BABCINE PLACUSZKI ZIEMNIACZANE 219Placki ziemniaczane to moje wspomnienie dzieciństwa, wakacji spędzanych na wsi. Jako że przywiązuję wagę do tradycyjnych dań i kuchni mojej babci więc często w moim domu
Z Majeczką w kuchni
SAŁATKA WARSTWOWA Z TUŃCZYKIEM 689Szybki sposób na coś smacznego, na coś z rybą, na przemycenie jej dzieciom...bo wtakiej wersji uwielbiają się zajadać tuńczykiemSkładniki:1,5 szkl kuskusupuszka tuńczyka w
Z Majeczką w kuchni
DIP TATARSKI 231Niezawodny pyszny dodatek do wędlin , szaszłyków, karkóweczki,schabu..PysznySkładniki:200 ml gestego majonezu150 ml smietany 18%2 ogórki konserwowe10 matynowanych pieczareksok z 1/2 cytrynysól morska z
Z Majeczką w kuchni
POMIDOROWA SALSA 205Idealny dodatek do mięs na zimno, wędlin i pasztetów, pyszna..Składniki:2 papryczki chili2 duże pomidory1 zielona papryka1 cebula5 ząbków czosnku1/2 łyżeczki soli morskiej Kamis1/4 łyzeczki
Z Majeczką w kuchni
SAŁATA ZE SZPROTKAMI 189Połączenie może wydać się niektórym dość mało spotykane, bo łączymy delikatność i chrupkość sałaty z tłustymi szprotkami,ale efekt jest naprawdę zadziwiający, lubię tak podane rybkiSkładniki
Z Majeczką w kuchni
PASTA Z MAKRELĄ 248Uwielbiam różnego rodzaju pasty i smarowidła na chleb, te przygotowane w domu są o wiele smaczniejsze i bardziej aromatyczne niż te które można kupić gotowe w
Z Majeczką w kuchni
PASTA WIOSENNA 207Zbliża się czas nowalijek, przenieśmy je więc również na kanapki,odrobina chrupkości nie zaszkodzi..Składniki:kostka twarogu półtłustego pęczek rzodkiewek pęczek szczypiorku 2 łyżki smietany sól
Z Majeczką w kuchni
TARTA ZE SZPINAKIEM 212Przy obiadku, jesli mamy chęć na coś bezmięsnego i zdrowego polecam szybką do przygotowania tartę ze szpinakiem. Nawet dzieci ją bardzo lubią!Składniki:25 dag mąki
Z Majeczką w kuchni
PIECZONA BIAŁA KIEŁBASA W SOSIE CHRZANOWO-KOPERKOWYM 303Na świątecznym Wielkanocnym stole nie moze zabraknąc białej kiełbasy, zarówno w żurku jak i takiej pieczonej,tak lubianej przez moją rodzinę.Dziś polecam w sosie chrzanowo
Z Majeczką w kuchni
ZUPA KREM ZE SZPARAGÓW 192Lubicie wiosnę? ja lubię..i to bardzo, a szczególnie czas kiedy w sklepie pojawiają się szparagi..uwielbiam!Składniki:3l bulionu warzywnego5 zimniaków1 marchew1 cebulazielona część z
Z Majeczką w kuchni
WIOSENNE TOSTY 257Tosty bardzo lubią moje dzieciaki, często robię je też i pakuję im do szkoły na drugie śniadanie. Skoro mamy wiosnę i czas nowalijek warto przemycić je
Z Majeczką w kuchni
SZASZŁYKI DROBIOWE Z CUKINIĄ I BANANAMI 202Grillowanie w pełni, nie może zabraknąć również szaszłyków, ja uwielbiam te z cukinią i bananami, przepyszneSkładniki:500g piersi z kurczaka2 małe cukinie1 papryka3 bananysól morska
Z Majeczką w kuchni
ZUPA SZCZAWIOWO- SZPINAKOWA Z JAJEM 213Maj to idealny czas na zbieranie szczawiu. Teraz szczególnie ten łąkowy, pierwszy jest najsmaczniejszy. Ja używam do zup i tego łąkowego( bo jest bardziej wyrazisty w
Z Majeczką w kuchni
PASTERYZOWANIE I MROŻENIE-SPOSOBY NA PRZECHOWANIE SZCZAWIU 257W maju szczaw jest najsmaczniejszy, wtedy jest najlepszy czas żeby go nazbierać i zamknąc w słoiczku na zimę,żeby cieszyć się prawdziwą szczawiówką cały rok. Poniżej
Z Majeczką w kuchni
POLĘDWICZKA WIEPRZOWA NADZIEWANA SUSZONYMI POMIDORAMI I MOZZARELLĄ 360Z polędwiczki wieprzowej można wyczarować różne smakołyki, my ją bardzo lubimy jako mięsko obiadowe. Dziś polecam z suszonymi pomidorami i mozzarellą.Składniki:1 poledwiczka wieprzowa ok
Z Majeczką w kuchni