udka z ziemniakami - 1199 przepisów (strona:32/80)

Zupa z kurczakiem i soczewicą 102

mięso ze swojej ulubionej części kurczaka. U mnie najczęściej jest to pierś lub udko, np. z mięsa z rosołu. Bulion . Jako baza może posłużyć bulion ekologiczny (bez zbędnych konserwantów i polepszaczy smaku). Możecie też wykorzystać ugotowany wcześniej rosół. Warzywa . Obowiązkowymi składnikami tej zupy są dla mnie ziemniaki, marchew i seler naciowy. Oprócz nich czasami dodaję też inne warzywa, w zależności(...)Agnieszka | na-talerzu.pl Składniki 400 g mięsa z kurczaka np. pierś z kurczaka lub udka bez kości 100 g zielonej soczewicy 3 łodygi selera naciowego 1 duża cebula 2-3 marchewki 8 ziemniaków 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 litry bulionu 2 łyżeczki oregano

Na-talerzu.pl
Kurczak ze szpinakiem i dynią / Spinach and Butternut Squash Chicken Skillet 88

zdrowy jarmuż albo inne warzywa, na przykład pokrojona w paski papryka. Wypróbujcie też wersji z pieczarkami. Zamiast piersi dobrze sprawdzą się udka bez skóry i kości. Kurczak ze szpinakiem i dynią świetnie smakuje z ryżem, kaszą i ziemniakami. Smacznego:) Przepis na kurczaka ze szpinakiem i dynią: 500 g piersi kurczaka, mała dynia piżmowa, duża garść szpinaku, cebula, 2 ząbki czosnku

Lekcje w kuchni
Brokułowa zupa krem z pestami dyni i grzankami 215

Jeśli są wśród Was fani "brokułowej" z popularnej restauracji Manekin, ten przepis oddaje jej charakter i smak ! Zdecydowanie :)   Składniki: udko z kurczaka 2 marchewki 1 pietruszka 1/4 pora 1/4 selera 2 małe ziemniaki 1 brokuł 150 gram jogurtu naturalnego Z mięsa i warzyw (oprócz brokuła), gotujemy wywar jak na rosół. Wody nalewany tylko tyle, aby pokryć wszystkie składniki(...)rosołową. Po około godzinie, gdy mięso i warzywa będą miękkie, wyjmujemy kurczaka i dodajemy umytego  i podzielonego na części brokuła. Razem gotujemy ok 10 - 15 minut. Mięso w udka kroimy i dodajemy do zupy. Wszystko miksujemy blenderem na jednolitą masę. Doprawiamy solą, pieprzem, ziołami i dodajemy jogurt i ponownie miksujemy.  Podajemy z uprażonymi pestkami dyni i słonecznika, kleksami

Mój Smak na Życie
Kapuśniak a la kwaśnica wg Aleex 139

pachnący. Wspaniale rozgrzewa i syci, w sam raz w chłodne wrześniowe dni. Polecam. Składniki: • 2 duże wędzone udka kurczaka • 2 marchewki • 1 pietruszka z natką • 2 nieduże cebulki • 1 liść laurowy • 2 ziela angielskie • 80 dag kwaszonej kapusty • kilka ziemniaków • 1 łyżka mąki krupczatki • 1 łyżka oleju • sól, pieprz Sposób przygotowania: 1. Kapustę odcisnąć, jak jest bardzo kwaśna opłukać, posiekać(...)woda się pokazywała. Gotować do miękkości, około 1 godziny. 2. Udka z kurczaka włożyć do garnka, zalać wodą (ok.2 litry) i gotować około 15 minut. Po tym czasie mięso odkroić od kości i ponownie włożyć do wywaru. 3. Przygotować warzywa: obrać i umyć marchewki i pietruszkę oraz cebule. Ziemniaki obrać, pokroić w większą kostkę i zalać wodą, aby nie ciemniały

W mojej kuchni
Karkówka wieprzowa w sosie własnym 101

duszona, to pomysł na obiad, który możemy wykorzystać nawet na dwa – trzy dni! Jeśli przygotujemy jej więcej, możemy zrobić każdego dnia z innym dodatkiem. Karkówka w sosie z ziemniakami, z kaszą, z makaronem, z kluskami śląskimi lub kopytkami. Pomysłów jest mnóstwo! Karkówka z sosie to świetne bardzo rozgrzewające danie na zimowe dni. Każdy z nas zapewne marzy po powrocie(...)kaszą idealnie pasuje kiszony ogórek. Ewentualnie coś zimnego do picia… Zapraszamy do sprawdzenia innych naszych przepisów na dania obiadowe. Polecamy przepisy na: udka z kurczaka pieczone na kapuście z grzybami , kraszankę, czyli pyszne ziemniaki z patelni z boczkiem, golce – kaszubski specjał z ziemniaków , oraz zupę ogórkową na żeberkach . Życzymy smacznego! Artykuł Karkówka wieprzowa w sosie własnym pochodzi

Kuchnia Na Wypasie
Zupa grzybowa - jesienna, domowa 134

laurowych5 ziaren ziela angielskiegosól, pieprzśmietana 18%PRZYGOTOWANIE:W pierwszej kolejności zabieramy się za przygotowanie świeżego bulionu, który będzie bazą dla naszej zupy grzybowej. Do gotującej się wody wkładamy nasze udka, liście laurowe i ziela angielskie. Siekamy pietruszkę, marchewkę, selera, pora i cebulę. Dodajemy włoszczyznę do gotującego się bulionu. Gdy warzywa lekką zmiękną doprawiamy bulion solą i pieprzem. Dokładamy nasze grzyby(...)suszone. Suszone grzyby dodadzą  koloru i aromatu. Wszystko gotujemy ok 40 min z dodatkiem świeżego tymianku (dodajemy tylko listki, bez łodyg). Następnie dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki. Zupę gotujemy jeszcze ok 25 min. Na końcu zabielamy śmietaną. Smacznego

kulinarnyJa
Placki warzywne po romsku 83

porze roku to najczęstszy gość na naszym obiadowym stole . Obfitość świeżych warzyw , a szczególnie cukinii , ziemniaków i marchewki zachęca do ich wykorzystania w kuchni . Proste , tanie danie , a do tego niezwykle smaczne . Placki po romsku serwowane są z gulaszem z udek kurczaka i papryki , ale nie świeżej tylko koniecznie mielonej Ciekawa i pyszna potrawa . Polecam wypróbować , szczególnie że jest(...)wielkości cukinia ( młoda , bez komory nasiennej ) 3 marchewki 4-5 ziemniaków , młodych 1 mała puszka kukurydzy 2 gałązki selera naciowego 2 cebule 1 łyżeczka suszonych liści kolendry 2 łyżeczki granulowanego czosnku 1 łyżka brązowego cukru 2 jajka 4 łyżki mąki pszennej sól , pieprz do smaku gulasz : 0,5 kg udek kurczaka bez kości i skóry 2 czubate łyżki słodkiej mielonej

Ogrodnik w podróży
Placki z dyni i ziemniaków po Gruzińsku 122

pieczarkami doskonale zgrał się ze smakiem placków . Pychotka po prostu Składniki : placki : 4 ziemniaki 1 cebula 1/2 dyni Hokkaido , takiej mniejszej 1 jajko 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki piwa 1 płaska łyżeczka mielonych ziaren kolendry sól do smaku gulasz : 0,5 kg udek kurczaka bez kości i skóry 6-7 pieczarek 1 cebula 1 żółta papryka grubościenna 1 czerwone(...)mąka rozmieszana z wodą do zagęszczenia sosu Ziemniaki i dynie obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach . Dodajemy do nich jajko , kolendrę , mąkę , piwo i sól do smaku . Mieszamy aż powstanie gęste ciasto . Smażymy na złoty kolor z obu stron , starając się żeby placki były cienkie , wtedy staną się pysznie chrupiące . Udka płukamy , usuwamy resztki tłuszczu , kroimy w dość

Ogrodnik w podróży
Zupa z czerwonej soczewcy 120

pietruszka 0,5 selera pęczek natki pietruszki 3 liście laurowe 5 ziarenka ziela angielskiego 2 litry wody 2 udka z kurczaka 1 szklanka suchej czerwonej soczewicy 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki oliwy z oliwek 5 niewielkich ziemniaków 3 łyżeczki przecieru pomidorowego 1 łyżeczki kurkumy 1 łyżeczki curry  1 łyżeczki imbiru 1,5 łyżeczki słodkiej papryki natka(...)pietruszkę, natkę, cebulę, liść laurowy, ziele angielskie oraz udka z kurczaka. Gotować bulion przez ok 3 godziny . Po tym czasie całość przelać przez sito.  Soczewicę namoczyć w 3 szklankach zimnej wody przez ok 2 godziny. Cebulę i czosnek drobno siekamy. Smażymy w  garnku. Zalać bulionem. Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki oraz odsączoną soczewicę. Całość gotować przez

Słodki Zakątek
Botwinka z jajkiem 113

prostą i szybką zupę. Składniki: Kaloryczność botwinki z jajkiem: 175 kcal w 100g. 2 litry wody 200g porcji mięsa drobiowego (skrzydełka, udko, szyjka) * 1 duży lub 2 średnie pęczki botwiny z buraczkami 3 średniej wielkości ziemniaki 2 średnie marchewki 1 średni korzeń pietruszki pół korzenia selera 2 łyżki oleju roślinnego 1 średnia cebula 3 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego(...)jajkiem – sposób wykonania. Zupę przygotujesz w 30 minut. Do jej wykonania potrzebować będziesz jedynie garnka, ostrego noża oraz deski do krojenia. 200g mięsa porcji rosołowej (do wyboru skrzydełka, udko, szyjka) myję pod bieżącą wodą. Obieram selera, marchewkę oraz pietruszkę i kroję w pół centymetrową kostkę lub plasterki. Do garnka wlewam 2 litry wody i wsypuję 3 liście laurowe oraz

Ania gotuje
Gęsina na Świętego Marcina – najlepsze przepisy 45

Składniki: 8 udek gęsich lub połówka gęsi — mięso posolić dzień przed gotowaniem (13 g soli na kilo mięsa) tłuszcz gęsi 1,5 kg kiszonej kapusty 50 g suszonych grzybów — namoczonych dzień wcześniej 4 marchewki 2 pietruszki 2 cebule przyprawy: sól, pieprz, jałowiec, liść laurowy, ziele angielskie, rozmaryn, czosnek Przepis na gęś w kiszonej kapuście Posolone dzień wcześniej udka obsmażyć(...)górze i piec w piekarniku 2,5 godziny w brytfannie lub folii do pieczenia. Danie to można podawać z pieczonymi ziemniakami. Po prostu wkładamy ziemniaki na 40 minut do piekarnika razem z gęsią pod koniec jej pieczenia. UDKO GĘSI KONFITOWANE Z DYNIOWYM PĘCZOTTO Składniki: 4 uda gęsie 2 kg tłuszczu gęsiego 500 g pęczaku 2 gruszki jabłko cebula czerwona dynia

Ugotowane pozamiatane
Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem i kalafiorem 90

mięsem mielonym Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym Zapiekanka z kiełbasą i ziemniakami Przepis na zapiekankę ziemniaczaną z kurczakiem i kalafiorem Drukuj przepis Porcji: 8 Czas gotowania: 2 godziny Składniki 5 średnich ziemniaków mały kalafior łyżka masła 2 cebule 4 ząbki czosnku 500 g mięsa drobiowego (najlepiej z udek) łyżka przyprawy gyros łyżeczka słodkiej papryki łyżeczka ostrej papryki łyżeczka ziół prowansalskich

Kuchnia Bazylii
Kacze udka w pomarańczach 97

Udka nacieramy dokładnie solą i pieprzem i wkładamy do rękawa do pieczenia. Dodajemy nasze przyprawy, starając się, żeby pokrył nasze udka. Dwa plastry pomarańczy zostawiamy do dekoracji, resztę wkładamy do rękawa. Wrzucamy tam również cebulę i zamykamy rękaw. SKŁADNIKI ZIEMNIAKI ZAPIEKANE: - ilość ziemniaków wedle uznania (u nas dla 2 osób) - przyprawy (rozmaryn, sól, kminek) - odrobina oleju Młode ziemniaczki dokładnie myjemy(...)kroimy na niewielkie kawałki, następnie mieszamy je z przyprawami i olejem. Całość przerzucamy na brytfankę. Ziemniaki i kaczkę w rękawie pieczemy ok 1 godziny w 200 C, co jakiś czas obracając rękaw. Ok 20 minut przed końcem pieczenia, rozcinamy rękaw aby udka się przypiekły. Czas przygotowania: około 1 godzina 30 minut Porcje: 2 sztuki SMACZNEGO!!! Normal 0 21 false false

Związek na patelni
Kluski ziemniaczane z mięsem 581

Składniki: Ciasto: Ziemniaki obrane 1 kg Mąka ziemniaczana Jajko Sól Farsz: Mięso z rosołu 650 g (u mnie udka z kurczaka) Warzywa z rosołu (kawałek marchewki, selera i pietruszki) Sól Cebula średnia (pokrojona w kosteczkę, podsmażona na złoto) Pieprz Majeranek + Jeśli farsz po wymieszaniu będzie zbyt suchy można dodać kilka łyżek bulionu Przygotowanie: Ziemniaki ugotować w mocno osolonej wodzie

Kulinarne przygody