w sosie grzybowym - 1000 przepisów (strona:55/67)

Roladki po wysocku – kuchnia podkarpacka 215

Roladki po wysocku - kuchnia podkarpacka Dzisiaj zapraszam na roladki wołowe, ale nietypowe, bo przygotowane z mięsa mielonego i faszerowane suszonymi grzybami. Smak grzybów podkreślony jest przez grzybowy wywar, w którym roladki są duszone. Polecam, bo wołowina i suszone grzyby to wyjątkowo zgrany duet. Roladki po wysocku to podkarpacki przepis z gminy Strzyżów (Wysoka Strzyżowska Górna). Składniki na 6 dużych sztuk(...)zwijamy w rulonik, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na tłuszczu. Po usmażeniu układamy w rondlu, zalewamy wywarem z ugotowanych grzybów i dusimy na wolnym ogniu około 30 minut. Sos przyprawiamy według uznania. Przepis pochodzi z publikacji „Czarnorzecko-strzyżowska kraina smaków. Tradycyjne przepisy kulinarne Kół Gospodyń Wiejskich z terenu działania Stowarzyszenia Czarnorzecko-Strzyżowska”. Alfabetyczny spisprzepisów KUCHNI PODKARPACKIE

Trzeci talerz
Wigilia lubelskich blogerów kulinarnych - relacja 193

Martą, ale na szczęście Karina spóźniła się bardziej. Gdy wszyscy zasieliśmy już przy stole, to mogliśmy rozpocząć konsumpcję. Lokal ze swojej strony zapewnił nam trzy zupy: czysty barszcz, zupę grzybową z łazankami i zupę chrzanową. Wiadomo, że każdy ma swój smak i pojemność żołądka, ale z racji tego, że płaciliśmy za nie, jak i za kompot z suszu(...)uginał się od pyszności: były dwa rodzaje śledzi - w śmietanie i z chili, sałatka jarzynowa, kanapki z pastą z grochu i wędzonym pstrągiem, krem piernikowy, pierożki z makiem z sosem karmelowym, paszteciki z farszem jak do piroga biłgorajskiego, tartaletki z kapustą i żurawiną, rolada czekoladowo-pomarańczowa i kilka innych pyszności.Na koniec nastąpiła bardzo przyjemna część. Uznałyśmy, że skoro wigilia

Pasja Smaku
Kotlety ze świeżych grzybów 168

Kotlety nietypowo- z grzybów zamiast mięsa. Składniki: 70 dag świeżych grzybów leśnych ½ szklanki mleka 2 czerstwe bułki 1 cebula 3 łyżki kaszy manny 2 łyżki mąki

Tradycyjna Kuchnia
zupa ze smardzami i wieprzowiną 187

Pikantna zupa ze smardzami i wieprzowiną . Smardze zbierałam, przetwarzałam i jadłam pierwszy raz! Smardze to wczesne wiosenne grzyby jadalne, które można pomylić z piestrzenicą kasztanowatą. Są

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kulinarne inspiracje na Boże Narodzenie 484

być 12. Wśród moich propozycji znajdziecie barszcz czerwony, zupę grzybową, pierogi z kapustą i grzybami, małe kulebiaczki i ryby oraz świąteczne słodkości. Barszcz wigilijny bez zakwasu Wigilijna zupa grzybowa Paszteciki z pieczarkami Pierogi z kapustą i grzybami Łosoś w czarnym pieprzu i cytrynie Ryba po grecku Sałatka z pieczonych buraków z rukolą i pomarańczą Sałatka z kaszą(...)także dwa dni kulinarnej rozpusty. Tylko komu chce się wtedy stać przy kuchni i gotować? Proponuję kilka niezawodnych dań, które nie wymagają wiele pracy i wysiłku! Schab w sosie śliwkowym Kurczak w glazurze pomarańczowo-imbirowej Pieczone udka z kurczaka Sałatka ziemniaczana Kurczak a la Stroganow Polędwiczki z suszonymi pomidorami i serem feta Kurczak w sosie karmelowym z nerkowcami Wołowina

Kulinarne Inspiracje
Uszka z grzybami wigilijne 175

Nie wyobrażam sobie wigilijnego menu bez uszek z grzybami! Ciasto: 350 g mąki typ 500 35 g masła 200 ml gorącej wody (ok. 90 stC) szczypta

Tradycyjna Kuchnia
Zupa czosnkowa z ziołowymi grzankami 465

Któż nie zna najbardziej klasycznych zup wigilijnych: grzybowej czy czerwonego barszczu ? Chyba wszyscy. U nas co rok na stole w czasie Świat gości zupa grzybowa oczywiście z łazankami.. W tym roku postanowiłam troszkę urozmaicić nasze menu i wypróbować coś odmiennego. Chcę więc  Wam zaproponować zupę, którą na pewno zaskoczycie swoich gości, mianowicie delikatną(...)bulion, dodajemy serek topiony, pokrojone warzywa i przesmażony czosnek. Wszystko gotujemy do momentu aż warzywa będą miękkie,  około 20 minut. Zupę  blendujemy, przyprawiamy solą i pieprzem.Składniki sosu ziołowego blendujemy. Chleb tostowy kroimy w kostkę. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy chleb tostowy, dodajemy ziołowy sos  i podsmażamy na średnim ogniu. Chleb raz na jakiś czas mieszamy, żeby się

Kulinarne przygody Gatity
Kaszotto jęczmienne z pieczarkami (i kurczakiem) 242

wykorzystać :-) My jedziemy zaraz do lasu, pospacerować, bo grzybiarze z nas kiepscy ;-) Ale wczoraj jadąc za miastem widziałam przy lasach ogromne ilości zaparkowanych samochodów. Dodam, że to podobno lasy grzybowe więc wniosek sam się nasuwa :-) Idąc więc tym tropem, polecam Wam moje ulubione kaszotto, które u mnie króluje w wersji z pieczarkami (niekoniecznie z kurczakiem), natomiast jeszcze lepsze wychodzi(...)wody kasza nadal jest twardawa, dolejcie resztę wody. Pamiętajcie jednocześnie, że kaszotto nie powinno być suche, a więc powinno wyglądać tak, jakby między ziarenkami kaszy znajdowały się niewielkie ilości sosu.  Jeśli akurat macie gotowane mięso z kurczaka (np. z niedzielnego rosołu) możecie je dodać przed samym końcem gotowania, tak zęby zdążyło nabrać odpowiedniej temperatury, ale dodawanie mięsa nie jest

Czary - gary w kuchni
Jagnięcina z kisielem grzybowym 177

Suszone grzyby gotować w około 300 ml wody przez 0,5 h. W szkalnce z około 50 ml wody rozrobic dokładnie mąke ziemniaczaną. Dodać do gotującego się wywaru grzybowego, posolić i popieprzyć według uznania. Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband(...)też mniejszej ilości mąki ziemniaczanej) polewam jagnięcinę na talerzu z dodatkami – kaszą kuskus , przygotowaną według zaleceń na opakowaniu oraz sałatką z rukoli i przekrojonych na pół pomidorków koktajlowych, polanych sosem (8 łyżek wody + 2 łyżki musztardy Dijon + łyżka octu winnego). SMACZNEGO!! :) Koszt : 35 zł Ilość: 2 osoby

smacznieinatemat
Krokiety z pieczarkami i porem 251

Bardzo dawno nie robilam krokietow,dlatego ich pojawienie sie na stole spotkalo sie z ogromnym entuzjazmem.Wiekszosc uznaje krokiety jako dodatek do czystych zup.U mnie podane z surowka lub sosem zawsze stanowily samodzielne danie.Dzisiejsze krokiety maja nadzienie z pieczarek i pora.Udane polaczenie smakowe,bo dodatek pora jeszcze bardziej podkreslil ich pieczarkowy aromat.Polaczenie to bylo oczywiscie dzielem przypadku.Obawialam sie ,ze mam niewystarczajaca(...)posiekane pieczarki i dusic okolo 10 minut.Gdy pieczarki puszcza soki zwiekszyc ogien i odparowac nadmiar wody.Pod koniec duszenia grzybow dodac pokrojonego pora.Zdjac z ognia i ostudzicusmazyc nalesniki.Kazdy posmarowac farszem grzybowym,boki nalesnika zalozyc do srodka i zwinac w rulonik.Obtoczyc w roztrzepanym jajku ,nastepnie w bulce tartej.Smazyc na rozgrzynym oleju.Moje krokiety byly bardzo delikatne i wykwintne w smaku

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
A gdyby gruszki się udały? 152

ciemnozłotym karmelem gruszki, lekko zielone listki i kawałki skórki pomarańczowej skomponowane w idealnej wrześniowej stylizacji. Nic tylko drukować na t-shirtach i czekać, aż fashionistki się udekorują. Z powodów grzybowych, jak już wiecie, nasza grusza zaliczyła w tym roku kryzys. Dlatego gruszki są ze sklepu. Jedynym naszym składnikiem są listki laurowe- mały wawrzyn rośnie dzielnie na tarasie w doniczce(...)masło i ostrożnie rozpuszczamy (bez mieszania- można ewentualnie pokręcić garnkiem). Teraz nadchodzi chwila magii- cierpliwie, przez jakieś 5 minut obserwujemy jak tworzy się karmel. Naszym celem jest złoto-brązowy sos- kiedy już go mamy, laskę wanilii przecinamy na pół, wybieramy wszystkie ziarenka nożem i nasionka i strąk, razem z laurowymi listkami, dorzucamy do karmelu. Obieramy pół pomarańczy, starając się, żeby

les mirabelles
Gulasz wołowy z grzybami z wolnowaru 206

Wołowina i grzyby to połączenie bardzo smakowite. Użyłam grzybów suszonych. Nie namaczałem ich wcześniej, ale myślę, że można je  namoczyć w bulionie i taki grzybowy bulion dodać do mięsa. składniki ok 700 g wołowiny (u mnie udziec wołowy) 1 cebula drobno posiekana 2  łyżeczki słodkiej papryki 1/2 łyżeczki pieprzu 1 szklanka bulionu wołowego 1/2 kieliszka czerwonego wina sól(...)grzyby, czosnek i rozmaryn. Mięso powinno być prawie  zakryte bulionem. Wolnowar ustawić na program low  (80 - 90 st. C)  i gotować przez 10  godzin. Powstały sos można zabielić śmietaną. Podawać np z ziemniakami lub kaszą albo z dobrą bagietką . Smacznego

Stare Gary
Jesienna zdrada 259

Garfielda. Jego miłość do spania i kawy, nienawiść poniedziałków i ogólna złośliwość, to wartości, które staram się pielęgnować w sobie. Co powiedziałby Garfield na (o zgrozo) wegetariańską lazanię? Bez sosu bolońskiego? Herezja!   W książce kucharskiej Garfielda (którą posiadam dzięki Moni) są aż trzy przepisy na tą potrawę- wszystkie z mięsem. Czy powinnam się wstydzić swojej niegarfieldowej postawy? Śmiem twierdzić(...)DYNIĄ   ok. 1,5kg dyni Hokkaido 500g twarożku śmietankowego  125ml śmietanki 36% 2 żółtka 200g mozarelli gałka muszkatołowa 2 łyżki masła ok. 20 listków świeżej szałwii 1 grzybowa kostka rosołowa sól i pieprz do smaku opakowanie świeżego makaronu lasagne (może być suchy, ale trzeba go wcześniej obgotować) niewielki kawałek sera Bursztyn na wierzch Dynię myjemy i wkładamy

les mirabelles
Ravioli z grzybami i ricottą 189

Grzybowy sezon trwa w najlepsze, czas więc ten fakt dobrze wykorzystać! Dzisiaj na obiad przygotowałem przepyszne ravioli z grzybowym farszem z dodatkiem ricotty i zielonej pietruszki. Do tego masło pachnące rozmarynem i parmezan. Jest pysznie! Gorąco polecam. :)Składniki na farsz:500 g grzybów (idealnie sprawdzą się borowiki, prawdziwki, czy kurki)250 g ricotty50 g parmezanu1 cebula3 ząbki czosnkułyżeczka świeżego(...)podawać od razu. Ravioli ułożyć na talerzu i polać masłem, uprzednio rozpuszczonym z gałązkami rozmarynu. Na koniec posypać parmezanem, świeżo mielonym pieprzem oraz pietruszką. Pierożki świetnie smakują również z sosem pieczeniowym, czy kwaśną śmietaną. Smacznego

Food Square
Spaghetti z pieczarkami i jarmużem i "Ugotowani" 203

Na makaron miałam ochotę od kilku tygodni. Od kilku dni natomiast tęskniłam za smakiem pieczarek z serem pleśniowym. W lodówce znalazły się liście jarmużu. I tak

Weekendy w domu i ogrodzie