Zalewa: 2.5 litra wody 1 szklanka octu 10% 2 łyżki soli, nie jodowanej 10 pełnych łyżek cukru 2 płaskie łyżeczki pieprzu 6-8 liści laurowych Wykonanie: 1. Warzywa myjemy. Jeśli cukinie są duże to należy z nich usunąć gniazda nasienne, małe mogą pozostać w całości, kroimy je na cienkie plastry. Marchew i seler obieramy i ścieramy na wióra(...)Cebulę kroimy na pióra. Wszystkie warzywa mieszamy z solą, odstawiamy na 3-5 godzin, następnie bardzo mocno odciskamy nadmiar powstałych płynów. . 2. Łączymy ze sobą składniki na zalewę, doprowadzamy do wrzenia, a następnie odstawiamy do wystudzenia. Wystudzoną zalewę mieszamy z odciśniętymi warzywami, przekładamy do słoików i pasteryzujemy przez 10 minut. Takie piękne nakładki na słoje możecie kupić u Karoliny
Apetyczna babeczkasera mozzarella. Całość posypać szczyptą soli, pieprzu i ziołami prowansalskimi. Przygotowaną pizzę ponownie wstawić do piekarnika i piec około 20 minut w 195°C (ser musi się rozpuścić, a warzywa powinny lekko się zarumienić). Przygotowaną pizzę podawać z ulubionym sosem, np. czosnkowym. Partiami zblendować kalafiora Zmielonego kalafiora gotować 5-7 minut (do miękkości) Do ugotowanego i odsączonego kalafiora wbić(...)jajko, dodać ser i przyprawy Podpieczony spód posmarować sosem, a następnie ułożyć surowe warzywa i ser mozzarella Piec do rozpuszczenia sera i lekkiego zarumienienia warzyw
Ugotowaćpłaskich łyżeczek soli - 5 kulki ziela angielskiego - 1/2 łyżeczki kolorowego pieprzu - 6 łyżek oliwy z oliwek - 100 ml wody Sposób przygotowania 1. - Cebulę por posiekać (ja siekałam kolejno warzywa w malakserze Można też trzeć na tarce ale dłużej schodzi ) - wlać na patelnię o grubym dnie olej podusić ebulę i por chwilkę - Dodać posiekaną marchewkę pietruszkę seler chwilę(...)przesmażyć 2. - Wlać wodę i dusić pod przykryciem na małym ogniu aż odparuje woda i zmiękną warzywa - Czasami przemieszać pilnować aby się nie nie przypaliło w razie potrzeby dolać troszkę wody lub oliwy - Pod koniec duszenia dodać zmiksowaną natkę pietruszki lubczyk listki tymianku rozmarynu i oregano 3. - Ziele angielskie pieprz zmielić w młynku dodać do warzyw razem
W królestwie smaków Beatyłyżka masła Sposób przygotowania 1. Na patelni rozpuścić 1 łyżkę masła dodać pokrojony por chwilkę podsmażyć Dodać ziemniaki seler i pietruszkę pokrojone w kostkę podsmażyć chwilę 2. Podsmażone warzywa przełożyć do garnka zalać ok 2,5 litra wody gotować aż warzywa zmiękną 3. Miękkie warzywa zmiksować w zupie dodać jogurt wymieszany z śmietaną zagotować ponownie doprawić solą
W królestwie smaków BeatyChwalę się i chwalę to pokażę Wam miejsce, gdzie wyczarowałam swoje warzywa. Uwielbiam swój ogródek, czuje się w nim jak luksusowym markecie Chwalę się i chwalę to pokażę Wam miejsce, gdzie wyczarowałam swoje warzywa. Uwielbiam swój ogródek, czuje się w nim jak luksusowym markecie Tak to wygladało, gdy sobie prezent urodzinowy wymyśliłam, czyli w lutym tego roku. Wszędzie były ziemniaki(...)powodu Wielkopolskę nazywa się Pyrlandią): Prawdę powiedziawszy to dla mnie i dla Miśka może nie jest to pierwszy kontakt z uprawą warzyw, zarówno mnie jak i Miśka rodzice za młodu zaganiali w „pole” ale to były epizody, no i 20 lat temu to było. Na nasze działce obecnie mamy: Pomidory. Byłam tak dumna z tego pierwszego
greenscarfposiłkami. Grillowanie Może być zdrowe, pod warunkiem że odpowiednio to rozegramy. Najlepiej byłoby zaopatrzyć się w patyczki do szaszłyków , a następnie nadziewać na nie dowolne owoce i warzywa . Możliwości jest wiele, możemy użyć papryki, cebuli, pomidorków koktajlowych i piersi z indyka. Możemy też zawinąć ziemniaki z cebulą w folię aluminiową, czy np. banana z kostką gorzkiej czekolady(...)środku. Grillować można wszystko, nawet arbuza. Starajmy się, aby większość stanowiły owoce i warzywa, a nie tłuste, posypane gotowymi mieszankami przypraw i dodatkowo podlane piwem mięso. Na mieście Jeśli jesteś nad morzem, zamawiaj ryby grillowane lub z pieca. Do tego ziemniaki z wody zamiast frytek i surówka dnia. Nigdy nie kupuj tych smażonych w panierce, we fryturze, ociekające litrami
Powiedz dietom niePrzepis na pyszną zupę z młodych warzyw. Taka letnia wersja barszczu czerwonego. Składniki: 500 g młodego bobu 6 młodych ziemniaków 2 marchewki kawałek selera kawałek pora pietruszka ok 2 l bulionu pęczek botwinki (najlepiej z dość dużymi burakami) 2 łyżki śmietany 18% zielenina (natka młodej pietruszki, liście selera, lubczyk) sól, pieprz Przygotowanie Bób gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Następnie(...)odcedzamy go i chwilowo odstawiamy. Marchewkę, pietruszkę, buraki i selera obieramy i ścieramy na grubej tarce. Warzywa dodajemy do bulionu i całość gotujemy na wolnym ogniu. Kiedy warzywa zmiękną, dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę i drobno pokrojone łodyżki i liście buraków. Po jakiś pięciu minutach dodajemy por i zieleninę w całości. Gotujemy pod przykryciem jakieś 15 minut, pod koniec przyprawiamy
e-PrzepisyKulinarneogórka pół czerwonej papryki 20 czarnych oliwek 3 młode cebulki 150 g sera sałatkowego na tacce 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki octu winnego sól pieprz Przygotowanie: Warzywa możemy spokojnie przygotować sobie dzień wcześniej. Pomidora i paprykę kroimy w kostkę, ogórka w półplasterki, cebulkę w talarki a oliwki przecinamy na pół. Wszystko mieszamy w misce(...)przygotowane warzywa możemy zostawić w lodówce na noc. W pudełku (lunchboxie) wsypujemy 3 garście gotowej mieszanki sałat, posypujemy ja przygotowanymi wcześniej warzywami. Sos przygotowujemy z oliwy, octu, soli i pieprzu i polewamy nim bezpośrednio sałatkę ułożoną w pudełku Na koniec posypujemy sałatkę pokrojonym w kosteczkę serem sałatkowym. Smacznego
Taste TherapyPieczona szynka z orzechowym pęczakiem Dziś na obiad proponuje pieczoną szynkę w imbirowo-paprykowej marynacie, podana z gotowanym pęczakiem z warzywami, chrupiącymi orzechami i żurawiną. Proste danie, ale bardzo smaczne. Osobiście mogłabym się najeść samym pęczakiem. Wychodzi tak pyszny, że na pewno się nie oprzecie. Lekko słodki, z wyczuwalną nutą orzechów włoskich, z maślanymi warzywami, pychota. Składniki: pieczona szynka: około(...)seler obieramy i kroimy w kostkę. Gotujemy w małej ilości wody z dodatkiem masła , soli i pieprzu cytrynowego. Jeśli potrzeba to podlewamy pęczak wodą. Pod koniec gotowania, dodajemy ugotowane warzywa, żurawinę i lekko posiekane orzechy. Wszystko razem mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem, dokładamy miód i sok z cytryny. Szynkę kroimy w plastry i podajemy z pęczakiem. Smacznego
na moim stole...Leczo Uwielbiam obiady jednogarnkowe. A leczo do takich właśnie należy. Leczo pachnące sezonowymi warzywami, cukinią, papryką, pomidorami, okraszone kiełbaską i cebulą, cudownie aromatyczne dzięki przyprawom i oczywiście tym że mamy lato, a warzywa właśnie latem pachną i smakują najlepiej. Podawać najlepiej z pajdą chleba, ja pokusiłam się na domowe bagietki . Składniki: 400 g kiełbasy 3-4 cebule 3 średnie cukinie(...)Kiełbasę podsmażyć na oliwie, pod koniec smażenia dodać cebulę i zeszklić. Do dużego garnka przełożyć wszystkie składniki, dodać przyprawy, posolić do smaku, Dusić na małym ogniu, pod przykryciem, aż warzywa zmiękną, ale nie rozpadną się. Smacznego
na moim stole...szaszłyki to jedyne danie, które przygotowuje mój mąż (no, przy mojej małej pomocy). Sam kiedyś wymyślił, że zjadłby takie, z czerwonego mięsa a nie z drobiu, z dużą ilością warzyw. Choć ja osobiście wolę szaszłyki z mięsa drobiowego, to chętnie raz na jakiś czas zjadam i takie, szczególnie z dużą ilością grillowanych warzyw - wczoraj właśnie takie zrobiliśmy sobie na letni(...)kawałki). 5. Nadziewać na patyczki. Grillować na niedużym ogniu do miękkości mięsa. Zamiast grillować można je oczywiście upiec w piekarniku. Ja jako że lubię to przygotowałam trochę więcej warzyw i wrzuciłam je wszystkie razem na tackę i tak zgrillowałam - wyszły pyszne
Kto ugości moich gości?którzy nie lubią szpinaku tak jak to się stało w naszym domu. Ale nie jedliśmy ich tak zupełnie gołych. Zawinęłam w nie ugotowane, wołowe mięso z rosołu z dodatkiem warzyw. Nie tylko wykorzystałam gotowaną wołowinę, która bywa wiórowata, ale zrobiłam pyszny, pożywny obiad i domownicy zjedli go bardzo chętnie. Takie naleśniki możecie nadziać czym tylko chcecie. Może to być inne(...)gotowane mięso albo jakieś surowe, przesmażone z warzywami. Farsz może być z samych warzyw albo grzybowo ryżowy jak w krokietach . Mam nadzieję, że zrobicie swoją wersję zielonych naleśników i będą Wam smakowały tak samo jak nam. Ktoś pewnie zaraz powie, że można usmażyć zwykłe, jasne naleśniki, ale czy z takimi kolorowymi danie nie wygląda o niebo lepiej?! ROZWIŃ I CZYTAJ
Smaczna Pyzamyjemy, kroimy na cienkie plastry. Cebulę obieramy, siekamy w cienkie plasterki. Posiekaną cukinię i cebulę wsypujemy na dużą patelnię. Wlewamy olej, solimy, stawiamy na średni ogień i smażymy, aż warzywa będą miękkie. Pod koniec smażenia doprawiamy do smaku pieprzem, majerankiem i solą , oraz dajemy pokrojony pomidor w plasterki. Z pomidora zdejmujemy skórkę przed krojeniem. Gotową sałatkę podajemy do obiadu(...)Możemy do tej sałatki pokroić w kostkę lub plasterki 10-15 dkg kiełbasy. Dodajemy ją na początku do warzyw i smażymy ją razem z warzywami. Zamiast cukinii możemy dać patisony. Z robiłem ją dzisiaj na obiad, była pyszna ! Polecam ! Życzę smacznego
Przepisy i porady kulinarneteż w inny sposób. Oto mój przepis na zupę krem z cukinii. Zupa krem z cukinii z grzankami Składniki: 1 średni por 3 małe cukinie 2 łyżki oliwy warzywa na bulion: marchewka, mały seler z nacią, pietruszka z natką, 2 ziemniaki 500 ml wody przyprawy: sól i pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, słodka papryka, kurkuma, gałka muszkatołowa Zupa krem(...)Zaczynamy od bulionu warzywnego. Dokładnie myjemy marchewkę, seler, pietruszkę, natkę z pietruszki i ½ natki selera. Przekrawamy na połowę i wrzucamy do garnka. Ziemniaki obieramy, kroimy i dorzucamy do pozostałych warzyw. Zalewamy ½ litra wody i dodajemy 2-3 listki laurowe oraz 3-4 kulki ziela angielskiego. Gotujemy na małym ogniu ok. 30 min. Zupa krem z cukinii Z ugotowanego bulionu wyciągamy
Pyza i SurówkaMięso kroimy w kostkę. W garnku o grubym dnie rozgrzewamy olej, podsmażamy na nim mięso, gdy jest już podsmażone dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek. Gdy warzywa się zeszklą dolewamy wodę (około 2 litry), dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, przyprawę do gulaszu, tymianek, łyżeczkę papryki słodkiej i gotujemy około 1 godzinę. Po tym czasie dodajemy obrane i pokrojone warzywa(...)gotujemy kolejne 30 minut. Gdy warzywa są już miękkie dodajemy mąkę rozrobiona w śmietanie i zagęszczamy nią zupę. Na koniec doprawiamy zupę solą i pieprzem lub przyprawą do gulaszu. Gotujemy jeszcze 5 minut i gotowe
Rozpustne gotowanie