świeża wątróbka, ale jeśli ktoś nią gardzi, to może śmiało pominąć. Jeśli nie macie mięsa z rosołu, a chcecie zrobić taki pasztet, to najpierw zróbcie bulion warzywny, czyli warzywa, opaloną cebulę i przyprawy zagotujcie i do tego wsadźcie mięso. Mięso mielimy ostudzone. Pasztet nie ma bułki tartej, bułki moczonej w mleku, chleba i innych rogalików, więc jest bezglutenowy. Potrzebujemy: ugotowane(...)podczas pieczenia i późniejszego studzenia. Ja piekę w keksówce, na dno wkładamy cienkie plasterki masła lub cieniutki pasek słoniny. Przekładamy masę, wyrównujemy i wkładamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika na 15 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 160 i zostawiamy na 45 minut. Pasztet przed krojeniem dokładnie studzimy i kroimy już zimny. Ja się spieszyłam, pokroiłam nieostudzony
ladykitchenWami przepisami na naleśniki głównie na słodko a dzisiaj mam dla Was propozycję na ich wytrawną wersję, która świetnie sprawdzi się na obiad lub kolację. Wypełnione po brzegi warzywami można jeść nawet na diecie. Ciasto naleśnikowe przygotowałam na bazie mąki orkiszowej jednak można je zrobić także w wersji bezglutenowej. Farsz ma bardzo wyrazisty i lekko osty smak. Nie pozostaje(...)przygotowanej masy smażmy cieniutki naleśniki na suchej patelni lub odrobinie oleju. Na każdym naleśniku układamy farsz a następnie zwijamy w rulon. Posypujemy serem i zapiekamy w piekarniku około 10 min - do roztopienia sera. Naleśniki świetnie smakują podane z keczupem lub domowej roboty sosem czosnkowym na bazie jogurtu. Smacznego
Health-Fit-Lifekoncentratu pomidorowego 2 ząbki czosnku 1 łyżka oliwy z oliwek 1 płaska łyżeczka miodu lub brązowego cukru suszone zioła (bazylia, oregano) chili sól pieprz Dodatki: 1 kulka mozzarelli ulubione warzywa wędlina 2 garści rukoli Przygotowanie: 1) Do mąki dodać drożdże, sól, miód oraz oliwę z oliwek i dokładnie wymieszać. 2) Stopniowo dodawać ciepłą wodę, jednocześnie zagarniając mąkę do środka(...)staramy się nie wałkować), a następnie delikatnie przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. 7) Na cieście rozprowadzić sos i poukładać wybrane dodatki. 8) Piec w piekarniku nagrzanym do 230 stopni przez 12-15 min do momentu zarumienienia (połowę czasu tylko z dolnym grzaniem, następnie włączamy grzanie góra-dół). RADA: Można piec pizze na żeliwnej patelni (kamieniu), którą nagrzewamy razem
Fitsweet.meSkładniki ciasto: 140 g zimnego masła 225 g mąki pszennej 1 łyżeczka soli 4-5 łyżek zimnej wody nadzienie: 3-4 główki czosnku 220 ml wody
OliveandThymeZa kilka dni kolejne Mistrzostwa Burgerowe Food Trucków, w których znowu będę miał przyjemność być sędzią :) Przy tej okazji zacząłem wspominać, jak to rok temu byłem
Parowar FacetaCukinia ze względu na swój neutralny smak ma szerokie zastosowanie w kuchni. Można używać tak samego warzywa, jak i jego kwiatów (np. smażone w tempurze). Można z niej zrobić nie tylko surówki, sałatki czy zupę, ale też placki, zapiekankę, dodać do pasztetu warzywnego, do dań mięsnych, a także do ciasta. Upiekłam ostatnio takie proste ciasto cukiniowe, które właśnie dzięki(...)Białka ubijamy na sztywną pianę w oddzielnym naczyniu i dodajemy do ciasta . Powstałą masę przelewamy do keksówki ( 11x 30 cm) , odstawiamy na chwilę aby ciasto osiadło. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni na 50-60 minut (najlepiej sprawdzić patyczkiem
Bon appetit mon amieDodatek piwa do wszelkich potraw jest w mej kuchni jak najbardziej mile widziany ale ziemniaków z piwem to jednak jeszcze nie piekłam. Po spróbowaniu tej zapiekanki
sierotka maRysia w kuchniPrzepis na te paluszki znalazłam w jakimś czasopiśmie, wyglądał bardzo zachęcająco wiec postanowiłam go wypróbować. Jak zwykle przepis zmodyfikowałam na swoje potrzeby i oto powstały te
Radość kipiąca uśmiechem.Po swiatecznym obzarstwie czujemy sie ociezali.Dieta warzywna pozwoli to zmienic,np.jarmuz,asezon na jarmuz w pelni.To kultowe warzywo zwolennikow zdrowej diety,wielbionym takze przez wegetarian i
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!cieniutką i chrupiącą pizzę. Wbrew pozorom przygotowanie pizzy nie zajmuje wiele czasu (prócz czasu poświęconego na wyrastanie ciasta). Z serów dodałam tylko mozzarellę, z mięsa ulubioną szynkę a z warzyw to pomidorki koktajlowe, moje ulubione papryczki jalapeno i oliwki. Upieczoną już pizzę obsypałam rukolą. Świetny przepis, polecam bardzo! Pizza na cienkim cieście PRZEPIS {porcja na 4 pizze(...)placek o średnicy ok. 22 cm. Na ciasto wyłożyć sos pomidorowy i ulubione dodatki (swoje podałam na liście składników). Całość przyprawić przyprawami (oregano, bazylia, tymianek, czosnek). Piec w rozgrzanym piekarniku do 240 C przez ok 12-15 min. Upieczoną pizzę ozdobić liśćmi rukoli. Smacznego
coolinarnastrefa.blogspot.compieprz czarny papryka słodka papryka ostra czosnek cebula suszona Przygotować formę do pieczenia (u mnie mała tortownica z odpinanym dnem) lub głęboką patelnię bez rączki, którą można wstawić do piekarnika. Formę wyłożyć pokrojonym w plastry boczkiem wędzonym tak by brzegi wystawały poza nią i można było nimi owinąć babkę. Mięso mielone wyrobić z dodając sól, pieprz, paprykę słodką i ostrą(...)termoobieg) przez ok 90 minut (w zależności od wielkości formy i grubości „ciasta”. Tort mięsny polecam podawać z sosami jak czosnkowy, pomidorowy, ziołowy lub/i warzywami świeżymi bądź gotowanymi lub pieczonymi. — BTW całości: 2380 g, 5688 kcal, B 385 g, T 449 g, W 23 g. W 100 g: 239 kcal
Ola la LCHFmetalowymi blachami wykonanymi z aluminium!) i kładziemy na cytrynie przyprawionego kurczaka. Skórkę z wierzchu jeszcze delikatnie solimy, już bez wcierania przypraw.Wkładamy naczynie na drugi od dołu poziom piekarnika i pieczemy w 200⁰C przez 35 minut – skórka na mięsie się zamknie, a cały tłuszcz z pod niej wytopi się i nawilży mięso. Zmniejszamy po 35 minutach temperaturę(...)zeskrobujemy to, co przywarło do dna, dodajemy zrumieniony kręgosłup kurczaka. Gotujemy na małym ogniu bez przykrycia przez 20 minut. Przelewamy wywar przez sitko pozbywając się kurczaka, przypraw i warzyw, wlewamy z powrotem do rondelka i gotujemy aż zostanie go 80-90ml. Dodajemy posiekaną natkę, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Zimne masło kroimy w kostkę wielkości
Karo in the Kitchenfasolą to moja dzisiejsza kolacja. Lubicie lekkie sałatki na kolację? Ja bardzo, zwłaszcza teraz o tej porze. Sałatka z quinoa jest pyszna i syta. Można dodać do niej ulubione warzywa. Ja lubię smażone bataty i czarną fasolę. Na uwagę jednak zasługuje tutaj sos z papryczki pardon i chili ancho . Od dawna szykowałam się zrobić sos z grillowanej papryki. Taki(...)łyżeczka cukru 1 łyżka winnego octu 2 łyżki soku z cytryny ½ łyżeczki kminu rzymskiego sól do smaku Zacznij od przyrządzenia sosu. Papryczki pardon, czosnek i chili upiecz w piekarniku. Ostudź, oczyść z pestek i ogonków. Umieść w malakserze. Dodaj kolendrę i pozostałe składniki. Zmiksuj sos. Wsyp komosę na sito i opłucz zimną wodą. Pocieraj nasiona aby pozbyć je goryczy. Umieść
codojedzeniakuchni meksykańskiej. Składa się z tortilli wykonanej z m ą ki kukurydzianej, faszerowane wołowiną, kurczakiem lub w wersji wegetariańskiej z ryb ą lub po prostu z samymi warzywami. W taco nie może tez zabraknąć warzywnej salsy z chili, świeżej kolendry oraz soku z limonki. Tacos możemy podawać z słynnym meksykańskim sosem guacamole, który zrobiony jest na bazie awokado - uwielbiam(...)oraz s ó l i pieprz. Mięso podlewamy odrobiną wody i dusimy do miękkości. W razie potrzeb dolewamy wodę. Na koniec dodajemy koncentrat, wyciśnięty przez praskę czosnek i mieszamy. Piekarnik ustawiamy na 170 stopni. Wkładamy muszle do tacos do piekarnika i podgrzewamy, aby były ciep ł e. Następnie nakładamy do po ł owy muszli mięso, następnie warzywną salsę i podajemy
kulinarne odsłony patigotować przez godzinę. Tak przygotowany schab stanie się miękki i delikatny. Wielkość mięsa pozostaje prawie taka sama, dlatego też ja osobiście wolę schab przygotować w garnku a nie w piekarniku. Zaletą tego bardzo prostego w wykonaniu dania jest to, iż można go przygotować dzień szybciej przy użyciu tylko jednego naczynia- garnka SKŁADNIKI 1 kg schabu bez kości(...)deseczkę i poczekać aż wystygnie. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Mięso po ostudzeniu kroi się z łatwością na porcje bez ryzyka , że się rozpadnie. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Pozostały sos i warzywa w garnku zmiksować mikserem. Pokrojone mięso włożyć znowu do garnka z sosem i podgrzać. Podawać na gorąco z sosem lub na zimno . SMACZNEGO
zielonacukinkaśredniowieczu stosowaną ją do wypieków. Ponieważ cukier był wówczas bardzo drogi, do słodzenia wypieków używano właśnie marchwi, w której zawartość cukru jest o wiele większa, niż w innych warzywach. Renesans ciasta marchewkowego nastąpił w połowie XX wieku, w Wielkiej Brytanii na skutek racjonowania żywności w czasie II Wojny Światowej. Fala emigracji przeniosła ten popularny deser na teren USA. Jako niezwykle(...)sodą, kakao i przyprawami oraz solą. Wsypujemy do masy z marchwią i dokładnie mieszamy. Masę wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, lekko natłuszczoną i obsypaną mąką. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczemy około 40 minut – aż do suchego patyczka ;) Aby urozmaicić konsystencję ciasta możemy do surowej masy dołożyć rodzynki, wiórki kokosowe lub orzechy. Ciepłe ciasto
Jacob TastesSuper pomysł na obiad z dynią ;-) Dynia! ;-))) Uwielbiam to warzywo, lubię się rozkoszować jej smakiem i wyglądem. Moja przygoda z tym warzywem zaczęła się stosunkowo niedawno, bo trzy lata temu, po raz pierwszy zrobiłam zupę z dyni. Potem były placuszki dyniowe, a potem to już wyobraźnia szalała. Dynia ma tą zaletę, że w smaku jest dość mdła. Ale dynia(...)tylko z dodatkiem przypraw korzennych (takich jak używacie np. do grzanego wina czy piernika). Zazwyczaj kupuję ją w większej ilości kroje na ósemki, usuwam gniazda nasienne i piekę w piekarniku przez 30 minut. Potem za pomocą łyżki oddzielam miąższ od skórki. Tak przygotowany miąższ -puree z dyni pieczonej, zamrażam w woreczkach foliowych. Jak mam ochotę na danie z dyni
SMYKWKUCHNItego Brązowe Pieczarki. Pierwszy raz spotykam się w tymi grzybami. Są znakomite i intensywne. Duszone na masełku z dodatkiem czosnku i cebulki są rewelacyjne. Całość wzbogacone smakami chrupiącego kurczaka, warzyw i sosu słodko kwaśnego. Rewelacja. Polecam Pyszna Pita z Brązowymi Pieczarkami Składniki: na 4 Porcje: 4 Pity Brązowe 20 dag brązowych pieczarek 4 plastry sera żółtego albo(...)pierwszy raz jest znakomita, kurczak jest chrupiący i dokładnie przyprawiony Upieczonego kurczaka przekładamy na talerz Rukolę oraz szpinak myjemy Na pitę kładziemy pieczarki, mięso, ser żółty Całość wkładamy do piekarnika na 5-7 minut na 180 stopni Po wyjęciu polewamy ulubionym sosem, ja proponuje sos słodko kwaśny gdyż podkreśla smak kurczaka i pieczarek Pitę kładę na rukoli i szpinaku
Gotowanie PatkiChyba powtarzam to setny raz, że kocham szparagi! W każdej chyba odsłonie smakują niesamowicie. Tym razem z szynką parmeńską, kozim serem i jajem na twardo. Z
Mango PapajaOd dawna miałam ochotę na takie połączenie. Zainspirowana przepisem w "Moich smakach życia" postanowiłam zakupić składniki i przygotować tartę na imieniny ukochanego. Niestety nie był nią
Pasja SmakuPomidorowa zapiekanka makaronowa z kurczakiem i warzywami, zapieczona w beszamelowym sosie to pyszny pomysł na rodzinny obiad. Zapiekankę robi się dość szybko, a z podanych składników wychodzą 4 duże porcje. Składniki: 250 g ulubionego makaronu (u mnie penne) duża pierś z kurczaka papryka czerwona 2 średnie cebule średnia marchew puszka pomidorów pół szklanki bulionu słodka i ostra papryka, bazylia, oregano(...)Następnie powoli dodajemy mleko (w temp. pokojowej) cały czas mieszając trzepaczką. Dodajemy przyprawy i mieszamy dopóki sos nie stanie się gładki i kremowy. Sosem zalewamy zapiekankę, którą wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i zapiekamy około 20 minut. Zapiekanka makaronowa z kurczakiem Artykuł Zapiekanka makaronowa z kurczakiem pod beszamelem pochodzi z serwisu Przepisy Kulinarne
e-PrzepisyKulinarnejuż w średniowieczu. Biorąc pod uwagę fakt, że cukier był wówczas towarem drogim i trudno dostępnym, a zawartość cukru w marchewce jest znacznie wyższa niż w jakimkolwiek innym warzywie (poza burakiem cukrowym), stosowano ją, by wzbogacić smak deserów. Ciasto marchewkowe przeżyło renesans w Wielkiej Brytanii podczas drugiej wojny światowej jako konsekwencja racjonowania żywności. W latach sześćdziesiątych(...)płynnymi i mikserem wyrabiamy gładkie ciasto. Dodajemy migdały, marchew i jabłka. Dokładnie mieszamy do połączenia się składników. Tortownicę (mniej więcej 24 cm średnicy) smarujemy tłuszczem i wlewamy ciasto. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni i pieczemy 90 minut. Wyłączamy piekarnik i zostawiamy jeszcze kilka minut, po czym wyjmujemy i pozwalamy ostygnąć pod ściereczką. Wyjmujemy z formy, oprószamy cukrem pudrem. Opcjonalna polewa
Gotuj z Rumcajsempopularna jest na całym świecie. W wielu sklepach bez problemu można kupić gotowe placki, których wypełnienie ogranicza tylko nasza wyobraźnia. Farsz do tortilli może stanowić wszystko - warzywa, mięso, ryby, zioła, ser, owoce morza, sosy i dipy. Meksykanie znają przynajmniej kilkanaście zastosowań tortilli, którą zawijają, nadziewają, smażą, pieką, łamią, grillują, maczają w sosach. Wszystko to dzięki(...)czosnek i jak ktoś woli jeszcze bardziej na ostro - sos tabasco. Pokrojone mięsko usmażyłam na patelni. Niestety placki tortilli kupiłam. Podgrzałam z żółtym serem w mikrofali, oczywiście można w piekarniku bądź na patelni. Na podgrzany placek nakładałam kolejne składniki
potrawyregionalneogromne możliwości w kuchni ,jak również w lecznictwie . Starożytni Rzymianie mówili jeśli ci kapusta nie pomoże to na pewno nic Ci nie pomoże . Jest w tym trochę racji , ponieważ warzywo to jest bogate w mineraly (fosfor,siarka ,mangan, potas,sód,miedz ,żelazo w witaminy A C E i B. Ma właściwości przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe. poprawia kondycję włosów i paznokci(...)porządnie ją rozgrzać . Wkładać kawałki kapusty do ciasta zamoczyć z obydwu stron i smażyć na złoty kolor z każdej strony. usmazone kawałki przełożyć do naczynia żaroodpornego i wlożyć do piekarnika na ok 10 minut w temperaturę 180 stopni . Jest to świetne danie na przystawkę lub kolację. Oto banerek mojej akcji ,chętnych proszę o wklejenie kodu do swojego wpisu
Eli Gotowaniebardzo soczyste, rozpływające się w ustach. Kruszonka z dodatkiem świeżych ziół, czosnku i skórki z cytryny jest bardzo orzeźwiająca. W sam raz na wiosenno - letni obiad w towarzystwie świeżych warzyw. Składniki: 3 pojedyncze piersi kurczaka, 1 ząbek czosnku, sok z połowy cytryny, sok z połowy limonki, 2-3 łyżki oliwy/oleju, sól, pieprz Na "kruszonkę": 3-4 łyżki bułki tartej(...)mozzarelli. Kurczaka wyciągamy z marynaty i układamy w formie żaroodpornej. Na każdą pierś wykładamy łyżeczką "kruszonkę" i dokładnie pokrywamy nią całą powierzchnię mięsa. Tak przygotowanego kurczaka pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 20-25 minut. Smacznego
Plate of JoyPrzepyszny obiad- ryż smażony po chińsku, delikatny i niebiański w smaku. Możemy do ryżu dodać zblanszowany brokuł, szparagi lub fasolkę. Każde warzywo na które mamy ochotę. O walorach łososia , nie muszę Was zapewniać, ale ten sposób przyprawiania i pieczenia- polecam w szczególności- łosoś jest delikatny i rozpływający się w ustach. Jeżeli nie mamy łososia, można ryż podać z rybą smażoną(...)ryż ( w osolonej wodzie )z marchewką.Na patelni rozgrzewamy oliwę, w miseczce bełtamy jajko. Jajko wylewamy na patenie - smażymy na średnim gazie omlet. Odkładamy do ostudzenia. W międzyczasie nagrzewamy piekarnik na 200 C , łososia rozkładamy na folię w blaszce i pieczemy 5-7 min. W woku rozpuszczamy masło, dodajemy poszatkowaną cebulę. Smażymy około 3 min. Dodajemy ryż z marchewką
Smaki Edyty