warzywa - 14856 przepisów (strona:92/991)

ZUPA KREM Z KALAFIORA Z MLECZKIEM KOKOSOWYM 196

suszone plasterki szynki parmeńskiej zarumienione na oliwie  W głębszym garnku podsmażyłam na oliwie pokrojoną cebulę i pora.  Dodałam pokrojonego w kostkę selera i marchewkę.    Do warzyw powędrowały na koniec różyczki kalafiora.  Warzywa smażyłam przez około 15 minut. Dodałam masło i co jakiś czas mieszałam. Starłam czosnek i imbir. Wsypałam przyprawy.   Wlałam bulion. Gotowałam(...)przykryciem przez około 15 minut, aż warzywa zmiękły. Wlałam mleczko kokosowe.    Wymieszałam i gotowałam jeszcze przez około 5 minut.      Następnie wszystko zmiksowałam na gładką masę.  Powstała aksamitna i gładka zupa o kremowej konsystencji.  Ja osobiście lubię ją z grzankami. Można polać na wierzch odrobinę dobrej oliwy i posypać ziołami. Pozostało mi życzyć

potrawyregionalne
BRUKSELKA Z WĘDZONYM BOCZKIEM 207

mała kapustka pochodzi z Belgii a jej nazwa od stolicy tego kraju. Zaledwie 150 g tego warzywa pokrywa w stu procentach  dzienne zapotrzebowanie na witaminę C.  Brukselka zawiera również dużo beta-karotenu.  Bywa zaliczana do tak zwanych warzyw młodości,  ponieważ zawiera silne przeciwutleniacze.    Ma właściwości przeciwzapalne.  Wspomaga pracę układu pokarmowego, sercowo-naczyniowego(...)wody. Dodałam również sos worcester. Smażyłam jeszcze chwilę do miękkości.              Spróbujcie! a na pewno polubicie bardziej to niedoceniane warzywo. Smacznego

potrawyregionalne
Ryż z warzywami i parówkami 329

dzisiaj przedstawiam przepis na ekspresowe danie- ryż z warzywami i parówkami. Jeżeli nie masz zbyt dużo czasu na przygotowanie posiłku wypróbuj koniecznie ten przepis. Polecam! Ryż z warzywami i parówkami Składniki: 300 g ryżu, 9 parówek, papryka zielona, papryka czerwona, puszka kukurydzy, cebula, por, 3-4 łyżki ketchupu, sól, pieprz. Wykonanie: Ryż gotujemy zgodnie z zaleceniami na opakowaniu. Parówki również(...)kostkę. Papryki wydrążamy i kroimy w niewielką kosteczkę. Pora i cebulę kroimy w kosteczkę. Papryki, pora i cebulę podsmażamy na masełku i dusimy do miękkości. Ryż mieszamy z parówkami, warzywami i odsączoną kukurydzą. Dodajemy ketchup i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Smacznego

paapilotkaa
Marchewka z fasolką szparagową w koperku 168

Brakuje Wam czasem pomysłu na dodatek do mięska bądź po prostu do drugiego dania? Proponuje pyszną kompozycję warzyw które kryją w sobie moc witamin. Połączenie to pasuje do wieprzowiny, wołowiny jak i drobiu.  Dla mnie dodatek koperku nadaje całości rewelacyjny smak, a dla zachowania większej ilości witamin warzywa zostały przygotowane na parze.  Marchewka(...)koperku PRZYGOTOWANIE : Marcheweczki i fasolkę szparagową (wszystko powinno być w podobnej wielkości) przekładamy do parowaru, oprószamy delikatnie solą i gotujemy przez 15-20 minut na parze do odpowiedniej miękkości warzyw.   Koperek siekamy.  Do rondla przekładamy masło, wsypujemy koperek i podsmażamy 2-3 minut, dodajemy ugotowane warzywka, całość mieszamy.  Podajemy na ciepło

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Zupa krem ziemniaczano pietruszkowy 165

polewek. Lubię je za to, że są sycące i zawsze mają idealną, jednolitą konsystencję. Dodatkowo lubi je moja córeczka dla której gotuję z przyjemnością. Dzisiejsza zupa - krem to połączenie warzyw z serem, podane z grzankami są pyszną kompozycją.  Zupa krem ziemniaczano pietruszkowy SKŁADNIKI : 3-4 średnie młode ziemniaki 3-4 młode pietruszki 3 łyżki posiekanej natki pietruszki(...)bulionu warzywnego 100 g serka topionego gouda pieprz biały do smaku 1 szczypta gałki muszkatołowej  grzanki – do podania PRZYGOTOWANIE : Pietruszkę i ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę. Przekładamy warzywa do garnka, zalewamy bulionem i gotujemy do miękkości warzyw.  Dodajemy serek topiony oraz posiekana natkę pietruszki i całość blendujemy do uzyskania gęstego kremu, Doprawiamy białym pieprzem oraz gałką muszkatołową. Krem

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Zupa pomidorowa z prawdziwych pomidorów 154

obrana i opieczona nad palnikiem/ gazem, etc.) – kilka liści laurowych, ziaren ziela angielskiego, sól, pieprz Wykonanie: Bulion: mięso opłukać (kurczaka można obrać ze skóry, jeśli jest dość tłusty); warzywa obrać, można pokroić. Mięso włożyć do garnka, zalać zimną wodą, lekko podgotować, zebrać szumowiny. Dodać warzywa i przyprawy. Gotować na małym ogniu (bez bulgotania!) do miękkości składników. Zupa pomidorowa(...)bulionu wyjąć mięso i warzywa. Dodać pomidory i chili. Gotować do miękkości świeżych pomidorów (muszą się rozpadać). Dodać marchewkę i pietruszkę – zmiksować. Można też dodać rozdrobnione mięso. Zupę pomidorową podawać na ciepło, udekorowaną opcjonalnie kleksem z kwaśnej śmietany. Posypać bazylią i natką pietruszki.   Podobne przepisy Meksykańska zupa z tortillą i papryczką Zupa wiśniowa z jagodami Pizza al tonno

Pociąg Do Kuchni
Leczo z kiełbasą długodojrzewającą i warzywami 214

Leczo to jedno z tych dań, które lubię najbardziej. Pachnie latem, świeżymi warzywami i jest wyjątkowo proste i szybkie w przygotowaniu. Sycące a zarazem pyszne. Składniki: 300 gram kiełbasy długodojrzewającej 1 spora cukinia 2 papryki zielone 2 papryki białe sól, pieprz, majeranek 1/2 pęczka natki pietruszki 1/2 pęczka bazylii 1 ząbek czosnku 1 łyżka oliwy z oliwek 200 gram passaty(...)brązowa, fajnie jeśli stanie się chrupiąca. Dodajemy pokrojoną w kostkę zieloną i białą paprykę. Smażymy chwilę. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię i całość dusimy 5-7 minut. Warzywa powinny nabrać apetycznego koloru. Doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Dodajemy pomidory z puszki bądź świeże i passatę pomidorową. Całość dusimy 25 minut na wolnym ogniu, tak by warzywa się nie rozpadły

Mango Papaja
Sakiewki z papieru ryżowego z nadzieniem mięsno - warzywnym 425

tydzień azjatycki, więc popędziłem po pracy na zakupy. W planach było sushi i jeszcze kilka innych azjatyckich dań, ale postanowiłem zacząć od sakiewek z papieru ryżowego z kurczakiem i warzywami.   Bardzo podobne sakiewki, tylko, że warzywne dostałem w zgłoszeniu na mój wiosenny konkurs od Karoliny, jednej z moich czytelniczek. Zrobiła trzy dania w parowarze i była zaraz za nagrodzonymi

Parowar Faceta
Lekki bigos z cukinii 250

Lato to mój ulubiony czas jeśli chodzi o gotowanie. Świeże warzywa na działce = dużo możliwości. Dziś miałam ochotę na coś lekkiego. Z racji, iż w tym roku cukinia owocuje bardzo obficie, postanowiłam zrobić już zapomniany u mnie w domu bigos z cukinii. Zobaczcie sami co wyszło;) Lekki bigos z cukinii 2 średniej wielkości cukinie (ja dałam żółtą i zieloną(...)rozgrzewamy masło i podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek. Dodajemy marchewkę pokrojoną w talarki i paprykę pokrojoną w kostkę, smażymy przez 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Warzywa dodajemy do garnka, mieszamy z cukinią i gotujemy na małym ogniu przez 10 minut.  Dodajemy pokrojone w kostkę pomidory i przyprawy. Na patelni podsmażamy obraną ze skóry kiełbasę, dodajemy

Kuchnia moimi oczami
Łosoś grillowany z warzywami w curry 188

Przepyszny letni obiad, który można przygotować na grillu (lub tradycyjnie w piekarniku). Wspaniały łosoś i cudowne letnie warzywa - połączenie idealne :) SKŁADNIKI: (3 porcje) 60 dag filetu z łososia 1 mały kalafior 30 dag małych pieczarek 1 papryka 1 cukinia 1 cebula 3 cienkie plasterki masła czosnkowego pieprz cytrynowy przyprawa do ryb (u mnie Vegeta W smak - Do ryb) przyprawa curry(...)Vegeta olej 1. Łososia przekroić na 3 kawałki, każdy kawałek oprószyć solą, przyprawą do ryb i pieprzem cytrynowym. Odstawić do lodówki. 2. Warzywa dokładnie umyć. Cukinię i cebulę pokroić w plasterki, paprykę w paseczki. Wszystkie razem wymieszać. Oprószyć vegetą i curry, nalać na rękę troszkę oleju i natrzeć warzywa. Przełożyć je na tackę do grillowania. 3. Łososia ułożyć na folii

Kto ugości moich gości?
Klopsiki z kurkami na makaronie 176

pierwszym etapie, musiał określić swój żywioł. Czy jest się wodą, powietrzem, ziemią czy ogniem. Odpowiedziałem, że " Do szczęścia potrzebuję dwóch rzeczy wodę i parowar :)  No może jeszcze trochę warzyw, ziół i makaronu :) Więc zdecydowanie moim żywiołem jest woda, gdyż gotuję tylko na parze. Wszystkie potrawy zachowują dzięki niej swój naturalny smak i aromat" i tak oto dostałem się

Parowar Faceta
Parówki faszerowane warzywami 165

Parówki faszerowane to mój pomysł na przemycenie warzyw w diecie najmłodszych. Niestety nie należę do grona szczęśliwych rodziców którym dzieci zjadają wszelakie warzywa.... Jednak w tej odsłonie zniknęło z talerzyka wszystko, włącznie z sałata na której zostały podane parówki na ciepło.  Pamiętajmy jednak, że nim sięgniemy po parówki sprawdźmy ich skład i wybierzmy te które mają w sobie najwięcej(...)jest dla dzieci nie zawsze kryją w sobie  skład który bezpiecznie można podać najmłodszym ...   A teraz zapraszam na kolację z parówkami w roli głównej ;)  Parówki faszerowane warzywami SKŁADNIKI: 3 grube parówki z szynki 1/3 cukinii 1 mała papryka czerwona  2 łyżeczki pikantnego ketchupu oliwa sól i pieprz woda papryka słodka i ostra do smaku sałata masłowa

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Wakacyjny obiad. Dziki ryż z młodymi warzywami i łosoś z sosem agrestowym 242

olejna propozycja lekkiego,wakacyjnego dania, dziki ryż z młodymi warzywami i sosem agrestowym. Można go podać z dowolnymi dodatkami, w przepisie z  łososiem gotowany na parze ale mogą to być inne ryby, chuda wieprzowina, wołowina lub drób wg. własnych upodobań, lub bez dodatków jako sałatkę na ciepło lub zimno. Sałatka z dzikiego ryżu jest świetną alternatywą dla kanapek zabieranych(...)Doprawić do smaku solą i białym pieprzem. Jeśli agrest będzie zbyt kwaśny dodać szczyptę cukru lub odrobinę miodu. Sałatka ryżowa Marchewki obrać, pokroić na paski przy pomocy obieraka do warzyw.  W rondlu zagotować wodę z dodatkiem soli i łyżeczki cukru. Włożyć marchewki, gotować 2 minuty,  przełożyć łyżką cedzakową do lodowatej wody, wystudzić, odsączyć na sicie. Do wody

SzczyptaSmaQ
Placek z cukinii pełen jogurtowo-czosnkowego sosu 205

miesiąca moja kuchnia pełna jest wielkich cukinii :) Dlaczego pełna i dlaczego wielkich? Ah, znajomi znajomych (...) mojej mamy mają swój ogródek - i uwielbiają uprawiać warzywa - olbrzymy :) Nie popieram takich powojennych nawyków ale cóż, niektórych nie przekona się do tego, że małe znaczy świeże i DOJRZAŁE :) A na dokładkę moja najwspanialsza mama spontanicznie i z uśmiechem przyjmuje każdy prezent i wszystkie(...)danie było bardziej treściwe :) Możecie ten składnik zastąpić dowolnym mięsem - poza mielonym, lub pominąć. Do dzieła: Cukinię dokładnie szorujemy i przecieramy przez tarkę o dużych oczkach. Ważne, aby warzywa nie obierać. Cebulę kroimy drobno w kosteczkę lub również przecieramy przez duże oczka. Ja w związku z tym, że jeszcze przez tydzień pławię się w luksusach domowej kuchni - użyłam miksera. Warzywa

Spektrum Smaku
Szparagi z pomidorami i makaronem z semoliny 155

soku, często mieszając. Kiedy sok pomidorowy odparuje - rozcieramy w dłoniach łyżeczkę rozmaryn z łyżeczką bazylii i wrzucamy przyprawy na patelnię (używam takiego połączenia ziół aby nadać lekko słonego posmaku warzywom bez dodatku soli). Wszystko dokładnie mieszamy i podsmażamy przez kolejne 2-3min.  Kiedy warzywa "dochodzą" (tu mój przyjaciel M. powiedziałby, że 'dochodzą' to brzydkie słowo :)) nakładamy na talerze(...)makaron, oprószamy go odrobinką parmezanu i dodajemy gorące warzywa. Et voila! Bon appetit!  Jak dodatek do tego dania polecam alzackie wino  Muscat d’Alsace. Jest to wytrawne (ha, tu niespodzianka, co? :) Tak, ten Muscat w odróżnieniu od swoich śródziemnomorskich imienników jest wytrawny) mocno aromatyczne wino o wyjątkowym smaku i aromacie świeżych winogron. Ale nie zniechęcajcie się jego wytrawnością

Spektrum Smaku