Dzisiaj zapraszam na pyszne, soczyste udka z kurczaka pieczone w aromatycznej przyprawie stworzonej na bazie Vegety Natur. Danie proste, nieskomplikowane w przygotowaniu, ale zaskakujące smakiem i aromatem. Składniki na udka pieczone w Vegecie: 4 udka z kurczaka (z wolnego wybiegu) 1 pełna łyżeczka Vegety Natur 1/2 łyżeczki słodkiej papryki szczypta czosnku granulowanego Vegetę, paprykę słodką(...)godzinę w temperaturze pokojowej lub na około 2-3 godziny do lodówki. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200°C z termoobiegiem (lub 220°C bez termoobiegu) grzałka góra dół. Udka rozkładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika. Po 20 minutach temperaturę zmniejszamy do 180°C (lub 200°C bez termoobiegu) i pieczemy kolejne 30 minut. Po upieczeniu
Rozpustne gotowaniePyszna zupa zawierająca w sobie różnorodność azjatyckich i polskich smaków. Inna niż zwykłe, "codzienne" zupy, z mleczkiem kokosowym i mięsem z kurczaka. Najlepsze jest mięso z udek, bo jest bardziej soczyste i miękkie niż mięso z piersi, ale obojętnie jakiego użycie, na pewno będzie pyszne. Z posiekanym koperkiem i fasolką szparagową jestem pewna, że posmakuje każdemu. 4 udka pozbawione skóry(...)/bulionu/wywaru mięsnego przyprawa chińska 5 smaków 0,5 łyżeczki kolendry ziarnistej 0,5 łyżeczki pieprzu ziołowego 0,5 łyżeczki czosnku granulowanego 0,5 łyżeczki kurkumy pęczek koperku sól pieprz Udka pozbawić skóry i kości (wyluzować). Mięso pokroić w niezbyt dużą kostkę i zasypać przyprawą chińska 5 smaków. Odstawić na pół godziny. Cebulę pokroić w piórka, czosnek w plasterki. Fasolkę pokroić
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniemoże powstać prawdziwa uczta i to w dosłownie kilkanaście minut. Tak jest z tym przepisem, to naprawdę jest najlepszy domowy "chińczyk" jakiego zjecie - spróbujcie koniecznie! 😊 Kurczak w glazurze: 700g udek z kurczaka bez skóry i kości 1 opakowanie przyprawy chińskiej 5 smaków np. Kamis ok. 100-150ml sosu słodkiego chilli np. Mr Ming sezam biały, czarny lub oba olej(...)sezamowy lub kokosowy do smażenia Udka z kurczaka lekko rozpłaszczamy i rozklepujemy, każde dokładnie obsypujemy przyprawą, stworzy ona cudowną chrupiącą skórkę. Na patelni rozgrzewamy olej i układamy na niej udka, smażymy na chrupko po ok. 4 minuty z każdej strony. Na czystą patelnię wlewamy sos, podgrzewamy go nieco i dorzucamy do niego usmażone wcześniej udka. Całość posypujemy dodatkowo sezamem, smażymy
Cooking MonsterŚwiąteczny obiad musi być wyjątkowy, niecodzienny. Kaczka z jabłkami jest takim właśnie niecodziennym daniem. Dla ułatwienia sobie przygotowań postanowiłam upiec udka kaczki. Ale następnym razem pójdę na całość;) Udka kaczki z jablkami Składniki: 8 udek kaczki 2 jabłka (szara reneta, bojken) sól pieprz czerwona papryka majeranek 2 ząbki czosnku gałązka rozmarynu Czosnek posiekać. Udka natrzeć solą, przyprawami(...)czosnkiem, odłożyć na kilka godzin. Jabłka pokroić w ósemki, wykroić gniazda nasienne. Udka przełożyć do naczynia żaroodpornego, wstawić do nagrzanego piekarnika, przykryć i piec przez 80 minut w temp. 180stC. Następnie zdjąć pokrywkę, włożyć kawałki jabłka, piec jeszcze 20 minut. Podawać z ziemniakami, kopytkami, żurawiną. Smacznego
Obiad gotowyUwielbiam jednogarnkowe obiady, które praktycznie robią się same, a do tego smakują zarówno dorosłym jak i dzieciom. I taki właśnie jest pomysł na udka z kurczaka, które doprawiamy i pieczemy w piekarniku ułożone na surowym ryżu. Dzięki pomidorowej zalewie ryż się gotuje i nabiera odpowiedniej konsystencji. Nie trzeba mieszać ani obracać, więc spokojnie możemy przez godzinę o nich zapomnieć(...)potem zajadać ze smakiem :) Składniki: 1 kg udek z kurczaka 2 małe cebule 1,5 szkl. ryżu przyprawy np. suszony czosnek, oregano, mielona papryka na zalewę: 4 szkl. wody 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego 50 g masła 1/2 łyżeczki soli szczypta pieprzu Piekarnik nastawić na 180 stopni C. Wodę zagotować, wymieszać z koncentratem, masłem, solą, pieprzem i papryką. Udka
wyzwania kuchenneporcje kurczaka (udka) 2 szt pół puszki ananasa lub kawałek świeżego pół cebuli sól pieprz szczypta imbiru łyżeczka soku z cytryny łyżka mąki kukurydzianej tłuszcz do smażenia Udka myjemy, osuszamy i podsmażamy z obu stron na patelni podkładając odrobinę tłuszczu. Cebulę i ananasa kroimy i podsmażamy chwilkę, na wierzchu układamy udka, dodajemy przyprawy, podlewamy ok pół szkl wody i dusimy(...)wolnym ogniu ok 30 min. Wyjmujemy udka a sos doprawiamy sokiem z cytryny i zagęszczamy odrobiną mąki kukurydzianej by miał gładką konsystencję. Udka podajemy z ryżem i sałatą polewamy sosem z ananasami
Gotowanie jest łatwemodrą. Zawsze obok czeka żurawina do mięs, borówka bądź jarzębina, która idealnie komponuje się z czerwonym mięsem. Syty i wspaniały obiad, jak dla mnie podano po królewsku. Dziś kacze udka lekko obsmażone potem długo pieczone, soczyste, mocno ziołowe podane z żurawiną. Smacznego Składniki: 4 kacze udka sól, kolorowy pieprz, papryka ostra, lubczyk, majeranek i miód do smaku olej rzepakowy Przygotowanie(...)Udka myjemy, osuszamy. Układamy je w naczyniu żaroodpornym, polewamy olejem, dokładnie wmasowujemy w nie przyprawy – oprócz miodu, odstawiamy na noc. Następnego dnia mięso obtaczam w niewielkiej ilości miodu i przesmażam skórą do dołu na gorącym oleju. W razie konieczności ponownie przyprawiam. Układam mięso w naczyniu żaroodpornym, wlewam powstały na patelni sos. Następnie piekę mięso w temp. 160C przez około
Zasmakuj KuchniPerfekcyjnie przygotowany kurczak Czujecie ten niepowtarzalny aromat? :) Jeśli zastanawiacie się, co tak pięknie pachnie, koniecznie zobaczcie przepis na udka z kurczaka duszone w sosie z czerwonego wina ze śliwkami . Pyszny i aromatyczny kurczak - 100% niepowtarzalnego smaku. SKŁADNIKI: 8 pałek kurczaka lub 4 udka 2 plastry (około 15 dag) wędzonego boczku 8 małych pieczarek, przekrojonych wzdłuż na połówki szklanka czerwonego wytrawnego(...)łyżeczki białego pieprzu 1/2 łyżeczki ostrej papryki 1 łyżka papryki wędzonej mielonej duża szczypta gałki muszkatołowej kilka świeżych śliwek, pokrojonych na połówki, bez pestek PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Obsuszone pałki (udka dzielimy na dwie części) dokładnie nacieramy wymieszanymi przyprawami, owijamy w folię i przez 60 minut trzymamy w lodówce. Krok 2. Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy pokrojony w kostkę boczek, gdy się
Moja Książka Kucharskapomidorami Obiad Żurek z białą kiełbasą i grzybami Biała kiełbasa zapiekana w sosie miodowo-musztardowym Biała kiełbasa zapiekana z warzywami Kurczak duszony z miodem i cytryną Miodowe udka z kaczki Pieczona karkówka w imbirze, anyżu i miodzie Miodowo-musztardowe udka kacze z gruszkami Świąteczna kaczka pieczona z sosem wiśniowym z winem Porto Kaczka pieczona w glazurze pomarańczowo-miodowej Udka(...)kaczki duszone w soku jabłkowym Udka kacze w glazurze pomarańczowej Kaczka pieczona z jabłkami i pomarańczami Sałatka z kaczką, glazurowanymi figami, gorgonzolą i prażonymi orzechami Rolada z indyka nadziewana kiełbasą i żurawiną Gęś z puree z dyni i glazurowanymi burakami Kurczak hasselback z ricottą i szpinakiem Kotlety schabowe z szałwią i makaronem z grzybami Krokiety z kurczakiem, serem i pieczarkami
karmelowymaśle (jeśli nie przesmażamy warzyw, wydłużmy czas gotowania zupy, aby warzywa były odpowiednio miękkie) lub zastępujemy masło olejem rzepakowym. Pomijamy również etap zabielania zupy śmietanką. Zupa ogórkowa Składniki: 1 udko z kurczaka 2 litry wody 1 średnia marchew (ok. 110g) mała pietruszka (ok. 50g) kawałek selera (ok. 50g) ¼ białej części pora (ok. 50g) 4 średnie ziemniaczki (ok. 350g) 5 średnich(...)ziarenek czarnego pieprzu 2-3 liście laurowe 3 łyżki masła (ok. 40g) 1 łyżka oleju rzepakowego 100ml śmietany, najlepiej 30% (ok. 100g) 1 łyżka świeżego lub mrożonego koperku Wykonanie: Udko myjemy w zimnej wodzie, wrzucamy do garnka, zalewamy 2 litrami zimnej wody, zagotowujemy, zbieramy łyżką szumowiny. Po zebraniu szumowin dodajemy pieprz w ziarnach, ziele angielskie oraz liść laurowy, gotujemy
KulinarneImpresje.pldoskonałą alternatywę dla roladek z kurczaka. Nadziewane ćwiartki! Są super! Dosłownie - po pierwsze mięso wychodzi niesamowicie soczyste, po drugie nie rozlatuje się podczas zwijania i pieczenia, a po trzecie udka są kilka razy tańsze niż filety. :) Mięso z udek jest naszym zdaniem niedoceniane. Większość stawia na filety, bo są pozornie prostsze do obróbki. Jednak wcale nie tak łatwo przygotować dobre(...)soczyste piersi. Dużo prościej nauczyć się usuwać kości z udek. :) SKŁADNIKI (na 4 porcje): 4 ćwiartki z kurczaka 1 kulka mozzarelli 4 suszone pomidory + olej suszone oregano do posypania sznurek do związania lub wykałaczki FRYTKI: 2 ziemniaki 1 marchew 1 burak olej z pomidorów suszonych 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich pieprz sól Z udek usuwamy kości. Mozzarellę kroimy w paski
Kuchnia od dwojgaBłyskawiczny sposób na wyjątkowe udka z kurczaka. Charakterna marynata podczas pieczenia zmienia się doskonałą panierkę i sos. Ten diabelski kurczak jest piekielnie smaczny! Czas: 25 minut (w tym czas na rozgrzanie piekarnika i przygotowanie sosu) Poziom trudności: łatwe Przepis na diabelskiego kurczaka stworzył Mark Bittman , jeden z naszych ulubionych autorów kulinarnych. Mark ma na końce kilkanaście książek kucharskich(...)chili. Okazuje się jednak, że ostrości można szukać zupełnie gdzie indziej. Składniki: Z podanej ilości składników powstaną 2 porcje dla mega głodnych lub 4 dania obiadowe z dodatkami 8 udek z kurczaka (pałek) Sól i pieprz Sos: Pół szklanki posiekanej szalotki 1/2 szklanki musztardy francuskiej (słoiczek 180 g) Łyżeczka pieprzu kajeńskiego 1/2 łyżeczki miodu Przygotowanie: Krok 1 Umyj i osusz
Niedzielny kucharzbardzo ładnie łączy się ze słodkimi ziemniakami oraz dobrze kontruje nieco gorzkawy jarmuż. Przygotowanie: 1 h na zamarynowanie kurczaka Czas gotowania: 10-15 minut jeśli masz już upieczone udka z kurczaka. 50 minut – jeśli dopiero będziesz je piec Poziom trudności: średni Szacowana cena dla 2 osób: ok. 15-16 zł To bardzo prosta, sycąca, zdrowa i smaczna sałatka (naprawdę taka(...)smakuje na zimno jak i podgrzana. Nadaje się do jedzenia zaraz po przygotowaniu, albo dzień, dwa później, gdyż doskonale smakuje gdy wszystkie smaki przegryzą się. Składniki: 2 upieczone udka kurczaka 2 upieczone bataty 1 puszka cieciorki 4 garści jarmużu Dresing 3 łyżki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy lub mandarynki 2 łyżki soku z cytryny Łyżeczka sosu sojowego Łyżeczka miodu
Niedzielny kucharzDelikatne roladki które zrobiłam z udek wyluzowanych. Jako nadzienie dodałam oscypka, może też być inny ser oraz kabanosy i suszone pomidory. Proste fajne roladki na obiad, a można też spakować sobie do pracy i zjeść na zimno. 6 udek bez skóry wyluzowanych 70 g kabanosów 6 pomidorów suszonych 15 dkg oscypka sól, pieprz papryka wędzona papryka słodka przyprawa do kurczaka(...)łyżki oleju rzepakowego Oscypka ścieram na tarce jarzynowej. Do miski wlewam olej, dodaję sól, pieprz, paprykę słodką i wędzoną, przyprawę do kurczaka, wkładam udka i obtaczam je dokładnie w przyprawach.Odstawiam na godzinę do lodówki. Na każdym kawałku udka w środku, układam łyżkę oscypka, dodaję trzy kabanosy, pomidora suszonego. Zwijam w roladę i spinam wykałaczkami. Udka smażę na oleju rozgrzanym , obracając
wesoła kuchniaPrzepiórcze, oszukane udka to nic innego jak pieczone pierogi z mięsem. Dodatek paluszka sprawia że pierożki wyglądają jak małe udka. Są one rewelacyjną przekąską do barszczu, idealne na przyjęcia, imprezy(...)kółka za pomocą dużej szklanki lub kubka. Na środku każdego kółka kładziemy paluszek i łyżeczkę farszu mięsnego. Zlepiamy je jak pierogi i przecinamy nożem na pół, powstaną dwa małe udka. Należy przecięcie lekko rozchylić aby powstało kształtne udeczko przepiórcze. Pierożki panierujemy w rozmąconych jajkach i bułce tartej. W wysokiej patelni rozgrzewamy olej i smażymy krótko udka z dwóch stron
Kulinarne Fantazje Marioli