wegańskie - 10389 przepisów (strona:268/693)

Papryka wędzona czyli nowa przyprawa na polskim rynku 210

takich, w których używa się kiełbasy. Będzie zatem idealna do leczo, albo wszelkich gulaszy czy zup gulaszowych. Poza tym można ją dodawać również do dań typowo wegetariańskich, a nawet wegańskich. Nadaje ona lekko wędzonego aromatu, będzie sosem świetnie komponować się na przykład z świeżą papryką, ziemniakami, boczniakami czy bakłażanem

Trochę smaku
SEROWE NACHOSY I PROSTA SALSA POMIDOROWA 200

się do naszego przepisu. Oczywiście, możecie użyć każdych innych nachosów. Do moich nachosów użyłam połączenia sera cheddar oraz grana padano, jednak jeśli macie mozarellę lub inny ser np. wegański, nie wahajcie się go użyć! Składniki na nachosy: 1 paczka ulubionych chipsów tortilli ok. 135 g (użyłam mixu chipsów tortilli wymienionych wyżej) 1 awokado + odrobina soku z cytryny

Emcia Pichci
Pieczony łosoś z awokado chimichurri 184

cytryny. Dodałam awokado, koper i pewnie wielu z Was pomyśli, że to już nie jest chimichurri…he, he…Sądzę, że nie jest to większym przekrętem niż wegański bigos…Hallo!!! Awokado chimichurri Składniki: 1 awokado 2 ząbki czosnku pęczek natki pietruszki pęczek kopru 3 łyżki oliwy 3 łyżki soku z cytryny szczypta kajeńskiego pieprzu ¼ łyżeczki suszonych płatków chili

codojedzenia
Poniedziałek: Chłodnik z groszku i mięty 137

groszek pięknie łączy się z kwaskową maślanką, lekkości i świeżości całości dodaje mięta – wspaniałe zioło, które świetnie sprawdza się nie tylko w mojito:-). Jeśli chcecie przygotowsć chłodnik w wegańskiej wersji, pomińcie dodatek koziego sera. Składniki: 2 opakowania mrożonego groszku (2×400 lub 500 g) Duży pęczek mięty 2 szklanki maślanki 50 g koziego sera 1 łyżeczka suszonego oregano

Niedzielny kucharz
Domowe lody w trzech smakach – truskawkowe, czekoladowe i pietruszkowe 217

trudno jest zrobić domowe lody? Moje to prościzna! Każdy smak ma jedynie 2 składniki. Są zdrowe, bo wykorzystuję jedynie naturalne składniki. Są wegańskie, bo nie używam produktów odzwierzęcych. Są bez laktozy, bo nie ma w nich produktów mlecznych. Są też bezglutenowe! Oferuję Wam dziś aż trzy smaki – truskawka, czekolada i pietruszka! Co Wy na to? Lody mają swoich zwolenników

Dietolog
Pasztet z kaszy jaglanej i soczewicy 213

Pasztet z kaszy jaglanej i soczewicy to danie bez jajek, bez glutenu, bez nabiału. Idealny pomysł na śniadanie dla osób na diecie odchudzającej, ale też wegetariańskiej, wegańskiej i bezglutenowej. Smaczny i zdrowy zachwyci niejednego smakosza. Kasza jaglana i soczewica to doskonałe połączenie. Pasztet z kaszy jaglanej i soczewicy bogaty jest w białko, błonnik, minerały i witaminy, które są niezbędne

Strefa Zdrowego Żywienia
Makaron w sosie pomidorowym z orzechami włoskimi 136

Klasyczny i super szybki, wegański obiad w środku tygodnia. Makaron w sosie pomidorowym z orzechami włoskimi. To hit dla każdego miłośnika makaronu. Jest bardzo prosty i uwielbiany nawet przez najmłodszych (a jak wiadomo te nie wszystko dadzą sobie wcisnąć ). Będziesz potrzebować kilku podstawowych składników, które zawsze masz pod ręką. Czas jest niezwykle ważny dlatego nie każdy chce go marnować

Słodkie Gotowanie
Cytrynowa kasza jaglana 158

Jeśli zazwyczaj zaczynasz dzień od miski płatków owsianych to czas spróbować czegoś nowego. Ta kremowa kaszka jest bardzo sycąca oraz bogata w białko i witaminy. Jest również bezglutenowa oraz wegańska! Cytryna to idealny powiew świeżości w zimowej kuchni. Czuję zapach lata, gdy o niej myślę – jest przyjemna i lekka. Zimą to fajna odmiana dla ciężkich czekoladowych owsianek. Latem orzeźwiająca

Słodkie Gotowanie
Syrop z kwiatów czarnego bzu 745

O tym, że syrop z kwiatów czarnego bzu ma mnóstwo zdrowotnych właściwości, szczególnie w leczeniu górnych dróg oddechowych, wiedziałam od lat

Kolorowy Przepisownik
"SERNIK" NA ZIMNO Z TRUSKAWKAMI W WERSJI WEGAŃSKIEJ I BEZGLUTENOWEJ 159

Kłania się Wam kultowe ciasto zwiastujące lato w wersji wegańskiej i bezglutenowej. Mowa o serniku na zimno z truskawkami. Bezsernik równie pyszny, słodki, orzeźwiający jak jego tradycyjny kolega. Deser, który się zawsze udaje i szybko powstaje. Szkoda czasu na zachwyty i przydługi wstęp. Po prostu, łapcie przepis i twórzcie! Składniki na tortownicę średniej wielkości: 1/4 szklanki płatków jaglanych, 1 szklanka

Jeść, by żyć w zdrowiu
Curry z ciecierzycą i fasolą szparagową 194

jest też to, że nie może być nudne. Za każdym razem inne, za każdym razem wyjątkowe. Przygotowując curry kombinuję, dodaję różne składniki. Bo curry smakuje zarówo dobrze w wersji wegańskiej, wegetariańskiej, jak i z mięsem. U mnie dziś wersja warzywna curry. Do potrawy dodałam mrożone warzywa od Poltino . Wybrałam mrożoną dynię oraz mrożoną fasolę szparagową. Dodatkowo danie wzbogaciłam ciecierzycą. Jeśli

kolorowotorcikowo
Fasola w pomidorowym sosie 151

żadnych dodatków Z kolei Najstarszy, podobnie jak reszta rodziny, uwielbia zajadać się fasolą z kiszonym barszczem czerwonym według tego przepisu . A wszyscy domownicy i nawet nasi wszystkożerni krewni uwielbiają wegański smalczyk z fasoli (przepis tutaj ). Jednym słowem, ugotowana fasola nigdy się u nas w domu nie marnuje Składniki: 2 szklanki ugotowanej białej fasoli 1 duża cebula 3 ząbki czosnku

Lamarida.pl
Wegańskie ciastka czekoladowe 149

zachowaniu odstępu 2-3 centymetrów miedzy ciastkami, bo one urosną. Pieczemy ciastka 6-10 minut w temperaturze 180 stopni. Odklejamy pyszności od papieru dopiero po ich wystygnięciu! Smacznego! Artykuł Wegańskie ciastka czekoladowe pochodzi z serwisu Fleksitarianizm.pl

Fleksitarianizm.pl
Bulion warzywny 169

Bulion czy wywar warzywny to podstawa wielu zup, risotta  (lub jego kaszowych odmian) i dań głównych (np. duszonego królika ). Podejrzewam, że każdy ma własny przepis

Weekendy w domu i ogrodzie
Wegański bigos z cukinią i botwiną 200

Kolejna odsłona bigosu wiosennego tym razem wegański. Bigos robimy szybko, bo warzywa młode nie wymagają długiego gotowania. Dodałam do niego botwinę, cukinie i młodą kapustę. Wyszło pyszne połączenie. Tą przysłowiową kropką w bigosie jest papryka i tofu wędzone. To one robią fajny smak który zastępuje nam aromat mięsa.   1 mała główka młodej kapusty 1 opakowanie tofu wędzonego 1 pomidor

wesoła kuchnia