warzywa z piekarnika - 6500 przepisów (strona:275/434)

Domowa pita z czarnuszką 171

cypryjskie pity. Chętnie bym je nadziała baraniną jak Grecy swoje suvlaki, ale niestety.  Miałam jeszcze resztę pieczonej kaczki, więc nadziałam je pieczoną kaczką i  świeżymi  warzywami.  Efekt przerósł moje oczekiwania.  Nawet najmłodszej bardzo smakowało.   Upieczecie pity szybciej niż Wam się wydaje, bo to proste ciasto drożdżowe.  Polecam spróbować ! Przepis na cztery całkiem(...)Podzielić na cztery, lub pięć części i rozwałkować każdą na placuszek o grubości 0/5- 1 cm.  Odstawcie na około 10 minut, aby się lekko napuszyły. Nagrzać kamień w piekarniku, lub włóżcie blachę, aby osiągnęła temperaturę 220 stopni. Na rozgrzany kamień kładźcie placuszki pity. Piec należy około 10-15 minut do delikatnego przyrumienienia. Pity podczas pierwszych 5 minut powinny gwałtownie

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Zupa kremowa z białych warzyw 146

talerzu dary lata czyli zupa krem z białych warzyw z burakowym i rukolowym kleksem. I aby zaspokoić mały głód w upalne dni, wystarczy plaster szynki parmeńskiej. Bardziej głodni mogą zjeść taką zupę z grzankami. Składniki: – 1/2 kalafiora – 4 ziemniaki – 2 pietruszki – 1/2 selera – 1 cebula – 3 łyżki masła(...)sokiem z cytryny, posolić do smaku. – Szynkę lub boczek nabić na drewniane szpadki i podsmażyć na patelni lub zrumienić w gorącym piekarniku. – Zupę podawać z czipsem z szynki i kleksami – zielonym i czerwonym

To co kocham
Kurczak z warzywami pieczony na ryżu 585

Kurczak zapiekany na ryżu to proste i szybie do przygotowania danie. Na dno wsypujemy ryż, dodajemy warzywa, kurczaka, całość zalewamy pomidorową zalewą i do pieca. Pyszne, sycące danie jednogarnkowe, zapraszam. Składniki: 4 woreczki ryżu brązowego 4 udka 1 czerwona papryka 2 cebule 2 marchewki 2-3 łodygi zalewa 4 szklanki wody 6 łyżek przecieru pomidorowego(...)wsypać ryż, na nim ułożyć warstwę cebuli na nią marchewkę, paprykę i seler naciowy. Na wierzch ułożyć kawałki kurczaka. Całość zalać zalewą. Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika do 180°C i piec przez 1,5 godziny

magiczna kuchnia Kasi
Szybkie i łatwie ciasto typu duża blacha z marchwi i malin 168

szybko i dużo, bo słodkie wypieki w domu są na 6 osób i 2 psy ;-), a żeby było bardziej fit to zrobiłam ciasto składające się w połowie z warzyw i owoców. Co prawda samo w sobie może nie wygląda super zachęcająco, ale nadrabia i to bardzo smakiem, a poza tym zawsze można czymś podbajerować np. czekoladą i malinami(...)cukrem, dodaj zimą wodę, połącz z resztą składników. Masę przełóż na blachę wyłożona papierem do pieczenia. Piecz przed około 40 minut w temp. 180 C na środkowej półce piekarnika (z termoobiegiem) Artykuł Szybkie i łatwie ciasto typu duża blacha z marchwi i malin pochodzi z serwisu %%http://www.greenscarf.pl/%%.

greenscarf
Gazpacho z pieczoną papryką 202

Tradycyjne gazpacho po prostu uwielbiam. Robiąc kremowe zupy pewnego razu wpadłam na pomysł, żeby zrobić Gazpacho z dodatkiem pieczonej papryki, a nie tej świeżej. Dodało mu

ChilliJemy
Krucha tarta ze szparagami 151

Dużo przepisów czeka grzecznie na publikację - tylko z czasem u mnie kiepsko :) Dziś znalazłam chwilę i polecam wam Kruchą tartę ze szparagami na cieście francuskim - przepis

Spektrum Smaku
Muffinki szpinakowe 242

Muffinki szpinakowe to smaczna propozycja, która pozwoli przemycić trochę warzyw do drugiego śniadania dziecka (lub własnego drugiego śniadania ;) Będą świetnie smakować nie tylko na ciepło, ale też na zimno drugiego dnia. Moje muffinki upiekłam z orzechami nerkowca, dobrze pasować będą jednak także pistacje czy orzechy włoskie. Podane proporcje wystarczą na 8 dużych babeczek. Składniki: 250 g mąki 0,5 szklanki(...)papierkami na muffinki (można zrobić je samemu z papieru do pieczenia). Można nałożyć równo z poziomem blaszki, ponieważ babeczki nie urosną za bardzo. Pieczemy około 35-40 minut w piekarniku nastawionym na 180 stopni. Smacznego! ciastkożercy

Ciastkozercy
Wyrolowane smaczki - ciasto francuskie nadziewane warzywami i szynką Serrano 196

Wykwintna potrawa, prosta w wykonaniu, znakomita jako samodzielna przekąska lub dodatek do innych dań (zup, sałatek). Kremowy serek Arla Apetina Czosnek i Zioła podkręca śródziemnomorski charakter

SzczyptaSmaQ
Babeczki owsiane z cynamonem - pyszne na drugie śniadanie do szkoły 207

jeszcze jest gorsze to przejścia to NAMÓWIĆ DZIECKO ABY JADŁO WARZYWA I OWCE :) , bynajmniej w moim przypadku. Mam dwie córki są skrajnościami jedna zajada wszystko z naciskiem na warzywa owoce a druga .. najlepiej na słodycz :) musi być w życiu kolorowo. Pierwszą moją propozycją są babeczki owsiane z cynamonem. Płatki owsiane mnóstwo witamin i mikroelementów do tego dają mnóstwo energii(...)ładnie odchodzą babeczki)- wypełniamy do 3/4 wysokości i staramy się ciasto nakładać na środek i niech samo się rozchodzi na boki inaczej babeczki będą nam rosły krzywo :)nagrzewamy piekarnik do 180 stopni i pieczemy ok 20 minut po wbiciu patyczka powinien być suchy Gotowe są proste i szybko w wykonaniu a i przepyszne nawet niejadka da się na taką babeczkę

Basia w kuchni
Cukinia faszerowana kaszą jaglaną, kurczakiem i warzywami 214

Pyszne, lekkie danie z cukinią w roli głównej.  Nadziewane kaszą jaglaną i warzywami, w towarzystwie kurczaka - polecam wszystkim dbającym o linię :) SKŁADNIKI (dla 4 osób - 1 porcja(2 połówki) -ok. 300 kcal 4 średnie cukinie  (250-300 g każda) 1 woreczek kaszy jaglanej 400 g filetu z piersi kurczaka 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 150 g zielonej(...)każdą połówkę. Nakładamy farsz do naszych cukinii. Skrapiamy resztą oliwy. Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia. Układamy faszerowane cukinie i podlewamy połową szklanki wody.   Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około pół godziny. Smacznego

Moje Kuchenne Rewelacje
Pyszny roślinny pasztet z suszoną śliwką. Tradycyjny zestaw obiadowy 240

seler obierz, zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy, a następnie wrzuć cebulę, marchewkę i seler. Duś pod przykryciem ok. 7 min, tak, aby warzywa były miękkie. Nie dopuść do przypalenia-w razie konieczności dolej troszkę wody. Gdy będą gotowe, przełóż do miski z fasolą i cieciorką. Pieczarki pokrój w plasterki. Podgrzybki dokładnie opłucz, przełóż(...)środkowej części ułóż rząd suszonych śliwek. Przykryj pozostałą masą. Wierzch możesz ozdobić pestkami dyni, słonecznika lub płatkami migdałowymi, czym tylko chcesz.  Wstaw do rozgrzanego do 180 °C piekarnika i zapiekaj przez ok. 1,5 godz. Zajadaj zarówno na ciepło, jak i na zimno. Świetny jako przekąska, wyśmienicie smakuje też na kanapach. Ja bardzo lubię podawać go do tradycyjnego zestawu

Roślinna - blog wegański
Pieczone ziemniaki 560

Bardzo lubię pieczone ziemniaki do obiadu, a te smakują naprawę rewelacyjnie. W środku mięciutkie, a z wierzchu chrupiące. W dodatku super prezentują się na talerzu. Przepis

kuchnia doski
Chipsy z dyni 206

Kiedy na kartach kalendarza pojawia się wrzesień najczęściej pachnie już jesienią. Jesień nie jedno ma imię w smakach kulinarnych i każdy z nas może mieć własny

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Kalafior zapiekany z pomidorami 297

Kalafior można przygotowywać na wiele sposobów. jest już przepis na  kalafior zapiekany w sosie serowym (przepis)  czy kotlety z kalafiora (przepis) . Dzisiaj kalafior zapiekany

O kuchni z uczuciem
Poniedziałkowy "fit" - jajko zapiekane w pomidorze 152

Dziś w "ficie" zapraszam na lekkie śniadanko, czyli jajko w pomidorze.  Dużo pisać o tym przepisie chyba nie trzeba bo jest on banalnie prosty . Gdy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Tarta ze szparagami i pomidorkami koktajlowymi 204

Brak czasu w maju, ale szparagi kusiły, kusiły i skusiły. Szybka tarta na francuskim spodzie plus dodatki z lodówki. Składniki: opakowanie ciasta francuskiego (chłodzone) pół pęczka

Pasja Smaku
20 przepisów na obiad jesienią! 170

robi się szybko, sprawnie, a jak spróbujemy mamy efekt WOW, jakie to dobre... WIĘCEJ 4.  PIEROGI Z NADZIENIEM Z DYNI! Przepis na obiad z dynią?! TAK! Ja to warzywo uwielbiam, od miesiąca króluje u mnie w każdej formie, od śniadania do kolacji. Dzisiaj proponuję Wam przygotowanie pierogów z farszem z dyni. Pierogi takie są bardzo delikatne i mają(...)niejeden jesienny obiad! WIĘCEJ 13. PIECZONE MARCHEWKI Z KOMOSĄ RYŻOWĄ! Pewnego wieczora coś mnie tchnęło i postanowiłam upiec sobie marchewki, zazwyczaj robię to wiosną, kiedy młode marcheweczki pieczone z piekarnika to dosłownie rarytas. Chciałam uzyskać marchewki o smaku korzennym, lekko słodkie, mięciutkie w środku i chrupiące na zewnątrz. Połączenie ich z komosą ryżową i prażonymi migdałami okazało się strzałem

SMYKWKUCHNI
Sałatka nicejska z indykiem 211

Sałatka nicejska z indykiem – FIT PRZEPIS Bardzo smaczna, zdrowa i niskokaloryczna sałatka z pieczonym indykiem, jajkami, warzywami i lekkim sosem. Porcja sałatki zawiera jedynie około 350 kalorii (przepis jest na dwie porcje), więc może stanowić pyszne i dietetyczne śniadanie lub kolacje, a nawet obiad w pracy. Polecam!         Składniki na 2 porcje sałatki: 2 garści mieszanki(...)czosnkiem. Mięso wkładamy do foliowego rękawa do pieczenia i szczelnie zamykamy lub zawiązujemy. Na samej górze możemy zrobić małą dziurkę za pomocą wykałaczki, co uchroni przed pęknięciem woreczka w piekarniku (Ja upiekłam większą porcję mięsa, gdyż resztę indyka zużyłam na kanapki *** *** Woreczek przekładamy na blaszkę lub do żaroodpornego naczynia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C na około

Blog z Apetytem
Aksamitny pasztet z drobiową wątróbką 167

Przepis na gładki , aksamitny pasztet z dodatkiem , drobiowych wątróbek . Jest pyszny , doskonały na kolację , czy śniadanie . W zasadzie na każdą okazję , a jaki zapach roztacza wokół po wyjęciu z piekarnika..jak nic na świecie " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Do tego chlebuś z chrupiącą skórką i..mniam..po prostu " class="wp-smiley" style="height(...)patelni , dosłownie 2 minuty , tylko tyle żeby się lekko ścięła z wierzchu . Mięso drobiowe obieramy z kości , przepuszczamy przez maszynkę do mięsa o drobnych oczkach razem ze skórą , warzywami i wieprzowiną . Następnie całość przekładamy do malaksera , dodajemy wątróbkę , sos powstały przy pieczeniu , przyprawy ,wyciśnięty praską czosnek , miód , sól do smaku i miksujemy na gładką masę . Podczas miksowania wbijamy jedno jajko

Ogrodnik w podróży
Tarta pieczarkowo - serowa 337

szklanki bardzo zimnej wody. Farsz: 400 g pieczarek; 1 duża cebula; 1 ząbek czosnku; 1 mała, czerwona papryka; 2 łyżki posiekanej natki pietruszki; Sól; Pieprz; Olej do podsmażenia warzyw. Sos beszamelowo-serowy: 1 szklanka mleka; 2 łyżki masła; 1 łyżka mąki pszennej; 2 żółtka jaj; 2 łyżki słodkiej śmietanki o zawartości tłuszczu 30 lub 36%; 150 g startej mozzarelli; Sól(...)tartę. Nadmiar ciasta usunąć za pomocą wałka. Na ciasto położyć papier do pieczenia i wysypać około 200 g grochu lub fasoli jako obciążenie. Tak przygotowane ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni (3 półka, grzałka górna i dolna) przez około 15 minut, po czym usunąć papier z grochem/fasolą i ponakłuwać ciasto widelcem. Spód jest gotowy do nałożenia farszu

Gospodyni Miejska
Pstrąg łososiowy pod kołderką z awokado, mozzarelli i migdałów (danie na podwyższony cholesterol) 128

Wspominałam już przy okazji niskocholesterolowego miksu warzywnego , że chciałam przyrządzić rodzicom obiad, spełniający kryteria kuracji dla osób o podwyższonym poziomie cholesterolu. Poza tamtymi warzywami przygotowałam wtedy rybę - pstrąga łososiowego i połączyłam do z idealnym dla tego typu wyników krwi awokado oraz odtłuszczoną mozzarellą i migdałami. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject(...)małych oczkach. W misce łączymy: awokado, mozzarellę, migdały, skórkę startą z limonki. Doprawiamy mieszankę pieprzem cayenne i solą. Filety układamy na blaszce i pokrywamy je zieloną kołderką. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni pod folią przez 12-15 minut. Później zdejmujemy folię i trzymamy w piekarniku jeszcze chwilę, aż wierzch lekko się przyrumieni. Podajemy posypane posiekaną pietruszką. Voila! Smacznego

Życie zamknięte w smaku
Sum pieczony w warzywach z sosem porowym 225

Ryby słodkowodne są zdrowe lekkostrawne i smaczne a jeszcze lepiej smakują złowione samodzielnie,choć sum jest rybą raczej tłustą dlatego postanowiłam go upiec z warzywami, wyszło pysznie! Zachęcam do wypróbowania, bo wiem jak mało ryb gości w naszym codziennym menu, choć tanie nie są,  warto wprowadzić je przynajmniej raz w tygodniu do naszego jadłospisu. Ta propozycja robi się praktycznie(...)pokrojoną w paski paprykę oraz pora,skrapiamy delikatnie oliwą-choć możemy z tej czynności zrezygnować. Wkładamy na 1 godzinę do lodówki aby ryba naszła przyprawami. Po czym wkładamy do piekarnika i pieczemy 25-30 minut w temp 180*c. Przygotowujemy sos: : Por myjemy kroimy w pół krążki podduszamy na maśle z oliwą solimy doprawiamy sokiem z cytryny oraz pieprzem,wlewamy

Wanilia i Kardamon
Pojednawczy stek wołowy z rostbefu. Hitowy obiad na niedzielę. Mało pracy a efekt wielki 146

daremnych trudów kulinarnych następnego dnia wystosowałam do Niego oficjalne pismo (sms) aby wymyślił coś na obiad. Wrócił dumny z siebie z zakupami i "podstępnym" planem naprawczym. Kupił steki wołowe, warzywa na sałatkę - słowem składniki na obiad, który od dawna za nami chodził. Niestety stało się tak, że od słowa do słowa ... pokłóciliśmy się jeszcze zamiast pogodzić. Niedzielnego obiadu pojednawczego(...)wylądowało w lodówce na ok godzinę. W tym czasie ja obrałam ziemniaki. Podgotowałam na pół miękko w bulionie i oliwie. Pokroiłam w ćwiartki, zasypałam ziołami prowansalskimi i wstawiłam do piekarnika z funkcją opiekania na ok 20 minut. Następnie przygotowałam naszą ulubioną surówkę na bazie mieszanki sałat. Kiedy ziemniaki zaczęły się rumienić Mąż rozgrzał patelnię grillową i przystąpił do smażenia steków

Kuchnia po mojemu
Hamburgery 157

Hamburger jest dobry na wszystko. Na szczęście nie musi iść tak bardzo w biodra W tym przypadku ważne jest dobre mięso i świeże warzywa. Hamburgery Drukuj przepis Składniki4 duże bułki0,5kg łopatki wieprzowej (dobrej jakości mięso, mielone z kawałka)1 jajo troszkę bułki tartejsólpieprz1 pomidor malinowymix sałat (lub dowolna sałata)ser żółty8 plasterków cukiniicebulakiełki (dowolne) Sposób przygotowania Krok 1Mięso mielone(...)najpierw na większym, aby mięso się zezłociło, potem już na małym ogniu pod przykrywką, aby doszło w środku. Mamy meritum, przechodzimy do dodatków. Krok 2Bułki przekroić i podpiec w piekarniku lub opiekaczu, aż staną się chrupkie. Krok 3Cebulkę podsmażyć na patelni. Przyprawić solą i pieprzem. Krok 4Podsmażyć plasterki cukinii. Krok 5Podpieczone bułki wyjmujemy z piekarnika. Układamy na dolnej połówce sałatę

CoolinarniePL