rozmarynu 1 czubata łyżka soli Pomidory tniemy w ćwiartki i pozbawiamy komór z nasionami i galaretką . Osuszamy ręcznikiem papierowym i wkładamy do suszarki ( można suszyć w piekarniku ) do warzyw – grzybów . Proces suszenia pomidorów jest długi i zazwyczaj trwa około 10 godzin jednego dnia i dosuszenie 8 godzin drugiego dnia , wszystko zależy jak soczystych użyjemy -im bardziej suche tym krótszy(...)czas suszenia . Paprykę , liście pora , cebulę , czosnek kroimy i także suszymy , warzywa korzeniowe ścieramy na tarce o grubych oczkach , gdyż łatwiej i szybciej się wtedy suszą . Najłatwiej suszy się zioła , które kładziemy w całości , a później tylko ocieramy rękami i same się rozkruszają . Wszystkie ususzone warzywa , mielimy w młynku do kawy na średnio – grube kawałki . Trzeba sprawdzać w trakcie
Ogrodnik w podróżyMięso mielonego z indyka ostatnio często przeze mnie wykorzystywane a przez wielu niedoceniane tym razem wykorzystałam je do nowej wersji curry, lekko pikantnego, pachnącego egzotyką, z gotową mieszanką warzyw. Okazuje się że gdy skończy się sezon na świeże kalafiory , brokuły czy fasolkę warto sięgnąć po dobrej jakości mrożone warzywa, nawet takie na patelnię. Ich nowe zastosowanie może okazać się bardzo(...)ciekawe. A klopsiki w tym wydaniu to lekkie danie, przy okazji zdrowe, nietuczące i miłe dla podniebienia. Użyłam warzyw na patelnie firmy Poltino . Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikdwie zupy, żeby mieć co jeść w tygodniu w pracy (i nie codziennie to samo :)). Dzisiaj maszyna losująca wybrała zupę pomidorową, bardzo prostą do wykonania. Lekko ostra, treściwa dzięki warzywom i mięsie, bez makaronu ani ryżu, co sprawia, że jest niskokaloryczna. Przygotowana od podstaw samodzielnie będzie miała naprawdę dużo lepszy smak niż robiona „na kostce”. Lately(...)yourself, from scratch it’ll taste a lot better than made using broth cube. SKŁADNIKI: 1-1,5 l rosołu (najlepiej domowej roboty, przepis tutaj ) 500 g passaty warzywa i mięso z rosołu kilka kropli Tabasco (opcjonalnie) sól, pieprz, cukier INGREDIENTS: 1-1,5 l chicken broth (homemde’s the best, recipe here ) 500 g passata vegetables
Martyna Cooksktoś ma) grzanki *warto dokładnie sprawdzać skład chrzanu, gdyż sporo z nich ma w składzie mleko Przygotowanie: 1. Zaczynamy od wstawienia bulionu warzywnego, który będzie naszą bazą. Wszystkie warzywa kroimy na kawałki i wrzucamy do garnka, zalewamy około 2 litrami wody i gotujemy minimum godzinę, tak, żeby smaki z warzyw się uwolniły. Im dłużej gotujemy, tym wywar ma mocniejszy(...)smak, więc warto potrzymać go na ogniu trochę dłużej. 2. Kiedy wywar mamy gotowy wyjmujemy warzywa i przyprawy. Zostawiamy ziemniaki, które będą nam potrzebne w dalszym etapie. 3. Śmietankę sojową przelewamy do miski i dokładnie mieszamy ją z chrzanem. Dodajemy odrobinę gorącego bulionu do miski i ponownie mieszamy. Następnie całą zawartość miski wlewamy do garnka z bulionem cały czas mieszając
Bananowe Polesmakowe. Jednym z nich jest połączenie słodyczy granatu, kwaskowatości jabłka i delikatnego smaku gotowanej piersi z kurczaka. Takie sałatki je nie tylko buzia, jedzą też oczy – kolorowe owoce i warzywa sprawiają, że nawet największy niejadek chce jeść ;) Tę sałatkę można właściwie całkowicie dostosować pod siebie. Dodać inne owoce i warzywa, odjąć coś, czego nie mamy w domu lub nie lubimy(...)żeby się nie poparzyć. Potem bierzemy ją w łapki i rwiemy kawałki po długości włókien, na taką wielkość, jaka nam pasuje najbardziej. I porwanego kuraka wrzucamy do miski z warzywami i owocami. Gdy wszystkie składniki są w misce wystarczy dodać majonez i jogurt naturalny, przyprawić do smaku solą i pieprzem (nie za dużo, chcemy czuć słodycz i kwaskowatość owoców
Jak gotować i nie zwariowaćkażda poprzednia , pozbawiona zbędnej szkodliwej chemii , barwników i innych nieciekawych dodatków . Bardzo prosta w wykonaniu , trwała w przechowywaniu i doskonała jeśli chodzi o sporządzanie marynat do mięs lub warzyw . Roztarta z oliwą , tworzy świetne pesto , które w zupełności zastąpi sos na świeżym makaronie . Polecam , naprawdę warto poświęcić odrobinę czasu na własne produkty . Kierując się hasłem wiesz , co jesz Składniki(...)korzenie pietruszki 4 pędy selera naciowego 1 główka czosnku – duża pęczek świeżego oregano 6-7 gałązek tymianku 4 pędy bazylii 1/2 pęczka natki pietruszki 1 łyżka soli Wszystkie warzywa obieramy , czyścimy i kroimy . Układamy na sitkach suszarki , na przemian z ziołami , lub osobno , jak kto woli . Można też suszyć nad kaloryferem , kominkiem , czy w piekarniku . Suszymy na tzw. pieprz
Ogrodnik w podróżySezon na warzywa trwa w najlepsze. Kolorowe i świeże warzywka same zachęcająco mrugają w naszą stronę. Dziś proponuję kolorowe szaszłyki , które w sezonie grillowym idealnie pasują na spotkania w gronie znajomych. Składniki: pół kilo piersi z indyka (można również z kurczaka) papryka czerwona papryka zielona trzy czerwone cebule cukinia pieczarki Przyprawy: czosnek sól pasta curry pieprz mięta oregano,bazylia(...)oliwa oliwa z czosnkiem i ostrą papryczką Warzywa i piersi z indyka pokroiłam w kostkę i nieduże kawałki, zależy od wielkości jakiej będą szaszłyki. Przyprawiłam i polałam oliwą. Odstawiłam na około 2-3 godziny aby mięso i warzywa się zamarynowały i przeszły smakiem przypraw. Następnie naprzemiennie nadziewałam składniki na patyczki do szaszłyków. Można je piec na grillu bądź na patelni
potrawyregionalnePodobny przepis tylko z indyka możecie zobaczyć TU . Dziś mała modyfikacja...po pierwsze inny ptak ;) po drugie dodałam warzywa. Składniki: podudzia z kurczaka marchew pietruszka suszone morele suszone śliwki przyprawa prowansalska do kurczaka parę ząbków czosnku majeranek sól,pieprz,słodka czerwona papryka masło do podsmażenia Kurczaka podsmażyłam na maśle. Przełożyłam go do żaroodpornego naczynia. Podudzia posoliłam,posypałam pieprzem(...)przyprawą prowansalską, majerankiem i startym czosnkiem. Podlałam je wodą i oliwą. Pokroiłam w plasterki marchewkę i pietruszkę. Warzywa również chwilę podsmażyłam. Wstawiłam do piekarnika udka i po około 20 minutach dodałam warzywa i suszone owoce. Piekłam jeszcze wszystko około 30 minut aż mięso zrobiło się miękkie. SMACZNEGO
potrawyregionalnesmażyć, dusić, piec, grillować. Fenkuł ze względu na niską zawartość energetyczną jest często wykorzystywany do przyrządzania różnych sałatek i potraw w dietach odchudzających. Anyżowa nuta to bonus, dodatek, którym warzywo przyprawiła natura. Jest ona delikatna a szczególnie w daniach ciepłych anyżowość się gubi, a zostaje jedwabista, delikatna materia, wdzięcznie przyjmująca smak dodatków. Olejki lotne fenkułu bardzo korzystnie wpływają(...)trawienie, mają też korzystny wpływ na system nerwowy. Fenkuł jest bardzo cennym źródłem witamin i minerałów. Jedno warzywo pokrywa dzienne zapotrzebowanie na witaminę C, na potas w 50%, wit.B1 również w 50%, błonnik - 33% a kwas foliowy w 23%. Fenkuł zawiera silne przeciwutleniacze, które zapobiegają rozwojowi komórek rakowych. A duża zawartość witaminy C wspomaga układ odpornościowy i neutralizuje wolne
potrawyregionalneDanie obiadowe idealne z ryżem, kaszą kus kus bądź makaronem. Pachnące imbirem i mleczkiem kokosowym. Warzywa możecie użyć dowolne, wedle gustów. Składniki: udka z kurczaka marchewka pietruszka seler naciowy szklanka bulionu cebula czosnek kawałek świeżego korzenia imbiru puszka mleczka kokosowego 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego lub przecieru z pomidorów olej masło curry słodka czerwona papryka sól Udka z kurczaka obrałam(...)skóry. Podsmażyłam na maśle z odrobiną oliwy. Zarumienione kawałki wyjęłam z garnka i zajęłam się warzywami. Pokroiłam cebulę i podsmażyłam ją na tłuszczu na którym wcześniej smażyłam kurczaka. Dodałam do niej pokrojone w plasterki - marchewkę i pietruszkę. Chwilę je smażyłam i wsypałam kawałki selera naciowego. Na tarce starłam imbir i ząbki czosnku. Doprawiłam solą,curry i papryką. Wymieszałam
potrawyregionalneselera kawałek białej części pora parę różyczek brokuł 3 ziemniaki 1 większy topiony naturalny serek litr bulionu ziele angielskie liście laurowe sól,pieprz do smaku 2 łyżki masła Warzywa pokroiłam w kostkę. Do garnka z wodą dodałam bulion,ziele angielskie i liście laurowe. Pokrojone warzywa podsmażyłam chwilę na maśle. Dodałam je do bulionu. Następnie włożyłam różyczki brokuł i na koniec(...)ziemniaki. Gdy warzywa były już miękkie, dodałam topiony serek. Przyprawiłam solą i pieprzem. Przed podaniem można posypać świeżym koperkiem. Zupka lekka i zdrowa polecam. Smacznego
potrawyregionalneogródkach przydomowych. Można jednak odnieść wrażenie że mimo wszystko w Polsce jest rośliną nieco niedocenianą. Sezon rabarbarowy w naszym kraju trwa niestety bardzo krótko. Korzystajmy więc z tego warzywa... tak warzywa, zazwyczaj myślimy o rabarbarze jak o owocu (tak też bywa klasyfikowany w książkach kucharskich: razem z owocami), jednak w rzeczywistości jest to warzywo z rodziny rdestowatych. Dziś polecam
potrawyregionalnespalania kalorii i do usuwania nadmiaru wody z organizmu (oczywiście pod warunkiem, że jest niesolony). Ogórki, poza walorami smakowymi nie zawierają zbyt wielkich ilości składników odżywczych. Jak na warzywo zawierające ponad 96 proc. wody, kaloryczność ogórków jest znikoma (100 g ogórków dostarcza ok 8-14 kcal). Ogórki zawierają raczej małe ilości witamin - odrobinka(...)ogórków jest znany ze swych właściwości oczyszczających W przypadku ogórków należy pamiętać że zawierają one kwas askrobinowy, który niszczy witaminę C, stąd nie powinno się ich mieszać z warzywami, które zawierają jej duże ilości - jak np. pomidory Ogórki są silnie moczopędne. Są przydatne w regulowaniu ciśnienia krwi. Dzięki zawartości potasu ogórki poleca się przy wszystkich rodzajach chorób dróg
potrawyregionalneLeczo jest idealnym daniem do którego można wykorzystać sezonowe warzywa. Jest ich teraz pełno. Piękne, świeże, kolorowe jak wszystkie kolory lata. Już za nim tęsknię... Korzystajmy więc z jego darów. Kompozycja warzyw zależy od indywidualnych gustów. Polecam dodać bakłażana, cukinię, paprykę i świeże pachnące pomidory. Jest to lekkie danie wegetariańskie. Można je podawać samodzielnie, z ryżem(...)ząbki czosnki 200g przecieru pomidorowego 1 łyżeczka ziół prowansalskich lub samego oregano papryka ostra 1/2 łyżeczki cukru sól pieprz 2 łyżki oliwy do smażenia Przygotowałam składniki. Warzywa umyłam i pokroiłam w kostkę. Pomidory sparzyłam, obrałam ze skórki. Pozbyłam się szypułek i pestek. Na rozgrzanym oleju zeszkliłam cebulę i posiekany drobno czosnek. Dodałam paprykę. Zwiększyłam ogień i smażyłam
potrawyregionalneCukinię podaje się na surowo, smażoną, pieczoną, duszoną lub gotowaną. Główną jej zaletą jest wyborny smak. Należy do warzyw niskokalorycznych . Składa się w 90 procentach z wody a 100 gram cukinii dostarcza organizmowi zaledwie 15-16 kcal! Ponadto: odkwasza organizm sprzyja przemianie materii. bogata w witaminy B1, B2, C i PP. cenne(...)drogą pocenia się. Cukinia to warzywo, które umożliwia” detoks” i ochronę przed szkodliwymi dla naszego organizmu substancjami. Można ją jeść bez obawy o trucizny, jakimi nasiąka wiele produktów spożywczych. Nie kumuluje bowiem metali ciężkich
potrawyregionalne