mojprzepisna.pl | Bezglutenowe i wegańskie placki z jabłkami Kolejna propozycja na śniadanie, nieco zdrowsze niż zwykle. Placuszki bez cukru, z musem owocowym, wegańskie i bezglutenowe. Inspiracja blog Olgi Smile . Składniki na 4 patelnie placków: 250 g musu owocowego lub rozgniecionych bananów 250 g mleka roślinnego (ewentualne 1 lub 2 łyżki wody) 4 jabłka (650 g) Szara Reneta 100 g mąki(...)Smażyć na rozgrzanej patelni na łyżce oleju, z obu stron na złoty kolor pod przykryciem. Podawać z frużeliną wiśniową, cukrem pudrem lub miodem czy syropem klonowym. Smacznego! Bezglutenowe i wegańskie placki z jabłkami Bezglutenowe i wegańskie placki z jabłkami Bezglutenowe i wegańskie placki z jabłkami listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='250 g musu owocowego lub rozgniecionych bananów
moj przepis namojprzepisna.pl | Bułeczki prowansalskie (wegańskie) Pyszne, wilgotne, mięciutkie i aromatyczne bułeczki z dodatkiem suszonych pomidorów, kaparów, czosnku, oliwy i ziół prowansalskich. Macie ochotę na coś takiego? Nam smakowały bardzo :). Ciasto przygotowałam wczoraj, uformowałam bułeczki, schowałam do lodówki, a dziś z rana wyciągnęłam zimne bułeczki z lodówki i od razu do piekarnika, po 25 min, pyszne śniadanko czekało na moich chłopców. Składniki(...)Przykryć ściereczką do lekkiego napuszenia. Posypać czarnuszką. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 20-25 min. do złotego koloru. Bułeczki wyjąć, 10-20 min przestudzić na kratce. Smacznego! Bułeczki prowansalskie (wegańskie) Bułeczki prowansalskie (wegańskie) Bułeczki prowansalskie (wegańskie) Bułeczki prowansalskie (wegańskie) listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='500 gr mąki pszennej (u mnie 300 gr tortowej
moj przepis napotrzebna większa ilość) - pół pęczka koperku - 1 cebula (u mnie czerwona) - 2 ząbki czosnku - 1 łyżeczka tymianku - 1 łyżeczka lubczyku - sól, pieprz *opcjonalnie: olej do smażenia, parmezan zwykły lub wegański z nerkowców do posypania Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Łososia myjemy, pozbywamy się skóry i kroimy w drobniutkie kosteczki (sprawdzamy czy nie ma ości!). Szpinak płuczemy
Be Fit Be Strongzrobić w 30 minut na obiad do ziemniaków i surówki? Tradycyjnie - kotlety! Dzisiaj w nieco innej wersji, gdzie prym wiodą pieczarki i wegański ser. Idealnie sprawdzą się również jako wkładka do burgera. Po inne inspiracje obiadowe odsyłamy do wpisu 7 pomysłów na wegańskie kotlety . Koniecznie wypróbujcie :) Wegańskie kotlety pieczarkowo-serowe Przepis na ok. 8 średnich kotletów Potrzebujemy: - 8-9 średnich(...)pieczarek - kawałek wegańskiego sera (u nas violife do pizzy) - 1 niewielka cebula - 4 suszone pomidory w zalewie - 3-4 łyżki mąki pszennej - odrobina wody - sól, pieprz i pieprz ziołowy do smaku Przygotowanie: 1. Pieczarki ścieramy na tartce na grubych oczkach. Ser również ścieramy. Dodajemy go wg uznania - jeśli ktoś chce mieć bardziej serowy posmak, niech doda go więcej. Suszone
Bananowe Polebardzo ucieszyłam się, kiedy się dowiedziałam, że zostałam wybrana jako testerka :) Dziękuję BLOGmedia i Terravita :) Mniej szczęśliwa byłam kiedy odkryłam, że nadziewane czekolady z tej serii niestety nie są wegańskie, ponieważ masa w środku zawiera mleko :( Jednak z trzy rodzaje z nowej serii są wegańskie! I to jest dobra wiadomość :) W nowej serii znajdziecie następujące czekolady (zaz. na zielono(...)wegańskie): klasyczna gorzka , z nadzieniem cytrynowym, wiśniowym i miętowym, ze skórką pomarańczy oraz z crunchy owocowym . Zaczęłam już testowanie (wegańskich) czekolad i niedługo dam Wam znać co o nich sądzę. Testerami niewegańskich czekolad zostaną moi rodzice i również udostępnię Wam ich opinię. Możecie już znaleźć te czekolady w sklepach - próbowaliście którejś? Smakowała
breakfast of dreamspatelni. Pożeramy 1 placek jeszcze gorący, żeby sprawdzić, że wyszło pysznie, smażymy resztę (spokojnie można na suchej patelni), smarujemy konfiturami, popijamy kawką, zachwycamy się kolejnym banalnym, ale jakże udanym wegańskim śniadaniem oraz myślą, że zrobić coś z niczego to wcale nie taka trudna sztuka, wystarczy trochę pomyśleć i nie bać się próbować. Będziemy takie powtarzać i Wam polecam szczerze
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEszukając PROSTYCH inspiracji na ZWYKŁE jedzenie na co dzień, na śniadanie, obiad i kolację, i na przekąskę typu chipsy, jeśli ma się taką chęć, a nie wiadomo które są wegańskie. Zaczynając od śniadań, podstawą wyżywienia co drugi dzień jest u nas OWSIANKA BEZ GOTOWANIA czyli płatki owsiane górskie zalane na noc wodą, rano dodane do nich banany, zmielony
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEbeta glukan i pleuran , dodatkowo boczniaki zawierają bardzo ważny przeciwutleniacz ergotioneinę, który nie ginie nawet podczas obróbki termicznej boczniaków. 1. Boczniaki a la śledzie w śmietanie (+przepis na wegańską śmietanę) Składniki : - 300 g boczniaków - 1 mały por - 2-3 ogórki kiszone - 1 łyżka musztardy - duży jogurt grecki i mały zwykły jogurt naturalny, a w wersji(...)wegańskiej śmietana ryżowa (przepis poniżej) - pieprz, sól - przyprawy do boczniaków ( ja użyłam curry i sos sojowy) Śmietana ryżowa : - 1,5 szklanki płatków ryżowych - 1,5 szklanki mleka sojowego lub innego roślinnego Przygotowanie : Płatki zalewamy mlekiem i gotujemy, następnie miksujemy na gładko i doprawiamy musztardą i sokiem z cytryny Przygotowanie : Boczniaki kroimy na cienkie plasterki, podsmażamy
zdrowa vege kuchniawybrania innego tła ;) Pewnie każdemu zdarza się być poza domem w porze obiadowej. Możemy wtedy skorzystać z oferty lokalnych restauracji czy barów, jednak w mniejszych miastach ciężko o danie wegańskie. Kolejnym plusem własnego lunchu jest na pewno jego cena; na mieście ciężko znaleźć coś poniżej 10zł. Wyliczyłam, że koszt tego posiłku to 2,80zł. Oczywiście to zależy od miejsca
Wegańska kuchnia orientalnastudiach podczas całodziennych zajęć. Znajomi w większości kupowali w szkolnej stołówce obiad na ciepło, ewentualnie zapychali się kanapkami. Ale do wyboru były zawsze dwa posiłki, nigdy wegańskie, i drogie. Tłumaczenie, że nie jem mięsa, jajek, serów ani chleba nie pomagało, bo skutkowało typowym pytaniem: ‘To co ty niby jesz?!’, bądź komentarz w stylu ‘Raz kiedyś nic ci się nie stanie
Wegańska kuchnia orientalnałyżeczki imbiru - 2 łyżki czerwonej soczewicy - ½ kostki bulionowej wegańskiej - kawałek kalafiora - ¼ łyżeczki płatków chili - kawałek brokuła
Wegańska kuchnia orientalnagryczanej - ¼ wegańskiej kostki bulionowej - 35g zielonej soczewicy - ¼ łyżeczki cynamonu
Wegańska kuchnia orientalnazaś to nastąpiło, wydawało mi się, że nie można jej jeść inaczej niż na słodko lub jako dodatek do jakiegoś dania. A tu proszę, odważyłam się nieco poeksperymentować, zainspirowana wegańskimi blogami skandynawskimi. Hm, sceptycyzm minął w tym samym momencie, w którym spróbowałam poniższego śniadania. Sobota to taki dzień, gdzie większość z nas może pozwolić sobie na dłużej przygotowywany
W kuchni Karmel-itkisernik z herbatą matcha i domowymi wegańskimi bezami ~ Miało być całkiem po wegańsku, sernik miał być z tofu, ale wolałam tofu zjeść na obiad :D Warsztaty kuchni wegańskiej zostały przełożone na środę...Co prawda niezbyt mi ten termin pasuje i teraz nie wiem, czy się wybiorę, ale jednak się postaram :) PRZEPIS /1 porcja/ ~200g twarogu mielonego 3-krotnie ~100g jogurtu(...)greckiego (lub innego gęstego) ~jajko ~łyżka herbaty matcha Skworcu ~1/2 łyżeczki naturalnego ekstraktu z wanilii ~cukier/stevia do smaku ~5 domowych wegańskich bez (bezów? :P) Białko oddzielamy od żółtka. Twaróg, jogurt, żółtko, herbatę, ekstrakt i substancję słodzącą mieszamy. Białko ubijamy na sztywną pianę i delikatnie łączymy z masą. Przekładamy sernik do foremki żaroodpornej, na wierzch kruszymy bezy i wkładamy całość
breakfast of dreamsVEGANMANIA to targi wegańskich inicjatyw, które odbywają się w Polsce w różnych miastach. W tym roku po raz pierwszy miała miejsce Veganmania w Lublinie . Co prawda było to dwa tygodnie temu, ale dopiero teraz mam czas dodać moją relację na bloga :) Często widywałam na innych blogach relacje z tego wydarzenia w wielu miejscach, jednak zawsze były one daleko daleko(...)spędziłyśmy czas! Było dożo pysznego jedzenia, dużo ciekawych i przyjaźnie nastawionych ludzi oraz ciekawe i poruszające ważne kwestie wykłady, m.in. o "bieganizmnie" czyli o tym jak biegać na diecie wegańskiej , jak zacząć , co jeść przed, po i w trakcie treningu etc., dalej w temacie sportu - wykład dotyczący najczęściej zadawanych pytań o weganizm w sporcie , "jakie życie miał twój obiad" - wykład
breakfast of dreams