wegańskie - 10389 przepisów (strona:292/693)

HUMMUS ZE SKIEŁKOWANEJ CIECIERZYCY 243

Hummus to jedna z najpopularniejszych past wegańskich. Rośliny strączkowe, tahini, oliwa, sok z cytryny to obowiązkowe składniki tego dania. W tradycyjnej wersji strączki występują w ugotowanej formie. Z powodzeniem można jednak przyrządzić surowy hummus. Jest on na pewno zdrowszy, bo składniki mineralne i witaminy zawarte w ciecierzycy nie zostały zubożone przez obróbkę termiczną - gotowanie. Moczenie i kiełkowanie strączków powoduje

Jeść, by żyć w zdrowiu
Jajecznica wegańska z pieczarkami 131

Przedstawiam kolejną odsłonę jajecznicy wegańskiej zwaną Tofucznicą. Jak nazwa wskazuje jajecznica zrobiona jest z serka tofu. Tym razem do tofucznicy dodałam pieczarki i bardzo posmakowała mi ta wersja... z pewnością nie raz do niej powrócę. Oczywiście do tofucznicy dodałam również szczypiorek i podawałam ją z pomidorami, bo bez nich ani rusz! Super śniadanie na ciepło dla wegan i nie tylko

kulinarne odsłony pati
Kotlety ziemniaczane – puszyste, miękkie i delikatne, z minimalną ilością mąki 194

Rozkosznie i na chrupko przypieczone z zewnątrz skrywają miękkie, puszyste i delikatne wnętrze. Te ziemniaczane kotlety smakują dokładnie tak, jak powinny – ziemniakami, a nie mąką. Są też w 100% wegańskie – bo kotlety ziemniaczane do sklejenia ciasta nie potrzebują nawet grama jajka. Co w takim razie przez cały czas robiliście źle? Trafia mnie szlag kiedy widzę przepisy sugerujące chore proporcje składników

Karo in the Kitchen
10 przepisów na fit dania z grilla 504

Dietetyczne dania na grilla – burgery z pieczarek Szparagi w szynce parmeńskiej Fit dania na grilla – szparagi w szynce Sałatka z kalafiora Sałatka na grilla z kalafiorem Szaszłyki wegańskie Szaszłyki z grilla Grillowane ziemniaki Ziemniaki z grilla – przepis Grillowana cukinia z oscypkiem Grillowana cukinia z oscypkiem Dorada z grilla Fit ryba z grilla Faszerowany bakłażan Faszerowany bakłażan

Mama z miasta
Lody truskawkowe z zielonym groszkiem 170

będę musieć całego pudełka wywalić, ale na szczęście wszystko poszło po mojej myśli. Zostało odrobinkę w pudełku, więc chyba smakowały ;) Dodam jeszcze, że śmiało możecie zrobić wersję wegańską, wystarczy tylko dodać mleko kokosowe zamiast jogurtu naturalnego do truskawek. I tyle! Tylko tyle, by cieszyć się smakiem domowych, własnoręcznie przygotowanych lodów. Na dodatek lodów z zielonym groszkiem, którego nikt by się

Kuchnia w czekoladzie
Kotleciki mięsno-warzywne 1009

uważają, że nie warto jeść tego co ma witaminy oraz często dzieciom, które uciekają najczęściej do słodyczy. Można powiedzieć, ze jest to też pewna droga do diety wegetariańskiej lub wegańskiej. W przyszłości może być już tylko kolejny krok, czyli kotleciki warzywne. Składniki: 500g mięsa mielonego z indyka lub innego 300g cukinii (już po odciśnięciu) 150g marchewki 1 cebula 2 jajka

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Czekoladowy budyń z awokado 185

gotowania, bez skrobii i bez żelatyny. Trzeba po prostu zmiksować awokado z kakao, wybrać coś do osłodzenia i gotowe! Czekoladowy budyń z awokado to budyń całkowicie w wersji wegańskiej. Nie zawiera produktów mlecznych ani jajek. Budyń przypomina czekoladowy krem z awokado i czekoladowe smoothie z kokosowym mlekiem . Zadziwiające jak zmiksowane awokado jest kremowe, a sam budyń delikatny niemalże aksamitny

codojedzenia
Sernik jaglany na zimno 320

woda 2 szklanki, mleko kokosowe 1 puszka 400 ml, cukier Diamant 6 łyżek, masło orzechowe 6 łyżek, skórka z pomarańczy starta 1 łyżeczka, dodatkowo: truskawki 350 g, galaretka truskawkowa (wegańska) 1 szt, Sposób przygotowania: Daktyle zalać gorącą wodą i moczyć przez 45 min. Następnie daktyle i orzechy włoskie miksujemy w malakserze z dodatkiem rozpuszczonego oleju kokosowego. Gotową masę wykładamy

kulinarne odsłony pati
Domowe puszyste pancakes 318

Smażymy je przez około 2-3 minuty z każdej strony, aż do zarumienienia. Podajemy na ciepło  z syropem klonowym lub miodem, owocami i innymi ulubionymi dodatkami. W wersji wegańskiej zamiast miodu można użyć syropu klonowego, a ricottę pominąć, należy wtedy dodać tylko jedna szklankę mleka kokosowego, a pancakes smażyć na oleju kokosowym. W  wersji bezglutenowej zamiast maki pszennej

Menu Zdrowia
22. Cydrowe babeczki czekoladowo - owocowe bez tłuszczu 197

jest znikoma. Dodatek cydru nadaje im charakterystyczny słodkawo - wytrawny smak, który przełamuje czekolada oraz wieloowocowy dżem. Przepis idealny na letniego grilla lub piknik!    Przepis zainspirowany książką Kuchnia wegańska. Składniki na polewę: 200g dżemu z owoców leśnych 40g kakao w proszku Wykonanie: 1. Wszystkie składniki umieścić w misce i bardzo dokładnie wymieszać, aż do uzyskania gęstego kremu. Składniki

Pland based fille
Wegański tort w stylu angielskim 188

znowu krem. Całość przykryj rozwałkowaną porcją marcepanu (około 100 g ). Dla ułatwienia sobie pracy lekko posyp wałek mąką, wtedy marcepan nie będzie się kleił. Udekoruj wedle uznania. Smacznego! Artykuł Wegański tort w stylu angielskim pochodzi z serwisu %%http://www.greenscarf.pl/%%.

greenscarf
Ciastka z ciecierzycy 161

miłośników słodkości, którzy muszą lub chcą unikać glutenu. Oczywiście jak zawsze zadbałem o to, żeby wszystkożercy nie byli rozczarowani. Te ciastka z ciecierzycy są przepyszne! Uważasz, że słodycze zdrowe, wegańskie i bezglutenowe smakują jak ścierwo? Spróbuj tych ciasteczek i przekonaj się, że zdrowe nie musi oznaczać niedobre! Porady: U mnie masło orzechowe było własnej roboty, 100% orzechów. Jeśli twoje

Blendman
Tofucznica - czyli wegańska jajecznica 133

Tradycyjną jajecznice myślę, że większość z Was jadło w swoim życiu, ale czy próbowaliście jajecznicy wegańskiej? Otóż głównym jej składnikiem jest ser tofu, a kolor żółty otrzymywany jest dzięki kurkumie. Pozostałe składniki to już wedle naszej fantazji... Moją tofucznice usmażyłam na cebulce, poza tym dodałam do niej mnóstwo szczypiorku i obowiązkowo podawałam ją z pomidorkami koktajlowymi, które cudownie się komponują

kulinarne odsłony pati
Gofry bezglutenowe 241

wartościowym i zdrowym śniadaniem, a nie tylko tuczącym deserem. Z czym jeść gofry? Ja zaserwowałem sobie na śniadanie bezglutenowe gofry z truskawkami i syropem klonowym. Świetnie spisze się również wegańska bita śmietana , a nawet cieciorella . Tak na prawdę nie ma ograniczeń. Co lubisz to zarzuć na gofry, a na pewno będzie pysznie! Porady: Jeśli chcesz, żeby gofry były

Blendman
Kokosowy sernik z ryżu z musem truskawowym 316

Ilość: 8 porcji Czas przygotowania: 30 min + chłodzenie (minimum 4 godziny) Składniki: Spód: – 1,5 szklanki suszonych śliwek – 0,5 szklanki pokruszonych orzechów włoskich

Podwójnaporcja