają formę Mam nadzieję
Fitkotwięc tak: wiem, wiem, nie zaczyna się zdania od: no więc, ale tak mi tu pasuje, to jest zarąbiasty chleb dla wszystkich: dla bezglutenowców, wegan i wegetarian, mięsożerców, tych co lubią słodkie i tych co wolą wytrawnie, jest mega dobry i mega zdrowy. Chleb z kaszy gryczanej znalazłam na Akacjowym blogu i zakochałam się w nim. Do wyrobu chleba potrzeba
Moje Małe Czarowanieprzepis, w którym wspomniany ryż zamienię na kaszę jaglaną! I tak właśnie powstała świetna receptura na pyszny obiad lub ciepłą kolację Przepis nie zawiera glutenu i jest odpowiedni dla wegan, zapraszam // Składniki: 100 g kaszy jaglanej 200 ml wody 500 g dojrzałych pomidorów przyprawy i zioła (sól, curry, suszona włoszczyzna, majeranek) Sposób przygotowania: Kaszę jaglaną opłucz, a następnie
Via Gustotraci na smaku, a na pewno zaskakuje formą i kolorem. Galaretkę możesz przygotować na dwa sposoby, wykorzystać żelatynę lub naturalny agar-agar. Galaretka z agarem zachwyci i wegetarian i wegan. Galaretki przygotowałam w ramach poświątecznego recyklingu na bazie barszczu wigilijnego. To najsmaczniejszy i najbardziej aromatyczny ze wszystkich barszczy, dlatego galaretka jest pyszna! Po przepis na barszcz zapraszam tutaj . Myślę
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!końcu odważyłam się przygotować znaną wśród wegetarian, wegan i nie tylko - pastę tahini. Osobiście uwielbiam produkty w których jest sezam, więc ta pasta jest dopasowana idealnie dla mnie. Polecam przygotować ją samemu, gdyż wiemy co jemy. Składniki: 1 szklanka (100g) sezamu 2 łyżki oleju sezamowego lub rzepakowego Sposób przygotowania: Sezam prażymy na suchej patelni na złocisty kolor. Odstawiamy do wystygnięcia
Truskawkowa Fiestanaszym rynku, kostki do pieczenia Kasia 100% roślinnej bez laktozy. Jest to pierwsza taka kostka do pieczenia przeznaczona dla osób, u których występuje nietolerancja na laktozę, mogą spożywać ją weganie oraz wegetarianie. Tort udał się wspaniale i fantastycznie smakuje. Jest wilgotny, nie za słodki i kremowy. Pachnie makiem, migdałami i orzechami. Zamiast alkoholu możemy dodać więcej wody i delikatnie
Mała Cukierenkamąki (3 szklanki) 250 g kostki do pieczenia Kasia 100% roślinna bez laktozy ok. 100 g zmielonego maku 2 łyżki cukru pudru 2 łyżki syropu z agawy (nie-weganie mogą użyć miodu) 3 łyżki mielonych migdałów lub orzechów 1 czubata łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej naturalny ekstrakt lub aromat migdałowy do smaku szczypta soli opcjonalnie: rodzynki, posiekane orzechy lukier: 3/4 szklanki
Poezja smakułyżeczki ekstraktu z wanilii 1/3 szklanki tapioki (ok. 80g) 2-3 łyżki nasion chia Można także użyć tylko mleka kokosowego. Ja lubię mieszać je z mlekiem krowim, ale weganie mogą zdecydować się na każdy rodzaj mleka roślinnego. Odmierzamy 1/3 szklanki tapioki i przesypujemy ją do garnka, następnie zalewamy ją mlekiem i odstawiamy na ok. godzinę. Po tym czasie
Cooking Monsterniezbędne do jej przygotowania? Oczywiście majonez. Nie widzę nic złego w jedzeniu majonezu (sama uwielbiam), ale wiem też że nie każdy może sobie pozwolić na jego tradycyjną wersję (np. weganie czy osoby z nietolerancją pokarmową). Dodatkowo jest to produkt wysokokaloryczny, więc odchudzającym się także nie będzie sprzyjał. Dlatego pomyślałam sobie, że fajnie byłoby zebrać kilka przepisów na zamienniki, np. niskokaloryczny
Powiedz dietom niegoście, a gdyby go przypadkiem zabrakło, to mogę być pewna, że głośno mi ten brak wypomną. Podawałam już przepis na causę z krewetkami i wielkanocną causę dla wegan, ale najlepsze jest to, że danie można dowolnie modyfikować, byle trzymać się podstawowych zasad i produktów. Oczywiście głównym składnikiem są ziemniaki doprawiane sokiem z limonki, lub innych cytrusów i pikantną papryką
Quinoa Raz!