sitku i przekładamy na 3 poziom, również na folii aluminiowej. Włączamy parowar na 15 minut.W czasie jak część składników się paruje, obieramy jabłka i przy pomocy okrągłej siatki/krajalnicy do warzyw rozdrabniamy na małe kawałki. Ogórki myjemy, obieramy i ścieramy na tarce.Jak produkty skończą się parować, czekamy aż z porów woda odparuje, a jajka ostygną, po czym obieramy
Parowar Facetarozgrzać oliwę i wrzucić paprykę , dymkę i czosnek. Mieszając smażyć na małym ogniu, ok 10 min. aż cebule zmiękną ale nie zaczną brązowieć. Odstawić do ostygnięcia, gdy warzywa przestygną - dodać ziemniaki i szczypiorek. Jeżeli dodajemy boczek, należy podsmażyć go na patelni, odsączyć z tłuszczu i przestudzony dorzucić do mieszanki warzyw. Do dużej miski wbić jaja, roztrzepać, dodać śmietanę(...)żółty ser. Dobrze wymieszać i dodać warzywa. Doprawić solą i pieprzem. Przełożyć masę do formy, wyrównać wierzch i wstawić do piekarnika na 30 - 40 min. Przed wyjęciem sprawdzić wykałaczką, czy masa się ścięła. Wyjąć z piekarnika i pozwolić aby tortilla całkowicie wystygła. Przyłożyć do foremki drewnianą deskę i odwrócić formę do góry nogami. Zdjąć folię aluminiową. Pokroić na kawałki
Stare Garyobracając, dokładnie obierać zaczynając od strony główki, nie pozostawiając włókien - po ugotowaniu będą twarde i niesmaczne. Jeżeli obieramy szparagi na desce mniejsza jest też szansa na złamanie delikatnego warzywa. Najbardziej lubię obieraczki takie jak na zdjęciu nr 3 ale możemy użyć dowolnej obieraczki do warzyw. Po obraniu , należy szparagi ugotować. Wygodny jest specjalny garnek w którym szparagi gotujemy(...)widelec lub nóż - jeżeli wchodzi bez problemu, szparagi są gotowe. Ostrożnie, aby nie połamać, wyjmujemy szparagi na półmisek wyłożony lnianą ściereczka. To dobra i wygodna metoda na osuszenie warzyw. Przekładamy na talerze, polewamy masłem z tartą bułką. Przygotowanie tartej bułki :Są dwa sposoby. Pierwszy: na patelni rozpuścić masło, wsypać bułkę, smażyć na małym ogniu aż bułka się zrumieni
Stare Garydotarł również do nas! Słodkie ziemniaki popularne w Ameryce Południowej i Środkowej, bo stamtąd pochodzą, coraz szumniej podbijają również polską scenę kulinarną.Batat uważany za jedno z najbardziej odżywczych warzyw w przyrodzie. Bulwa batata jest o 50% bardziej odżywcza od ziemniaka. Jest źródłem m.in. potasu, magnezu, fosforu, sodu i wapnia oraz witamin z grupy B, A, E, beta karotenu, kwasu(...)batatdyniamała marchewczosnek, 1 - 2 ząbkibulion, 0,7lpieprz, sólWykonanie:Batata oraz dynię będące w mniej więcej takiej samej ilości obieramy ze skóry i kroimy. Podobnie postępujemy z małą marchewką.Warzywa dodajemy do przesmażonego na łyżce oliwy czosnku i trzymamy na małym ogniu pod przykryciem przez ok 15 do 20 minut, do zmięknięcia.Dodajemy 0,7 l bulionu warzywnego lub mięsnego, jaki
Taste Of My Daysmażone , ale również ryby duszone , robione na parze czy też ryby pieczone w folii.Dziś mam dla Was przepis na jedną z tych ulubionych – dorsza z dodatkiem zdrowych warzyw i aromatycznych przypraw.Zapiekana w piekarniku jest zdrowa i mało kaloryczna – śmiało mogą po nią sięgnąć osoby będące na diecie.SKŁADNIKI:- filet z dorsza – 2 szt- marchew(...)oczkach ).Cebulę i szczypiorek kroimy z drobną kosteczkę. Rybę zawijamy z folię aluminiową i wkładamy do gorącego piekarnika na ok. 10min. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy przygotowane wcześniej warzywa ( przez kilka minut ). Wyciągamy rybę , odwijamy i układamy na niej warstwę podsmażonych warzyw. Zawijamy i wkładamy ponownie do piekarnika na ok. 5-7 minut
Ostra na Słodkojednym kasztanie nie można poprzestać.Postanowiłam nie zjeść wszystkich jako przekąski , ale przyrządzić z ich dodatkiem wspaniałą , rozgrzewającą zupę krem , idealną na pogodę jaką mamy za oknem!Połączenie świeżych warzyw : soczystej marchewki , pietruszki , selera oraz pora z kasztanami stworzyło niesamowicie zgraną całość!Zupa nie tylko nasyci , ale i rozgrzeje największego zmarzlucha ( takiego jak ja ) ;).SKŁADNIKI:( 4 porcje )* duża marchew(...)gotującej się wody i na średnim ogniu gotujemy do miękkości.W tym czasie obieramy kasztany , lekko podgrzewamy , a następnie drobno siekamy.Wrzucamy do gotującej się zupy i dokładnie mieszamy.Kiedy warzywa są już ugotowane , doprawiamy do smaku , a następnie blenderem miksujemy na gładki krem.Wlewamy słodką śmietanę i dokładnie mieszamy.Podajemy gorącą ze świeżym chlebem lub grzankami.Smacznego
Ostra na Słodkopewnie wiecie ostatnio staram się ograniczyć słodkości i przerzucić na bardziej zdrowy tryb życia.Przyznaję : idzie mi całkiem nieźle!Ryże , kasze , warzywa , koktajle coraz częściej goszczą na moim stole.Nie żeby wcześniej ich było mało , ale zdecydowanie bardziej wolałam sięgnąć po kawałek pysznego ucieranego ciacha ;)Dziś mam dla Was przepis na niesamowicie smaczny smażony ryż z warzywami.Wykorzystałam do tego ryż
Ostra na Słodkozapiekanka idealnie nadaje się na chłodne, zimowe dni. Rozgrzewa i dodaje energii na resztę dnia. Smacznego!Składniki:8 ziemniaków250 g mięsa mielonego (u mnie wieprzowe)250 g mrożonych warzyw (brokuły, marchewka, fasolka szparagowa, groszek)sól, pieprz2 cebule200 ml śmietany 18%20 dag żółtego sera1 jajkoszczypta chilizioła prowansalskieszczypta gałki muszkatołowej 1 łyżka masła Wykonanie:Jedną cebulę obrać i drobno(...)kostkę, podsmażyć na pozostałym na patelni tłuszczu, następnie dodać mięso mielone i smażyć do czasu, aż zmieni kolor, a woda odparuje. Doprawić do smaku, dodać zioła i wymieszać. Warzywa rozmrozić i podsmażyć na patelni. Doprawić do smaku.Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Na dnie ułożyć warstwę ziemniaków, na niej wszystkie warzywa, a następnie wyłożyć mięso mielone i przykryć pozostałymi ziemniakami.Śmietanę
Pasja Smakusmażenia sół,pieprz do smaku Wykonanie:Filety dobrze nacieramy solą i pieprzem zobu stron. Do garnuszka starkowujemy marchew,pietruszkę, siekamy drobno pora i selera,zalewamy wodą oby zakryło w\warzywa, solimy. Dusimy do prawie całkowitego wyparowania wody. Warzywa układamy na sicie zeby ściekły. Kiedy ostygną wykładamy porcjami na filet tilapii, uciskamy warzywa, zwijamy roladki,spinamy wykałaczkami. Każdą roladkę panierujemy mące
Z Majeczką w kuchniProsty i szybki w przygotowaniu sos warzywny z gotowej mieszanki warzyw na patelnie. Idealny na dni gdy nie mamy czasu lub po prostu ochoty na zbyt długie przesiadywanie w kuchni.Makaron z Sosem Warzywnym i Mięsem Mielonym - Składniki:ok. 400 g dowolnego makaronu500 g mięsa mielonegocebula2 duże ząbki czosnkupomidory w puszcze (najlepiej krojone)1 kostka bulionowa warzywna + 250 ml wrzątku2(...)łyżki koncentratu pomidorowegoopakowanie mrożonych warzyw na patelnie (ok. 500 g)przyprawy: bazylia, tymianek, czosnek w proszku, lubczyk, oregano, słodka papryka, sól, pieprzok. 40 g żółtego seraMakaron z Sosem Warzywnym i Mięsem Mielonym - Sposób przygotowania:Cebulę zeszklić, dodać czosnek, podsmażyć po czym wrzucić mięso mielone. Za pomocą widelca "rozgnieść" je na patelni i smażyć do zbrązowienia. Następnie wlać pomidory puszki
Słodka Stronasłoika jest świetna na niespodziewanych gości. Wystarczy ją odsączyć z zalewy w durszlaku i wymieszać z majonezem. Szybciej chyba się nie da. Koniecznie przygotujcie ją w przyszłym roku, gdy warzywa będą świeże i pachnące. Składniki:1 kg ogórków1 duża cukinia3 cebule4 czerwone papryki1 kg marchwii1 puszka kukurydzy1 czubata łyżka soli Zalewa octowa (najlepiej od razu podwójną porcję):3 szklanki wody1(...)szklanka octu1 szklanka cukruWykonanie:Wszystkie składniki pokroić w kostkę, posolić i odstawić na około 2 godziny, by puściły sok. Następnie warzywa odcedzić. Składniki zalewy zagotować. Warzywa nałożyć do wyparzonych słoików. Zalać zalewą octową i pasteryzować ok. 15 minut
Pasja Smakurodzaj włoskiego antipasti, świetnie smakuje z kanapkami oraz jako samodzielne danie. Caponata może być również dodatkiem do dania głównego. Kolejna podróż językiem po mapie, kolejna udana... Caponata to duszone warzywa: cebula, czosnek,bakłażan, oliwki, kapary, pomidory z ziołami i przyprawami. Składniki:1/2 czerwonej cebuli1/2 białej cebuli2 ząbki czosnku 1/2 bakłażana 1/2 słoiczka czarnych oliwek, dobrej jakości2 łyżki kaparów2 łyżki(...)łyżka octu winnegoNa oliwie z oliwek smażymy drobno posiekaną cebulkę z czosnkiem, doprawiamy solą, pieprzem i ziołami oraz papryką słodką. Bakłażana kroimy w kostkę i również smażymy z warzywami aż odrobinę się zarumieni. Dodajemy kapary, oliwki i pomidory z puszki. Całość dusimy kilka minut- niezbyt długo by warzywa nadal zachowały swój kształt. Doprawiamy cukrem, octem winnym
Mango Papajawręcz jak dla mnie na zupie obiad może się zaczynać i kończyć. Mogą być gęste lub rzadkie, kremowe lub klarowne, zabielane, z zasmażką, na mięsie, wodzie, mleku, z warzywami, mięsem, rybą, owocami, podawane na ciepło lub zimno... Ich różnorodność jest ograniczona wyłącznie naszą wyobraźnią. Pewne jest jedno, są pyszne, sycące i bardzo polskie, dlatego gotujmy je, jedzmy, delektujmy się(...)dużym garnku gotujemy ok 3 litrów wody z warzywną kostką rosołową, liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Cebulę, czosnek, por i seler naciowy kroimy w cienkie plastry. Smażymy do zeszklenia warzyw na maśle lub oleju. Ja polubiłam ostatnio do smażenia wykorzystywać olej w jakim są zanurzone suszone pomidory, który jest ciekawy w smaku i w dodatku dobrze przyprawiony. Gdy warzywa
Taste Of My DayWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Ostatnio zrobiłam pyszną zupę z dużą ilością warzyw. Wykorzystałam do niej mrożoną mieszankę warzyw w której znajdowały się: kalafior, brokuł oraz mała marchewka (można użyć również świeżych warzyw). Dodatkowo dodałam do niej zieloną fasolkę szparagową i ziemniaki. Wyszła bardzo smaczna. Nadaje się zarówno na obiad jak i kolację
Marta Gotujepoddawajmy się! Dzisiaj na obiad chcę zaproponować zdrową i pożywną, a zarazem lekkostrawną i niskokaloryczną sałatkę :) Składniki: 1/4 główki sałaty lodowej 1 jajko ugotowane na twardo ugotowane na parze warzywa - ja użyłam mrożonki: włoszczyzna pokrojona w paski, brokuły 2 plasterki wędliny z indyka Sałatę kroimy w części wielkości ok 2 x 2cm, rozkładamy na talerzu. Na sałatę kładziemy ugotowane(...)parze warzywa (ilość wg uznania). Następnie wędlinę kroimy w kostkę (ok. 1,5 x 1 cm), a jajko w ćwiartki i wszystko kładziemy na warzywa. Sos: 1 łyżeczka musztardy 1 łyżeczka majonezu odrobina ketchupu oliwa z oliwek ew. 1 łyżeczka chrzanu Składniki potrzebne do przygotowania sosu mieszamy w szklance i skrapiamy nimi sałatkę. Smacznego
Taste Of My Day